U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Decorontwerper

Decorontwerper worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een decorontwerper? Lees de functieomschrijving.

Een decorontwerper ontwerpt en bouwt decors.

Een decorontwerper is werkzaam als ontwerper en maker van decors. Hij werkt in opdracht of onafhankelijk en zelfstandig. De decorontwerper kan daarnaast in een team werkzaam zijn.

De decorontwerper ontwerpt decors voor theatervoorstellingen, opera's, musicals en kan daarnaast ook decors bouwen voor televisieprogramma's, televisiereclames en films binnen verschillende vormen en genres. Zo kan de decorontwerper decors ontwerpen voor lokatietheater, dans/mime, muziektheater, teksttoneel, televisieprogramma's als The Voice of Holland of Goede Tijden Slechte Tijden, manifestaties of theaterfestivals.

De decorontwerper werkt voor de televisie of theaterproducent of regisseur die hem in dienst neemt. Zij laten hem zien wat voor een decor zij willen hebben, laten eventueel al schetsen of tekeningen aan hem zien, vragen hem welk materiaal hij ervoor gaat gebruiken, vertellen hem hoe groot het decor moet zijn en waarvoor deze gebruikt wordt. Vervolgens gaat de decorontwerper met behulp van de gegeven aanwijzingen en opdrachten het decor ontwerpen, (in theatervoorstellingen vaak ook de dramaturgie van de voorstelling onderzoeken) de materialen uitzoeken en kijken welke mensen hij eventueel nodig heeft om hem te helpen het decor te maken. Vervolgens gaat hij zelfstandig of in een team het decor met verschillende materialen maken.

Sommige decorontwerpers werken met decorbouwers alhoewel veel decorontwerpers zelf de decors ook (moeten kunnen) maken.

Mensen vonden ons op: Job Decorontwerper, Baan Decorontwerper, Decorontwerper Worden, Functie-eisen Decorontwerper, Verantwoordelijkheden Decorontwerper, Functieprofiel Decorontwerper, Wat doet een Decorontwerper, Werken als Decorontwerper.

Decorontwerper worden: Opleiding tot decorontwerper

Voor het beroep van decorontwerper zijn studies te volgen waaronder bijvoorbeeld de opleiding Theatre Design aan de HKU in Utrecht of een opleiding in Amsterdam, Limburg of Groningen.

Ook werken veel theatergezelschappen met kunstenaars.

De opleidingen tot decorontwerper zijn HBO en vierjarig.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Decorontwerper, Decorontwerper Worden, Opleidingsniveau Decorontwerper, Scholing Decorontwerper, Studie Decorontwerper, Bijscholing Decorontwerper, Omscholing Decorontwerper.

Organisaties waar een decorontwerper doorgaans werkzaam is

De decorontwerper werkt zowel profit als non-profit voor televisieproducenten, theaterproducenten, regisseurs en theatergezelschappen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Decorontwerper, Decorontwerper Worden, Opleidingsniveau Decorontwerper, Scholing Decorontwerper, Studie Decorontwerper, Bijscholing Decorontwerper, Omscholing Decorontwerper.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden decorontwerper

Het salaris van een decorontwerper verschilt per persoon en is afhankelijk van het aantal opdrachten die hij aanneemt, zijn bekendheid en de opdrachtgevers waarvoor hij werkt. Daarom valt hier geen precieze indicatie voor te geven.

Mensen vonden ons op: Salaris Decorontwerper, Loon Decorontwerper, Wat verdien je als Decorontwerper, Salarisschaal Decorontwerper, Salarisindicatie Decorontwerper, Bonus Decorontwerper, CAO Decorontwerper, Brutoloon Decorontwerper, Nettoloon Decorontwerper, Vakantiedagen Decorontwerper, Pensioen Decorontwerper.

Competenties, skills & vaardigheden decorontwerper

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Creativiteit
 • Conceptueel denken
 • Innovatief
 • Doorzettingsvermogen
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Aanpassingsvermogen
 • Presenteren
 • Onafhankelijkheid
 • Inzicht in omgeving
 • Leervermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Decorontwerper, Vaardigheden Decorontwerper, Attitude Decorontwerper, Kwalificaties Decorontwerper, Competentieprofiel Decorontwerper.

Boeken voor het beroep decorontwerper

Wil je meer weten over het beroep decorontwerper? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je decorontwerper bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken decorontwerper te komen.

Harry Wich | Maria Heiden

een liefdesverklaring : leven en werk van een decorontwerper & schilder - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789080728639 | 518 pagina's

...

Mensen vonden ons op: boeken voor Decorontwerper, Decorontwerper ebooks, boek Decorontwerper.

Persoonstypen decorontwerper

De decorontwerper luistert goed naar wat de regisseur of de producent of het theatergezelschap in gedachten heeft en komt met eigen initiatieven. Hij observeert goed wat ze precies willen hebben, doet goed onderzoek naar de verschillende materialen die hij kan gaan gebruiken en doet goed vooronderzoek voordat hij het decor uiteindelijk gaat ontwerpen en bouwen. Hij weet precies welke maten en materiaal geschikt zijn voor het desbetreffende decor. (waarnemer en perfectionist)

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Decorontwerper, Karakter Decorontwerper.

Netwerk decorontwerper

Het netwerk van de decorontwerper bestaat uit de televisie en theaterproducenten, de regisseur of theatergezelschappen waarvoor hij werkt en eventueel met de decorbouwers die hem helpen met het maken van de decors.

Mensen vonden ons op: Collega’s Decorontwerper, Medewerkers Decorontwerper.

Is het beroep decorontwerper iets voor jou?

Zou je graag decorontwerper willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als decorontwerper bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Decorontwerper, beroepskeuzetest Decorontwerper, beroep Decorontwerper kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden decorontwerper

Het arbeidsmarktperspectief voor een decorontwerper is gemiddeld. Er zijn altijd wel televisieprogramma's of theatergezelschappen die een decor nodig hebben. Wel is het belangrijk dat de decorontwerper zichzelf goed in de kijker speelt en ervoor zorgt dat de producenten en gezelschappen weten dat ze bij hem aan kunnen kloppen als ze iets nodig hebben. Daarom is het belangrijk dat een decorontwerper naast kennis van zijn vak ook kennis heeft van het maken van zelfpromotie.

Arbeidsmarktperspectief score decorontwerper

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep decorontwerper. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Decorontwerper, Promotie mogelijkheden Decorontwerper, Carriere Decorontwerper.

Solliciteren op de functie decorontwerper

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als decorontwerper dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor decorontwerper belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als decorontwerper. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Decorontwerper, CV Decorontwerper, sollicitatie Decorontwerper.

Interviews met decorontwerper

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen decorontwerper

Vacatures decorontwerper

Op zoek naar een nieuwe baan als Decorontwerper? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Decorontwerper. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een decorontwerper ontwerpt en bouwt decors. Een decorontwerper is werkzaam als ontwerper en maker van decors. Hij werkt in opdracht of onafhankelijk en zelfstandig.

Beoordeling Decorontwerper

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Decorontwerper' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Decorontwerper

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep