U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Hoofdinspecteur

Hoofdinspecteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een hoofdinspecteur? Lees de functieomschrijving.

De Hoofdinspecteur geeft leiding aan een team van ondergeschikte inspecteurs, brigadiers, hoofdagenten, agenten en surveillanten op een politiebureau waar hij de baas is of op een districtsbureau waar hij mee helpt met beleidsbepalingen. Hij heeft een voorbeeldfunctie voor zowel politie als burger en dient van onbesproken gedrag te zijn.

De werkzaamheden van de Hoofdinspecteur bestaan uit het plannen, coördineren en controleren van de reguliere politietaken in het aan hem toegewezen ambtsgebied. De Hoofdinspecteur werkt voornamelijk vanuit zijn kantoor en heeft nauwelijks te maken met 'de praktijk'. De werkzaamheden zijn afhankelijk van de specifieke functie van de Hoofdinspecteur. Afhankelijk van deze functie kan het zijn dat de Hoofdinspecteur te maken krijgt met Recherche, Justitie of reguliere Politie-afdelingen.

Binnen deze laatste sector houdt de Hoofdinspecteur zich bezig met het leiding geven aan een groep politiemedewerkers. Zo kan hij bijvoorbeeld de Inspecteurs aansturen bij het opstellen van plannen die passen binnen het beleid. De Hoofdinspecteur heeft de mogelijkheid om specialisten te betrekken bij zaken waarvoor hij niet bevoegd of opgeleid is of waarvoor afspraken zijn gemaakt binnen de politieorganisatie. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het inschakelen van de Recherche of de Mobiele Eenheid wanneer dit nodig is.

De Hoofdinspecteur kan werkzaam worden binnen verschillende onderdelen van de politie, afhankelijk van de voorkeur van zowel de organisatie als van de gegadigde.  Hierbij valt te denken aan de Arrestatieteams, de Persoonsbeveiliging, de Mobiele Eenheid, de Waterpolitie, de Verkeerspolitie, de Vreemdelingenpolitie e.d.

Doorgaans hoeft de Hoofdinspecteur geen wapen te dragen tijdens zijn of haar diensten.

Mensen vonden ons op: Job Hoofdinspecteur, Baan Hoofdinspecteur, Hoofdinspecteur Worden, Functie-eisen Hoofdinspecteur, Verantwoordelijkheden Hoofdinspecteur, Functieprofiel Hoofdinspecteur, Wat doet een Hoofdinspecteur, Werken als Hoofdinspecteur.

Hoofdinspecteur worden: Opleiding tot hoofdinspecteur

Om de functie van Hoofdinspecteur te bekleden dient de gegadigde te beschikken over een HBO of WO diploma met enige jaren werkervaring op dit niveau. Interne politiemedewerkers kunnen opklimmen naar deze leidinggevende functie, maar het is dus ook mogelijk om als zij-instromer na enige omscholing Hoofdinspecteur te worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Hoofdinspecteur, Hoofdinspecteur Worden, Opleidingsniveau Hoofdinspecteur, Scholing Hoofdinspecteur, Studie Hoofdinspecteur, Bijscholing Hoofdinspecteur, Omscholing Hoofdinspecteur.

Organisaties waar een hoofdinspecteur doorgaans werkzaam is

De Hoofdinspecteur wordt werkzaam op een politiebureau of districtsbureau. Op een politibureau geeft de Hoofdinspecteur mede leiding, op een districtsbureau bepaald hij/zij mede het beleid van de politie in dit district.

Binnen de politieorganisatie zorgt de Hoofdinspecteur ervoor dat de politiemedewerkers van het bureau en van het district hun steentje bij kunnen dragen aan een werkbare en veilige situatie in het desbetreffende dienstgebied.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Hoofdinspecteur, Hoofdinspecteur Worden, Opleidingsniveau Hoofdinspecteur, Scholing Hoofdinspecteur, Studie Hoofdinspecteur, Bijscholing Hoofdinspecteur, Omscholing Hoofdinspecteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden hoofdinspecteur

Afhankelijk van de instroomleeftijd en ervaring wordt de hoogte van het inkomen van de Hoofdinspecteur vastgesteld. Dit varieert tussen de €3019 en €4853 bruto per maand.

Verder bestaan er flexibele arbeidstijden en toeslagen op het inkomen bij diensten buiten de reguliere 9 tot 5 tijden. Daarnaast wordt het uniform en de benodigde sportkleding vergoed door de politie. Ook krijg je een 13e maand, een ABP-pensioen, reiskostenvergoeding, betaald ouderschapsverlof, een mogelijkheid tot deelname aan een collectieve zorgverzekering met korting bij CZ en gratis toegang tot de sportfaciliteiten van het korps waar je bij komt.

Mensen vonden ons op: Salaris Hoofdinspecteur, Loon Hoofdinspecteur, Wat verdien je als Hoofdinspecteur, Salarisschaal Hoofdinspecteur, Salarisindicatie Hoofdinspecteur, Bonus Hoofdinspecteur, CAO Hoofdinspecteur, Brutoloon Hoofdinspecteur, Nettoloon Hoofdinspecteur, Vakantiedagen Hoofdinspecteur, Pensioen Hoofdinspecteur.

Competenties, skills & vaardigheden hoofdinspecteur

 • Integriteit
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Leiderschap
 • Conflicten beheersen
 • Organiseren
 • Samenwerken
 • Besluitvaardigheid
 • Communicatief vaardig
Mensen vonden ons op: Kennis Hoofdinspecteur, Vaardigheden Hoofdinspecteur, Attitude Hoofdinspecteur, Kwalificaties Hoofdinspecteur, Competentieprofiel Hoofdinspecteur.

Boeken voor het beroep hoofdinspecteur

Wil je meer weten over het beroep hoofdinspecteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je hoofdinspecteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken hoofdinspecteur te komen.

De Magie Achter De Michelinster | Paul van Craenenbroeck

onthullingen van een hoofdinspecteur - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789058315724 | 224 pagina's

Paul Van Craenenbrock was ruim twintig jaar hoofdinspecteur voor de beroemde en gevreesde Michelingids. In deze periode bezocht hij talloze restaurants in de Benelux, proefde hij en oordeelde hij. Een ster erbij, een ster eraf. Het lot van vele chefs en e...

Wendle, hoofdinspecteur, Brack, inspecteur | Peter van der Laan

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789402173581 | 101 pagina's

De hoofdinspecteur Wendle en inspecteur Brack moeten een aantal grote misdaden zien op te lossen. Niet alle misdaden zijn afgrijselijk. Echter, moord in koelbloedigheid ontbreekt niet. Evenmin ontbreken aanslagen en roofmoorden. Het is niet altijd makkeli...

Opmerkingen Over Eene Buitenzorgsche Kritiek Op Mijne Exkursionsflora Von Java | S H Koorders

Verweerschrift, Op Last Van Den Hoofdinspecteur-Chef Van Den Dienst Van Het Boschwezen Van Nederlandsch-Indi Samengesteld En Uitgegeven - Engels | Paperback | 9780649171262 | 214 pagina's

...

Mensen vonden ons op: boeken voor Hoofdinspecteur, Hoofdinspecteur ebooks, boek Hoofdinspecteur.

Persoonstypen hoofdinspecteur

De Hoofdinspecteur is ijverig en heeft een praktische instelling. Hij is energiek en zelfverzekerd en in enige mate prestatiegericht (Succesvolle werker). Verder heeft de Hoofdinspecteur een verantwoordelijk en zorgzaam karakter en is hij eerlijk en loyaal (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Hoofdinspecteur, Karakter Hoofdinspecteur.

Netwerk hoofdinspecteur

Binnen de organisatie van de politie werkt de Hoofdinspecteur samen collega Hoofdinspecteurs onder leiding van een poltiecommissaris en geeft hij zelf leiding aan een groep inspecteurs, brigadiers, hoofd(agenten) en surveillanten.

Buiten de politieorganisatie komt de Hoofdinspecteur in contact met burger en crimineel. Het externe contact is in mindere mate aanwezig dan bij de ondergeschikten van de Hoofdinspecteur, aangezien hij vaker werkt vanuit het kantoor bij de aansturing van de krachten op straat.

Mensen vonden ons op: Collega’s Hoofdinspecteur, Medewerkers Hoofdinspecteur.

Is het beroep hoofdinspecteur iets voor jou?

Zou je graag hoofdinspecteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als hoofdinspecteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Hoofdinspecteur, beroepskeuzetest Hoofdinspecteur, beroep Hoofdinspecteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden hoofdinspecteur

De Hoofdinspecteur kan binnen de organisatie van de politie doorgroeien naar de hogere politiefuncties. Tevens is het mogelijk om bij een ander politieonderdeel, bijvoorbeeld bij de Mobiele Eenheid of bij de Vreemdelingenpolitie, werkzaam te worden als Hoofdinspecteur.

Buiten de politieorganisatie kan de Hoofdinspecteur leidinggevende functies bij de overheid of in het bedrijfsleven vervullen. Hierbij valt te denken aan functies met betrekking tot veiligheid, maar de oud-Hoofdinspecteur is ook in staat om zijn leidinggevende capaciteiten toe te passen binnen andere sectoren.

Arbeidsmarktperspectief score hoofdinspecteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep hoofdinspecteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Hoofdinspecteur, Promotie mogelijkheden Hoofdinspecteur, Carriere Hoofdinspecteur.

Solliciteren op de functie hoofdinspecteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als hoofdinspecteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor hoofdinspecteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als hoofdinspecteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Hoofdinspecteur, CV Hoofdinspecteur, sollicitatie Hoofdinspecteur.

Interviews met hoofdinspecteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen hoofdinspecteur

Vacatures hoofdinspecteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Hoofdinspecteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Hoofdinspecteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Hoofdinspecteur geeft leiding aan een team van ondergeschikte inspecteurs, brigadiers, hoofdagenten, agenten en surveillanten op een politiebureau waar hij de baas is of op een districtsbureau waar hij mee helpt met beleidsbepalingen. Hij heeft een voorbeeldfunctie voor zowel politie als burger en dient van onbesproken gedrag te zijn. De werkzaamheden van de Hoofdinspecteur bestaan uit het plannen, coördineren en controleren van de reguliere politietaken in het aan hem toegewezen ambtsgebied.

Beoordeling Hoofdinspecteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Hoofdinspecteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Hoofdinspecteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

En mooi beroep, wat ben ik fier om hoofdinspecteur van politie geweest te zijn bij de politie van Brussel.......wat een mooie Stad:

Door: Velghe Georges

Reageer op dit beroep