Leraar Informatica Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Leraar Informatica? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep leraar informatica. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je leraar informatica wordt.

 

Wat is een Leraar Informatica?

Als Docent Informatica/ICT sta je voor de klas. Je bent verantwoordelijk voor het onderwijzen van leerlingen op het gebied van Informatica/ICT in de breedste zin van het woord: software, hardware, computers, internet, webmastertechnieken, omgaan met de pc en internet enz. Daarbij heb je je primaire lestaken die vaak de meeste tijd in beslag nemen, maar je hebt ook een aantal secundaire taken zoals individuele begeleiding van leerlingen, administratie (cijfers, aanwezigheid etc.), vergaderingen bijwonen en sectieoverleg. Dan is er het voorbereiden van de lessen en het maken en nakijken van proefwerken, overhoringen en oefeningen. het surveilleren bij lessen of proefwerken en het deelnemen aan eventuele buitenschoolse activiteiten zoals excursies hoort ook bij je takenpakket.

De tijd dat een docentbaan een 8.00-15.00 baan was is inmiddels voorbij. Full-time leraren zijn veelal heel wat uren kwijt aan vergaderen, lessen voorbereiden en andersoortige taken.Wil je werken als Leraar Informatica?

Werk je al als Leraar Informatica en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Leraar Informatica worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Leraar Informatica, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Leraar Informatica in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerling
 • Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2251 tot €4567

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Leraar Informatica

Wat verdient een Leraar Informatica?

In het onderwijs werkt men met salarisschalen. Een Docent Informatica/ICT die in het voortgezet onderwijs lesgeeft of het hoger onderwijs komt in schaal LB, LC of LD terecht. Het hangt af van het type functie in welke schaal men precies terecht komt. Iemand die louter Informatica/ICT doceert zal meestentijds in schaal LB terechtkomen. Iemand die in de bovenbouw of aan de Universiteit lesgeeft, of iemand met beleidstaken komt voor schaal LC of LD in aanmerking.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring (zowel binnenschoolse als buitenschoolse ervaring wordt meegerekend) bepaalt men de salariëring binnen de schaal. Er is namelijk nogal een verschil tussen een beginnend of onervaren docent en een ervaren docent. De onderstaande tabel verschaft wat duidelijkheid (bron straksvoordeklas.nl, jan. 2010).

Voortgezet onderwijs

LB
LC
LD

€ 2.251,-
€ 2.264,-
€ 2.273,-

€ 3.441,-
€ 4.015,-
€ 4.567,-

Salarisschaal Leraar Informatica

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Leraar Informatica

Op zoek naar een nieuwe baan als Leraar Informatica? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Leraar Informatica. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Leraar Informatica vacatures

Vacature Docent Informatica
Maandag Breda
Een cadeautje bestellen via Bol.com, betalen via Tikkie of iets opzoeken op Google. De meeste mensen vinden dit vanzelfsprekend, maar jij weet als docent informatica wat er op de achtergrond …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Leraar Informatica

Wat is de toekomst van Leraar Informatica?

Het arbeidsmarktperspectief voor een beginnende Leraar Informatica/ICT (of iemand die zoek naar een baan als leraar Informatica/ICT) is al een aantal jaren zeer goed. Waar er bij vakken als geschiedenis en aardrijkskunde weinig werkgelegenheid is, is dat bij de bètavakken (natuur-scheikunde, wiskunde en dus ook ICT) juist tegenovergesteld. Elke week komen er nieuwe vacatures bij.

De carrièremogelijkheden voor een Leraar Informatica/ICT zijn niet heel groot. Dit vraagt echter om relativering. Als met carrièremogelijkheden wordt bedoeld: interne mogelijkheden, dan zijn deze zeker voorhanden. Sowieso groeit een leraar automatisch elk jaar door in zijn salaris: hoe meer ervaringsjaren, hoe meer men verdient. De verhogingen zijn echter niet groot en de top is relatief snel bereikt. Doorgroeien in salarisschalen en mogelijkheden kan dan alleen als men op 1e graads niveau gaat lesgeven.

Verder zijn er mogelijkheden wat betreft aanvullende taken als sectievoorzitter, mentorschap en men kan zelfs een andere functie gaan bekleden zoals afdelingshoofd, iets in management, conrector of zelfs rectorschap tot en met zitting in de raad van bestuur. Buiten de klaslokalen blijkt het moeilijker om een switch te maken, maar de mogelijkheden zijn er altijd. Sommige leraren kunnen op jonge leeftijd nog prima switchen naar het bedrijfsleven en men kan er voor kiezen om de wetenschap in te gaan (op zoek naar een promotietraject) of uiteraard zelf het pad uitstippelen (eigen bedrijf, etc.)

Baankans Leraar Informatica

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Leraar Informatica worden: Opleidingen tot Leraar Informatica

Wil je Leraar Informatica worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Leraar Informatica.

Hoe word je een Leraar Informatica? 

De meeste docenten Informatica/ICT hebben een 1e of 2e graads opleiding HBO ICT / Informatica gevolgd (tegenwoordig Bachelor of Education in ICT). Ook is het mogelijk een WO Onderwijsmaster ICT / Informatica te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare vakkennis en/of onderwijskwaliteiten bezitten.

Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Leraar Informatica

Er zijn geen opleidingen Leraar Informatica aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Leraar Informatica in werkt

Bekijk alle opleidingen ICT

Omscholen of doorgroeien tot Leraar Informatica

Als je Leraar Informatica wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Leraar Informatica zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Leraar Informatica

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Leraar Informatica?

Competenties en Vaardigheden Leraar Informatica

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Leraar Informatica nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Leraar Informatica nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Leraar Informatica

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren

Persoonlijkheid van een Leraar Informatica

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Leraar Informatica. Als Leraar Informatica wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Leraar Informatica:


zie volledige beschrijving persoonstype Leraar Informatica

Vakkennis voor een Leraar Informatica

Het is voor een Leraar Informatica ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Leraar Informatica zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Leraar Informatica


Werkervaring Leraar Informatica

Het is voor een startend Leraar Informatica die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Leraar Informatica is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Leraar Wiskunde, Leraar Natuurkunde en Scheikunde .

Iets anders leren?

Is Leraar Informatica het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Leraar Informatica

Met wie werkt een Leraar Informatica samen? 

Een Leraar Informatica/ICT komt het meest in contact met leerlingen. Daarnaast zal hij collega docenten buiten de lessen spreken. Incidenteel zal hij een mentor of afdelingsleider spreken. Vaak gaat het dan om uitwisselen van informatie over individuele leerlingen of of over een klas. De rector of conrector spreekt men maar heel af en toe. Het betreft dan voortgangsgesprekken of gewoon 'gesprekken in de gang'.


 • Leerling
 • Docent
 • Afdelingsleider
 • Mentor
 • Conrector
Leraar Informatica


Organisaties waar een Leraar Informatica werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Leraar Informatica meestal werkt.

Waar werkt een Leraar Informatica?

Een Leraar Informatica/ICT komt meestentijds te werken in een non-profit onderwijsinstelling. In 9 van de 10 gevallen zal het een instelling  voor voortgezet onderwijs betreffen (Middelbare School). Soms kan men ook bij een instelling aan de slag waar men aan volwassenen lesgeeft.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Leraar Informatica

Waar kun je het beste werken als Leraar Informatica? Hieronder vind je de best door de Leraar Informatica beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Leraar Informatica.

Competenties, Skills en Vaardigheden Leraar Informatica:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Leraar Informatica.

Welke competenties heeft een Leraar Informatica nodig?

Een Leraar Informatica heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Leraar Informatica

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Leraar Informatica passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Leraar Informatica nodig? 

De Leraar Informatica/ICT moet een leidend figuur zijn die zijn leerlingen kan aansturen om op een orderlijke manier, soms invidueel, soms in groepsverband, de Informatica/ICT te doorgronden. Daarnaast moet hij in staat zijn klassen en individuele leerlingen snel te leren kennen (Baas).

Docenten Informatica/ICT staan erom bekend grote waarde te hechten aan hun vakgebied. De verwerking van informatie is daarin heel belangrijk. Net als zijn leerlingen moet de docent Informatica/ICT net zo lang rekenen/stuwen met sommen of probleemstukken tot ze zijn opgelost (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Leraar Informatica


Baas


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Leraar Informatica

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Leraar Informatica

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Leraar Informatica

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Leraar Informatica

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Leraar Informatica dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Leraar Informatica belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Leraar Informatica. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Leraar Informatica iets voor je?

Zou je graag Leraar Informatica willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Leraar Informatica bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Leraar Informatica

Arne

Niet interessant voor mij als ICT leidinggevende. Het betaalt echt slecht t.o.v. de ICT-arbeidsmarkt.

Wim

Ik heb 15 jaar werkervaring als netwerk specialist. Graag zou ik willen weten of er een mogelijkheid is voor mij om mij om te scholen tot docent informatica. Groetjes

Wim

Ik heb 15 jaar werkervaring als netwerk specialist. Graag zou ik willen weten of er een mogelijkheid is voor mij om mij om te scholen tot docent informatica. Groetjes

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar