Gastheer/-vrouw Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Gastheer/-vrouw? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep gastheer/-vrouw. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je gastheer/-vrouw wordt.

 

Wat is een Gastheer/-vrouw?

Een Gastheer (of Gastvrouw) is werkzaam in de horeca en bedient de gasten van bijvoorbeeld een restaurant, café of hotel. De Gastheer is als het ware het gezicht van het horecabedrijf.  Naast bedienen is ook informeren een belangrijke taak. De Gastheer is in staat om gasten te adviseren over de gerechten en dranken op de menukaart. Hiervoor is het belangrijk dat de Gastheer op de hoogte is van de ingrediënten en bereidingswijze van de gerechten en kennis heeft van wijn.

Naast het bedienen verzorgt de Gastheer de mise en place. Dit zijn voorbereidende werkzaamheden, waardoor bijvoorbeeld het diner later op de avond vlekkeloos kan verlopen. Bij mise en place horen bijvoorbeeld bestek poetsen, servetten vouwen en het klaarzetten van gebaksbestek. Ook het indekken van de tafel behoort tot de taken van de Gastheer.

Een belangrijke taak van de Gastheer is het ontvangen van de gasten aan de deur. De Gastheer heet de gasten vriendelijk welkom en begeleidt hen naar hun tafel. Wanneer de gasten aan tafel plaats hebben genomen, deelt de Gastheer de menukaart uit en licht deze waar nodig toe. Zo kan de Gastheer bijvoorbeeld advies geven over wijnen in combinatie met diverse gerechten. Wanneer de gasten hun keuze hebben gemaakt neemt de Gastheer de bestelling op. Speciale wensen van gasten geeft hij door aan de chef-kok. Dan serveert de Gastheer de bestelde dranken en gerechten aan de gasten en ruimt de lege glazen en borden af  als zij klaar zijn. Tot slot maakt hij de rekening op.

Aan het einde van een dienst wordt het ontvangen geld afgedragen en het restaurant schoongemaakt.Wil je werken als Gastheer/-vrouw?

Werk je al als Gastheer/-vrouw en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Gastheer/-vrouw worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Gastheer/-vrouw, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Gastheer/-vrouw in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Bedrijfsleider
  • Bedienend Personeel
  • Kok

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1400 tot €1788

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gastheer/-vrouw

Wat verdient een Gastheer/-vrouw?

Het salaris van een Gastheer is afhankelijk van het bedrijf waar hij werkzaam is en werkervaring.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn 8% vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen per jaar.
 

Salarisschaal Gastheer/-vrouw

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Gastheer/-vrouw

Op zoek naar een nieuwe baan als Gastheer/-vrouw? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gastheer/-vrouw. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Gastheer/-vrouw vacatures

Horeca medewerker
T&E Groep
Ben jij op zoek naar een uitdagende baan in de hospitality branche? Solliciteer dan als Horeca medewerker bij hét Casino van Nederland! HORECA MEDEWERKER | AMSTERDAM | / UUR IN
Bedieningsmedewerker
Olympia Uitzendbureau
Voor een klant uit Vorden, zijn wij op zoek naar een bedieningsmedewerker. Je bent verantwoordelijk voor het bedienen van gasten, bar werkzaamheden en het verrichten van kassawerkzaamheden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Gastheer/-vrouw

Wat is de toekomst van Gastheer/-vrouw?

Als Gastheer heb je veel doorgroeimogelijkheden. Zo is het mogelijk om, na veel ervaring op de werkvloer, door te groeien naar bedrijfsleider binnen het horecabedrijf. Voor een beroep als bedrijfsleider zijn managementtaken meer van belang. Uiteindelijk is het zelfs mogelijk om eigenaar van een horecagelegenheid te worden of zelf iets op te zetten.

De horeca arbeidsmarkt is over het algemeen goed. De vacaturegraad in de horeca is hoger dan in andere bedrijfstakken. Toch neemt de werkgelegenheid in de horeca, ten opzichte van de werkgelegenheid in vorige jaren in deze sector, geleidelijk af. Restaurants zijn echter vaak op zoek naar nieuw bedieningspersoneel. Een geschoolde Gastheer heeft dan veelal de voorkeur. Als Gastheer zal het al met al niet moeilijk moeten zijn om een baan te vinden, er zijn altijd vacatures voor gastheer/gastvrouw te vinden.

Baankans Gastheer/-vrouw

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Gastheer/-vrouw worden: Opleidingen tot Gastheer/-vrouw

Wil je gastheer/-vrouw worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Gastheer/-vrouw? 

Een opleiding tot Gastheer of Gastvrouw is de MBO niveau 2 opleiding Gastheer/Gastvrouw. Om te werken in de horeca is het erg belangrijk om veel ervaring op te doen. Dit wordt bij de beroepsopleidgende leerweg (BOL) opgedaan tijdens de stages. Bij de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) gaat men 1 dag in de week naar school en werkt vier dagen in een bedrijf.\


Op MBO niveau 3 is er de opleiding  Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw.  Onderdeel van deze opleiding zijn coachingsvaardigheden om (enigszins) leiding te geven aan ander bedienend personeel.
Ten slotte is het mogelijk om door te stromen naar  de Middelbare Hotelschool een MBO opleiding op niveau 4.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Gastheer/-vrouw

Presentatietraining Speak up Dear eendaagse 2020
Jezelf presenteren voor of in een groep is een fantastisch middel om je professionele zichtbaarheid te vergroten. Maar een vrouw die zichzelf profileert moet balanceren op een smalle evenwichtsbalk. Als …
Presentatietraining: Vrouwelijk leiderschap in spreken
Gemis aan vrouwen op het podium Als sprekerscoaches van TEDx en andere professionele sprekers valt het ons op dat het overgrote deel van de sprekers man is. Slechts één op …
Presenteren en Imago: Speak Up Dear eendaagse 2020
Jezelf presenteren voor of in een groep is een fantastisch middel om je professionele zichtbaarheid te vergroten. Maar een vrouw die zichzelf profileert moet balanceren op een smalle evenwichtsbalk. Als …
Hospitality - gastvrijheid - klantgerichtheid - Ziekenhuis
- Gemiddeld evaluatiecijfer op inhoud en trainer: 8,6 (schaal 1 op 10) - Hospitality training voor Ziekenhuizen (Mood Maker) Definitie gastvrijheid Gastvrijheid is het prettige, welkome gevoel dat de gast …
Presentatietraining voor vrouwen: Speak up dear! (incompany)2020
Jezelf presenteren voor of in een groep is een fantastisch middel om je professionele zichtbaarheid te vergroten. Maar een vrouw die zichzelf profileert moet balanceren op een smalle evenwichtsbalk. Als …
Meer opleidingen Gastheer/-vrouw

Weet je nog niet of je Gastheer/-vrouw wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Gastheer/-vrouw of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Gastheer/-vrouw

Met wie werkt een Gastheer/-vrouw samen? 

Een Gastheer werkt nauw samen met een team om de gasten van de horecagelegenheid van dienst te zijn. Hij werkt vaak samen met ander bedienend personeel om de gasten op tijd van hun dranken en gerechten te voorzien. Vaak staat de Gastheer onder directe leiding van de bedrijfsleider, die vaak ook op de vloer werkzaam is. Zo bepaalt de bedrijfsleider bijvoorbeeld welk gedeelte van de zaak door de Gastheer bediend zal worden. Ook met het keukenpersoneel wordt nauw samen gewerkt. Zo geeft de Gastheer aan de kok aan wanneer een gast toe is aan het hoofd- of nagerecht of instrueert de hij de kok wanneer een gast bepaalde speciale wensen heeft met betrekking tot het menu. Al met al is goed samen werken en communiceren bij het beroep van Gastheer van groot belang.


  • Bedrijfsleider
  • Bedienend Personeel
  • Kok
Gastheer/-vrouw


Organisaties waar een Gastheer/-vrouw werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Gastheer/-vrouw meestal werkt.

Waar werkt een Gastheer/-vrouw?

Een Gastheer of Gastvrouw is werkzaam in een horecagelegenheid, zoals een restaurant, eetcafé of hotel. Ook is het mogelijk om  te werken in bijvoorbeeld een congrescentrum. Overal waar mensen komen om te eten of drinken en daarbij bediend te worden, daar kan een Gastheer werkzaam zijn. Bedrijven kunnen erg verschillend zijn. Het werk van een Gastheer in een chic restaurant zal anders zijn dan dat van een Gastheer in een klein eetcafé. Het aantal collega's en bedienend personeel varieert en zo zal bijvoorbeeld ook de kaart en de kennis die de Gastheer hiervan moet hebben wisselen.


Best beoordeelde werkgevers Gastheer/-vrouw

Waar kun je het beste werken als Gastheer/-vrouw? Hieronder vind je de best door de Gastheer/-vrouw beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Gastheer/-vrouw.

Competenties, Skills en Vaardigheden Gastheer/-vrouw:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Gastheer/-vrouw.

Welke competenties heeft een Gastheer/-vrouw nodig?

Een Gastheer/-vrouw heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Gastheer/-vrouw

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Gastheer/-vrouw passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gastheer/-vrouw nodig? 

Erg belangrijk in het werk van de Gastheer is het hebben van overzicht. Hij moet overzicht hebben over het restaurant, keuken en de gasten en in het oog houden welke gasten op welk moment waar behoefte aan hebben. Hij is opmerkzaam, scherpzinnig eigenlijk en nuchter. Ook is hij onafhankelijk en kan hij goed zelfstandig werken (Waarnemer).

Een zeer belangrijk aspect van het werken als Gastheer is een dienstverlenende houding. Het zit in de persoonlijkheid van de Gastheer om aan te voelen wat andere mensen nodig hebben. Hij is behulpzaam en enthousiast, wat belangrijke eigenschappen zijn om het de gasten van bijvoorbeeld het restaurant naar hun zin te maken (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Gastheer/-vrouw


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Gastheer/-vrouw

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Gastheer/-vrouw

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Gastheer/-vrouw

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Gastheer/-vrouw

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Gastheer/-vrouw dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Gastheer/-vrouw belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Gastheer/-vrouw. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Gastheer/-vrouw iets voor je?

Zou je graag Gastheer/-vrouw willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Gastheer/-vrouw bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Gastheer/-vrouw

Mijna

Zoek naar ober in de NBG,klopt.(fooien zijn een leuke aanvulling)

Piet

Verdient aardig

???????

hoe veel verdien je nu als ober

Piet

Verdient aardig

???????

hoe veel verdien je nu als ober

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar