U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Gastheer/-vrouw

Gastheer/-vrouw worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een gastheer/-vrouw? Lees de functieomschrijving.

Een Gastheer (of Gastvrouw) is werkzaam in de horeca en bedient de gasten van bijvoorbeeld een restaurant, café of hotel. De Gastheer is als het ware het gezicht van het horecabedrijf.  Naast bedienen is ook informeren een belangrijke taak. De Gastheer is in staat om gasten te adviseren over de gerechten en dranken op de menukaart. Hiervoor is het belangrijk dat de Gastheer op de hoogte is van de ingrediënten en bereidingswijze van de gerechten en kennis heeft van wijn.

Naast het bedienen verzorgt de Gastheer de mise en place. Dit zijn voorbereidende werkzaamheden, waardoor bijvoorbeeld het diner later op de avond vlekkeloos kan verlopen. Bij mise en place horen bijvoorbeeld bestek poetsen, servetten vouwen en het klaarzetten van gebaksbestek. Ook het indekken van de tafel behoort tot de taken van de Gastheer.

Een belangrijke taak van de Gastheer is het ontvangen van de gasten aan de deur. De Gastheer heet de gasten vriendelijk welkom en begeleidt hen naar hun tafel. Wanneer de gasten aan tafel plaats hebben genomen, deelt de Gastheer de menukaart uit en licht deze waar nodig toe. Zo kan de Gastheer bijvoorbeeld advies geven over wijnen in combinatie met diverse gerechten. Wanneer de gasten hun keuze hebben gemaakt neemt de Gastheer de bestelling op. Speciale wensen van gasten geeft hij door aan de chef-kok. Dan serveert de Gastheer de bestelde dranken en gerechten aan de gasten en ruimt de lege glazen en borden af  als zij klaar zijn. Tot slot maakt hij de rekening op.

Aan het einde van een dienst wordt het ontvangen geld afgedragen en het restaurant schoongemaakt.

Mensen vonden ons op: Job Gastheer/-vrouw, Baan Gastheer/-vrouw, Gastheer/-vrouw Worden, Functie-eisen Gastheer/-vrouw, Verantwoordelijkheden Gastheer/-vrouw, Functieprofiel Gastheer/-vrouw, Wat doet een Gastheer/-vrouw, Werken als Gastheer/-vrouw.

Gastheer/-vrouw worden: Opleiding tot gastheer/-vrouw

Een opleiding tot Gastheer of Gastvrouw is de MBO niveau 2 opleiding Gastheer/Gastvrouw. Om te werken in de horeca is het erg belangrijk om veel ervaring op te doen. Dit wordt bij de beroepsopleidgende leerweg (BOL) opgedaan tijdens de stages. Bij de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) gaat men 1 dag in de week naar school en werkt vier dagen in een bedrijf.\


Op MBO niveau 3 is er de opleiding  Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw.  Onderdeel van deze opleiding zijn coachingsvaardigheden om (enigszins) leiding te geven aan ander bedienend personeel.
Ten slotte is het mogelijk om door te stromen naar  de Middelbare Hotelschool een MBO opleiding op niveau 4.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Gastheer/-vrouw, Gastheer/-vrouw Worden, Opleidingsniveau Gastheer/-vrouw, Scholing Gastheer/-vrouw, Studie Gastheer/-vrouw, Bijscholing Gastheer/-vrouw, Omscholing Gastheer/-vrouw.

Organisaties waar een gastheer/-vrouw doorgaans werkzaam is

Een Gastheer of Gastvrouw is werkzaam in een horecagelegenheid, zoals een restaurant, eetcafé of hotel. Ook is het mogelijk om  te werken in bijvoorbeeld een congrescentrum. Overal waar mensen komen om te eten of drinken en daarbij bediend te worden, daar kan een Gastheer werkzaam zijn. Bedrijven kunnen erg verschillend zijn. Het werk van een Gastheer in een chic restaurant zal anders zijn dan dat van een Gastheer in een klein eetcafé. Het aantal collega's en bedienend personeel varieert en zo zal bijvoorbeeld ook de kaart en de kennis die de Gastheer hiervan moet hebben wisselen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Gastheer/-vrouw, Gastheer/-vrouw Worden, Opleidingsniveau Gastheer/-vrouw, Scholing Gastheer/-vrouw, Studie Gastheer/-vrouw, Bijscholing Gastheer/-vrouw, Omscholing Gastheer/-vrouw.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden gastheer/-vrouw

Het salaris van een Gastheer is afhankelijk van het bedrijf waar hij werkzaam is en werkervaring.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn 8% vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen per jaar.
 

Mensen vonden ons op: Salaris Gastheer/-vrouw, Loon Gastheer/-vrouw, Wat verdien je als Gastheer/-vrouw, Salarisschaal Gastheer/-vrouw, Salarisindicatie Gastheer/-vrouw, Bonus Gastheer/-vrouw, CAO Gastheer/-vrouw, Brutoloon Gastheer/-vrouw, Nettoloon Gastheer/-vrouw, Vakantiedagen Gastheer/-vrouw, Pensioen Gastheer/-vrouw.

Competenties, skills & vaardigheden gastheer/-vrouw

  • Samenwerken
  • Flexibiliteit
  • Stressbestendigheid
  • Omgaan met details
  • Onafhankelijkheid
  • Dienstverlenende houding
  • Klantgerichtheid
  • Inzicht in omgeving
  • Sociabiliteit
Mensen vonden ons op: Kennis Gastheer/-vrouw, Vaardigheden Gastheer/-vrouw, Attitude Gastheer/-vrouw, Kwalificaties Gastheer/-vrouw, Competentieprofiel Gastheer/-vrouw.

Boeken voor het beroep gastheer/-vrouw

Wil je meer weten over het beroep gastheer/-vrouw? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je gastheer/-vrouw bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken gastheer/-vrouw te komen.

Tendens Gastheer/-vrouw Instr.wrkbk & code niv.2 | Hans Veelers

Nederlandstalig | Loose leafed | 2010

Het Tendens GHV instructie-/werkboek is het uitgangspunt voor de cursist. Dit is een map met modules waarin allerlei opdrachten zijn gerangschikt volgens het principe van het werken in verschillende bedrijfsformules....

Tendens HRTV Horeca; Gastheer/-vrouw II Werkboek | Hans Veelers

gastheer/-vrouw II - Nederlandstalig | Paperback | 2011

In dit werkboek gaat de leerling aan de slag als bartender. De leerling leert hoe hij alcoholvrije, zwak alcoholhoudende en sterk alcoholhoudende dranken serveergereed moet maken. Ook komt de drankenkennis van deze soorten dranken in het werkboek aan bod....

Mensen vonden ons op: boeken voor Gastheer/-vrouw, Gastheer/-vrouw ebooks, boek Gastheer/-vrouw.

Persoonstypen gastheer/-vrouw

Erg belangrijk in het werk van de Gastheer is het hebben van overzicht. Hij moet overzicht hebben over het restaurant, keuken en de gasten en in het oog houden welke gasten op welk moment waar behoefte aan hebben. Hij is opmerkzaam, scherpzinnig eigenlijk en nuchter. Ook is hij onafhankelijk en kan hij goed zelfstandig werken (Waarnemer).

Een zeer belangrijk aspect van het werken als Gastheer is een dienstverlenende houding. Het zit in de persoonlijkheid van de Gastheer om aan te voelen wat andere mensen nodig hebben. Hij is behulpzaam en enthousiast, wat belangrijke eigenschappen zijn om het de gasten van bijvoorbeeld het restaurant naar hun zin te maken (Gever).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Gastheer/-vrouw, Karakter Gastheer/-vrouw.

Netwerk gastheer/-vrouw

Een Gastheer werkt nauw samen met een team om de gasten van de horecagelegenheid van dienst te zijn. Hij werkt vaak samen met ander bedienend personeel om de gasten op tijd van hun dranken en gerechten te voorzien. Vaak staat de Gastheer onder directe leiding van de bedrijfsleider, die vaak ook op de vloer werkzaam is. Zo bepaalt de bedrijfsleider bijvoorbeeld welk gedeelte van de zaak door de Gastheer bediend zal worden. Ook met het keukenpersoneel wordt nauw samen gewerkt. Zo geeft de Gastheer aan de kok aan wanneer een gast toe is aan het hoofd- of nagerecht of instrueert de hij de kok wanneer een gast bepaalde speciale wensen heeft met betrekking tot het menu. Al met al is goed samen werken en communiceren bij het beroep van Gastheer van groot belang.

Mensen vonden ons op: Collega’s Gastheer/-vrouw, Medewerkers Gastheer/-vrouw.

Is het beroep gastheer/-vrouw iets voor jou?

Zou je graag gastheer/-vrouw willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als gastheer/-vrouw bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Gastheer/-vrouw, beroepskeuzetest Gastheer/-vrouw, beroep Gastheer/-vrouw kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden gastheer/-vrouw

Als Gastheer heb je veel doorgroeimogelijkheden. Zo is het mogelijk om, na veel ervaring op de werkvloer, door te groeien naar bedrijfsleider binnen het horecabedrijf. Voor een beroep als bedrijfsleider zijn managementtaken meer van belang. Uiteindelijk is het zelfs mogelijk om eigenaar van een horecagelegenheid te worden of zelf iets op te zetten.

De horeca arbeidsmarkt is over het algemeen goed. De vacaturegraad in de horeca is hoger dan in andere bedrijfstakken. Toch neemt de werkgelegenheid in de horeca, ten opzichte van de werkgelegenheid in vorige jaren in deze sector, geleidelijk af. Restaurants zijn echter vaak op zoek naar nieuw bedieningspersoneel. Een geschoolde Gastheer heeft dan veelal de voorkeur. Als Gastheer zal het al met al niet moeilijk moeten zijn om een baan te vinden, er zijn altijd vacatures voor gastheer/gastvrouw te vinden.

Arbeidsmarktperspectief score gastheer/-vrouw

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep gastheer/-vrouw. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Gastheer/-vrouw, Promotie mogelijkheden Gastheer/-vrouw, Carriere Gastheer/-vrouw.

Solliciteren op de functie gastheer/-vrouw

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als gastheer/-vrouw dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor gastheer/-vrouw belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als gastheer/-vrouw. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Gastheer/-vrouw, CV Gastheer/-vrouw, sollicitatie Gastheer/-vrouw.

Interviews met gastheer/-vrouw

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Vacatures gastheer/-vrouw

Op zoek naar een nieuwe baan als Gastheer/-vrouw? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gastheer/-vrouw. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Gastheer (of Gastvrouw) is werkzaam in de horeca en bedient de gasten van bijvoorbeeld een restaurant, café of hotel. De Gastheer is als het ware het gezicht van het horecabedrijf.  Naast bedienen is ook informeren een belangrijke taak.

Beoordeling Gastheer/-vrouw

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Gastheer/-vrouw' hieronder.

  • Functie-inhoud
  • Salaris en arbeidsvoorwaarden
  • Doorgroeimogelijkeden
  • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Gastheer/-vrouw

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
  • Functie-inhoud
  • Salaris en arbeidsvoorwaarden
  • Doorgroeimogelijkeden
  • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

hoe veel verdien je nu als ober

Door: ???????

Verdient aardig

Door: Piet

Zoek naar ober in de NBG,klopt.(fooien zijn een leuke aanvulling)

Door: Mijna

Reageer op dit beroep