Grafisch vormgever Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Grafisch vormgever? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep grafisch vormgever. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je grafisch vormgever wordt.

 

Wat is een Grafisch vormgever?

Een grafisch vormgever zet informatie om in een visuele vorm, met als doel mensen te informeren of hen op een begrijpelijke manier iets te leren. Hij verzorgt de vormgeving van allerlei soorten drukwerk en multimedia. Hij ontwerpt de indeling (lay-out), de lettergroottes, -soorten, regelafstand en kolombreedte (typografie), de kleuren en het soort foto of illustratie. Meestal ontwerpt hij enkel de afbeeldingen en schakelt hij bijvoorbeeld een illustrator of fotograaf in om de foto’s of illustraties daadwerkelijk te maken. Steeds moet ervoor gezorgd worden dat de tekst en afbeeldingen goed bij elkaar passen en elkaar aanvullen.

 

Een grafisch vormgever kan zich bezighouden met advertenties, brochures, logo’s, kranten- of tijdschriftartikelen, maar ook bijvoorbeeld de vormgeving van websites ontwerpen. Hij zorgt er dan voor dat de informatie goed georganiseerd is en gemakkelijk is te bereiken door de lezer.

Een grafisch vormgever moet niet alleen erg creatief zijn, maar hij moet ook beschikken over goede, technische vaardigheden. Daarom gelden strenge toelatingseisen bij de verschillende opleidingen (zie kopje ‘opleiding’).Wil je werken als Grafisch vormgever?

Werk je al als Grafisch vormgever en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Grafisch vormgever worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Grafisch vormgever, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Grafisch vormgever in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Opdrachtgevers
  • Fotografen
  • Illustrators

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1900 tot €2800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Grafisch vormgever

Wat verdient een Grafisch vormgever?

Het salaris van een grafisch ontwerper in loondienst hangt af van het bedrijf waar hij aan de slag gaat en welke functie hij heeft. Een starter kan zo'n € 1900,- euro verdienen. Dit kan naar jaren van ervaring oplopen tot zo'n € 2800,-. Hoeveel een freelancer verdient, hangt af van zijn competenties, het aantal opdrachten dat hij doet en hoeveel hij daar voor krijgt.

 

De secundaire arbeidsvoorwaarden voor niet-zelfstandige grafisch vormgevers zijn vastgelegd in de cao Grafimedia. Zo hebben grafisch vormgevers recht op 8% vakantietoeslag, loondoorbetaling bij bijvoorbeeld ziekte en feestdagen op werkdagen en verhoging van het salaris bij werken buiten de ‘normale’ uren.

Salarisschaal Grafisch vormgever

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Grafisch vormgever

Op zoek naar een nieuwe baan als Grafisch vormgever? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Grafisch vormgever. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Grafisch vormgever vacatures

Vacature Grafisch Vormgever
S&S Online Marketing
S&S Online Marketing zoekt een Grafisch Vormgever te MBO geplaatst op 16-06-2020 Grafisch vormgever Ons bedrijf groeit hard en daarom zijn wij op zoek naar een fulltime grafisch vormgever die …
Vacature Grafisch vormgever / Webdesigner
D-Solution internet & reclame
Ontwerp jij met je creatieve brein de mooiste campagnes en staat kwaliteit en consistentie bij jou hoog in het vaandel? Ben jij iemand met een natuurlijk gevoel voor vormgeving, websites,

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Grafisch vormgever

Wat is de toekomst van Grafisch vormgever?

Iemand die aan een kunstacademie heeft gestudeerd, komt doorgaans niet heel gemakkelijk aan een baan. Toch kom je als grafisch ontwerper meestal eerder aan een baan dan iemand die een andere opleiding aan de kunstacademie heeft gevolgd.

 

Bovendien kun je je specialiseren, bijvoorbeeld in het webdesign. Ook kun je doorgroeien van bijvoorbeeld vormgever van een tijdschrift tot artdirector. 

Baankans Grafisch vormgever

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Grafisch vormgever worden: Opleidingen tot Grafisch vormgever

Wil je Grafisch vormgever worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Grafisch vormgever.

Hoe word je een Grafisch vormgever? 

Om grafisch ontwerper te worden, kunnen opleidingen op zowel HBO- als WO-niveau worden gevolgd. Op HBO-niveau kan onder andere op de kunstacademie een vier- (voltijd) tot vijfjarige (deeltijd) opleiding tot grafisch vormgever worden gedaan. Ook op universitair niveau bestaan opleidingen tot grafisch vormgever, maar zij hebben op dit gebied minder ervaring dan de HBO’s.

Het eerste (en meestal ook het tweede) jaar, is erg algemeen. Je volgt vaak samen met studenten van andere opleidingen cursussen fotografie, tekenen en beeldhouwen. In het derde jaar ga je je meer specialiseren en loop je stage.

Er bestaan strenge toelatingseisen voor de opleidingen tot grafisch ontwerper. Je moet beschikken over een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Als je niet zo’n diploma hebt en minstens 21 jaar oud bent, kun je na een intelligentie- en taalvaardigheidstest worden toegelaten. Bovendien wordt bekeken of je creatief genoeg bent. Je moet laten zien wat je al gemaakt hebt en een goede motivatie hebben. Word je toegelaten, dan wordt elk jaar bepaald of je genoeg vooruitgang hebt geboekt. Blijkt dit niet het geval, dan moet je de opleiding verlaten.

Als je je HBO-diploma Grafische Vormgeving hebt behaald, mag je jezelf Bachelor of Design (BDes) noemen.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Grafisch vormgever

Grafisch vormgever Creative Cloud
In de commerciële wereld van vandaag is één ding het belangrijkst: verkopen. En hoe kun je je producten beter onder de aandacht brengen dan met mooi vormgegeven reclame? Een groot …
Grafisch vormgever Creative Cloud
Grafisch Vormgever Thuisstudie
Van nature creatief in beeld en vorm? Word grafisch vormgever. Een spetterende advertentie. Een fraaie brochure. Een spraakmakend bilboard. Als grafisch vormgever maak je de meest uiteenlopende dingen. Ben je …
Grafisch Vormgever Thuisstudie
Grafisch (media) vormgever
Cursus Grafisch (media) vormgever Vormgeven is het visualiseren van de boodschap. Het is hét werkterrein van creatieve mensen die conceptueel kunnen denken en die concepten kunnen uitwerken in schetsen en …
Grafisch (media) vormgever
Grafisch Vormgever E-Learning
Van nature creatief in beeld en vorm? Word grafisch vormgever. Een spetterende advertentie. Een fraaie brochure. Een spraakmakend bilboard. Als grafisch vormgever maak je de meest uiteenlopende dingen. Ben je …
Grafisch Vormgever E-Learning
Beroepsopleiding: Grafisch Ontwerper/Vormgever
Een opleiding grafische vormgeving of grafisch ontwerper kun je volgen bij Linnartz Opleidingengroep. Wil jij na je opleiding zo snel mogelijk aan de slag als grafisch ontwerper of vormgever? Met …
Beroepsopleiding: Grafisch Ontwerper/Vormgever

Omscholen of doorgroeien tot Grafisch vormgever

Als je Grafisch vormgever wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Grafisch vormgever zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Grafisch vormgever

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Grafisch vormgever?

Competenties en Vaardigheden Grafisch vormgever

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Grafisch vormgever nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Grafisch vormgever nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Grafisch vormgever

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Creativiteit
Trainingen & cursussen Innovatief
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Kritisch
Trainingen & cursussen Omgaan met details

Persoonlijkheid van een Grafisch vormgever

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Grafisch vormgever. Als Grafisch vormgever wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Grafisch vormgever:


zie volledige beschrijving persoonstype Grafisch vormgever

Vakkennis voor een Grafisch vormgever

Het is voor een Grafisch vormgever ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Grafisch vormgever zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Grafisch vormgever

Grafisch Vormgever E-Learning
Van nature creatief in beeld en vorm? Word grafisch vormgever. Een spetterende advertentie. Een fraaie brochure. Een spraakmakend bilboard. Als grafisch vormgever maak je de meest uiteenlopende dingen. Ben je …
Grafisch Vormgever E-Learning
Cursus Grafische Vormgeving
Deze cursus is onderdeel van het Soofos Plus abonnement. Voor €240 (incl btw) per jaar ontvang je onbeperkt toegang tot deze én 150+ andere cursussen op het gebied van design, …
Cursus Grafische Vormgeving
SketchUp Make
Deze cursus biedt: 24-7 Toegang tot de online cursus Sketchup Make (+43 video’s) Downloadbaar bronmateriaal bij video’s Nederlandstalig onderwijs Certificaat na afronding Cursus SketchUp make SketchUp Make is een 3D …
SketchUp Make

Werkervaring Grafisch vormgever

Het is voor een startend Grafisch vormgever die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Grafisch vormgever is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Webdesigner, Illustrator, Art-director .

Iets anders leren?

Is Grafisch vormgever het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Grafisch vormgever

Met wie werkt een Grafisch vormgever samen? 

Een grafisch vormgever komt natuurlijk in aanraking met opdachtgevers. Hij moet samen met de opdrachtgever (bedrijf of particulier) tot een goed ontwerp komen, die moet voldoen aan alle wensen van de klant. Ook komt een grafisch vormgever bijvoorbeeld in contact met fotografen en illustrators. Vaak ontwerpt een vormgever de afbeeldingen, en besteedt hij het maken ervan uit aan bijvoorbeeld fotografen of illustrators.


  • Opdrachtgevers
  • Fotografen
  • Illustrators
Grafisch vormgever


Organisaties waar een Grafisch vormgever werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Grafisch vormgever meestal werkt.

Waar werkt een Grafisch vormgever?

Als grafisch vormgever kun je bij verschillende organisaties in diverse functies aan de slag. Zo kan een grafisch vormgever werkzaam zijn als vormgever of typograaf bij een uitgeverij, krant of tijdschrift, communicatie- of reclamebureau, als artdirector bij een reclamebureau of als tentoonstellingsontwerpen bij een museum.

Bovendien kun je als freelancer aan het werk gaan. Je werkt dan voor verschillende opdrachtgevers.

 

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Grafisch vormgever

Waar kun je het beste werken als Grafisch vormgever? Hieronder vind je de best door de Grafisch vormgever beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Grafisch vormgever.

Competenties, Skills en Vaardigheden Grafisch vormgever:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Grafisch vormgever.

Welke competenties heeft een Grafisch vormgever nodig?

Een Grafisch vormgever heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Grafisch vormgever

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Grafisch vormgever passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Grafisch vormgever nodig? 

Een grafisch vormgever moet alle eisen die aan het product gesteld worden, zien te verenigen in één ontwerp. Dit maakt de grafisch vormgever een bemiddelaar. Tevens dient hij kritisch en analystisch te zijn en over elk detail goed na te denken. Dit maakt hem een perfectionist

 

Bekijk de persoonstypen voor Grafisch vormgever


Bemiddelaar


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Grafisch vormgever

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Grafisch vormgever

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Grafisch vormgever

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Grafisch vormgever

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Grafisch vormgever dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Grafisch vormgever belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Grafisch vormgever. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Grafisch vormgever iets voor je?

Zou je graag Grafisch vormgever willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Grafisch vormgever bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Grafisch vormgever

Willem

Leuke opleiding maar bar weinig kans op werk.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar