U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Clown

Clown worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een clown? Lees de functieomschrijving.

Een Clown is een 'komische toneelfiguur', voortgekomen uit de 'stupidus' van het klassieke Romeinse Theater en de middeleeuwse hofnar. In de loop van de achttiende eeuw werd de Clown populair in het circus, vervolgens ook in de pantomime. Vandaag de dag is de Clown veelal een artiest die in het circus grappen verkoopt. Het is over het algemeen een zwaar onderschat beroep: vaak wordt de Clown gezien als iemand die wat kunstjes vertoont, liedjes zingt en grappig kan vallen. Clown zijn is een serieuze aangelegenheid, in tegenstelling wat men van hem of haar verwacht. Het is een ras-entertainer die onderdeel uitmaakt van professionele shows, vaak voor kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar. Ze verzorgen kinderfeestjes, werken met ballonnen en vertonen goocheltrucs. Sommige Clowns hebben tijdens kinderfeestjes ook nog een vrolijke babbel terwijl in het circus de Clown het moet hebben van zijn lichaamstaal en mimiek. Een ware kunstenaar die zijn vak verstaat zal veel voldoening vinden in dit beroep.

Mensen vonden ons op: Job Clown, Baan Clown, Clown Worden, Functie-eisen Clown, Verantwoordelijkheden Clown, Functieprofiel Clown, Wat doet een Clown, Werken als Clown.

Clown worden: Opleiding tot clown

Speciale opleiding aan Theateracademie en Mimeschool door een Clown is mogelijk en gewenst. Een Clown werkt veelal als zzp'er en kan zijn diensten aanbieden via Theater- en Entertainmentbureau's. Het is een veelzijdig beroep waarvoor veel verschillende creeatieve kwaliteiten gevraagd worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Clown, Clown Worden, Opleidingsniveau Clown, Scholing Clown, Studie Clown, Bijscholing Clown, Omscholing Clown.

Organisaties waar een clown doorgaans werkzaam is

Een Clown werkt in het hele land op allerlei locaties zoals een circus, als entertainer bij kinderfeestjes thuis, op braderieën en zelfs in een ziekenhuis bij ernstig zieke kinderen. Bij die laatste categorie gaat het echter wel om een speciaal soort Clown, de Cliniclown, die kinderen met een ziekte of handicap een plezierige dag of middag willen geven.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Clown, Clown Worden, Opleidingsniveau Clown, Scholing Clown, Studie Clown, Bijscholing Clown, Omscholing Clown.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden clown

Salariëring is mede afhankelijk van werkzaamheden in zowel kindershows, braderieën als winkelcentra. Een clown werkt ook op basis van uurtarief.

Bijvoorbeeld: 90 minuten kindershow: € 395,--

Speciaal voor braderieën, winkelcentra etc: 4x 30 minuten verdeeld over 3 uur(wisselend publiek)  € 550,--

Mensen vonden ons op: Salaris Clown, Loon Clown, Wat verdien je als Clown, Salarisschaal Clown, Salarisindicatie Clown, Bonus Clown, CAO Clown, Brutoloon Clown, Nettoloon Clown, Vakantiedagen Clown, Pensioen Clown.

Competenties, skills & vaardigheden clown

 • Energie
 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Creativiteit
 • Sensitiviteit
 • Presenteren
Mensen vonden ons op: Kennis Clown, Vaardigheden Clown, Attitude Clown, Kwalificaties Clown, Competentieprofiel Clown.

Boeken voor het beroep clown

Wil je meer weten over het beroep clown? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je clown bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken clown te komen.

Dementie met een glimlach | Arno Huibers

Clown ontmoet Alzheimer - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789462262966 | 167 pagina's

'Dementie met een glimlach' is de ontmoeting tussen clown en mensen in diepe dementie. Een ontmoeting zonder woorden. Mensen met dementie raken steeds verder in een geestelijk en sociaal isolement. Ze hebben uiteindelijk geen enkel houvast meer. Dat maakt...

Het ( It ) | Stephen King

Een Clown Een Kindervriend Of - Nederlands | Druk: 8 | Paperback | 9789021010809 | 1162 pagina's

'Fictie is de waarheid binnen de leugen, en de waarheid van deze fictie is heel eenvoudig: magie bestaat.' Stephen King 1957 Een zesjarig jongetje speelt in Derry tijdens een stortbui met een papieren bootje in de goot. Plotseling verdwijnt het bootje. Al...

Clown Met Twee Neuzen | Arno Huibers

Nederlands | Druk: 2 | Hardcover | 9789086800124 | 155 pagina's

Arno Huibers is een clown voor wie de bekende rode neus niet genoeg is. Hij blijft zich altijd bewust van de menselijke neus eronder. Dat maakt hem veelzijdig, gevoelig en vernieuwend en zorgde ervoor dat hij nauw betrokken was bij verschillende ontwikkel...

Mensen vonden ons op: boeken voor Clown, Clown ebooks, boek Clown.

Persoonstypen clown

Een Clown is in de eerste plaats een Romanticus met een gevoelige creatieve natuur. Hij is daarnaast ook een Gever die warm en betrokken zijn werk doet in voornamelijk in de omgeving van kleinere kinderen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Clown, Karakter Clown.

Netwerk clown

Een Clown komt in zijn werk in aanraking met zijn gewaardeerde publiek. Dat zijn vaak kinderen die een verjaardagsfeestje te vieren hebben of genieten van een leuk circusuitjes.  Daarnaast heeft een Clown contact met collega-entertainers of circusartiesten. Voor zijn planning en organisatie komt hij in aanraking en heeft de Clown te maken met diverse theaterbureau's.

Mensen vonden ons op: Collega’s Clown, Medewerkers Clown.

Is het beroep clown iets voor jou?

Zou je graag clown willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als clown bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Clown, beroepskeuzetest Clown, beroep Clown kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden clown

Als Clown kan men  verdergaan als beroepsgoochelaar, acteur of entertainer in breder verband.

Arbeidsmarktperspectief score clown

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep clown. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Clown, Promotie mogelijkheden Clown, Carriere Clown.

Solliciteren op de functie clown

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als clown dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor clown belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als clown. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Clown, CV Clown, sollicitatie Clown.

Interviews met clown

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen clown

 • Goochelaar, Acteur, Circusartiest

Vacatures clown

Op zoek naar een nieuwe baan als Clown? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Clown. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Clown is een 'komische toneelfiguur', voortgekomen uit de 'stupidus' van het klassieke Romeinse Theater en de middeleeuwse hofnar. In de loop van de achttiende eeuw werd de Clown populair in het circus, vervolgens ook in de pantomime. Vandaag de dag is de Clown veelal een artiest die in het circus grappen verkoopt.

Beoordeling Clown

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Clown' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Clown

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Mocht iemand geïnteresseerd zijn in een opleiding: www.clownsense.eu biedt vele verschillende workshops en een opleiding tot contactclown. 

Door: Bart Walter

Reageer op dit beroep