U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Gids

Gids worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een gids? Lees de functieomschrijving.

Een Gids heeft in het algemeen als taak groepen mensen rond te leiden. Je kunt als Gids voor diverse organisaties werkzaam zijn en een breed scala aan rondleidingen verzorgen. Denk hierbij aan stadsrondleidingen, rondleidingen in toeristentrekpleisters (kastelen, musea) en rondleidingen in dier- of natuurparken of grotten. De verschillende rondleidingen trekken een gevarieerd publiek. Gidsen kunnen toeristen uit binnen- en buitenland rondleiden, maar ook zakenlieden die op een bedrijfsuitje zijn of jongeren op excursie. Je kennis en achtergrond bepalen waaren en met wie je komt te werken.

De bedoeling is dat je als Gids je kennis van gebouw of omgeving overdraagt op de groepen die je begeleidt. Het kan zijn dat je die kennis hebt opgedaan in een andere functie of op school, maar het kan ook gaan om informatie die je vanuit de organisatie waar je werkt krijgt aangereikt. Soms werk je met een combinatie; een vastgestelde rondleiding met ruimte voor eigen invulling.

Een rondleiding valt of staat met de Gids. Deze kent niet alleen de weg, maar maakt de route interessant en vermakelijk. Een goede Gids weet bovendien antwoord te geven op vragen van deelnemers.

Mensen vonden ons op: Job Gids, Baan Gids, Gids Worden, Functie-eisen Gids, Verantwoordelijkheden Gids, Functieprofiel Gids, Wat doet een Gids, Werken als Gids.

Gids worden: Opleiding tot gids

Om Gids te kunnen worden moet je genoeg afweten van je onderwerp en route. Soms is namelijk een sterke interesse, enige kennis en een passend karakter en vaardigheden voldoende om als Gids te werken. Wel wordt vaak verlangd dat je tenminste een en liefst meerdere vreemde talen spreekt. Dit omdat je in de functie van gids ook vaak met buitenlandse toeristen te maken zult krijgen.

Een professionelere keuze is om cursussen te volgen of je aan te sluiten bij een gidsencollectief waar je meer kunt leren. Ook een basiscursus voor Gidsen en reisleiders is een optie. Vaak bieden organisaties daarnaast eigen opleidingen of cursussen om geselecteerde klaar te stomen voor het gidsenwerk.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Gids, Gids Worden, Opleidingsniveau Gids, Scholing Gids, Studie Gids, Bijscholing Gids, Omscholing Gids.

Organisaties waar een gids doorgaans werkzaam is

Of je als Gids werkzaam bent in de profit of non-profit sector hangt volledig af van de werkgever waarvoor je rondleidingen geeft en onder welke sector die valt.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Gids, Gids Worden, Opleidingsniveau Gids, Scholing Gids, Studie Gids, Bijscholing Gids, Omscholing Gids.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden gids

Een Gids kan ergens tussen de €1300 en de €3000 per maand verdienen. Dit is sterk afhankelijk van waar je als Gids werkzaam bent. Een organisatie in een grote toeristische trekpleister zal bijvoorbeeld anders betalen dan een beheerder van een natuurgebied.

Veel Gidsen werken niet fulltime en daarbij komt dat sommige rondleidingen afhankelijk zijn van seizoenen.

Een extra arbeidsvoorwaarde kan bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding zijn, maar dit is zeker niet standaard.

Mensen vonden ons op: Salaris Gids, Loon Gids, Wat verdien je als Gids, Salarisschaal Gids, Salarisindicatie Gids, Bonus Gids, CAO Gids, Brutoloon Gids, Nettoloon Gids, Vakantiedagen Gids, Pensioen Gids.

Competenties, skills & vaardigheden gids

 • Energie
 • Klantgerichtheid
 • Presenteren
 • Leervermogen
 • Assertiviteit
 • Creativiteit
 • Inzicht in omgeving
 • Sociabiliteit
Mensen vonden ons op: Kennis Gids, Vaardigheden Gids, Attitude Gids, Kwalificaties Gids, Competentieprofiel Gids.

Boeken voor het beroep gids

Wil je meer weten over het beroep gids? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je gids bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken gids te komen.

De kracht van het NU | Eckhart Tolle

gids voor een bewust en gelukkig leven - Nederlands | Druk: 26 | Hardcover | 9789020210392 | 192 pagina's

De kracht van nu is het spirituele boek van de afgelopen tijd. Om de weg te gaan die wordt beschreven in De kracht van het Nu dien je de identificatie met je analytische geest en het daardoor gecreëerde onechte zelf, het ego, te laten varen. We zijn ons d...

Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf. | Judith Noordzij

Een inspirerende gids om ook jezelf te worden - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789000363278 | 160 pagina's

Na een toptijd, een topstage en een topbaan volgde een burn-out. Een burn-out op 27-jarige leeftijd. Tijdens haar herstel ontdekte Judith Noordzij beetje bij beetje wie zij is en wat haar gelukkig maakt. Het beste dat je kunt worden is jezelf. Als kind wo...

My Shredded Lifestyle | Merijn Schoeber

de ultieme gids naar jouw droomlichaam - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789492745002 | 136 pagina's

Veel mensen starten vlak voor de zomer met een dieet en hopen in no-time hun ultieme droomlichaam te kunnen bereiken. Jaar na jaar lukt het toch maar niet. Ondanks dat er meer en meer informatie over voeding en gezondheid beschikbaar is, blijft het lastig...

Mensen vonden ons op: boeken voor Gids, Gids ebooks, boek Gids.

Persoonstypen gids

Als Gids neem je mensen mee wandelen, bijvoorbeeld in de staad. Jij bent op dat moment verantwoordenlijk en dat betekent dat jij de leiding hebt. Leiding kunnen geven en de bijbehorende dosis zelfvertrouwen zijn dus van belang voor een Gids. Daarnaast moet je ook over voldoende energie beschikken om meerdere malen per dag en per week dezelfde wandeling te voltooien en de verhalen met overtuiging en enthousiasme te vertellen (Baas).

Omdat de mensen die de toer volgen en de organisatie waarvoor je werkt van je afhankelijk zijn is het belangrijk dat ze op je kunnen vertrouwen. Een eerlijke instelling en betrouwbaarheid zijn voor een Gids zeer belangrijk (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Gids, Karakter Gids.

Netwerk gids

Als Gids heb je in je dagelijkse werk voornamelijk te maken de toeristen die je rondleidt. Daarnaast zul je meestal iemand boven je hebben staan aan wie je verantwoording aflegtn en bij wie je terecht kunt met vragen of problemen.

Afhankelijk van je werkgever kan het zijn dat je in contact komt met andere Gidsen van dezelfde of een andere organisatie. Wanneer je niet bent gelinkt aan één specifieke bezienswaardigheid dan krijg je mogelijk ook met medewerkers van de bezienswaardigheden te maken. Een voorbeeld is een Gids die stadswandelingen begeleidt en met de mensen een museum op de route bezoekt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Gids, Medewerkers Gids.

Is het beroep gids iets voor jou?

Zou je graag gids willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als gids bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Gids, beroepskeuzetest Gids, beroep Gids kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden gids

Er zijn in Nederland niet heel veel vacatures te vinden voor de functie van Gids. In België lijken er meer mogelijkheden te bestaan voor als je die richting op gaat. Toch blijft het vaak een seizoensafhankelijke functie.

Groeien is moeilijk omdat je als Gids specifieke kennis bezit die nodig is voor de rondleidingen die je op dat moment geeft. Je zou het aantal rondleidingen uit kunnen breiden of er meer verschillende rondleidingen bij kunnen gaan geven, maar bij volledig overstappen naar een andere werkgever start je weer als beginner.

Arbeidsmarktperspectief score gids

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep gids. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Gids, Promotie mogelijkheden Gids, Carriere Gids.

Solliciteren op de functie gids

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als gids dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor gids belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als gids. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Gids, CV Gids, sollicitatie Gids.

Interviews met gids

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen gids

Vacatures gids

Op zoek naar een nieuwe baan als Gids? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Gids. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Gids heeft in het algemeen als taak groepen mensen rond te leiden. Je kunt als Gids voor diverse organisaties werkzaam zijn en een breed scala aan rondleidingen verzorgen. Denk hierbij aan stadsrondleidingen, rondleidingen in toeristentrekpleisters (kastelen, musea) en rondleidingen in dier- of natuurparken of grotten.

Beoordeling Gids

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Gids' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Gids

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Mijn naam is Guus Daams, 25 jaar. Ik ben op dit moment werkzaam als docent geschiedenis op een school in Arnhem. Ik wil meer avontuur en meer van de wereld zien. Dit is de reden waarom ik graag gids in het buitenland wil worden. Ik spreek Nederlands, Engels, Duits en redelijk Frans. Ik heb ervaring met groepen mensen en kennis overbrengen vanuit mijn ervaring als docent. Daarna hou ik zelf ook erg van reizen en ben leergierig. Mijn e-mailadres is guusdaams@hotmail.com

Door: Guus Daams

Reageer op dit beroep