U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Kindercoach

Kindercoach worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een kindercoach? Lees de functieomschrijving.

Een Kindercoach is iemand die kinderen en ouders op een vakkundige manier helpt bij de ontwikkeling en opvoeding.

Het kind staat bij de Kindercoach centraal. Het kind heeft bijvoorbeeld last van de volgende problemen: leerproblemen zoals dyslexie of concentratieproblemen, druk gedrag door ADHD of PDD-NOS, emotionele problemen als gevolg van bijvoorbeeld een echtscheiding of het verlies van een dierbare, faalangst, slaapproblemen, eetproblemen of angsten. Na het bestuderen van het gedrag van het kind, het stellen van de juiste vragen en met behulp van mensenkennis en intuïtie, stelt de Kindercoach een behandelplan op. Een Kindercoach klampt zich nooit vast aan wetenschappelijke theoretische protocollen, maar stelt bij elk kind een actieplan op maat op.

Een verschil met een Kindertherapeut is dat een Kindercoach niet zozeer kijkt naar de oorzaak van het probleem, maar naar hoe het kind het probleem zelf kan aanpakken. De Kindercoach zoekt de oplossing van het probleem in het kind zelf. Wel worden er ook gesprekken met de ouders gevoerd.

Vaak zijn een paar afspraken met een Kindercoach genoeg. De Kindercoach wijst ouders de goede richting en geeft hen advies, waarna de ouders zelf in staat zijn hun kind op een ‘betere’ manier op te voeden. 

Mensen vonden ons op: Job Kindercoach, Baan Kindercoach, Kindercoach Worden, Functie-eisen Kindercoach, Verantwoordelijkheden Kindercoach, Functieprofiel Kindercoach, Wat doet een Kindercoach, Werken als Kindercoach.

Kindercoach worden: Opleiding tot kindercoach

Er bestaan korte cursussen en opleidingen tot Kindercoach. Vaak zijn dit post-HBO opleidingen van niet langer dan een jaar. Een relevante vooropleiding is bijvoorbeeld Toegepaste Psychologie (met als master Kinder- en Jeugdpsychologie).

Bij de opleiding tot Kindercoach wordt onder meer aandacht besteed aan effectieve communicatie, coachingsvaardigheden, methodieken, de ontwikkeling van kinderen en oplossingsgericht werken.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Kindercoach, Kindercoach Worden, Opleidingsniveau Kindercoach, Scholing Kindercoach, Studie Kindercoach, Bijscholing Kindercoach, Omscholing Kindercoach.

Organisaties waar een kindercoach doorgaans werkzaam is

Veel Kindercoaches gaan na hun opleiding als zelfstandige aan de slag. Zij beginnen dan een eigen praktijk. Zij zijn dan werkzaam in de profitsector. Verder kan een Kindercoach aan de slag bij bijvoorbeeld (basis)scholen, kinderdagverblijven, jeugdzorgcentra of jeugdzorginstellingen. De Kindercoach is dan werkzaam in de non-profitsector. Vaak oefenden Kindercoaches al een beroep met kinderen uit, zoals Basisschoolonderwijzer. Ze blijven dan vaak na hun cursus tot Kindercoach bij hetzelfde bedrijf werkzaam, waar zij zich dan naast hun ‘gewone’ baan richten op het coachen van kinderen. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Kindercoach, Kindercoach Worden, Opleidingsniveau Kindercoach, Scholing Kindercoach, Studie Kindercoach, Bijscholing Kindercoach, Omscholing Kindercoach.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden kindercoach

Het is moeilijk te zeggen hoeveel een Kindercoach verdient. Vaak heeft de Kindercoach een eigen bedrijfje en hangen de inkomsten bijvoorbeeld af van het aantal klanten en de behandelingen. Ook geldt meestal dat een eigen bedrijf pas na een aantal jaar winst maakt. Werkt een Kindercoach in loondienst, dan zal zijn salaris grofweg tussen de €2000,- en €4000,- bruto per maand liggen bij een fulltime dienstaanstelling.

Secundaire arbeidsvoorwaarden voor een Kindercoach in loondienst zijn bijvoorbeeld 8% vakantietoeslag, een onregelmatigheidstoeslag, een eindejaarsuitkering en een reiskostenvergoeding. De exacte secundaire arbeidsvoorwaarden staan meestal in de CAO GZ.

Mensen vonden ons op: Salaris Kindercoach, Loon Kindercoach, Wat verdien je als Kindercoach, Salarisschaal Kindercoach, Salarisindicatie Kindercoach, Bonus Kindercoach, CAO Kindercoach, Brutoloon Kindercoach, Nettoloon Kindercoach, Vakantiedagen Kindercoach, Pensioen Kindercoach.

Competenties, skills & vaardigheden kindercoach

 • Analytisch
 • Coachen
 • Sociabiliteit
 • Luisteren
 • Inzichtelijk
 • Goed kunnen observeren
Mensen vonden ons op: Kennis Kindercoach, Vaardigheden Kindercoach, Attitude Kindercoach, Kwalificaties Kindercoach, Competentieprofiel Kindercoach.

Boeken voor het beroep kindercoach

Wil je meer weten over het beroep kindercoach? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je kindercoach bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken kindercoach te komen.

Coachen van kinderen en adolescenten met zwakke executieve functies | Peg Dawson

praktische strategieen voor thuis en op school - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789079729593

"Coachen van kinderen en adolescenten met zwakke executieve functies 1e druk is een boek van Peg Dawson uitgegeven bij Hogrefe Uitgevers Bv. ISBN 9789079729593 Tegenvallende schoolprestaties worden bij veel kinderen veroorzaakt door zwakke executieve func...

Ontspannen opvoeden | Karla Mooy

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789090289540 | 126 pagina's

Opvoeden lijkt een ingewikkelde taak te zijn geworden. Maar je kunt het weer eenvoudiger maken. Door terug te gaan naar de essentie van opvoeden, namelijk je kind begeleiden in zijn of haar ontwikkelingsproces. Het kind leert al doende, net als jij. Opvoe...

Spelend kinderen coachen | Helen Purperhart

werkboek voor ouders en professionals - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789088401657 | 184 pagina's

Spelend kinderen coachen 1e druk is een boek van Helen Purperhart uitgegeven bij Panta Rhei. ISBN 9789088401657 Werkboek voor ouders en professionals Hoe kom je erachter wat er speelt bij een kind als het niet lekker in zijn vel zit? Dit boek geeft ouders...

Mensen vonden ons op: boeken voor Kindercoach, Kindercoach ebooks, boek Kindercoach.

Persoonstypen kindercoach

Persoonstypen die goed passen bij een Kindercoach zijn Gever en Waarnemer.

Het is vanzelfsprekend van belang dat een Kindercoach ondersteunend, sociaal en behulpzaam is. De Kindercoach reikt het kind aan waar het behoefte aan heeft (Gever).

Verder moet een Kindercoach het kind goed kunnen observeren en als het ware in zijn ziel kunnen kijken. Hij moet door bepaald gedrag heen kunnen prikken en zo de juiste behandelmethode bepalen (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Kindercoach, Karakter Kindercoach.

Netwerk kindercoach

Een Kindercoach komt natuurlijk heel veel in contact met kinderen en diens ouders. Tevens komt een Kindercoach in aanraking met andere hulpverleners en specialisten, die de kinderen bijvoorbeeld doorverwijzen en met wie overleg wordt gepleegd.

Mensen vonden ons op: Collega’s Kindercoach, Medewerkers Kindercoach.

Is het beroep kindercoach iets voor jou?

Zou je graag kindercoach willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kindercoach bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Kindercoach, beroepskeuzetest Kindercoach, beroep Kindercoach kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden kindercoach

Er is een groeiende vraag naar professionele Kindercoaches, dus de verwachting is dat er steeds meer banen voor Kindercoaches komen.

Vaak is een Kindercoach al doorgegroeid, bijvoorbeeld van Basisonderwijzer of Logopedist naar Kindercoach. Eventueel kan een Kindercoach meer verantwoordelijkheden krijgen en leidinggevende taken op zich nemen.

Arbeidsmarktperspectief score kindercoach

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep kindercoach. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Kindercoach, Promotie mogelijkheden Kindercoach, Carriere Kindercoach.

Solliciteren op de functie kindercoach

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kindercoach dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kindercoach belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kindercoach. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Kindercoach, CV Kindercoach, sollicitatie Kindercoach.

Interviews met kindercoach

Dewhi Malinka (36) is Kindercoach.
 
         

 
Hoe bent u aan deze baan gekomen?
“Op 4 april 2015 ben ik samen met mijn partner Patrick Malinka (38) de kind- en gezinscoachpraktijk Chuen Coaching gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Omdat ons hart naar kinderen uitgaat, willen wij graag kinderen die niet lekker in hun vel zitten en kinderen die het (even) moeilijk hebben, begeleiden.  
 
Als leerkracht miste ik net dat ‘stapje verder’ met een kind, een therapeut is mijns inziens probleemgericht bezig en een kindercoach werkt vanuit een oplossingsgerichte instelling. Een kindercoach helpt en begeleidt kinderen en ook wel hun ouder(s) op het gebi...

Lees de rest van het interview

Verwante beroepen kindercoach

Vacatures kindercoach

Op zoek naar een nieuwe baan als Kindercoach? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kindercoach. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Kindercoach is iemand die kinderen en ouders op een vakkundige manier helpt bij de ontwikkeling en opvoeding. Het kind staat bij de Kindercoach centraal. Het kind heeft bijvoorbeeld last van de volgende problemen: leerproblemen zoals dyslexie of concentratieproblemen, druk gedrag door ADHD of PDD-NOS, emotionele problemen als gevolg van bijvoorbeeld een echtscheiding of het verlies van een dierbare, faalangst, slaapproblemen, eetproblemen of angsten.

Beoordeling Kindercoach

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Kindercoach' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Kindercoach

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik ben op zoek naar een goede opleiding Kindercoach. Iemand tips?

Door: Evelyn

Hallo Evelyn,bezoek de site van Springest.De aangeboden cursussen zijn van hoog nivo.(kan via deze site).Gr.Chantal

Door: Chantal

Chantal,ik wil je bedanken voor de goeder raad.Gr.

Door: Sandra

Ik volg debat opleiding via NHA. Iemand ervaring?

Door: Faatje

NHA,prima opleiders.Gr.

Door: Dennis

Reageer op dit beroep