Edelsmid: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Edelsmid: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Edelsmid. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Edelsmid nodig heeft.Wat doet een Edelsmid? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Edelsmid?

Als edelsmid wordt je ook wel metaalbewerker genoemd en ben je gespecialisserd in het ontwerpen van sieraden en verschillende gebruiksvoorwerpen van metaal. Je maakt meestal gebruik van de edele metalen zoals goud, zilver en platina. Tegenwoordig wordt het metaal palladium ook steeds vaker gebruikt. Als edelsmid verwerk je ook andere mineralen zoals diamant, koraal, toermalijn en opaal in je creaties. Als edelsmid maak je sieraden door de metalen te bewerken met verschillende soorten specialistisch gereedschap. Ook werk je met verhittingstechnieken waardoor je de metalen kan vervormen.  Als edelsmid heb je een arbeidsintensiever baan en maak je zelf unieke creaties.

 

Past het beroep Edelsmid bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Edelsmid

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Goudsmid, Zilversmid, Edelmetaalsmid


Vacatures Edelsmid

Op zoek naar een nieuwe baan als Edelsmid? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Edelsmid. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Edelsmid per ervaringsniveau

junior Edelsmid vacatures startend Edelsmid vacatures senior Edelsmid vacatures beginnend Edelsmid vacatures trainee Edelsmid vacatures leidinggevend Edelsmid vacatures medior Edelsmid vacatures aankomend Edelsmid vacatures ervaren Edelsmid vacatures leerling Edelsmid vacatures vacatures omscholen tot Edelsmid vacatures opleiding tot Edelsmid

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Edelsmid

Wat verdient een Edelsmid?

Het salaris van een beginnend Edelsmid start bij een bruto maandsalaris van €1.833,- Met meer ervaring kan dit oplopen tot €2.538,-. Het salaris van de Edelsmid wordt bepaalt door de CAO Goud en Zilvernijverheid en valt binnen schaal 3 t/m 7.

Het salaris van een zelfstandige Edelsmid-ondernemer is afhankelijk van het succes van zijn onderneming.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in de CAO Goud en Zilvernijverheid. Hierin zijn onder andere:

 • een reiskostenvergoeding
 • vakantietoeslag
 • pensioenregeling

 

Salarisschaal Edelsmid

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Edelsmid

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Edelsmid


Bekijk het salaris Edelsmid per ervaringsniveau

Salaris junior Edelsmid Wat verdient een startend Edelsmid? Wat is het loon senior Edelsmid? beginnend Edelsmid salaris Maximaal salaris trainee Edelsmid Hoeveel verdient een leidinggevend Edelsmid? Wat is het salaris van een medior Edelsmid? Salaris aankomend Edelsmid Wat verdient een ervaren Edelsmid? Welk salaris krijgt een leerling Edelsmid?


Edelsmid worden: Opleidingen tot Edelsmid

Wil je Edelsmid worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Edelsmid.

Hoe word je een Edelsmid? 

Om edelsmid te worden, moet je een opleiding tot edelsmid volgen op MBO-niveau. Daarnaast bieden veel edelsmiden ook verschillende cursussen aan voor mensen die graag meer over het vak te weten willen komen en misschien zelf ook wel edelsmid willen worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Edelsmid

Er zijn geen opleidingen Edelsmid aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Edelsmid in werkt

Bekijk alle opleidingen Architectuur & Design


Edelsmid worden: Omscholen tot Edelsmid

Als je je wilt omscholen tot Edelsmid is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Edelsmid zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Edelsmid dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Edelsmid

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Edelsmid

Als je Edelsmid wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Edelsmid zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Edelsmid

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Edelsmid?


Competenties en Vaardigheden Edelsmid:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Edelsmid.

Welke competenties heeft een Edelsmid nodig?

Een Edelsmid heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Edelsmid

 • Methodisch werken
 • Aandacht voor details
 • Vasthoudendheid
 • Punctueel
 • Zelfmanagement
 • Controleren
 • Doelgericht
 • Ambitie
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Out of the box denken
 • Durf
 • Effectief communiceren
 • Aanpassingsvermogen
 • Taalkennis

Persoonlijkheid en Eigenschappen Edelsmid

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Edelsmid passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Edelsmid nodig? 

Als edelsmid moet je  realistisch en principieel te werk gaan. Je moet je creativiteit tot uiting brengen in je creaties en je moet als edelsmid dus resultaatgericht werken (Perfectionist).

Verder is het als edelsmid belangrijk dat je goed werk aflevert en vooral ook accuraat te werk gaat. Je moet betrouwbaar en loyaal overkomen en je moet je klanten tevreden kunnen stellen (Loyalist).

 

Bekijk de persoonstypen voor Edelsmid


Eigenschappen Edelsmid

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Originaliteit
 • Creativiteit
 • GepassioneerdArbeidsmarktperspectief Edelsmid

Wat zijn de baankansen voor een Edelsmid?

Er staan in Nederland niet erg veel vacatures open voor edelsmeden. Het beroep van edelsmid moet je trekken en edelsmeden hebben vaak een eigen zaak en werken vaak niet in loondienst. Aangezien je als edelsmid vaak je eigen zaak hebt, zijn de doorgroeimogelijkheden ook maar beperkt.

De actuele kans op werk voor een Edelsmid

Het beroep Edelsmid is onderdeel van de beroepsfamilie Edelsmeden. De kans op werk voor de beroepsfamilie Edelsmeden is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Edelsmid

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Edelsmid

Je kunt als Edelsmid een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Edelsmid is onderdeel van de beroepsfamilie Edelsmeden. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Edelsmid

Verwante beroepen Edelsmid

Doorgroei beroepen voor een Edelsmid

Diamantbewerker (sier)

briljanteerder

diamantpolijster (sier)

diamantslijper (sier)

diamantsnijder (sier)

diamanttekenaar (sier)

diamantzager (sier)

rondister

zaagversteller diamant (sier)

achtkantslijper diamant

Bekijk meer beroepen Bekijk minder beroepen

Organisaties waar een Edelsmid werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Edelsmid meestal werkt.

Waar werkt een Edelsmid?

Als edelsmid heb je vaak een eigen zaak en is je doel om mooie creaties af te leveren en daarbij natuurlijk ook het maken van winst.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Netwerk Edelsmid

Met wie werkt een Edelsmid samen? 

Als edelsmid heb je vooral contact met je klanten. Je maakt creaties voor hen en probeert zo goed mogelijk contact te onderhouden met je klanten. Je klanten zijn eigenlijk je opdrachtgevers en zorgen ervoor dat je als edelsmid kan blijven bestaan.


 • Klanten
Edelsmid

Interview met een Edelsmid

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Edelsmid:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Edelsmid verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Edelsmid?

De beroepen die verwant zijn aan Edelsmid zijn:
Goudsmid
Salaris: €1883 tot €2538
Opleiding: MBO
Baankans: Matig

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Zilversmid
Salaris: €1833 tot €2538
Opleiding: MBO
Baankans: Matig

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Edelsmid in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Klanten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1883 tot €2538

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Ga direct naar