U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Leraar Informatica

Leraar Informatica worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een leraar Informatica? Lees de functieomschrijving.

Als Docent Informatica/ICT sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van Informatica/ICT in de breedste zin van het woord: software, hardware, computers, internet, webmastertechnieken, omgaan met de pc en internet enz. Daarbij heb je je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.), vergaderingen bijwonen en sectieoverleg. Dan is er het voorbereiden van de lessen en het maken en nakijken van proefwerken, overhoringen en oefeningen. het surveilleren bij lessen of proefwerken en het deelnemen aan eventuele buitenschoolse activiteiten zoals excursies hoort ook bij je takenpakket.

De tijd dat een docentbaan een 8.00-15.00 baan was is inmiddels voorbij. Full-time leraren zijn veelal heel wat uren kwijt aan vergaderen, lessen voorbereiden en andersoortige taken.

Mensen vonden ons op: Job Leraar Informatica, Baan Leraar Informatica, Leraar Informatica Worden, Functie-eisen Leraar Informatica, Verantwoordelijkheden Leraar Informatica, Functieprofiel Leraar Informatica, Wat doet een Leraar Informatica, Werken als Leraar Informatica.

Leraar Informatica worden: Opleiding tot leraar Informatica

De meeste docenten Informatica/ICT hebben een 1e of 2e graads opleiding HBO ICT / Informatica gevolgd (tegenwoordig Bachelor of Education in ICT). Ook is het mogelijk een WO Onderwijsmaster ICT / Informatica te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare vakkennis en/of onderwijskwaliteiten bezitten.

Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Leraar Informatica, Leraar Informatica Worden, Opleidingsniveau Leraar Informatica, Scholing Leraar Informatica, Studie Leraar Informatica, Bijscholing Leraar Informatica, Omscholing Leraar Informatica.

Organisaties waar een leraar Informatica doorgaans werkzaam is

Een Leraar Informatica/ICT komt meestentijds te werken in een non-profit onderwijsinstelling. In 9 van de 10 gevallen zal het een instelling  voor voortgezet onderwijs betreffen (Middelbare School). Soms kan men ook bij een instelling aan de slag waar men aan volwassenen lesgeeft.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Leraar Informatica, Leraar Informatica Worden, Opleidingsniveau Leraar Informatica, Scholing Leraar Informatica, Studie Leraar Informatica, Bijscholing Leraar Informatica, Omscholing Leraar Informatica.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden leraar Informatica

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een Docent Informatica/ICT die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of het hoger onderwijs komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Informatica/ICT doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft, of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2010).

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.251,-
€ 2.264,-
€ 2.273,-

€ 3.441,-
€ 4.015,-
€ 4.567,-

Mensen vonden ons op: Salaris Leraar Informatica, Loon Leraar Informatica, Wat verdien je als Leraar Informatica, Salarisschaal Leraar Informatica, Salarisindicatie Leraar Informatica, Bonus Leraar Informatica, CAO Leraar Informatica, Brutoloon Leraar Informatica, Nettoloon Leraar Informatica, Vakantiedagen Leraar Informatica, Pensioen Leraar Informatica.

Competenties, skills & vaardigheden leraar informatica

 • Analytisch
 • Coachen
 • Motiveren
 • Conceptueel denken
 • Presenteren
 • Kennis van de recente ontwikkelingen op het gebied van ICT, internet, computers, hardware, software enz.
 • Pedagogische en didactische vaardigheden
 • Coachen
 • Conflicten beheersen
 • Integriteit
Mensen vonden ons op: Kennis Leraar Informatica, Vaardigheden Leraar Informatica, Attitude Leraar Informatica, Kwalificaties Leraar Informatica, Competentieprofiel Leraar Informatica.

Boeken voor het beroep leraar informatica

Wil je meer weten over het beroep leraar informatica? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je leraar informatica bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken leraar informatica te komen.

Jongeren En Hun Digitale Wereld | Gorcum B.V., Koninklijke van

wat leraren en ouders eigenlijk moeten weten - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789023242758 | 91 pagina's

Internet en computers worden steeds belangrijker in ons dagelijks leven. Vooral jongeren zijn veel achter de computer te vinden. Maar wat doen jongeren eigenlijk allemaal op internet en hoe belangrijk is het om hiervan als ouder of leraar op de hoogte te ...

Didactiek Voor Computercursussen Aan Senioren | J. Diepenbroek

een praktische gids voor docenten - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789059053434 | 102 pagina's

vertrouwd worden gemaakt met het gebruik van de computer. Dit computeronderwijs steunt vaak op vrijwilligers die de lessen verzorgen. Een aantal van deze enthousiaste en gemotiveerde mensen heeft al ervaring met lesgeven, maar dan vaak aan jongeren. Ander...

La Aplicacion de La Informatica Educativa En La Educacion Superior | Gonzalez Hernandez Amador Jesus

El caso de la formación docente en la Facultad de Pedagogía-escolarizado, región Xalapa, Universidad Veracruzana - Spaanstalig | Paperback | 9783845495477 | 108 pagina's

La presente propuesta pedagogica tiene como objetivo fomentar la aplicacion de la informatica educativa en los docentes del nivel superior, siendo el caso de la Facultad de Pedagogia, a traves de los cursos de formacion docente y actualizacion continua qu...

Mensen vonden ons op: boeken voor Leraar Informatica, Leraar Informatica ebooks, boek Leraar Informatica.

Persoonstypen leraar Informatica

De Leraar Informatica/ICT moet een leidend figuur zijn die zijn leerlingen kan aansturen om op een orderlijke manier, soms invidueel, soms in groepsverband, de Informatica/ICT te doorgronden. Daarnaast moet hij in staat zijn klassen en individuele leerlingen snel te leren kennen (Baas).

Docenten Informatica/ICT staan erom bekend grote waarde te hechten aan hun vakgebied. De verwerking van informatie is daarin heel belangrijk. Net als zijn leerlingen moet de docent Informatica/ICT net zo lang rekenen/stuwen met sommen of probleemstukken tot ze zijn opgelost (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Leraar Informatica, Karakter Leraar Informatica.

Netwerk leraar Informatica

Een Leraar Informatica/ICT komt het meest in contact met leerlingen. Daarnaast zal hij collega docenten buiten de lessen spreken. Incidenteel zal hij een mentor of afdelingsleider spreken. Vaak gaat het dan om uitwisselen van informatie over individuele leerlingen of of over een klas. De rector of conrector spreekt men maar heel af en toe. Het betreft dan voortgangsgesprekken of gewoon 'gesprekken in de gang'.

Mensen vonden ons op: Collega’s Leraar Informatica, Medewerkers Leraar Informatica.

Is het beroep leraar Informatica iets voor jou?

Zou je graag leraar Informatica willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als leraar Informatica bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Leraar Informatica, beroepskeuzetest Leraar Informatica, beroep Leraar Informatica kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden leraar Informatica

Het arbeidsmarktperspectief voor een beginnende Leraar Informatica/ICT (of iemand die zoek naar een baan als leraar Informatica/ICT) is al een aantal jaren zeer goed. Waar er bij vakken als geschiedenis en aardrijkskunde weinig werkgelegenheid is, is dat bij de bètavakken (natuur-scheikunde, wiskunde en dus ook ICT) juist tegenovergesteld. Elke week komen er nieuwe vacatures bij.

De carrièremogelijkheden voor een Leraar Informatica/ICT zijn niet heel groot. Dit vraagt echter om relativering. Als met carrièremogelijkheden wordt bedoeld: interne mogelijkheden, dan zijn deze zeker voorhanden. Sowieso groeit een leraar automatisch elk jaar door in zijn salaris: hoe meer ervaringsjaren, hoe meer men verdient. De verhogingen zijn echter niet groot en de top is relatief snel bereikt. Doorgroeien in salarisschalen en mogelijkheden kan dan alleen als men op 1e graads niveau gaat lesgeven.

Verder zijn er mogelijkheden wat betreft aanvullende taken als sectievoorzitter, mentorschap en men kan zelfs een andere functie gaan bekleden zoals afdelingshoofd, iets in management, conrector of zelfs rectorschap tot en met zitting in de raad van bestuur. Buiten de klaslokalen blijkt het moeilijker om een switch te maken, maar de mogelijkheden zijn er altijd. Sommige leraren kunnen op jonge leeftijd nog prima switchen naar het bedrijfsleven en men kan er voor kiezen om de wetenschap in te gaan (op zoek naar een promotietraject) of uiteraard zelf het pad uitstippelen (eigen bedrijf, etc.)

Arbeidsmarktperspectief score leraar Informatica

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep leraar Informatica. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Leraar Informatica, Promotie mogelijkheden Leraar Informatica, Carriere Leraar Informatica.

Solliciteren op de functie leraar Informatica

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als leraar Informatica dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor leraar Informatica belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als leraar Informatica. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Leraar Informatica, CV Leraar Informatica, sollicitatie Leraar Informatica.

Interviews met leraar Informatica

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen leraar Informatica

Vacatures leraar informatica

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Informatica? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar Informatica. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als Docent Informatica/ICT sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van Informatica/ICT in de breedste zin van het woord: software, hardware, computers, internet, webmastertechnieken, omgaan met de pc en internet enz. Daarbij heb je je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.

Beoordeling Leraar Informatica

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Leraar Informatica' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Leraar Informatica

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik heb 15 jaar werkervaring als netwerk specialist.

Graag zou ik willen weten of er een mogelijkheid is voor mij om mij om te scholen tot docent informatica.

Groetjes

Door: Wim

Niet interessant voor mij als ICT leidinggevende. Het betaalt echt slecht t.o.v. de ICT-arbeidsmarkt.

Door: Arne

Reageer op dit beroep