Boekbinder Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Boekbinder? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep boekbinder. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je boekbinder wordt.

 

Wat is een Boekbinder?

De Boekbinder zorgt ervoor dat een boek, tijdschrift of ander leesmateriaal ingebonden wordt en voorzien van een kaft. Vroeger werd dit exclusief met de hand gedaan, maar tegenwoordig worden de meeste boeken met behulp van een machine ingebonden.

Boeken kunnen op meerdere manieren ingebonden worden, en voor elk boek is weer een andere werkmethode nodig. Eerst worden de bladzijden samengenaaid of geniet, daarna wordt de kaft eromheen gelijmd. Soms kan ook de kaft bij de bladzijden ingenaaid worden, of de bladzijden in de kaft gelijmd. Voor elk boek moet ingeschat worden wat de beste methode is, en hoeveel het boek waard is. Als men boeken op de oude stijl inbindt, kan men natuurlijk veel meer geld vragen dan wanneer een machine alles aan elkaar lijmt.

Een Boekbinder moet goed met het materiaal en de apparatuur om kunnen gaan, en aan kunnen voelen welke methode de beste is. Dit is vooral belangrijk als men oude boeken gaat restaureren. Hierbij moet de Boekbinder heel nauwkeurig de oude stijl van boekbinden in ere herstellen. Voor zulk werk is naast de handarbeid ook een passie voor oude werken nodig.

Past het beroep Boekbinder bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Boekbinder?

Werk je al als Boekbinder en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Boekbinder worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Boekbinder, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Boekbinder in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Klant
 • Boekbinder
 • Drukker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1400 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Boekbinder

Wat verdient een Boekbinder?

De Boekbinder kan een salaris van gemiddeld tussen de €1400 en €2500 bruto per maand verwachten. Als men oude werken restaureert, of met de hand werkt, is het eerder mogelijk om hogere prijzen te rekenen en dus meer betaald te krijgen. Aan de andere kand is het boekbinderswerk met een machine wel veel gestructureerder en kan men zeker zijn van een vast loon en arbeidsvoorwaarden waar een freelance (Hand)Boekbinder niet op kan rekenen, zoals een ongelvallenverzekering.

Salarisschaal Boekbinder

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Boekbinder

Er zijn geen vacatures Boekbinder aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Boekbinder in werkt.

Meer weten over de sector waar een Boekbinder in werkt

Bekijk werken in Industrie & Productie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Boekbinder

Wat zijn de baankansen voor een Boekbinder?

Het meeste werk wordt tegenwoordig door machines gedaan, waardoor het werk van een Boekbinder steeds meer gespecialiseerd wordt, en vooral betrekking heeft op oude of kostbare boekwerken. Hierin is over het algemeen niet veel werk te vinden. Doorgroeimogelijkheden zijn er in de vorm van zelfstandig ondernemerschap, als men een hele goede reputatie heeft opgebouwd, of als eigenaar van een boekbinderij.

De actuele kans op werk voor een Boekbinder

De kans op werk voor het beroep Boekbinder is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Boekbinder

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Boekbinder worden: Opleidingen tot Boekbinder

Wil je Boekbinder worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Boekbinder.

Hoe word je een Boekbinder? 

Er bestaat geen officiële opleiding voor Boekbinders, maar er zijn wel een aantal cursussen of trainingen die men kan volgen (in binnen- en buitenland) in boekbinden. In het handbindwerk is er daarnaast ook nog een officiële vereniging, waarbij men na het behalen van een examen ingeschreven kan worden als Handboekbinder.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Boekbinder

Er zijn geen opleidingen Boekbinder aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Boekbinder in werkt

Bekijk alle opleidingen Industrie & Productie

Omscholen tot Boekbinder

Als je je wilt omscholen tot Boekbinder is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Boekbinder zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Boekbinder dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Boekbinder

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Boekbinder

Als je Boekbinder wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Boekbinder zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Boekbinder

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Boekbinder?

Competenties en Vaardigheden Boekbinder

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Boekbinder nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Boekbinder nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Boekbinder

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Boekbinder

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Boekbinder. Als Boekbinder wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Boekbinder:


zie volledige beschrijving persoonstype Boekbinder

Vakkennis voor een Boekbinder

Het is voor een Boekbinder ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Boekbinder zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Boekbinder


Werkervaring Boekbinder

Het is voor een startend Boekbinder die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Boekbinder is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Drukker .

Iets anders leren?

Is Boekbinder het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Boekbinder

Je kunt als Boekbinder een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Boekbinder is onderdeel van de beroepsfamilie Boekbinders en -restaurateurs. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Boekbinder

Verwante beroepen Boekbinder

Doorgroei beroepen voor een Boekbinder

Afwerker grafische industrie Nabewerker Vellenbewerker (grafisch) papiersnijder materialensnijder machinevouwer vouwmachinebediener assistent vellenbewerker etikettensnijder planosnijder
vergaarder boekbinderij Grafisch assistent grafisch assistent verpakkingsbedrijf grafisch assistent nabewerkingsbedrijf grafisch assistent drukkerij hulpvakarbeider grafische industrie Brocheerder bediener boekenproductielijn sealer (grafisch) assistent brocheerder bediener kripfolieverpakkingsmachine bindstraatbediener brochure-inhanger boekbinderij indexer boekbinderij boekruglijmer krimpfolieverpakker (grafisch) bediener verzamelhechter papierboorder boekbinderij boekblokvervaardiger boekperser binderij boekstikker binderij doubleerder boekbinderij brocheerder gelijmd/genaaid hechter (grafisch) katernvergaarmachinebediener machinaal boekennaaier papierponser boekbinderij verzamelaar katernen boekbinderij alfabetinmaker boekbinderij bediener grafische naaimachine bandeerder (grafisch) bediener rondzet/kneepmachine boeksneebewerker driesnijder (grafisch) brocheerder geniet kaartenplakker boekbinderij kneepinbrander boekbinderij machinevoerder bindstraat nummeraar boekbinderij papierkrammer boekbinderij papieropstoter boekbinderij papierperforeerder boekbinderij Voorman binderij meewerkend voorman binderij werkmeester binderij Uitgaafbinder assistent uitgaafbinder bandenmaker grafisch foliedrukker inhanger (bandzetter) marmeraar boekbinderij spiraleerder binderij bandzetter (machinaal) bediener bandzetmachine boekbandbedrukker persvergulder Papierveredelaar grafisch lamineerder/cacheerder grafisch cacheerder grafisch gommeerder grafisch paraffineerder grafisch vernisser grafisch coater/lakker grafisch
Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Hoofd beroepsgroep Boekbinder

Het beroep Boekbinder valt binnen de hoofdberoepsgroep Ambachtslieden

Ambachtslieden passen specifieke technische en praktische kennis en vaardigheden toe voor het vervaardigen of onderhouden van producten of constructies. Dit soort beroepen kunnen we ook vakmannen noemen. 

Het werk wordt met de hand en/of met verschillende hulpmiddelen en gereedschappen uitgevoerd. Ambachtslieden hebben vakspecifieke vaardigheden nodig om de hoeveelheid fysieke inspanning en tijd die nodig is voor voor het werk te verminderen. Deze vaardigheden zijn ook nodig om de kwaliteit van de producten te verbeteren. De taken vereisen inzicht in alle fasen van het productieproces, de gebruikte materialen en gereedschappen en de aard en het doel van het eindproduct. 

Voorbeeldtaken en werkzaamheden van Ambachtslieden:

 • Het bouwen, onderhouden en repareren van gebouwen en andere constructies
 • Metaal gieten, lassen en vormen
 • Het installeren en bouwen van zware metalen constructies of onderdelen
 • Het maken van machines, gereedschappen, uitrusting en andere metalen artikelen
 • Het instellen en/of bedienen van verschillende productiemachines
 • Montage, onderhoud en reparatie van industriële machines, motoren, voertuigen, elektrische instrumenten en andere apparatuur
 • Het maken van precisie-instrumenten, juwelen, huishoudelijke artikelen en ambachtelijke producten
 • Het uitvoeren van drukwerk
 • De productie en verwerking van voedingsmiddelen en diverse artikelen van hout, textiel, leer en aanverwante materialen. 

 
Het toezicht houden op andere werknemers bij de verantwoordelijkheden horen. 

Zelfstandige ambachtslieden die hun eigen bedrijf exploiteren, kunnen ook een reeks taken uitvoeren die verband houden met het beheer van het bedrijf. Dit zijn taken zoals het bijhouden van rekeningen en gegevens en klantenservice. Deze taken betreffen vormen normaal gesproken niet het belangrijkste onderdeel van het werk.

Subhoofdgroepen binnen de Ambachtslieder  

Beroepen in de hoofdgroep Ambachtslieden worden ingedeeld in de volgende subhoofdgroepen:

 • 71 Bouwarbeiders, m.u.v. elektriciens
 • 72 Metaalarbeiders en machinemonteurs
 • 73 Medewerkers drukkerij en kunstnijverheid
 • 74 Elektriciens en elektronicamonteurs
 • 75 Voedselverwerkende beroepen, houtbewerkers, kleermakers en andere ambachtslieden
Netwerk Boekbinder

Met wie werkt een Boekbinder samen? 

De Boekbinder praat met de klant over wat die precies wil, qua inbinding en qua kaft, en hoeveel alles kost. Met andere Boekbinders wordt vooral informatie uitgewisseld en op een sociaal niveau gepraat. Een Boekbinder in vaste dienst werkt meestal voor een drukker en krijgt daarvan opdrachten.


 • Klant
 • Boekbinder
 • Drukker
Boekbinder


Organisaties waar een Boekbinder werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Boekbinder meestal werkt.

Waar werkt een Boekbinder?

Een Boekbinder werkt zelfstandig, in een boekbinderij of in een drukkerij. Gebonden boeken gaan naar verkooppunten, dus de Boekbinder is werkzaam in de profit sector.

Meer weten over werken in de Productie?

Bekijk werken in Productie

Best beoordeelde werkgevers Boekbinder

Waar kun je het beste werken als Boekbinder? Hieronder vind je de best door de Boekbinder beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Boekbinder.

Competenties, Skills en Vaardigheden Boekbinder:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Boekbinder.

Welke competenties heeft een Boekbinder nodig?

Een Boekbinder heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Boekbinder

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Boekbinder passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Boekbinder nodig? 

Een Boekbinder wil een zo hoog mogelijk resultaat bereiken, en werkt daarom zo nauwkeurig mogelijk (Perfectionist). Inbinden is door het precieze handwerk een echte kunst, waardoor de boekbinder vaak ook een romantische ziel nodig heeft om het werk goed te kunnen appreciëren (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Boekbinder


Perfectionist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Boekbinder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Boekbinder

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Boekbinder

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Boekbinder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Boekbinder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Boekbinder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Boekbinder. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Boekbinder iets voor je?

Zou je graag Boekbinder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Boekbinder bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Boekbinder

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar