U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Civiel Ingenieur

Civiel Ingenieur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een civiel Ingenieur? Lees de functieomschrijving.

Een Civiel Ingenieur houdt zich bezig met de planning, het ontwerp en de uitvoer van uiteenlopende bouwkundige projecten. De Civiel Ingenieur ziet toe op veilige, duurzame en efficiënte constructie van bijvoorbeeld wegen, bruggen, gebouwen, dammen en rioolsystemen. Zo geeft hij gestalte aan de ons omringende infrastructuur en legt hij mede het technische fundament voor onze samenleving. Een Civiel ingenieur kan worden ingezet voor de uitvoering van nieuwe projecten maar ook voor onderhoud, herstel of modernisering van bestaande bouwwerken en voorzieningen.

Civiele techniek is een breed begrip en omvat verschillende disciplines. De meeste Civiel Ingenieurs specialiseren zich dan ook in een deelgebied. Globaal kan de civiele techniek in Nederland worden onderverdeeld in de deelgebieden: bouw, water en transport. Specialiseert de Civiel Ingenieur zich in bouw dan is hij bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de integere draagconstructie van een flatgebouw. Ook in onze omgang met water vervult de Civiel Ingenieur een belangrijke taak. Hoe distribueren we drinkwater efficiënt en veilig? Hoe bouwen we een olieplatform op volle zee? En hoe beschermen we ons tegen de stijgende zeespiegel? Dit zijn typisch vragen die Civiel Ingenieurs zich stellen. Uiteraard is transport en logistiek hier nauw mee verbonden; Civiel Ingenieurs staan aan de basis van de wegenbouw, de spoornetwerken en de constructie van bruggen en tunnels. De Civiel Ingenieur vervult kortom een belangrijke taak in de fysieke inrichting van de maatschappij. Dit brengt zware verantwoordelijkheden met zich mee en maakt dit tot een uitdagend beroep waarvoor een gedegen vooropleiding noodzakelijk is.   

Mensen vonden ons op: Job Civiel Ingenieur, Baan Civiel Ingenieur, Civiel Ingenieur Worden, Functie-eisen Civiel Ingenieur, Verantwoordelijkheden Civiel Ingenieur, Functieprofiel Civiel Ingenieur, Wat doet een Civiel Ingenieur, Werken als Civiel Ingenieur.

Civiel Ingenieur worden: Opleiding tot civiel Ingenieur

Om Civiel Ingenieur te worden, dien je in het bezit te zijn van een HBO- of WO-opleiding Civiele Techniek. Op de opleiding leer je alles over het ontwerp, de constructie en uitvoering van verschillende infrastructurele bouwwerken.
 
Een voltijdopleiding Civiele Techniek duurt meestal vier jaar, maar als je in het bezit bent van een VWO-diploma of een MBO-diploma Bouwkunde of Weg- en Waterbouw, kan het vaak sneller. Wel dien je dan extra cursussen wiskunde te volgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Civiel Ingenieur, Civiel Ingenieur Worden, Opleidingsniveau Civiel Ingenieur, Scholing Civiel Ingenieur, Studie Civiel Ingenieur, Bijscholing Civiel Ingenieur, Omscholing Civiel Ingenieur.

Organisaties waar een civiel Ingenieur doorgaans werkzaam is

Er zijn een groot aantal organisaties die Civiel Ingenieurs in dienst nemen. Non- Profit organisaties, zoals gemeentelijke overheden, rijksoverheden en milieu- en ontwikkelingsorganisaties. Profit organisaties, zoals architectenbureaus, aannemersbedrijven, vastgoedontwikkelaars, energiemaatschappijen en gespecialiseerde consultancy bedrijven. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Civiel Ingenieur, Civiel Ingenieur Worden, Opleidingsniveau Civiel Ingenieur, Scholing Civiel Ingenieur, Studie Civiel Ingenieur, Bijscholing Civiel Ingenieur, Omscholing Civiel Ingenieur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden civiel Ingenieur

Het salaris van een Civiel Ingenieur ligt tussen de € 2300 en € 4600, afhankelijk van leeftijd en ervaring. Een bedrag dat incidenteel hoger kan liggen aangezien Civiel Ingenieurs niet zelden zelfstandig werken in de Profit sector en beschikken over grote deskundigheid en zeer specifieke kennis. 

Mensen vonden ons op: Salaris Civiel Ingenieur, Loon Civiel Ingenieur, Wat verdien je als Civiel Ingenieur, Salarisschaal Civiel Ingenieur, Salarisindicatie Civiel Ingenieur, Bonus Civiel Ingenieur, CAO Civiel Ingenieur, Brutoloon Civiel Ingenieur, Nettoloon Civiel Ingenieur, Vakantiedagen Civiel Ingenieur, Pensioen Civiel Ingenieur.

Competenties, skills & vaardigheden civiel ingenieur

 • Analytisch
 • Conceptueel denken
 • Plannen en organiseren
 • Inzicht in omgeving
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Civiel Ingenieur, Vaardigheden Civiel Ingenieur, Attitude Civiel Ingenieur, Kwalificaties Civiel Ingenieur, Competentieprofiel Civiel Ingenieur.

Boeken voor het beroep civiel ingenieur

Wil je meer weten over het beroep civiel ingenieur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je civiel ingenieur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken civiel ingenieur te komen.

Ingenieur- Und Hydrogeologie | Dieter Richter

Duitstalig | Druk: Reprint 2011 ed. | Hardcover | 9783110085471 | 624 pagina's

...

Heinz Hossdorf -- Das Erlebnis Ingenieur Zu Sein | Heinz Hossdorf

Duitstalig | Druk: 2003 ed. | Paperback | 9783034850728 | 259 pagina's

Die Bedeutung Hossdorfs fur das architektonische Geschehen der 50er bis 70er Jahre ist erst in jungster Zeit erkannt worden. Obwohl er als Bauingenieur vorwiegend im Bereich des Hochbaus tatig war, oft im Schatten der ihn beiziehenden Architekten, tritt s...

Heinz Hossdorf -- Das Erlebnis Ingenieur Zu Sein | Heinz Hossdorf

Das Erlebnis Ingenieur Zu Sein - Duitstalig | Druk: 2003 ed. | Hardcover | 9783764360504 | 259 pagina's

Die Bedeutung Hossdorfs für das architektonische Geschehen der 50er bis 70er Jahre ist erst in jüngster Zeit erkannt worden. Obwohl er als Bauingenieur vorwiegend im Bereich des Hochbaus tätig war, oft im Schatten der ihn beiziehenden Architekten, tritt s...

Mensen vonden ons op: boeken voor Civiel Ingenieur, Civiel Ingenieur ebooks, boek Civiel Ingenieur.

Persoonstypen civiel Ingenieur

Een goede Civiel Ingenieur heeft een scherp oog voor zowel de details als het totaalbeeld. Het is van belang dat een Civiel Ingenieur over analytisch vermogen, inzicht en overzicht beschikt. (waarnemer)

Aangezien de Civiel Ingenieur belangrijke beslissingen neemt waarvan veel afhangt dient hij gedreven te worden door hoge kwaliteitseisen t.a.v. zijn eigen functioneren en dat van zijn medewerkers. Het resultaat van zijn werkzaamheden moet voldoen aan strikte criteria en dit vereist concentratievermogen, accuratesse en deskundigheid. (perfectionist

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Civiel Ingenieur, Karakter Civiel Ingenieur.

Netwerk civiel Ingenieur

Het netwerk van een Civiel Ingenieur kan even divers en uiteenlopend zijn als de organisaties die hem in dienst nemen. Vanzelfsprekend heeft hij contact met mede ingenieurs, van de eigen of een verwante discipline. Typisch behoren tot zijn netwerk ook: overheidsvertegenwoordigers, aannemers, opdrachtgevers uit het bedrijfsleven en particuliere opdrachtgevers. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Civiel Ingenieur, Medewerkers Civiel Ingenieur.

Is het beroep civiel Ingenieur iets voor jou?

Zou je graag civiel Ingenieur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als civiel Ingenieur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Civiel Ingenieur, beroepskeuzetest Civiel Ingenieur, beroep Civiel Ingenieur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden civiel Ingenieur

De Civiel Ingenieur is werkzaam in een sector die sterk beïnvloed wordt door de economische situatie. Door de afname in bouwwerkzaamheden tijdens economische neergang daalt vanzelfsprekend ook de vraag naar Civiel Ingenieurs, uiteraard geldt dit ook andersom. Door de gespecialiseerde aard van het werk is er echter altijd vraag naar Civiel Ingenieurs. Momenteel is het arbeidsmarktperspectief voor een afgestudeerde, ondanks de economische situatie, goed te noemen. Er is zelfs sprake van en tekort en dit maakt de kans op een goede starters baan aanzienlijk. Wat betreft (de opleidingen) civiele techniek staat Nederland van oudsher goed aangeschreven, dit strekt tot voordeel op de internationale arbeidsmarkt. Het salaris van een civiel ingenieur neemt toe op basis van toenemende leeftijd en ervaring en kan bij grote expertise en zware verantwoordelijkheid uitgroeien tot een topinkomen.  

Arbeidsmarktperspectief score civiel Ingenieur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep civiel Ingenieur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Civiel Ingenieur, Promotie mogelijkheden Civiel Ingenieur, Carriere Civiel Ingenieur.

Solliciteren op de functie civiel Ingenieur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als civiel Ingenieur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor civiel Ingenieur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als civiel Ingenieur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Civiel Ingenieur, CV Civiel Ingenieur, sollicitatie Civiel Ingenieur.

Interviews met civiel Ingenieur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen civiel Ingenieur

Vacatures civiel ingenieur

Op zoek naar een nieuwe baan als Civiel Ingenieur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Civiel Ingenieur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Civiel Ingenieur houdt zich bezig met de planning, het ontwerp en de uitvoer van uiteenlopende bouwkundige projecten. De Civiel Ingenieur ziet toe op veilige, duurzame en efficiënte constructie van bijvoorbeeld wegen, bruggen, gebouwen, dammen en rioolsystemen. Zo geeft hij gestalte aan de ons omringende infrastructuur en legt hij mede het technische fundament voor onze samenleving.

Beoordeling Civiel Ingenieur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Civiel Ingenieur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Civiel Ingenieur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep