U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Civiel Matroos

Civiel Matroos worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een civiel Matroos? Lees de functieomschrijving.

Binnen de burgerscheepvaart wordt er een onderscheid gemaakt tussen de 'binnenvaart' en de 'zeevaart', dit wil zeggen het transport over de rivieren in het 'binnenland' of het transport over open zee. De Matroos kan zowel werkzaam zijn in de binnenvaart als in de zeevaart.

Als Matroos dien je er rekening mee te houden dat je gedurende lange perioden van huis bent. In de binnenvaart kunnen er vaker uitstappen zijn in havens dan in de zeevaart, maar bij beide groepen kan het zijn dat er eenzame situaties op treden. Van de Matroos wordt verwacht dat hij/zij met deze stress om kan gaan.

De precieze werkzaamheden van de Matroos worden bepaald aan de hand van het schip waarmee gevaren wordt. Doorgaans betreft dit het plegen van onderhoud aan het schip, het schoonmaken van het schip, het controleren van de lading en het ondersteunen van de kapitein als 'manusje-van-alles'. Daarnaast zijn er typische 'vaar-aspecten' binnen het takenpakket van de Matroos. Hierbij valt te denken aan het houden van de wacht, het besturen van het schip en het controleren van de navigatie van het voertuig.

De Matroos heeft dus een diverse baan, welke hij/zij onder uiteenlopende weers-, tijds- en omgevingsaspecten moet kunnen uitvoeren. Doorgaans wordt er in de scheepvaart gewerkt met 'wachten'. Dit wil zeggen: vaste diensten die zijn verdeeld onder het personeel, vergelijkbaar met 'ploegendiensten' in de industrie. Binnen deze wachten wordt er intensief samen gewerkt, waardoor er een hechte teamgeest zal ontstaan.

Mensen vonden ons op: Job Civiel Matroos, Baan Civiel Matroos, Civiel Matroos Worden, Functie-eisen Civiel Matroos, Verantwoordelijkheden Civiel Matroos, Functieprofiel Civiel Matroos, Wat doet een Civiel Matroos, Werken als Civiel Matroos.

Civiel Matroos worden: Opleiding tot civiel Matroos

Om Matroos te worden dient men te beschikken over een MBO-diploma bij een zeevaartschool. Binnen de 'zeevaartschool' wordt er een brede opleiding geboden, waardoor de Matroos zowel voor de binnen- als zeevaart wordt opgeleid. Het is aan de gegadigde om een keuze te maken voor zijn toekomstige werkgebied.

Tevens zijn er opleidingen voor specifieke sectoren, waardoor men van te voren een keuze heeft moeten maken tussen de twee soorten 'vaarten'. De duur van de opleiding varieert tussen de 3 en 4 jaar.

Na afronding van de opleiding tot Matroos is er de mogelijkheid om door middel van cursussen een hoger niveau te bereiken, waardoor het takenpakket en de verantwoordelijkheden van de Matroos toe kunnen nemen.

De opleiding van de Matroos bestaat uit een theoretisch gedeelte, afgewisseld met praktische lessen. Daarnaast is het zo dat de Matroos stage dient te lopen op een schip, zodat hij/zij al kan wennen aan het echte 'matrozen-leven'.
 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Civiel Matroos, Civiel Matroos Worden, Opleidingsniveau Civiel Matroos, Scholing Civiel Matroos, Studie Civiel Matroos, Bijscholing Civiel Matroos, Omscholing Civiel Matroos.

Organisaties waar een civiel Matroos doorgaans werkzaam is

De Civiele scheepvaart is gericht op het maken van winst door middel van het transporteren van goederen voor derden. Afhankelijk van de werkgever, een grote rederij of een zelfstandige schipper, zal de organisatiesoort het karakter van de baan typeren: des te groter de onderneming, des te groter de mogelijkheden, maar des te onpersoonlijker het contact met de eigenaar/directie zal zijn.
 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Civiel Matroos, Civiel Matroos Worden, Opleidingsniveau Civiel Matroos, Scholing Civiel Matroos, Studie Civiel Matroos, Bijscholing Civiel Matroos, Omscholing Civiel Matroos.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden civiel Matroos

De Matroos valt onder de 'CAO Metaal'.

Primair: De Matroos verdient zo'n 1250-1800 euro per maand aan loon.

Secundair: Door de lange periodes die de Matroos van huis dient te zijn, wordt zijn/haar loon aangevuld met een bonus. Tevens zal er sprake zijn van extra vakantie- en verlofdagen, oplopend naarmate men vaker van huis is. Bovendien ontvangt de Matroos een 13e maand, 8 procent vakantieloon, ziektekosten vergoeding en een optie tot een collectief pensioen.

Door de bonussen en de uitkering van eventueel niet gebruikte verlofdagen kan het loon van de Matroos zo maar enkele honderden euro's per maand oplopen.

Mensen vonden ons op: Salaris Civiel Matroos, Loon Civiel Matroos, Wat verdien je als Civiel Matroos, Salarisschaal Civiel Matroos, Salarisindicatie Civiel Matroos, Bonus Civiel Matroos, CAO Civiel Matroos, Brutoloon Civiel Matroos, Nettoloon Civiel Matroos, Vakantiedagen Civiel Matroos, Pensioen Civiel Matroos.

Competenties, skills & vaardigheden civiel matroos

 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Inzicht in omgeving
 • Gedurende lange tijden van huis kunnen zijn.
 • Geen last hebben van zeeziekte.
 • Goed kunnen 'klussen'.
 • Beschikken over de nodige zwemdiploma's.
Mensen vonden ons op: Kennis Civiel Matroos, Vaardigheden Civiel Matroos, Attitude Civiel Matroos, Kwalificaties Civiel Matroos, Competentieprofiel Civiel Matroos.

Boeken voor het beroep civiel matroos

Wil je meer weten over het beroep civiel matroos? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je civiel matroos bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken civiel matroos te komen.

Inleiding werktuigbouwkundig tekenen en construeren | Wiebe de Bruijn

Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789001888251 | 308 pagina's

Inleiding werktuigbouwkundig tekenen en construeren 3e druk is een boek van Wiebe de Bruijn uitgegeven bij Noordhoff Uitgevers B.V.. ISBN 9789001888251 Inleiding werktuigbouwkundig tekenen en construeren...

Jellema / 3 Draagstructuur | ThiemeMeulenhoff bv

Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789006951639 | 274 pagina's

Jellema / 3 Draagstructuur 3e druk is een boek uitgegeven bij ThiemeMeulenhoff bv. ISBN 9789006951639 Draagstructuur uit de reeks Bouwtechniek behandelt de constructieve onderdelen van gebouwen. Alle voorkomende dragende elementen en de verbinding tussen ...

Materiaalkunde voor ontwerpers en constructeurs | P. Mourik

Nederlands | Druk: Heruitgave | Paperback | 9789065623058 | 407 pagina's

Materiaalkunde voor ontwerpers en constructeurs Heruitgavee druk is een boek van P. Mourik uitgegeven bij Vssd. ISBN 9789065623058 Het is een gemakkelijke voorspelling dat de variatie aanmaterialen, gegeven de toenemende complexiteit van concreteproducten...

Mensen vonden ons op: boeken voor Civiel Matroos, Civiel Matroos ebooks, boek Civiel Matroos.

Persoonstypen civiel Matroos

De Matroos is een Loyalist en een Levensgenieter, ook wel Avonturier genoemd.

De persoonlijkheid van de Matroos wordt gekenmerkt door een loyale, spontane, zorgzame, fantasierijke, medelevende, productieve, verantwoordelijke, charmante, snelle en nieuwschierige houding. Daar tegenover staat dat de Matroos ook soms zijn/haar mindere momenten heeft, waarin hij/zij zich ook dominant, impulsief, narcistisch, onvoorspelbaar, defensief, ongeconcentreerd, paranoïde, ongedisciplineerd en manisch kan vertonen.

Tijdens het uitvoeren van zijn/haar werkzaamheden weet de Matroos af en toe 'spontaan' door de bocht te komen, maar doorgaans zal hij/zij productief en verantwoordelijk te werk gaan.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Civiel Matroos, Karakter Civiel Matroos.

Netwerk civiel Matroos

Intern: binnen de werkzaamheden aan boord van het schip zal er samen worden gewerkt met collega matrozen, onder leiding van een kapitein of bootsman (bij grotere schepen). Deze bootsman is de tussenschakel tussen de leidinggevenden en uitvoerenden. Daarnaast zal er contact zijn met de 'stuurman'. Dit contact varieert van het verlenen van ondersteuning bij zijn/haar werkzaamheden tot het onderhouden van sociale banden.

Extern: aangezien de scheepvaart zich bezig houdt met het vervoeren van goederen van plaats A naar plaats B, en dit doorgaans over landsgrenzen gaat, zal er contact zijn met Douane personeel. Deze mensen zullen de lading en paspoorten van de bemanning controleren, alvorens de bemanning in de nieuwe haven van boord mag gaan. Wanneer de Matrozen van boord mogen gaan, zullen zij in contact komen met 'De Burger'.

Mensen vonden ons op: Collega’s Civiel Matroos, Medewerkers Civiel Matroos.

Is het beroep civiel Matroos iets voor jou?

Zou je graag civiel Matroos willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als civiel Matroos bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Civiel Matroos, beroepskeuzetest Civiel Matroos, beroep Civiel Matroos kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden civiel Matroos

De Matroos kan werkzaam blijven binnen zijn/haar huidige functiesoort gedurende een langere periode. Dit kan zowel bij zijn/haar huidige baas zijn als bij een concurrent.

Binnen de scheepvaart bestaat er de mogelijkheid om door werkervaring en aanvullende opleidingen een hoger niveau te bereiken. Hierbij valt te denken aan functies als stuurman of kapitein.

Wanneer de Matroos nog wel 'op het water' wil werken, maar niet langer in dienst wil zijn bij een civiele ondernemer, bestaat er de mogelijkheid om Matroos te worden bij de Koninklijke Marine. Hiervoor dienen echter wel aanvullende opleidingen behaald te worden binnen de organisatie van Defensie.

Buiten de 'scheepvaart' zou de Matroos werkzaam kunnen worden 'aan land'. Deze functies betreffen bijvoorbeeld administratieve ondersteuning aan de zee- en binnenvaart vanuit de thuisbasis van het bedrijf.

Arbeidsmarktperspectief score civiel Matroos

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep civiel Matroos. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Civiel Matroos, Promotie mogelijkheden Civiel Matroos, Carriere Civiel Matroos.

Solliciteren op de functie civiel Matroos

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als civiel Matroos dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor civiel Matroos belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als civiel Matroos. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Civiel Matroos, CV Civiel Matroos, sollicitatie Civiel Matroos.

Interviews met civiel Matroos

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen civiel Matroos

 • Matroos Marine
 • Visser
 • Schipper

Vacatures civiel matroos

Op zoek naar een nieuwe baan als Civiel Matroos? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Civiel Matroos. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Binnen de burgerscheepvaart wordt er een onderscheid gemaakt tussen de 'binnenvaart' en de 'zeevaart', dit wil zeggen het transport over de rivieren in het 'binnenland' of het transport over open zee. De Matroos kan zowel werkzaam zijn in de binnenvaart als in de zeevaart. Als Matroos dien je er rekening mee te houden dat je gedurende lange perioden van huis bent.

Beoordeling Civiel Matroos

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Civiel Matroos' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Civiel Matroos

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep