U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Boekbinder

Boekbinder worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een boekbinder? Lees de functieomschrijving.

De Boekbinder zorgt ervoor dat een boek, tijdschrift of ander leesmateriaal ingebonden wordt en voorzien van een kaft. Vroeger werd dit exclusief met de hand gedaan, maar tegenwoordig worden de meeste boeken met behulp van een machine ingebonden.

Boeken kunnen op meerdere manieren ingebonden worden, en voor elk boek is weer een andere werkmethode nodig. Eerst worden de bladzijden samengenaaid of geniet, daarna wordt de kaft eromheen gelijmd. Soms kan ook de kaft bij de bladzijden ingenaaid worden, of de bladzijden in de kaft gelijmd. Voor elk boek moet ingeschat worden wat de beste methode is, en hoeveel het boek waard is. Als men boeken op de oude stijl inbindt, kan men natuurlijk veel meer geld vragen dan wanneer een machine alles aan elkaar lijmt.

Een Boekbinder moet goed met het materiaal en de apparatuur om kunnen gaan, en aan kunnen voelen welke methode de beste is. Dit is vooral belangrijk als men oude boeken gaat restaureren. Hierbij moet de Boekbinder heel nauwkeurig de oude stijl van boekbinden in ere herstellen. Voor zulk werk is naast de handarbeid ook een passie voor oude werken nodig.

Mensen vonden ons op: Job Boekbinder, Baan Boekbinder, Boekbinder Worden, Functie-eisen Boekbinder, Verantwoordelijkheden Boekbinder, Functieprofiel Boekbinder, Wat doet een Boekbinder, Werken als Boekbinder.

Boekbinder worden: Opleiding tot boekbinder

Er bestaat geen officiële opleiding voor Boekbinders, maar er zijn wel een aantal cursussen of trainingen die men kan volgen (in binnen- en buitenland) in boekbinden. In het handbindwerk is er daarnaast ook nog een officiële vereniging, waarbij men na het behalen van een examen ingeschreven kan worden als Handboekbinder.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Boekbinder, Boekbinder Worden, Opleidingsniveau Boekbinder, Scholing Boekbinder, Studie Boekbinder, Bijscholing Boekbinder, Omscholing Boekbinder.

Organisaties waar een boekbinder doorgaans werkzaam is

Een Boekbinder werkt zelfstandig, in een boekbinderij of in een drukkerij. Gebonden boeken gaan naar verkooppunten, dus de Boekbinder is werkzaam in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Boekbinder, Boekbinder Worden, Opleidingsniveau Boekbinder, Scholing Boekbinder, Studie Boekbinder, Bijscholing Boekbinder, Omscholing Boekbinder.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden boekbinder

De Boekbinder kan een salaris van gemiddeld tussen de €1400 en €2500 bruto per maand verwachten. Als men oude werken restaureert, of met de hand werkt, is het eerder mogelijk om hogere prijzen te rekenen en dus meer betaald te krijgen. Aan de andere kand is het boekbinderswerk met een machine wel veel gestructureerder en kan men zeker zijn van een vast loon en arbeidsvoorwaarden waar een freelance (Hand)Boekbinder niet op kan rekenen, zoals een ongelvallenverzekering.

Mensen vonden ons op: Salaris Boekbinder, Loon Boekbinder, Wat verdien je als Boekbinder, Salarisschaal Boekbinder, Salarisindicatie Boekbinder, Bonus Boekbinder, CAO Boekbinder, Brutoloon Boekbinder, Nettoloon Boekbinder, Vakantiedagen Boekbinder, Pensioen Boekbinder.

Competenties, skills & vaardigheden boekbinder

 • Klantgerichtheid
 • Discipline
 • Omgaan met details
 • Zelfsturing
 • Accuratesse
 • Zorgvuldigheid
 • Handvaardigheid
 • Kennis van bindtechnieken
Mensen vonden ons op: Kennis Boekbinder, Vaardigheden Boekbinder, Attitude Boekbinder, Kwalificaties Boekbinder, Competentieprofiel Boekbinder.

Boeken voor het beroep boekbinder

Wil je meer weten over het beroep boekbinder? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je boekbinder bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken boekbinder te komen.

De boekbinder | Bridget Collins

Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789044353242 | 373 pagina's

Emmett, een boerenzoon, gaat in de leer bij een boekbindster. Zij weet dat hij de aangeboren gave heeft om herinneringen van mensen te wissen en in een uniek boek vast te leggen. Een dergelijk boek kan zowel in goede als verkeerde handen vallen. Op een da...

De boekbinder | Bridget Collins

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789044353235 | 464 pagina's

Stel dat je verdriet kunt wissen. Stel dat je pijn kunt vergeten. Stel dat je een geheim kunt verbergen. Voor altijd! Emmett, een jonge boerenzoon, gaat in de leer bij een boekbindster. Zij weet dat hij de aangeboren gave heeft om herinneringen van mensen...

De boekbinder | Bridget Collins

Nederlands | Luisterboek | 9789044357578 | Speelduur: 16:31:00

*Stel dat je verdriet kunt wissen. Stel dat je pijn kunt vergeten. Stel dat je een geheim kunt verbergen. Voor altijd!*Emmett, een jonge boerenzoon, gaat in de leer bij een boekbindster. Zij weet dat hij de aangeboren gave heeft om herinneringen van mense...

Mensen vonden ons op: boeken voor Boekbinder, Boekbinder ebooks, boek Boekbinder.

Persoonstypen boekbinder

Een Boekbinder wil een zo hoog mogelijk resultaat bereiken, en werkt daarom zo nauwkeurig mogelijk (Perfectionist). Inbinden is door het precieze handwerk een echte kunst, waardoor de boekbinder vaak ook een romantische ziel nodig heeft om het werk goed te kunnen appreciëren (Romanticus).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Boekbinder, Karakter Boekbinder.

Netwerk boekbinder

De Boekbinder praat met de klant over wat die precies wil, qua inbinding en qua kaft, en hoeveel alles kost. Met andere Boekbinders wordt vooral informatie uitgewisseld en op een sociaal niveau gepraat. Een Boekbinder in vaste dienst werkt meestal voor een drukker en krijgt daarvan opdrachten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Boekbinder, Medewerkers Boekbinder.

Is het beroep boekbinder iets voor jou?

Zou je graag boekbinder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als boekbinder bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Boekbinder, beroepskeuzetest Boekbinder, beroep Boekbinder kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden boekbinder

Het meeste werk wordt tegenwoordig door machines gedaan, waardoor het werk van een Boekbinder steeds meer gespecialiseerd wordt, en vooral betrekking heeft op oude of kostbare boekwerken. Hierin is over het algemeen niet veel werk te vinden. Doorgroeimogelijkheden zijn er in de vorm van zelfstandig ondernemerschap, als men een hele goede reputatie heeft opgebouwd, of als eigenaar van een boekbinderij.

Arbeidsmarktperspectief score boekbinder

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep boekbinder. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Boekbinder, Promotie mogelijkheden Boekbinder, Carriere Boekbinder.

Solliciteren op de functie boekbinder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als boekbinder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor boekbinder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als boekbinder. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Boekbinder, CV Boekbinder, sollicitatie Boekbinder.

Interviews met boekbinder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen boekbinder

Vacatures boekbinder

Op zoek naar een nieuwe baan als Boekbinder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Boekbinder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Boekbinder zorgt ervoor dat een boek, tijdschrift of ander leesmateriaal ingebonden wordt en voorzien van een kaft. Vroeger werd dit exclusief met de hand gedaan, maar tegenwoordig worden de meeste boeken met behulp van een machine ingebonden. Boeken kunnen op meerdere manieren ingebonden worden, en voor elk boek is weer een andere werkmethode nodig.

Beoordeling Boekbinder

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Boekbinder' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Boekbinder

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep