Edelsmid Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Edelsmid? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep edelsmid. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je edelsmid wordt.

 

Wat is een Edelsmid?

Als edelsmid wordt je ook wel metaalbewerker genoemd en ben je gespecialisserd in het ontwerpen van sieraden en verschillende gebruiksvoorwerpen van metaal. Je maakt meestal gebruik van de edele metalen zoals goud, zilver en platina. Tegenwoordig wordt het metaal palladium ook steeds vaker gebruikt. Als edelsmid verwerk je ook andere mineralen zoals diamant, koraal, toermalijn en opaal in je creaties. Als edelsmid maak je sieraden door de metalen te bewerken met verschillende soorten specialistisch gereedschap. Ook werk je met verhittingstechnieken waardoor je de metalen kan vervormen.  Als edelsmid heb je een arbeidsintensiever baan en maak je zelf unieke creaties.

 

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Edelsmid?

Werk je al als Edelsmid en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Edelsmid worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Edelsmid, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Edelsmid in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Klanten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Edelsmid

Wat verdient een Edelsmid?

Aangezien je als edelsmid vaak een eigen zaak hebt, kan het salaris van een edelsmid aanzienlijk verdienen. Heb je een goede lopende zaak? Dan kan het salaris erg hoog uitvallen, aangezien sieraden vaak als erg kostbaar worden beschouwd. Helaas kunnen de zaken ook tegenvallen en verdien je sommige maanden weinig salaris.

Salarisschaal Edelsmid

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Edelsmid

Op zoek naar een nieuwe baan als Edelsmid? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Edelsmid. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Edelsmid vacatures

Vacature Goudsmid m/ v
Juweliershuis Aalbers
In ons Juweliershuis in Velp (bij Arnhem) hebben wij binnen ons team van goudsmeden momenteel plaats voor een goed gekwalificeerde goudsmid. In ons open atelier, waar we werken in teamverband, …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Edelsmid

Wat zijn de baankansen voor een Edelsmid?

Er staan in Nederland niet erg veel vacatures open voor edelsmeden. Het beroep van edelsmid moet je trekken en edelsmeden hebben vaak een eigen zaak en werken vaak niet in loondienst. Aangezien je als edelsmid vaak je eigen zaak hebt, zijn de doorgroeimogelijkheden ook maar beperkt.

De actuele kans op werk voor een Edelsmid

De kans op werk voor het beroep Edelsmid is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Edelsmid

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Edelsmid worden: Opleidingen tot Edelsmid

Wil je Edelsmid worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Edelsmid.

Hoe word je een Edelsmid? 

Om edelsmid te worden, moet je een opleiding tot edelsmid volgen op MBO-niveau. Daarnaast bieden veel edelsmiden ook verschillende cursussen aan voor mensen die graag meer over het vak te weten willen komen en misschien zelf ook wel edelsmid willen worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Edelsmid

Er zijn geen opleidingen Edelsmid aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Edelsmid in werkt

Bekijk alle opleidingen Algemeen

Omscholen tot Edelsmid

Als je je wilt omscholen tot Edelsmid is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Edelsmid zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Edelsmid dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Edelsmid

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Edelsmid

Als je Edelsmid wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Edelsmid zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Edelsmid

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Edelsmid?

Competenties en Vaardigheden Edelsmid

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Edelsmid nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Edelsmid nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Edelsmid

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Edelsmid

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Edelsmid. Als Edelsmid wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

Vakkennis voor een Edelsmid

Het is voor een Edelsmid ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Edelsmid zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Edelsmid


Werkervaring Edelsmid

Het is voor een startend Edelsmid die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Edelsmid is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Goudsmid, Zilversmid .

Iets anders leren?

Is Edelsmid het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Edelsmid

Met wie werkt een Edelsmid samen? 

Als edelsmid heb je vooral contact met je klanten. Je maakt creaties voor hen en probeert zo goed mogelijk contact te onderhouden met je klanten. Je klanten zijn eigenlijk je opdrachtgevers en zorgen ervoor dat je als edelsmid kan blijven bestaan.


  • Klanten
Edelsmid


Organisaties waar een Edelsmid werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Edelsmid meestal werkt.

Waar werkt een Edelsmid?

Als edelsmid heb je vaak een eigen zaak en is je doel om mooie creaties af te leveren en daarbij natuurlijk ook het maken van winst.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Edelsmid

Waar kun je het beste werken als Edelsmid? Hieronder vind je de best door de Edelsmid beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Edelsmid.

Competenties, Skills en Vaardigheden Edelsmid:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Edelsmid.

Welke competenties heeft een Edelsmid nodig?

Een Edelsmid heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Edelsmid

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Edelsmid passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Edelsmid nodig? 

Als edelsmid moet je  realistisch en principieel te werk gaan. Je moet je creativiteit tot uiting brengen in je creaties en je moet als edelsmid dus resultaatgericht werken (Perfectionist).

Verder is het als edelsmid belangrijk dat je goed werk aflevert en vooral ook accuraat te werk gaat. Je moet betrouwbaar en loyaal overkomen en je moet je klanten tevreden kunnen stellen (Loyalist).

 

Bekijk de persoonstypen voor EdelsmidInterview met een Edelsmid

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Edelsmid

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Edelsmid

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Edelsmid

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Edelsmid dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Edelsmid belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Edelsmid. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Edelsmid iets voor je?

Zou je graag Edelsmid willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Edelsmid bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Edelsmid

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar