U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Kleermaker

Kleermaker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een kleermaker? Lees de functieomschrijving.

Een Kleermaker is iemand die kleding precies op maat kan maken. Het gaat hierbij om allerlei soorten kleding, zoals pakken, jassen, rokken, pantalons en colberts.

Eerst neemt de Kleermaker de maten van de klant heel exact op. Vervolgens worden afspraken gemaakt over de stoffen, het model van het gewenste kledingstuk en de prijs ervan. Daarna maakt de Kleermaker patronen, knipt deze uit en rijgt deze aan elkaar. De klant past het kledingstuk en eventueel kan de Kleermaker dan nog dingen aanpassen. Uiteindelijk worden dan de stukken stof aan elkaar vast gestikt, gezoomd en gestreken. Dit gebeurt met de hand of een naaimachine.

De Kleermaker maakt niet alleen nieuwe kleding, maar repareert ook kleding of past deze aan. De Kleermaker kan bijvoorbeeld een nieuwe rits in een broek zetten of broeken of jasjes innemen.

Mensen vonden ons op: Job Kleermaker, Baan Kleermaker, Kleermaker Worden, Functie-eisen Kleermaker, Verantwoordelijkheden Kleermaker, Functieprofiel Kleermaker, Wat doet een Kleermaker, Werken als Kleermaker.

Kleermaker worden: Opleiding tot kleermaker

Om Kleermaker te worden, kan de MBO-opleiding Kleermaker gevolgd worden. Soms moet eerst een tweejarige vooropleiding, bijvoorbeeld Costumière, gedaan worden, waarin aandacht wordt besteed aan zaken als patronen tekenen, ritsen naaien en verschillende soorten stoffen herkennen. Vervolgens kan een vervolgopleiding van zo’n twee jaar gevolgd worden. Iemand kan zich dan bijvoorbeeld specialiseren in vrouwen- of herenkleding. Eventueel kan daarna nog doorgestudeerd worden voor Leraar Kleermakerij.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Kleermaker, Kleermaker Worden, Opleidingsniveau Kleermaker, Scholing Kleermaker, Studie Kleermaker, Bijscholing Kleermaker, Omscholing Kleermaker.

Organisaties waar een kleermaker doorgaans werkzaam is

Een Kleermaker heeft vaak een eigen bedrijfje, of hij werkt in loondienst bij een Kleermakerij. Ook kan het zijn dat een Kleermaker als freelancer werkt voor bijvoorbeeld televisie- of theaterproducenten. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Kleermaker, Kleermaker Worden, Opleidingsniveau Kleermaker, Scholing Kleermaker, Studie Kleermaker, Bijscholing Kleermaker, Omscholing Kleermaker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden kleermaker

Een Kleermaker kan rekenen op zo’n €1400,- tot €2400,- bruto per maand. Dit bedrag hangt onder andere af van zijn ervaring en het aantal opdrachten dat hij krijgt.

Als een Kleermaker in loondienst werkt, hangen zijn secundaire arbeidsvoorwaarden af van het bedrijf waar hij werkt. Een vakantietoeslag van acht procent en ongeveer 25 vakantiedagen per jaar zijn vrij gebruikelijk. Tevens kan een Kleermaker van 58 of ouder die minstens 15 jaar bij een bedrijf heeft gewerkt en aan allerlei voorwaarden voldoet, met zogenaamd ‘brugpensioen’. 

Mensen vonden ons op: Salaris Kleermaker, Loon Kleermaker, Wat verdien je als Kleermaker, Salarisschaal Kleermaker, Salarisindicatie Kleermaker, Bonus Kleermaker, CAO Kleermaker, Brutoloon Kleermaker, Nettoloon Kleermaker, Vakantiedagen Kleermaker, Pensioen Kleermaker.

Competenties, skills & vaardigheden kleermaker

 • Energie
 • Klantgerichtheid
 • Ondernemerschap
 • Creativiteit
 • Ambitie
 • Netwerken
 • Accuratesse
Mensen vonden ons op: Kennis Kleermaker, Vaardigheden Kleermaker, Attitude Kleermaker, Kwalificaties Kleermaker, Competentieprofiel Kleermaker.

Boeken voor het beroep kleermaker

Wil je meer weten over het beroep kleermaker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je kleermaker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken kleermaker te komen.

Van kleermaker tot kapo | Aline Pennewaard

De oorlog van een Duits-Joodse vluchteling - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789046824115 | 256 pagina's

Kleermaker Heinz Bontscheck was een van de ruim 34.000 Joden die Nazi-Duitsland ontvluchtten en in Nederland belandden. Na verraad door zijn zwager kwam hij via Westerbork in concentratiekamp Auschwitz-Birkenau terecht. Daar werd hij "Kapo', een gevangene...

Van kleermaker tot kapo | Aline Pennewaard

De oorlog van een Duits-Joodse vluchteling - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789046823651 | 272 pagina's

Kleermaker Heinz Bontscheck was een van de ruim 34.000 Joden die Nazi-Duitsland ontvluchtten en in Nederland belandden. Na verraad door zijn zwager kwam hij via Westerbork in concentratiekamp Auschwitz-Birkenau terecht. Daar werd hij "Kapo', een gevangene...

Snijden & stikken | Y. Muskita

het verhaal van kleermaker Boeng - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789062655922 | 168 pagina's

In dat bos heb ik tot 1965 gewoond. Hoe kon ik weten dat we ooit de barakken moesten verlaten om tussen de Hollanders te wonen? Dat bij ons verzet pantserwagens en mobiele eenheden zouden worden ingezet? Binnen enkele maanden werden Ambonese wijken uit de...

Mensen vonden ons op: boeken voor Kleermaker, Kleermaker ebooks, boek Kleermaker.

Persoonstypen kleermaker

Persoonstypen die passen bij een Kleermaker zijn Succesvolle werker en Perfectionist.

Een Kleermaker moet energiek zijn en doelgericht en efficiënt werken, waarbij hij de wensen van de klant steeds voor ogen houdt. Ook dienen de kledingstukken op de afgesproken datum en tijd af te zijn (Succesvolle Werker).

Ook moet een Kleermaker erg nauwkeurig zijn. De klant wil een kledingstuk dat hem precies past en mooi is afgewerkt, dus de Kleermaker moet heel precies te werk gaan (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Kleermaker, Karakter Kleermaker.

Netwerk kleermaker

Vanzelfsprekend komt een Kleermaker veel in contact met zijn klanten. Hij neemt hun maten op en maakt afspraken over bijvoorbeeld de stoffen en de prijs. Als een Kleermaker een opdracht krijgt van bijvoorbeeld een televisieproducent, dan heeft hij natuurlijk contact met deze opdrachtgever.

Mensen vonden ons op: Collega’s Kleermaker, Medewerkers Kleermaker.

Is het beroep kleermaker iets voor jou?

Zou je graag kleermaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kleermaker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Kleermaker, beroepskeuzetest Kleermaker, beroep Kleermaker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden kleermaker

Het arbeidsmarktperspectief voor een Kleermaker is niet heel goed. Natuurlijk zijn er altijd mensen die een op maat gemaakt kledingstuk willen hebben, maar met het oog op de crisis zullen veel mensen besluiten een goedkoper, misschien niet helemaal perfect zittend kledingstuk te kopen. Wel zullen veel mensen kleine reparaties uit laten voeren, zodat ze geen nieuw kledingstuk aan hoeven te schaffen.

Het is voor de Kleermaker belangrijk om al tijdens de opleiding te werken aan een breed netwerk, waar een werkplek of opdrachten uit voort kunnen vloeien. Ook kan een Kleermaker zich specialiseren, bijvoorbeeld in vrouwenkleding. Ook kan hij na jaren ervaring Meester-Kleermaker worden en stagiaires onder zijn hoede nemen.

Arbeidsmarktperspectief score kleermaker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep kleermaker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Kleermaker, Promotie mogelijkheden Kleermaker, Carriere Kleermaker.

Solliciteren op de functie kleermaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kleermaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kleermaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kleermaker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Kleermaker, CV Kleermaker, sollicitatie Kleermaker.

Interviews met kleermaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen kleermaker

Vacatures kleermaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Kleermaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kleermaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Kleermaker is iemand die kleding precies op maat kan maken. Het gaat hierbij om allerlei soorten kleding, zoals pakken, jassen, rokken, pantalons en colberts. Eerst neemt de Kleermaker de maten van de klant heel exact op.

Beoordeling Kleermaker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Kleermaker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Kleermaker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep