Decorontwerper Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Decorontwerper? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep decorontwerper. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je decorontwerper wordt.

 

Wat is een Decorontwerper?

Een decorontwerper ontwerpt en bouwt decors.

Een decorontwerper is werkzaam als ontwerper en maker van decors. Hij werkt in opdracht of onafhankelijk en zelfstandig. De decorontwerper kan daarnaast in een team werkzaam zijn.

De decorontwerper ontwerpt decors voor theatervoorstellingen, opera's, musicals en kan daarnaast ook decors bouwen voor televisieprogramma's, televisiereclames en films binnen verschillende vormen en genres. Zo kan de decorontwerper decors ontwerpen voor lokatietheater, dans/mime, muziektheater, teksttoneel, televisieprogramma's als The Voice of Holland of Goede Tijden Slechte Tijden, manifestaties of theaterfestivals.

De decorontwerper werkt voor de televisie of theaterproducent of regisseur die hem in dienst neemt. Zij laten hem zien wat voor een decor zij willen hebben, laten eventueel al schetsen of tekeningen aan hem zien, vragen hem welk materiaal hij ervoor gaat gebruiken, vertellen hem hoe groot het decor moet zijn en waarvoor deze gebruikt wordt. Vervolgens gaat de decorontwerper met behulp van de gegeven aanwijzingen en opdrachten het decor ontwerpen, (in theatervoorstellingen vaak ook de dramaturgie van de voorstelling onderzoeken) de materialen uitzoeken en kijken welke mensen hij eventueel nodig heeft om hem te helpen het decor te maken. Vervolgens gaat hij zelfstandig of in een team het decor met verschillende materialen maken.

Sommige decorontwerpers werken met decorbouwers alhoewel veel decorontwerpers zelf de decors ook (moeten kunnen) maken.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Decorontwerper?

Werk je al als Decorontwerper en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Decorontwerper worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Decorontwerper, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Decorontwerper in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Televisie en theaterproducenten
 • Regisseur
 • Theatergezelschappen
 • Decorbouwers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Decorontwerper

Wat verdient een Decorontwerper?

Het salaris van een decorontwerper verschilt per persoon en is afhankelijk van het aantal opdrachten die hij aanneemt, zijn bekendheid en de opdrachtgevers waarvoor hij werkt. Daarom valt hier geen precieze indicatie voor te geven.

Salarisschaal Decorontwerper

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Decorontwerper

Er zijn geen vacatures Decorontwerper aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Decorontwerper in werkt.

Meer weten over de sector waar een Decorontwerper in werkt

Bekijk werken in Kunst & Cultuur & Entertainment

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Decorontwerper

Wat zijn de baankansen voor een Decorontwerper?

Het arbeidsmarktperspectief voor een decorontwerper is gemiddeld. Er zijn altijd wel televisieprogramma's of theatergezelschappen die een decor nodig hebben. Wel is het belangrijk dat de decorontwerper zichzelf goed in de kijker speelt en ervoor zorgt dat de producenten en gezelschappen weten dat ze bij hem aan kunnen kloppen als ze iets nodig hebben. Daarom is het belangrijk dat een decorontwerper naast kennis van zijn vak ook kennis heeft van het maken van zelfpromotie.

De actuele kans op werk voor een Decorontwerper

De kans op werk voor het beroep Decorontwerper is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Decorontwerper

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Decorontwerper worden: Opleidingen tot Decorontwerper

Wil je Decorontwerper worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Decorontwerper.

Hoe word je een Decorontwerper? 

Voor het beroep van decorontwerper zijn studies te volgen waaronder bijvoorbeeld de opleiding Theatre Design aan de HKU in Utrecht of een opleiding in Amsterdam, Limburg of Groningen.

Ook werken veel theatergezelschappen met kunstenaars.

De opleidingen tot decorontwerper zijn HBO en vierjarig.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Decorontwerper

Er zijn geen opleidingen Decorontwerper aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Decorontwerper in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment

Omscholen tot Decorontwerper

Als je je wilt omscholen tot Decorontwerper is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Decorontwerper zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Decorontwerper dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Decorontwerper

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Decorontwerper

Als je Decorontwerper wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Decorontwerper zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Decorontwerper

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Decorontwerper?

Competenties en Vaardigheden Decorontwerper

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Decorontwerper nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Decorontwerper nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Decorontwerper

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Visie
Visie

Persoonlijkheid van een Decorontwerper

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Decorontwerper. Als Decorontwerper wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Decorontwerper:


zie volledige beschrijving persoonstype Decorontwerper

Vakkennis voor een Decorontwerper

Het is voor een Decorontwerper ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Decorontwerper zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Decorontwerper


Werkervaring Decorontwerper

Het is voor een startend Decorontwerper die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Decorontwerper is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Illustrator, Kostuumontwerper .

Iets anders leren?

Is Decorontwerper het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Decorontwerper

Met wie werkt een Decorontwerper samen? 

Het netwerk van de decorontwerper bestaat uit de televisie en theaterproducenten, de regisseur of theatergezelschappen waarvoor hij werkt en eventueel met de decorbouwers die hem helpen met het maken van de decors.


 • Televisie en theaterproducenten
 • Regisseur
 • Theatergezelschappen
 • Decorbouwers
Decorontwerper


Organisaties waar een Decorontwerper werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Decorontwerper meestal werkt.

Waar werkt een Decorontwerper?

De decorontwerper werkt zowel profit als non-profit voor televisieproducenten, theaterproducenten, regisseurs en theatergezelschappen.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Decorontwerper

Waar kun je het beste werken als Decorontwerper? Hieronder vind je de best door de Decorontwerper beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Decorontwerper.

Competenties, Skills en Vaardigheden Decorontwerper:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Decorontwerper.

Welke competenties heeft een Decorontwerper nodig?

Een Decorontwerper heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Decorontwerper

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Decorontwerper passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Decorontwerper nodig? 

De decorontwerper luistert goed naar wat de regisseur of de producent of het theatergezelschap in gedachten heeft en komt met eigen initiatieven. Hij observeert goed wat ze precies willen hebben, doet goed onderzoek naar de verschillende materialen die hij kan gaan gebruiken en doet goed vooronderzoek voordat hij het decor uiteindelijk gaat ontwerpen en bouwen. Hij weet precies welke maten en materiaal geschikt zijn voor het desbetreffende decor. (waarnemer en perfectionist)

Bekijk de persoonstypen voor Decorontwerper


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Decorontwerper

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Decorontwerper

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Decorontwerper

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Decorontwerper

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Decorontwerper dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Decorontwerper belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Decorontwerper. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Decorontwerper iets voor je?

Zou je graag Decorontwerper willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Decorontwerper bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Decorontwerper

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar