Hoofdwerktuigkundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Hoofdwerktuigkundige? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep hoofdwerktuigkundige. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je hoofdwerktuigkundige wordt.

 

Wat is een Hoofdwerktuigkundige?

De Hoofdwerktuigkundige is eindverantwoordelijk voor alle technische installaties aan boord van een schip of voor alle technische installaties in een elektriciteitscentrale. Voor de Hoofdwerktuigkundige wordt ook vaak de afkorting HWTK gebruikt.

Aan boord van een schip is de Hoofdwerktuigkundige meestal een bemanningslid en staat in rang gelijk aan de gezagvoerder (Kapitein).  Zo zijn de salarissen vrijwel altijd overeenkomend, hebben beiden hetzelfde aantal strepen (vier bij de grote vaart) en bewonen ze vrijwel altijd hutten van hetzelfde formaat, die zich vaak naast elkaar bevinden.

Ook is het zo dat als het schip aan wal ligt en de kapitein van boord is, het gezag bij de Hoofdwerktuigkundige ligt. Bij calamiteiten is het dus zo dat de Hoofdwerktuigkundige de commando’s geeft. Doet de eerste Stuurman dat, dan is de Hoofdwerktuigkundige aansprakelijk. In veiligheidssituaties ‘overrulet’ het commando van de Hoofdwerktuigkundige een commando van de eerste Stuurman. Gaat een Stuurman in die situatie tegen het commando van de Hoofdwerktuigkundige in, dan is er zonder meer sprake van een strafbare situatie.

Bij een aantal maatschappijen is het zo dat de Hoofdwerktuigkundige wordt opgevolgd door de eerste Werktuigkundige, daarna de tweede Werktuigkundige enzovoort. Dit om ook in de rangen duidelijk naar voren te laten komen dat de eerste Stuurman in rang gelijk is aan de positie onder de Hoofdwerktuigkundige.

 Wil je werken als Hoofdwerktuigkundige?

Werk je al als Hoofdwerktuigkundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Hoofdwerktuigkundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Hoofdwerktuigkundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Hoofdwerktuigkundige in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2500 tot €3900

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Hoofdwerktuigkundige

Wat verdient een Hoofdwerktuigkundige?

Het salaris van een beginnende Hoofdwerktuigkundige ligt rond de 2500 euro en kan oplopen tot ongeveer 3900 euro, afhankelijk van opleiding en ervaring. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn afhankelijk van de organisatie en de branche waar de Hoofdwerktuigkundige werkzaam is.

Salarisschaal Hoofdwerktuigkundige

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Hoofdwerktuigkundige

Er zijn geen vacatures Hoofdwerktuigkundige aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Hoofdwerktuigkundige in werkt.

Meer weten over de sector waar een Hoofdwerktuigkundige in werkt

Bekijk werken in Luchtvaart & Zeevaart

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Hoofdwerktuigkundige

Wat is de toekomst van Hoofdwerktuigkundige?

Er zijn voldoende openstaande vacatures voor de functie van Hoofdwerktuigkundige, zowel in de scheepvaart als in elektriciteits- en energiecentrales.

Baankans Hoofdwerktuigkundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Hoofdwerktuigkundige worden: Opleidingen tot Hoofdwerktuigkundige

Wil je hoofdwerktuigkundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Hoofdwerktuigkundige? 

Om aan de slag te kunnen als Hoofdwerktuigkundige in de scheepvaart is doorgaans een opleiding tot officier-werktuigkundige  aan bijvoorbeeld de Hogere Zeevaartschool gepast. Een andere passende opleiding is de opleiding Scheepvaartwerktuigkundige.

Om in elektriciteits- en energiecentrales aan de slag te kunnen is de HBO opleiding Hoofdwerktuigkundige in Centrales (HWTK) gepast. Deze HBO opleiding is veelal praktijkgericht met veel praktijkcases. Deze HBO opleidingen zijn geen vereiste, ook MBO opleidingen volstaan vaak voor de functie van Hoofdwerktuigkundige.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Hoofdwerktuigkundige

Projectleider techniek voor Hoofdwerktuigkundigen
Uitgebreid Doel Het doel van dit schakelprogramma is om hoofdwerktuigkundigen de mogelijkheid te bieden om zijn/haar kennis om te zetten in een diploma op Hbo-niveau. Inhoud De opleiding Hoofdwerktuigkundige in …
Meer opleidingen Hoofdwerktuigkundige

Weet je nog niet of je Hoofdwerktuigkundige wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Hoofdwerktuigkundige of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Hoofdwerktuigkundige

Met wie werkt een Hoofdwerktuigkundige samen? 

De Hoofdwerktuigkundige werkt op een schip met andere technici en draagt vaak verantwoording af aan het technisch management en meer specifiek aan een superintendent. Bij elektriciteits- en energiecentrales werkt de Hoofdwerktuigkundige onder een teamleider en stuurt een team van technici aan.


Hoofdwerktuigkundige


Organisaties waar een Hoofdwerktuigkundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Hoofdwerktuigkundige meestal werkt.

Waar werkt een Hoofdwerktuigkundige?

De Hoofdwerktuigkundige is werkzaam in de scheepvaart of in een elektriciteits- of energiecentrale. Hier is de Hoofdwerktuigkundige verantwoordelijk voor alle technische installaties. In de scheepvaart werkt de Hoofdwerktuigkundige vaak voor een technisch management die uitgevoerd wordt door de reder of door een extern bedrijf. De Hoofdwerktuigkundige is bijna altijd werkzaam in de profit sector.

Meer weten over werken in de Technisch?

Bekijk werken in Technisch

Best beoordeelde werkgevers Hoofdwerktuigkundige

Waar kun je het beste werken als Hoofdwerktuigkundige? Hieronder vind je de best door de Hoofdwerktuigkundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Hoofdwerktuigkundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Hoofdwerktuigkundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Hoofdwerktuigkundige.

Welke competenties heeft een Hoofdwerktuigkundige nodig?

Een Hoofdwerktuigkundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Hoofdwerktuigkundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Hoofdwerktuigkundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Hoofdwerktuigkundige nodig? 

De Hoofdwerktuigkundige moet analytisch ingesteld zijn en goed inzicht hebben in de technische installaties en alle voorkomende werkzaamheden (Waarnemer). Daarnaast heeft de Hoofdwerktuigkundige vaak ook enkele leidinggevende taken en stuurt andere technici aan (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Hoofdwerktuigkundige


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Hoofdwerktuigkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Hoofdwerktuigkundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Hoofdwerktuigkundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Hoofdwerktuigkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Hoofdwerktuigkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Hoofdwerktuigkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Hoofdwerktuigkundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Hoofdwerktuigkundige iets voor je?

Zou je graag Hoofdwerktuigkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Hoofdwerktuigkundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Hoofdwerktuigkundige

Okko

Klopt helemaal, je werkt zo'n 6 maanden per jaar en zo'n 6 maanden per jaar heb je verlof  (2maanden op en 2 maanden af). In die 6 maanden per jaar dat je werkt verdien je dus gelijk voor het hele jaar. Dus in 1 maand verdien je geld voor 2 maanden.

Yowy

Ik vaar al een behoorlijke tijdje als HWTK bij een beter betalende rederij met al m.n anniciteiten en dan lees ik hierboven maandsalaris 9 a 10 k per maand. Zou dan graag willen weten bij welke club dat is ,mischien club met grote LPG tankers en zeker ieder rederij heeft geen 1 op 1 af verlof systeem.

Yowy

Nog even een extra reactie op mijn vorige .salaris per maand ,dus per vaar maand 9 a 10 k en in verlof 9 a 10 k (anders is het de helft)

gaatjeniksaan

Hallo, Salaris lijkt niet helemaal te kloppen. Dit ligt normaal zeker rond de 9.000-10.000 euro per maand.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar