U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Dirigent

Dirigent worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een dirigent? Lees de functieomschrijving.

Een dirigent heeft de leiding over een koor, orkest of ander soort muziekgezelschap, en moet er op toezien dat iedereen in harmonie zingt of speelt, en op het juiste moment diens taak vervult. Om dit werk te kunnen doen zal een dirigent een uitstekend oor voor muziek nodig hebben. Elke kleine afwisseling en foute noot dient gehoord te worden, om zo de schuldige af te kunnen straffen en beter te kunnen worden.

Om een grote groep mensen te kunnen leiden en op elkaar in te leren spelen zal een dirigent veel tijd doorbrengen in het repeteren van het muziekstuk, zodat het tijdens de uitvoering perfect klinkt. De dirigent is niet alleen de persoon die de maat aangeeft, maar ook de interpretatie van de muziek. Eenzelfde stuk kan op vele manieren gespeeld worden, en de dirigent kiest op welke manier dit gebeurt, en dus welke sfeer en emoties op het publiek overgebracht worden. Om dit te kunnen doen zal de dirigent kennis moeten hebben van diens publiek en de vele mogelijkheden waaruit die kan kiezen.

Ondanks het beeld dat men over het algemeen heeft van dirigenten hoeft men niet men een stokje te zwaaien om leiding te geven. Men kan ook met diens handen overdragen aan de musici wat er van hun verwacht wordt, op een manier die bij de toon van het muziekstuk past. Dit kan meer energie kosten dan men denkt, waardoor de dirigent ook zelf in goede conditie dient te zijn.

Elke dirigent heeft zo een eigen manier van leiding geven, en elke muziekstuk is daardoor anders, afhankelijk van de verbeeldingskracht van de dirigent.

Mensen vonden ons op: Job Dirigent, Baan Dirigent, Dirigent Worden, Functie-eisen Dirigent, Verantwoordelijkheden Dirigent, Functieprofiel Dirigent, Wat doet een Dirigent, Werken als Dirigent.

Dirigent worden: Opleiding tot dirigent

Er bestaan Dirigenten-opleidingen, cursussen die twee jaar duren en opleiden tot amateur-dirigent. De meeste dirigenten beginnen echter als musici, bij het Conservatorium of zelfstandig, en krijgen zo de ervaring die nodig is om zich omhoog te werken tot dirigent.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Dirigent, Dirigent Worden, Opleidingsniveau Dirigent, Scholing Dirigent, Studie Dirigent, Bijscholing Dirigent, Omscholing Dirigent.

Organisaties waar een dirigent doorgaans werkzaam is

Een dirigent kan door vele verschillende instanties gevraagd worden. De kerk, een koorgroepje, televisie en theater; overal zijn dirigenten nodig, waardoor een dirigent vele mogelijkheden heeft om diens muziekstukken in verschillende plekken ten gehore te brengen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Dirigent, Dirigent Worden, Opleidingsniveau Dirigent, Scholing Dirigent, Studie Dirigent, Bijscholing Dirigent, Omscholing Dirigent.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden dirigent

Een Dirigent werkt vaak met een uurloon. De meeste dirigenten krijgen echter mager betaald (zo tussen de €500,- en €1500,- bruto per maand). Natuurlijk hangt het bedrag onder andere af van de professionaliteit van de Dirigent, zijn ervaring en zijn werkuren. 

Werkt de Dirigent in dienst van bijvoorbeeld een cultuurcentrum, dan kunnen voor hem secundaire arbeidsvoorwaarden als een eindejaarsuitkering, vakantietoeslag, een pensioensregeling en collectiviteitskortingen gelden. 

 

 

Mensen vonden ons op: Salaris Dirigent, Loon Dirigent, Wat verdien je als Dirigent, Salarisschaal Dirigent, Salarisindicatie Dirigent, Bonus Dirigent, CAO Dirigent, Brutoloon Dirigent, Nettoloon Dirigent, Vakantiedagen Dirigent, Pensioen Dirigent.

Competenties, skills & vaardigheden dirigent

 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Doorzettingsvermogen
 • Leiderschap
 • Visie
 • een goede slagtechniek
 • inzicht in het publiek
 • verbeeldingskracht
Mensen vonden ons op: Kennis Dirigent, Vaardigheden Dirigent, Attitude Dirigent, Kwalificaties Dirigent, Competentieprofiel Dirigent.

Boeken voor het beroep dirigent

Wil je meer weten over het beroep dirigent? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je dirigent bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken dirigent te komen.

Slanker Met Je Hartritme | David O'Hare

In Negen Weken Afvallen Met Je Hart Als Dirigent - Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789021546438 | 262 pagina's

Negen van de tien gevallen van overgewicht worden veroorzaakt door negatieve emoties en stress. Wie zijn hartritme positief weet te beïnvloeden, kan stress en emoties beter in de hand houden en daarmee ook zijn voedingspatroon beter reguleren. Successen i...

De dirigent | Maria Peters

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de eerste succesvolle vrouwelijke dirigent - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789022588680 | 256 pagina's

"Peters haalt niet alleen een interessante vrouw uit de vergetelheid, maar kiest in tijden van #MeToo en discussies over het glazen plafond voor de juiste film op het juiste moment.' de Volkskrant Het meeslepende levensverhaal van de Rotterdamse Antonia B...

Zingen van binnenuit | Hein Vrijdag

Een wegwijzer voor dirigenten, voorzangers en koren - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789089723116 | 256 pagina's

Hein Vrijdag Zingen van binnenuit Een wegwijzer voor dirigenten, voorzangers en koren Waarom gaat hier de melodie omhoog? Wat zou de componist bedoelen met deze pp aanduiding? Waarom op dit woord een dissonant en op het volgende een stralend consonant akk...

Mensen vonden ons op: boeken voor Dirigent, Dirigent ebooks, boek Dirigent.

Persoonstypen dirigent

Een dirigent dient streng te zijn om diens koor of orkest te kunnen leiden, waarbij men geen moment van zwakte kan tonen. Alleen als de dirigent de absolute macht heeft, kan het koor of orkest in harmonie spelen (Baas).

Om een innovatieve kijk op een bestaand muziekstuk weer te kunnen geven, zal een dirigent verstand van de huidige cultuur nodig hebben, en van wat er al gedaan is, en vanuit deze kennis op wonderlijke wijze iets geheel nieuws tevoorschijn weten te toveren (Romanticus).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Dirigent, Karakter Dirigent.

Netwerk dirigent

De dirigent brengt de meeste tijd door met diens muziekgroep, om deze musici zo perfect mogelijk samen te leren spelen voordat men het podium opgaat. Bij een grote voorstelling of een muziekstuk voor film of TV kan men ook met een producent te maken krijgen, die dan de vertegenwoordiger van de werkgevers is, en de keuzes van de dirigent goed moet keuren.

Na afloop van een live voorstelling kan een dirigent ook met het publiek komen te praten, als een soort van beroemdheid.

Mensen vonden ons op: Collega’s Dirigent, Medewerkers Dirigent.

Is het beroep dirigent iets voor jou?

Zou je graag dirigent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als dirigent bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Dirigent, beroepskeuzetest Dirigent, beroep Dirigent kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden dirigent

De beste manier om als dirigent gevraagd te worden is om als muzikant te beginnen en daarbij uitmuntende hoor- en leiderschaps kwaliteiten tentoon te stellen. Ook kan men zich vrijwillig stellen voor bijvoorbeeld een kerkelijke koorgroep. Wanneer men dan in eerste instantie succes heeft behaald, volgt daaruit meer werk en een hopelijk groeiende reputatie.

Vanuit een positie als dirigent kan men ervoor kiezen om componist te worden, of andere mensen op te leiden.

Arbeidsmarktperspectief score dirigent

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep dirigent. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Dirigent, Promotie mogelijkheden Dirigent, Carriere Dirigent.

Solliciteren op de functie dirigent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als dirigent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor dirigent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als dirigent. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Dirigent, CV Dirigent, sollicitatie Dirigent.

Interviews met dirigent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen dirigent

Vacatures dirigent

Op zoek naar een nieuwe baan als Dirigent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Dirigent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een dirigent heeft de leiding over een koor, orkest of ander soort muziekgezelschap, en moet er op toezien dat iedereen in harmonie zingt of speelt, en op het juiste moment diens taak vervult. Om dit werk te kunnen doen zal een dirigent een uitstekend oor voor muziek nodig hebben. Elke kleine afwisseling en foute noot dient gehoord te worden, om zo de schuldige af te kunnen straffen en beter te kunnen worden.

Beoordeling Dirigent

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Dirigent' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Dirigent

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep