U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Edelsmid

Edelsmid worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een edelsmid? Lees de functieomschrijving.

Als edelsmid wordt je ook wel metaalbewerker genoemd en ben je gespecialisserd in het ontwerpen van sieraden en verschillende gebruiksvoorwerpen van metaal. Je maakt meestal gebruik van de edele metalen zoals goud, zilver en platina. Tegenwoordig wordt het metaal palladium ook steeds vaker gebruikt. Als edelsmid verwerk je ook andere mineralen zoals diamant, koraal, toermalijn en opaal in je creaties. Als edelsmid maak je sieraden door de metalen te bewerken met verschillende soorten specialistisch gereedschap. Ook werk je met verhittingstechnieken waardoor je de metalen kan vervormen.  Als edelsmid heb je een arbeidsintensiever baan en maak je zelf unieke creaties.

 

Mensen vonden ons op: Job Edelsmid, Baan Edelsmid, Edelsmid Worden, Functie-eisen Edelsmid, Verantwoordelijkheden Edelsmid, Functieprofiel Edelsmid, Wat doet een Edelsmid, Werken als Edelsmid.

Edelsmid worden: Opleiding tot edelsmid

Om edelsmid te worden, moet je een opleiding tot edelsmid volgen op MBO-niveau. Daarnaast bieden veel edelsmiden ook verschillende cursussen aan voor mensen die graag meer over het vak te weten willen komen en misschien zelf ook wel edelsmid willen worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Edelsmid, Edelsmid Worden, Opleidingsniveau Edelsmid, Scholing Edelsmid, Studie Edelsmid, Bijscholing Edelsmid, Omscholing Edelsmid.

Organisaties waar een edelsmid doorgaans werkzaam is

Als edelsmid heb je vaak een eigen zaak en is je doel om mooie creaties af te leveren en daarbij natuurlijk ook het maken van winst.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Edelsmid, Edelsmid Worden, Opleidingsniveau Edelsmid, Scholing Edelsmid, Studie Edelsmid, Bijscholing Edelsmid, Omscholing Edelsmid.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden edelsmid

Aangezien je als edelsmid vaak een eigen zaak hebt, kan het salaris van een edelsmid aanzienlijk verdienen. Heb je een goede lopende zaak? Dan kan het salaris erg hoog uitvallen, aangezien sieraden vaak als erg kostbaar worden beschouwd. Helaas kunnen de zaken ook tegenvallen en verdien je sommige maanden weinig salaris.

Mensen vonden ons op: Salaris Edelsmid, Loon Edelsmid, Wat verdien je als Edelsmid, Salarisschaal Edelsmid, Salarisindicatie Edelsmid, Bonus Edelsmid, CAO Edelsmid, Brutoloon Edelsmid, Nettoloon Edelsmid, Vakantiedagen Edelsmid, Pensioen Edelsmid.

Competenties, skills & vaardigheden edelsmid

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Resultaatgerichtheid
 • Creativiteit
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Edelsmid, Vaardigheden Edelsmid, Attitude Edelsmid, Kwalificaties Edelsmid, Competentieprofiel Edelsmid.

Boeken voor het beroep edelsmid

Wil je meer weten over het beroep edelsmid? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je edelsmid bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken edelsmid te komen.

Edelstenen zetten in sieraden | Anastasia Young

handboek voor de moderne edelsmid - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789089982810 | 208 pagina's

Goed nieuws voor liefhebbers van edelstenen! Er is nu een compleet handboek voor het zetten van stenen. Dit boek biedt u een encyclopedisch technisch overzicht van alle manieren om edelstenen te zetten, gedetailleerde informatie over stenen en metalen, en...

De Edelsmid Ad Van Roosmalen, 1908-1983 | Jaap Versteegh

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789076940236 | 181 pagina's

In deze monografie zijn tal van illustraties opgenomen van het werk van Ad van Roosmalen. Zij geven niet alleen een beeld van zijn werk maar evenzeer van de tijd waarin hij leefde. Deze monografie zal een verrijking zijn voor een ieder die geïnteresseerd ...

George Henri Lantman 1875-1933 | Adri Vermeer

veelzijdig edelsmid van de Amsterdamse school - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789462580442 | 112 pagina's

George Henri Lantman (1875-1933) was edelsmid en metaalbewerker in Amsterdam. Tijdens zijn opleiding aan de School voor Kunstnijverheid in Haarlem kwam hij in contact met de bekende edelsmid Frans Zwollo sr. Ook ging hij in de leer bij een aantal werkplaa...

Mensen vonden ons op: boeken voor Edelsmid, Edelsmid ebooks, boek Edelsmid.

Persoonstypen edelsmid

Als edelsmid moet je  realistisch en principieel te werk gaan. Je moet je creativiteit tot uiting brengen in je creaties en je moet als edelsmid dus resultaatgericht werken (Perfectionist).

Verder is het als edelsmid belangrijk dat je goed werk aflevert en vooral ook accuraat te werk gaat. Je moet betrouwbaar en loyaal overkomen en je moet je klanten tevreden kunnen stellen (Loyalist).

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Edelsmid, Karakter Edelsmid.

Netwerk edelsmid

Als edelsmid heb je vooral contact met je klanten. Je maakt creaties voor hen en probeert zo goed mogelijk contact te onderhouden met je klanten. Je klanten zijn eigenlijk je opdrachtgevers en zorgen ervoor dat je als edelsmid kan blijven bestaan.

Mensen vonden ons op: Collega’s Edelsmid, Medewerkers Edelsmid.

Is het beroep edelsmid iets voor jou?

Zou je graag edelsmid willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als edelsmid bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Edelsmid, beroepskeuzetest Edelsmid, beroep Edelsmid kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden edelsmid

Er staan in Nederland niet erg veel vacatures open voor edelsmeden. Het beroep van edelsmid moet je trekken en edelsmeden hebben vaak een eigen zaak en werken vaak niet in loondienst. Aangezien je als edelsmid vaak je eigen zaak hebt, zijn de doorgroeimogelijkheden ook maar beperkt.

Arbeidsmarktperspectief score edelsmid

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep edelsmid. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Edelsmid, Promotie mogelijkheden Edelsmid, Carriere Edelsmid.

Solliciteren op de functie edelsmid

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als edelsmid dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor edelsmid belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als edelsmid. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Edelsmid, CV Edelsmid, sollicitatie Edelsmid.

Interviews met edelsmid

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen edelsmid

Vacatures edelsmid

Op zoek naar een nieuwe baan als Edelsmid? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Edelsmid. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als edelsmid wordt je ook wel metaalbewerker genoemd en ben je gespecialisserd in het ontwerpen van sieraden en verschillende gebruiksvoorwerpen van metaal. Je maakt meestal gebruik van de edele metalen zoals goud, zilver en platina. Tegenwoordig wordt het metaal palladium ook steeds vaker gebruikt.

Beoordeling Edelsmid

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Edelsmid' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Edelsmid

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep