U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Grafisch vormgever

Grafisch vormgever worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een grafisch vormgever? Lees de functieomschrijving.

Een grafisch vormgever zet informatie om in een visuele vorm, met als doel mensen te informeren of hen op een begrijpelijke manier iets te leren. Hij verzorgt de vormgeving van allerlei soorten drukwerk en multimedia. Hij ontwerpt de indeling (lay-out), de lettergroottes, -soorten, regelafstand en kolombreedte (typografie), de kleuren en het soort foto of illustratie. Meestal ontwerpt hij enkel de afbeeldingen en schakelt hij bijvoorbeeld een illustrator of fotograaf in om de foto’s of illustraties daadwerkelijk te maken. Steeds moet ervoor gezorgd worden dat de tekst en afbeeldingen goed bij elkaar passen en elkaar aanvullen.

Een grafisch vormgever kan zich bezighouden met advertenties, brochures, logo’s, kranten- of tijdschriftartikelen, maar ook bijvoorbeeld de vormgeving van websites ontwerpen. Hij zorgt er dan voor dat de informatie goed georganiseerd is en gemakkelijk is te bereiken door de lezer.

Een grafisch vormgever moet niet alleen erg creatief zijn, maar hij moet ook beschikken over goede, technische vaardigheden. Daarom gelden strenge toelatingseisen bij de verschillende opleidingen (zie kopje ‘opleiding’).

Mensen vonden ons op: Job Grafisch vormgever, Baan Grafisch vormgever, Grafisch vormgever Worden, Functie-eisen Grafisch vormgever, Verantwoordelijkheden Grafisch vormgever, Functieprofiel Grafisch vormgever, Wat doet een Grafisch vormgever, Werken als Grafisch vormgever.

Grafisch vormgever worden: Opleiding tot grafisch vormgever

Om grafisch ontwerper te worden, kunnen opleidingen op zowel HBO- als WO-niveau worden gevolgd. Op HBO-niveau kan onder andere op de kunstacademie een vier- (voltijd) tot vijfjarige (deeltijd) opleiding tot grafisch vormgever worden gedaan. Ook op universitair niveau bestaan opleidingen tot grafisch vormgever, maar zij hebben op dit gebied minder ervaring dan de HBO’s.

Het eerste (en meestal ook het tweede) jaar, is erg algemeen. Je volgt vaak samen met studenten van andere opleidingen cursussen fotografie, tekenen en beeldhouwen. In het derde jaar ga je je meer specialiseren en loop je stage.

Er bestaan strenge toelatingseisen voor de opleidingen tot grafisch ontwerper. Je moet beschikken over een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Als je niet zo’n diploma hebt en minstens 21 jaar oud bent, kun je na een intelligentie- en taalvaardigheidstest worden toegelaten. Bovendien wordt bekeken of je creatief genoeg bent. Je moet laten zien wat je al gemaakt hebt en een goede motivatie hebben. Word je toegelaten, dan wordt elk jaar bepaald of je genoeg vooruitgang hebt geboekt. Blijkt dit niet het geval, dan moet je de opleiding verlaten.

Als je je HBO-diploma Grafische Vormgeving hebt behaald, mag je jezelf Bachelor of Design (BDes) noemen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Grafisch vormgever, Grafisch vormgever Worden, Opleidingsniveau Grafisch vormgever, Scholing Grafisch vormgever, Studie Grafisch vormgever, Bijscholing Grafisch vormgever, Omscholing Grafisch vormgever.

Organisaties waar een grafisch vormgever doorgaans werkzaam is

Als grafisch vormgever kun je bij verschillende organisaties in diverse functies aan de slag. Zo kan een grafisch vormgever werkzaam zijn als vormgever of typograaf bij een uitgeverij, krant of tijdschrift, communicatie- of reclamebureau, als artdirector bij een reclamebureau of als tentoonstellingsontwerpen bij een museum.

Bovendien kun je als freelancer aan het werk gaan. Je werkt dan voor verschillende opdrachtgevers.

 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Grafisch vormgever, Grafisch vormgever Worden, Opleidingsniveau Grafisch vormgever, Scholing Grafisch vormgever, Studie Grafisch vormgever, Bijscholing Grafisch vormgever, Omscholing Grafisch vormgever.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden grafisch vormgever

Het salaris van een grafisch ontwerper in loondienst hangt af van het bedrijf waar hij aan de slag gaat en welke functie hij heeft. Een starter kan zo'n € 1900,- euro verdienen. Dit kan naar jaren van ervaring oplopen tot zo'n € 2800,-. Hoeveel een freelancer verdient, hangt af van zijn competenties, het aantal opdrachten dat hij doet en hoeveel hij daar voor krijgt.

 

De secundaire arbeidsvoorwaarden voor niet-zelfstandige grafisch vormgevers zijn vastgelegd in de cao Grafimedia. Zo hebben grafisch vormgevers recht op 8% vakantietoeslag, loondoorbetaling bij bijvoorbeeld ziekte en feestdagen op werkdagen en verhoging van het salaris bij werken buiten de ‘normale’ uren.

Mensen vonden ons op: Salaris Grafisch vormgever, Loon Grafisch vormgever, Wat verdien je als Grafisch vormgever, Salarisschaal Grafisch vormgever, Salarisindicatie Grafisch vormgever, Bonus Grafisch vormgever, CAO Grafisch vormgever, Brutoloon Grafisch vormgever, Nettoloon Grafisch vormgever, Vakantiedagen Grafisch vormgever, Pensioen Grafisch vormgever.

Competenties, skills & vaardigheden grafisch vormgever

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Creativiteit
 • Kritisch
 • Innovatief
 • Omgaan met details
Mensen vonden ons op: Kennis Grafisch vormgever, Vaardigheden Grafisch vormgever, Attitude Grafisch vormgever, Kwalificaties Grafisch vormgever, Competentieprofiel Grafisch vormgever.

Boeken voor het beroep grafisch vormgever

Wil je meer weten over het beroep grafisch vormgever? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je grafisch vormgever bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken grafisch vormgever te komen.

Sandberg, vormgever van het Stedelijk | A. Petersen

typograaf en museumpionier - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789064504631 | 192 pagina's

W.J.H.B. Sandberg (1897-1984) was een eigenzinnig grafisch ontwerper, die tevens de directeur was van het Stedelijk Museum in Amsterdam, dat hij na de Tweede Wereldoorlog tot een voorbeeld in de wereld van de moderne kunst maakte. Dit boek geeft een kalei...

N.P De Koo (1881-1960) | Peter van Dam

Grafisch Vormgever En Interieurarchitect - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789074009539 | 180 pagina's

N.P. de Koo Grafisch vormgever en Interieurarchitect (18811960) De Nederlandse ontwerper N.P. de Koo heeft een groot en veelzijdig oeuvre nagelaten. Hij was vooral actief als grafisch vormgever en interieurarchitect, maar hij ontwierp ook tentoonstellinge...

Mensen vonden ons op: boeken voor Grafisch vormgever, Grafisch vormgever ebooks, boek Grafisch vormgever.

Persoonstypen grafisch vormgever

Een grafisch vormgever moet alle eisen die aan het product gesteld worden, zien te verenigen in één ontwerp. Dit maakt de grafisch vormgever een bemiddelaar. Tevens dient hij kritisch en analystisch te zijn en over elk detail goed na te denken. Dit maakt hem een perfectionist

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Grafisch vormgever, Karakter Grafisch vormgever.

Netwerk grafisch vormgever

Een grafisch vormgever komt natuurlijk in aanraking met opdachtgevers. Hij moet samen met de opdrachtgever (bedrijf of particulier) tot een goed ontwerp komen, die moet voldoen aan alle wensen van de klant. Ook komt een grafisch vormgever bijvoorbeeld in contact met fotografen en illustrators. Vaak ontwerpt een vormgever de afbeeldingen, en besteedt hij het maken ervan uit aan bijvoorbeeld fotografen of illustrators.

Mensen vonden ons op: Collega’s Grafisch vormgever, Medewerkers Grafisch vormgever.

Is het beroep grafisch vormgever iets voor jou?

Zou je graag grafisch vormgever willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als grafisch vormgever bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Grafisch vormgever, beroepskeuzetest Grafisch vormgever, beroep Grafisch vormgever kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden grafisch vormgever

Iemand die aan een kunstacademie heeft gestudeerd, komt doorgaans niet heel gemakkelijk aan een baan. Toch kom je als grafisch ontwerper meestal eerder aan een baan dan iemand die een andere opleiding aan de kunstacademie heeft gevolgd.

Bovendien kun je je specialiseren, bijvoorbeeld in het webdesign. Ook kun je doorgroeien van bijvoorbeeld vormgever van een tijdschrift tot artdirector. 

Arbeidsmarktperspectief score grafisch vormgever

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep grafisch vormgever. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Grafisch vormgever, Promotie mogelijkheden Grafisch vormgever, Carriere Grafisch vormgever.

Solliciteren op de functie grafisch vormgever

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als grafisch vormgever dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor grafisch vormgever belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als grafisch vormgever. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Grafisch vormgever, CV Grafisch vormgever, sollicitatie Grafisch vormgever.

Interviews met grafisch vormgever

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen grafisch vormgever

Vacatures grafisch vormgever

Op zoek naar een nieuwe baan als Grafisch vormgever? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Grafisch vormgever. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een grafisch vormgever zet informatie om in een visuele vorm, met als doel mensen te informeren of hen op een begrijpelijke manier iets te leren. Hij verzorgt de vormgeving van allerlei soorten drukwerk en multimedia. Hij ontwerpt de indeling (lay-out), de lettergroottes, -soorten, regelafstand en kolombreedte (typografie), de kleuren en het soort foto of illustratie.

Beoordeling Grafisch vormgever

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Grafisch vormgever' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Grafisch vormgever

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Leuke opleiding maar bar weinig kans op werk.

Door: Willem

Reageer op dit beroep