Decorontwerper: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Decorontwerper: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Decorontwerper. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Decorontwerper nodig heeft.Wat doet een Decorontwerper? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Decorontwerper?

Een decorontwerper ontwerpt en bouwt decors.

Een decorontwerper is werkzaam als ontwerper en maker van decors. Hij werkt in opdracht of onafhankelijk en zelfstandig. De decorontwerper kan daarnaast in een team werkzaam zijn.

De decorontwerper ontwerpt decors voor theatervoorstellingen, opera's, musicals en kan daarnaast ook decors bouwen voor televisieprogramma's, televisiereclames en films binnen verschillende vormen en genres. Zo kan de decorontwerper decors ontwerpen voor lokatietheater, dans/mime, muziektheater, teksttoneel, televisieprogramma's als The Voice of Holland of Goede Tijden Slechte Tijden, manifestaties of theaterfestivals.

De decorontwerper werkt voor de televisie of theaterproducent of regisseur die hem in dienst neemt. Zij laten hem zien wat voor een decor zij willen hebben, laten eventueel al schetsen of tekeningen aan hem zien, vragen hem welk materiaal hij ervoor gaat gebruiken, vertellen hem hoe groot het decor moet zijn en waarvoor deze gebruikt wordt. Vervolgens gaat de decorontwerper met behulp van de gegeven aanwijzingen en opdrachten het decor ontwerpen, (in theatervoorstellingen vaak ook de dramaturgie van de voorstelling onderzoeken) de materialen uitzoeken en kijken welke mensen hij eventueel nodig heeft om hem te helpen het decor te maken. Vervolgens gaat hij zelfstandig of in een team het decor met verschillende materialen maken.

Sommige decorontwerpers werken met decorbouwers alhoewel veel decorontwerpers zelf de decors ook (moeten kunnen) maken.

Past het beroep Decorontwerper bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Decorontwerper

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Decor ontwerper


Vacatures Decorontwerper

Op zoek naar een nieuwe baan als Decorontwerper? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Decorontwerper. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Decorontwerper per ervaringsniveau

junior Decorontwerper vacatures startend Decorontwerper vacatures senior Decorontwerper vacatures beginnend Decorontwerper vacatures trainee Decorontwerper vacatures leidinggevend Decorontwerper vacatures medior Decorontwerper vacatures aankomend Decorontwerper vacatures ervaren Decorontwerper vacatures leerling Decorontwerper vacatures vacatures omscholen tot Decorontwerper vacatures opleiding tot Decorontwerper

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Decorontwerper

Wat verdient een Decorontwerper?

Het salaris van een decorontwerper verschilt per persoon en is afhankelijk van het aantal opdrachten die hij aanneemt, zijn bekendheid en de opdrachtgevers waarvoor hij werkt. Daarom valt hier geen precieze indicatie voor te geven.

Salarisschaal Decorontwerper

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Bekijk het salaris Decorontwerper per ervaringsniveau

Salaris junior Decorontwerper Wat verdient een startend Decorontwerper? Wat is het loon senior Decorontwerper? beginnend Decorontwerper salaris Maximaal salaris trainee Decorontwerper Hoeveel verdient een leidinggevend Decorontwerper? Wat is het salaris van een medior Decorontwerper? Salaris aankomend Decorontwerper Wat verdient een ervaren Decorontwerper? Welk salaris krijgt een leerling Decorontwerper?


Decorontwerper worden: Opleidingen tot Decorontwerper

Wil je Decorontwerper worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Decorontwerper.

Hoe word je een Decorontwerper? 

Voor het beroep van decorontwerper zijn studies te volgen waaronder bijvoorbeeld de opleiding Theatre Design aan de HKU in Utrecht of een opleiding in Amsterdam, Limburg of Groningen.

Ook werken veel theatergezelschappen met kunstenaars.

De opleidingen tot decorontwerper zijn HBO en vierjarig.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Decorontwerper

Er zijn geen opleidingen Decorontwerper aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Decorontwerper in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment


Decorontwerper worden: Omscholen tot Decorontwerper

Als je je wilt omscholen tot Decorontwerper is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Decorontwerper zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Decorontwerper dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Decorontwerper

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Decorontwerper

Als je Decorontwerper wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Decorontwerper zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Decorontwerper

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Decorontwerper?


Competenties en Vaardigheden Decorontwerper:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Decorontwerper.

Welke competenties heeft een Decorontwerper nodig?

Een Decorontwerper heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Visie
Visie

Steekwoorden: toekomst, zelfontwikkeling, resultaatgericht, zelfkennis

Omschrijving

Deze mensen hebben een duidelijk toekomstbeeld. Hierbij houden ze rekening met de verschillende mogelijkheden en wegen die zij kunnen bewandelen. Deze mensen kunnen zaken vanaf een afstand bekijken en objectieve besluiten nemen. Verder onderzoeken deze mensen vaak nieuwe dingen en willen ze graag op de hoogte blijven van ontwikkelingen.

Sterke punten
Deze mensen hebben een duidelijke visie, die ze goed onder woorden kunnen brengen. Ze willen dit toekomstbeeld bereiken en zijn dus resultaatgericht. Bovendien hebben ze vaak een goede zelfkennis en zelfontwikkeling. 

Zwakke punten
Mensen kunnen een te abstracte of onrealistische visie hebben. Ze hebben dan niet helder in hun hoofd waar ze naar toe willen en hoe ze dit moeten bereiken. Ook kunnen ze koppig en eigenwijs overkomen omdat ze teveel aan hun visie vasthouden. Ze zijn er dan van overtuigd dat hun visie de beste is.

 

Vaardigheden Decorontwerper

 • Doelgericht
 • Vasthoudendheid
 • Toekomstgericht
 • Ambitie
 • Probleem oplossen
 • Methodisch werken
 • Punctueel
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Inlevingsvermogen
 • Durf
 • Vernieuwend
 • Methodisch ontwerpen
 • Creatief denken
 • Aandacht voor details
 • Flexibel gedrag
 • Omgaan met veranderingen
 • Out of the box denken
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Decorontwerper

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Decorontwerper passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Decorontwerper nodig? 

De decorontwerper luistert goed naar wat de regisseur of de producent of het theatergezelschap in gedachten heeft en komt met eigen initiatieven. Hij observeert goed wat ze precies willen hebben, doet goed onderzoek naar de verschillende materialen die hij kan gaan gebruiken en doet goed vooronderzoek voordat hij het decor uiteindelijk gaat ontwerpen en bouwen. Hij weet precies welke maten en materiaal geschikt zijn voor het desbetreffende decor. (waarnemer en perfectionist)

Bekijk de persoonstypen voor Decorontwerper


Eigenschappen Decorontwerper

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Decorontwerper

Wat zijn de baankansen voor een Decorontwerper?

Het arbeidsmarktperspectief voor een decorontwerper is gemiddeld. Er zijn altijd wel televisieprogramma's of theatergezelschappen die een decor nodig hebben. Wel is het belangrijk dat de decorontwerper zichzelf goed in de kijker speelt en ervoor zorgt dat de producenten en gezelschappen weten dat ze bij hem aan kunnen kloppen als ze iets nodig hebben. Daarom is het belangrijk dat een decorontwerper naast kennis van zijn vak ook kennis heeft van het maken van zelfpromotie.

De actuele kans op werk voor een Decorontwerper

De kans op werk voor het beroep Decorontwerper is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Decorontwerper

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Decorontwerper

Je kunt als Decorontwerper een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Decorontwerper is onderdeel van de beroepsfamilie Interieur- en decorontwerpers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Decorontwerper


Organisaties waar een Decorontwerper werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Decorontwerper meestal werkt.

Waar werkt een Decorontwerper?

De decorontwerper werkt zowel profit als non-profit voor televisieproducenten, theaterproducenten, regisseurs en theatergezelschappen.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Netwerk Decorontwerper

Met wie werkt een Decorontwerper samen? 

Het netwerk van de decorontwerper bestaat uit de televisie en theaterproducenten, de regisseur of theatergezelschappen waarvoor hij werkt en eventueel met de decorbouwers die hem helpen met het maken van de decors.


 • Televisie en theaterproducenten
 • Regisseur
 • Theatergezelschappen
 • Decorbouwers
Decorontwerper

Interview met een Decorontwerper

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Decorontwerper:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Decorontwerper verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Decorontwerper?

De beroepen die verwant zijn aan Decorontwerper zijn:
Illustrator
Salaris: €1930 tot €2740
Opleiding: HBO
Baankans: Matig

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Kostuumontwerper
Salaris: € tot €
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Decorontwerper in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Televisie en theaterproducenten
 • Regisseur
 • Theatergezelschappen
 • Decorbouwers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar