Civiel Matroos Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Civiel Matroos? Lees de functieomschrijving.

Binnen de burgerscheepvaart wordt er een onderscheid gemaakt tussen de 'binnenvaart' en de 'zeevaart', dit wil zeggen het transport over de rivieren in het 'binnenland' of het transport over open zee. De Matroos kan zowel werkzaam zijn in de binnenvaart als in de zeevaart.

Als Matroos dien je er rekening mee te houden dat je gedurende lange perioden van huis bent. In de binnenvaart kunnen er vaker uitstappen zijn in havens dan in de zeevaart, maar bij beide groepen kan het zijn dat er eenzame situaties op treden. Van de Matroos wordt verwacht dat hij/zij met deze stress om kan gaan.

De precieze werkzaamheden van de Matroos worden bepaald aan de hand van het schip waarmee gevaren wordt. Doorgaans betreft dit het plegen van onderhoud aan het schip, het schoonmaken van het schip, het controleren van de lading en het ondersteunen van de kapitein als 'manusje-van-alles'. Daarnaast zijn er typische 'vaar-aspecten' binnen het takenpakket van de Matroos. Hierbij valt te denken aan het houden van de wacht, het besturen van het schip en het controleren van de navigatie van het voertuig.

De Matroos heeft dus een diverse baan, welke hij/zij onder uiteenlopende weers-, tijds- en omgevingsaspecten moet kunnen uitvoeren. Doorgaans wordt er in de scheepvaart gewerkt met 'wachten'. Dit wil zeggen: vaste diensten die zijn verdeeld onder het personeel, vergelijkbaar met 'ploegendiensten' in de industrie. Binnen deze wachten wordt er intensief samen gewerkt, waardoor er een hechte teamgeest zal ontstaan.

Wil je werken als Civiel Matroos?

Werk je al als Civiel Matroos en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Civiel Matroos worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Civiel Matroos, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Civiel Matroos in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Kapitein
 • Stuurman
 • Collega Matrozen
 • Douane personeel
 • De samenleving

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1250 tot €1800

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Civiel Matroos

Wat verdient een Civiel Matroos?

De Matroos valt onder de 'CAO Metaal'.

Primair: De Matroos verdient zo'n 1250-1800 euro per maand aan loon.

Secundair: Door de lange periodes die de Matroos van huis dient te zijn, wordt zijn/haar loon aangevuld met een bonus. Tevens zal er sprake zijn van extra vakantie- en verlofdagen, oplopend naarmate men vaker van huis is. Bovendien ontvangt de Matroos een 13e maand, 8 procent vakantieloon, ziektekosten vergoeding en een optie tot een collectief pensioen.

Door de bonussen en de uitkering van eventueel niet gebruikte verlofdagen kan het loon van de Matroos zo maar enkele honderden euro's per maand oplopen.

Salarisschaal Civiel Matroos

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Civiel Matroos

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Civiel Matroos

Hoe goed is de toekomst voor de Civiel Matroos? 

De Matroos kan werkzaam blijven binnen zijn/haar huidige functiesoort gedurende een langere periode. Dit kan zowel bij zijn/haar huidige baas zijn als bij een concurrent.

Binnen de scheepvaart bestaat er de mogelijkheid om door werkervaring en aanvullende opleidingen een hoger niveau te bereiken. Hierbij valt te denken aan functies als stuurman of kapitein.

Wanneer de Matroos nog wel 'op het water' wil werken, maar niet langer in dienst wil zijn bij een civiele ondernemer, bestaat er de mogelijkheid om Matroos te worden bij de Koninklijke Marine. Hiervoor dienen echter wel aanvullende opleidingen behaald te worden binnen de organisatie van Defensie.

Buiten de 'scheepvaart' zou de Matroos werkzaam kunnen worden 'aan land'. Deze functies betreffen bijvoorbeeld administratieve ondersteuning aan de zee- en binnenvaart vanuit de thuisbasis van het bedrijf.

Baankans Civiel Matroos

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Civiel Matroos worden: Opleidingen tot Civiel Matroos

Hoe word je een Civiel Matroos? 

Om Matroos te worden dient men te beschikken over een MBO-diploma bij een zeevaartschool. Binnen de 'zeevaartschool' wordt er een brede opleiding geboden, waardoor de Matroos zowel voor de binnen- als zeevaart wordt opgeleid. Het is aan de gegadigde om een keuze te maken voor zijn toekomstige werkgebied.

Tevens zijn er opleidingen voor specifieke sectoren, waardoor men van te voren een keuze heeft moeten maken tussen de twee soorten 'vaarten'. De duur van de opleiding varieert tussen de 3 en 4 jaar.

Na afronding van de opleiding tot Matroos is er de mogelijkheid om door middel van cursussen een hoger niveau te bereiken, waardoor het takenpakket en de verantwoordelijkheden van de Matroos toe kunnen nemen.

De opleiding van de Matroos bestaat uit een theoretisch gedeelte, afgewisseld met praktische lessen. Daarnaast is het zo dat de Matroos stage dient te lopen op een schip, zodat hij/zij al kan wennen aan het echte 'matrozen-leven'.
 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Civiel Matroos

Meer opleidingen Civiel Matroos

Weet je nog niet of je Civiel Matroos wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Civiel Matroos of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Civiel Matroos

Met wie werkt een Civiel Matroos samen? 

Intern: binnen de werkzaamheden aan boord van het schip zal er samen worden gewerkt met collega matrozen, onder leiding van een kapitein of bootsman (bij grotere schepen). Deze bootsman is de tussenschakel tussen de leidinggevenden en uitvoerenden. Daarnaast zal er contact zijn met de 'stuurman'. Dit contact varieert van het verlenen van ondersteuning bij zijn/haar werkzaamheden tot het onderhouden van sociale banden.

Extern: aangezien de scheepvaart zich bezig houdt met het vervoeren van goederen van plaats A naar plaats B, en dit doorgaans over landsgrenzen gaat, zal er contact zijn met Douane personeel. Deze mensen zullen de lading en paspoorten van de bemanning controleren, alvorens de bemanning in de nieuwe haven van boord mag gaan. Wanneer de Matrozen van boord mogen gaan, zullen zij in contact komen met 'De Burger'.


 • Kapitein
 • Stuurman
 • Collega Matrozen
 • Douane personeel
 • De samenleving
Civiel Matroos


Organisaties waar een Civiel Matroos werkzaam is

Waar werkt een Civiel Matroos meestal? 

De Civiele scheepvaart is gericht op het maken van winst door middel van het transporteren van goederen voor derden. Afhankelijk van de werkgever, een grote rederij of een zelfstandige schipper, zal de organisatiesoort het karakter van de baan typeren: des te groter de onderneming, des te groter de mogelijkheden, maar des te onpersoonlijker het contact met de eigenaar/directie zal zijn.
 

Meer weten over werken in de Logistiek, Transport & Inkoop?

Bekijk werken in Logistiek, Transport & Inkoop

Best beoordeelde werkgevers Civiel Matroos

Waar kun je het beste werken als Civiel Matroos? Hieronder vindt je de best door de Civiel Matroos beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Civiel Matroos.

Competenties, Skills en Vaardigheden Civiel Matroos:

Welke competenties heeft een een Civiel Matroos nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Civiel Matroos

Wat voor persoonlijkheid heb je als Civiel Matroos nodig? 

De Matroos is een Loyalist en een Levensgenieter, ook wel Avonturier genoemd.

De persoonlijkheid van de Matroos wordt gekenmerkt door een loyale, spontane, zorgzame, fantasierijke, medelevende, productieve, verantwoordelijke, charmante, snelle en nieuwschierige houding. Daar tegenover staat dat de Matroos ook soms zijn/haar mindere momenten heeft, waarin hij/zij zich ook dominant, impulsief, narcistisch, onvoorspelbaar, defensief, ongeconcentreerd, paranoïde, ongedisciplineerd en manisch kan vertonen.

Tijdens het uitvoeren van zijn/haar werkzaamheden weet de Matroos af en toe 'spontaan' door de bocht te komen, maar doorgaans zal hij/zij productief en verantwoordelijk te werk gaan.

Bekijk de persoonstypen voor Civiel Matroos


Levensgenieter


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Civiel Matroos

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Civiel Matroos

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Civiel Matroos

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Civiel Matroos

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Civiel Matroos dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Civiel Matroos belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Civiel Matroos. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Civiel Matroos iets voor je?

Zou je graag Civiel Matroos willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Civiel Matroos bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Civiel Matroos

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar