U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Kapitein Zeevaart

Kapitein Zeevaart worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een kapitein Zeevaart? Lees de functieomschrijving.

De Kapitein Zeevaart is belast met de leiding over een schip en eindverantwoordelijk voor zaken zoals:

- zeewaardigheid

- navigatie

- vracht

- certificaten

- documenten

- personeelsbeleid

Daarnaast is de Kapitein Zeevaart verantwoordelijk voor alle andere zaken die op een schip kunnen spelen, of dit nu een cruiseschip, tanker of vrachtschip is. Tevens is de Kapitein Zeevaart er verantwoordelijk voor dat het schip voldoet aan alle veiligheidseisen, zowel nationaal als internationaal.

Een van de belangrijkste taken van de Kapitein Zeevaart is zorgen dat het schip voldoet aan het beveiligingsplan, vereist door de IMO-ISPS-code. Hij kan ook optreden als Hulpofficier van Justitie om strafbare feiten vast te leggen en als ambtenaar van de Burgelijke Stand optreden bij overlijden of geboortes. Tenslotte is de Kapitein Zeevaart uiteraard verantwoordelijk voor het bijhouden van de logboeken

De werkzaamheden van de Kapitein Zeevaart bestaan uit het navigeren en besturen van het schip, het onderhouden van contacten met passerende schepen, het toezicht houden op de werkzaamheden en leidinggeven, het bewerkstelligen van een werkbare situatie aan boord van het schip en andere zaken die nodig zijn om het schip vaarbaar te houden.

 

Mensen vonden ons op: Job Kapitein Zeevaart, Baan Kapitein Zeevaart, Kapitein Zeevaart Worden, Functie-eisen Kapitein Zeevaart, Verantwoordelijkheden Kapitein Zeevaart, Functieprofiel Kapitein Zeevaart, Wat doet een Kapitein Zeevaart, Werken als Kapitein Zeevaart.

Kapitein Zeevaart worden: Opleiding tot kapitein Zeevaart

De opleiding tot Kapitein Zeevaart is lang en zwaar en begint met een MBO of HBO/WO-opleiding gevolgd door de Maritieme opleiding. De Maroff (Maritiem Officier) opleiding is een 4-jarige opleiding waarvan 1 jaar bestaat uit een stage aan boord van een schip. Als je de opleiding met goed gevolg hebt voltooid, kun je als Scheepsofficier gaan varen. Je begint onderaan als 3e of 4e Stuurman en met het toenemen van je vaarjaren zal je in rang stijgen. Dit zal uiteindelijk moeten leiden naar de rang van Kapitein Zeevaart. Dit traject kan wel 10 jaar duren en is niet voor iedereen weggelegd.

De opleiding zal zowel theorie als praktijk behandelen, aangezien een Kapitein Zeevaart in zijn/haar werkzaamheden niet genoeg heeft aan 'kennis uit het boekje'. Doorgaans is het zelfs zo dat de theorie vooral dient te worden gehaald voor een wettelijke kwalificatie, daar waar de praktijk de Kapitein klaarstoomt voor het 'echte werk'.

Tijdens de opleiding komen veel aspecten van de scheepvaart aan bod. Zo zullen de te vervoeren goederen/stoffen, de geldende veiligheidseisen, de standaard manoeuvres, de afgesproken werkprocessen, navigatie, onderhoud etc. aan bod komen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Kapitein Zeevaart, Kapitein Zeevaart Worden, Opleidingsniveau Kapitein Zeevaart, Scholing Kapitein Zeevaart, Studie Kapitein Zeevaart, Bijscholing Kapitein Zeevaart, Omscholing Kapitein Zeevaart.

Organisaties waar een kapitein Zeevaart doorgaans werkzaam is

De Kapitein kan zowel werkzaam zijn voor een Profit- als voor een Non-Profit organisatie.

Wanneer een Kapitein Zeevaart bij een Non-Profit organisatie werkzaam is, zoals de Marine, heeft men vooral de taak de zeeën en wateren vrij begaanbaar en veilig te houden. Ook bij een organisatie als Greenpeace kan je als Kapitein op een van de schepen werkzaam zijn.

Wanneer een Kapitein werkzaam is bij een Profit-organisatie, zoals een rederij, zal er winst moeten worden gemaakt.

Afhankelijk van de keuze van de Kapitein Zeevaart kan hij/zij ervoor kiezen om zelfstandig werkzaam te zijn, bijvoorbeeld door zichzelf te verhuren aan een rederij of door zelf klussen aan te nemen van klanten.
 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Kapitein Zeevaart, Kapitein Zeevaart Worden, Opleidingsniveau Kapitein Zeevaart, Scholing Kapitein Zeevaart, Studie Kapitein Zeevaart, Bijscholing Kapitein Zeevaart, Omscholing Kapitein Zeevaart.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden kapitein Zeevaart

Primair: De Kapitein Zeevaart zal na afloop van zijn/haar opleiding zo'n 2850-3500 euro verdienen. (dit geldt voor de MBO'er). De HBO- en WO-Kapiteins verdienen, afhankelijk van hun specialisatie, doorgaans tussen de 4150,- en 7500,- euro. Kapiteins die werkzaam zijn op een olietanker kunnen bedragen verdienen die oplopen tot ca. 15000,- euro per maand. Bij de Marine en zeker bij Greenpeace liggen de salarissen lager. De genoemde bedragen zijn bruto per maand.

Secundair: Binnen de scheepvaart wordt er volgens de CAO-afspraken voorzien in enkele basisvoorzieningen. Hierbij valt te denken aan vergoedingen omtrent de langdurige afwezigheid en het draaien van onregelmatige diensten. Daarnaast is het mogelijk om een geregeld pensioen, een collectieve ziektekostenverzekering, een dertiende maand, 8 procent vakantieloon, zwangerschapsverlof, spaarloon/levensloopregelingen en vergoedingen voor vervolgopleidingen te verkrijgen. Deze afspraken zijn afhankelijk van de individuele onderhandelingen met de werkgever.

De meeste rederijen hebben hun eigen CAO.
 

Mensen vonden ons op: Salaris Kapitein Zeevaart, Loon Kapitein Zeevaart, Wat verdien je als Kapitein Zeevaart, Salarisschaal Kapitein Zeevaart, Salarisindicatie Kapitein Zeevaart, Bonus Kapitein Zeevaart, CAO Kapitein Zeevaart, Brutoloon Kapitein Zeevaart, Nettoloon Kapitein Zeevaart, Vakantiedagen Kapitein Zeevaart, Pensioen Kapitein Zeevaart.

Competenties, skills & vaardigheden kapitein zeevaart

 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Leiderschap
 • Inzicht in omgeving
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Kapitein Zeevaart, Vaardigheden Kapitein Zeevaart, Attitude Kapitein Zeevaart, Kwalificaties Kapitein Zeevaart, Competentieprofiel Kapitein Zeevaart.

Boeken voor het beroep kapitein zeevaart

Wil je meer weten over het beroep kapitein zeevaart? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je kapitein zeevaart bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken kapitein zeevaart te komen.

De dochters van de kapitein | Maria Duenas

Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789028443327 | 479 pagina's

In Spanje bereikte María Dueñas (1964) een miljoenenpubliek met haar drie romans en ze heeft ook in Nederland een vaste lezersgroep. Het geluid van de nacht, haar grootste succes, werd bekroond met diverse literaire prijzen en was ook in de vele vertaling...

Kapitein Coke | Raymond K.

Waargebeurde avonturen van een Nederlandse cocainesmokkelaar - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789491535673 | 224 pagina's

Een ultra spannend boek over cocaïnetransporten van een Nederlandse cocaïnesmokkelaar geschreven vanuit een Braziliaanse gevangenis Een avonturier met een veel groter verhaal In de zomer van 2015 berichtten de Nederlandse kranten dat de toen 48-jarige Ray...

De dochters van de kapitein | Maria Duenas

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789028427907 | 528 pagina's

De langverwachte nieuwe roman van Maria Duenas Drie Spaanse zussen emigreren begin twintigste eeuw naar de VS, waar ze het restaurant van hun overleden vader overnemen. Aanvankelijk verzetten ze zich tegen de manier van leven in New York, maar algauw bese...

Mensen vonden ons op: boeken voor Kapitein Zeevaart, Kapitein Zeevaart ebooks, boek Kapitein Zeevaart.

Persoonstypen kapitein Zeevaart

De  Kapitein is een Levensgenieter en een Baas. Zo heeft hij/zij een spontane, charmante, nieuwsgierige, snelle, productieve, fantasierijke, gezaghebbende, loyale, energieke, beschermende persoonlijkheid en beschikt hij/zij over het nodige zelfvertrouwen.

Toch kan de Kapitein op zijn tijd dominant, opstandig, narcistisch, ongedisciplineerd, ongeconcentreerd, impulsief, agressief, sceptisch, egocentrisch, ongevoelig en opstandig overkomen. Toch is de Kapitein in staat om deze negatieve eigenschappen zoveel mogelijk te onderdrukken en zelfs te gebruiken als 'positieve karaktertrekjes' in een werkbare mix van nieuwsgierigheid, productiviteit, scepticisme, dominantie en energie.
 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Kapitein Zeevaart, Karakter Kapitein Zeevaart.

Netwerk kapitein Zeevaart

De Kapitein Zeevaart komt tijdens zijn werkzaamheden in contact met veel mensen, van Stuurman tot Matroos, van Hoofdwerktuigkundige tot Bankwerker en van Hofmeester tot Bediende. Het hangt van de grootte van het schip af hoe frequent het contact is.

De Kapitein Zeevaart zal veel contact hebben met Matrozen die op het schip werkzaam zijn. Het contact zal bestaan uit het geven van opdrachten, het aansturen en controleren van de werkzaamheden en het onderhouden van sociale banden, aangezien er aan boord van de schepen doorgaans weinig contact is met 'de buitenwereld'.

Buiten 'het schip' wordt er contact onderhouden met de eventuele leidinggevenden en collega's aan wal. Dit contact zal bestaan uit het bespreken van de geleverde, huidige en toekomstige werkzaamheden. Daarnaast zal er contact zijn met andere schepen wanneer men deze op zee of in de havens tegen komt. In de havens is er contact met de havenautoriteiten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Kapitein Zeevaart, Medewerkers Kapitein Zeevaart.

Is het beroep kapitein Zeevaart iets voor jou?

Zou je graag kapitein Zeevaart willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kapitein Zeevaart bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Kapitein Zeevaart, beroepskeuzetest Kapitein Zeevaart, beroep Kapitein Zeevaart kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden kapitein Zeevaart

Wanneer de Kapitein Zeevaart na een langdurige periode gewerkt te hebben voor dezelfde organisatie / rederij, of wanneer hij/zij op leeftijd begint te komen, komt het regelmatig voor dat de Kapitein van de werkgever een baan aan wal krijgt aangeboden.

Binnen het huidige aantrekkende economische klimaat, grotendeels gebaseerd op de import- en export-positie van Nederland, ziet de toekomst voor de Kapitein Zeevaart er niet slecht uit.

Arbeidsmarktperspectief score kapitein Zeevaart

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep kapitein Zeevaart. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Kapitein Zeevaart, Promotie mogelijkheden Kapitein Zeevaart, Carriere Kapitein Zeevaart.

Solliciteren op de functie kapitein Zeevaart

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kapitein Zeevaart dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kapitein Zeevaart belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kapitein Zeevaart. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Kapitein Zeevaart, CV Kapitein Zeevaart, sollicitatie Kapitein Zeevaart.

Interviews met kapitein Zeevaart

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen kapitein Zeevaart

Vacatures kapitein zeevaart

Op zoek naar een nieuwe baan als Kapitein Zeevaart? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kapitein Zeevaart. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Kapitein Zeevaart is belast met de leiding over een schip en eindverantwoordelijk voor zaken zoals: - zeewaardigheid - navigatie - vracht - certificaten - documenten - personeelsbeleid Daarnaast is de Kapitein Zeevaart verantwoordelijk voor alle andere zaken die op een schip kunnen spelen, of dit nu een cruiseschip, tanker of vrachtschip is. Tevens is de Kapitein Zeevaart er verantwoordelijk voor dat het schip voldoet aan alle veiligheidseisen, zowel nationaal als internationaal. Een van de belangrijkste taken van de Kapitein Zeevaart is zorgen dat het schip voldoet aan het beveiligingsplan, vereist door de IMO-ISPS-code.

Beoordeling Kapitein Zeevaart

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Kapitein Zeevaart' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Kapitein Zeevaart

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

wat een onzin allemaal hierboven!!! Als men geen verstand heeft van zaken raad ik u aan om eerst eens beter te verdiepen in een beroep alvorens een hoop onzin te typen. Op school leert men eerst om officier te worden. Na jaren lange ervaring en doorlopen van de diverse stuurmans rangen kan men pas kapitein worden. Het salaris verschil tussen een hbo of mbo opgeleide stuurman is er niet. Verschil zit in het feit bij welke reder men vaart en wat voor type schip. Sommige reders hebben  hun eigen cao. 

Door: Bertje

Klopt! liever te weinig informatie over een beroep dan informatie die niet klopt! Jullie lichten op deze manier mensen verkeerd in voor deze sector.

Door: Arno

Inderdaad haha, ze moeten ook gewoon 2 aparte paginas aan maken een voor binnen en zee vaart. Iemand die ook daadwerkelijk iets van de beroepen af weet deze pagina's laten schrijven. Het is gelukkig all minder erg als wat ik op een andere site las daar dachten ze dat Marof een opleiding bij de marine was x|

Door: kees

Goeiendag mijn naam is gabriel eliano. Ik ben geinterisseerd om te weten hoeveel een cursus kost voor kapitein te worden van een schip? En hoelang deze cursus ook duurt? En ik zou graag weten op welke nummer ik jullie kan bereiken? dit is alvast mijn emailadres g_eliano@hotmail.com.    Alstublieft kunnen jullie zo snel mogelijk iets laten weten dankuwel gabriel eliano.

Door: Gabriel eliano

Een cursus om kapitein te worden bestaat niet. Men moet eerst 3 jaar naar de zeevaartschool gaan. Dan op z'n minst 4 jaar vaar ervaring opbouwen als stuurman. Dan medical care unlimited, ecdis, ship management, advanced fire fighting, SSO training courses volgen om vervolgens een vaar bevoegdheids bewijs als kapitein te krijgen. Dat is nog geen garantie om te kunnen varen als kapitein; men moet zich zelf eerst jaren lang bewijzen als 3de, 2de 1ste stuurman voordat een reder iemand als kapitein laat varen! Let wel een goede stuurman maakt nog geen goede kapitein! De stap van 1ste stuurman naar kapitein is iets onmeetbaar!

Door: Kapitein A.Noniem

Geachte Kapt. A.Noniem

 

Ik ben het geheel met u eens.

Heb zelf alle rangen doorlopen,van feut tot kapitein, vanaf 1963 tot 2008 gevaren.

mvg

E.Drost

Door: Egbert Drost

Met verbazing enkele reacties gelezen.Ik vind deze informate in  grote lijnen correct en duidelijk.

Door: zeevarende

Klopt het salaris van het beroepsprofiel wel of klopt dit ook niet? Mvg

Door: Plezier op zee

Het salaris klopt en het zal mij niet verbazen als de verschillen nog groter worden.Goede informatie.Gr.van een Kapitein in ruste.

Door: Dirk

Wat een hoop onzin staat hier vermeld! Werkelijk bijna niets komt overeen met de werkelijkheid. Start salaris....een schoolverlater kan niet eens kapitein worden. Men moet eerst de nodige ervaring opdoen; dus eerst stage lopen dan de div. Stuurman rangen doorlopen. Er zit absoluut totaal geen verschil in of je nu hbo of mbo afgestudeerd bent. Enige verschil is dat hbo-ers later aan de wal het wat makkelijker zullen hebben om een beter betaalde baan te vinden. 

Door: Hans

Hans,doet mij denken aan een afgestudeerde matroos.Ik ben het eens met zeevarende.H.gr.

Door: gijs

Reageer op dit beroep