U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Loopbaanbegeleider

Loopbaanbegeleider worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een loopbaanbegeleider? Lees de functieomschrijving.

De Loopbaanadviseur helpt mensen (jong en oud)  bij vraagstukken over loopbaan en carrière. Dit kunnen mensen zijn die net beginnen op de arbeidsmarkt en een looptraject willen uitzetten, maar ook senioren die na twintig jaar willen switchen. Voor dvies over opleidingen en studiekeuze kunnen mensen ook bij de Loopbaanadviseur terecht. Ook scholing maakt immers deel uit van de weg naar of op de arbeidsmarkt.

De Loopbaanadviseur inventariseert in gesprekken met cliënten hun wensen en mogelijkheden. Eventueel laat hij ze ook competentie- of beroepskeuzetesten maken. Ook persoonlijke zaken als interesses, hobby's, karakter en/of normen en waarden kunnen ter sprake komen. Deze aspecten kunnen zijn van belang voor loopbaanadvies omdat ze niet alleen van invloed zijn op de geschiktheid van een cliënt voor een bepaalde functie, maar ook bepalend voor de voldoening en tevredenheid die iemand uit zijn werk haalt. 

Als hij in kaart heeft gebracht wat de cliënt kan en wil koppelt de Loopbaanadviseur deze informatie aan opleidings- en beroepsmogelijkheden. Hij heeft uitgebreide kennis van welke opleidingen op welk niveau voor functies nodig zijn en welke competenties bij beroepen komen kijken. Het advies van een Loopbaanadviseur kan bestaan uit enkel opleidingssuggesties of uit een heel traject van opleidingen en functies dat moet leiden naar een beroep dat precies bij de wensen van een cliënt past. Dit geldt zowel voor cliënten met als cliënten zonder werkervaring.

Een Loopbaanadviseur kan werken als zelfstandige of bij een adviesbureau. Ook is het mogelijk dat hij in dienst is bij een bedrijf en bijdragen levert aan de persoonlijke ontwikkeling van personeel (binnen dat bedrijf). Tot slot kan hij werkzaam zijn bij onderwijsinstellingen om studenten te ondersteunen bij het vaststellen van een loopbaantraject.

Mensen vonden ons op: Job Loopbaanbegeleider, Baan Loopbaanbegeleider, Loopbaanbegeleider Worden, Functie-eisen Loopbaanbegeleider, Verantwoordelijkheden Loopbaanbegeleider, Functieprofiel Loopbaanbegeleider, Wat doet een Loopbaanbegeleider, Werken als Loopbaanbegeleider.

Loopbaanbegeleider worden: Opleiding tot loopbaanbegeleider

Om  Loopbaanadviseur te worden zou je een opleiding kunnen volgen in de richting van communicatie, personeelsmanagement of economie. Een opleiding is echter niet verplicht en ook het opleidingsniveau staat niet vast.

Na het afronden van een opleiding kan er gekozen worden voor een cursus Loopbaanadviseur. Deze cursussen verschillen per aanbieder, in duur, kosten en inhoud. Het grote probleem dat zich voordoet in deze opleidingswereld is dat het beroep Loopbaanadviseur niet beschermd is. Een ieder kan zich Loopbaanadviseur noemen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Loopbaanbegeleider, Loopbaanbegeleider Worden, Opleidingsniveau Loopbaanbegeleider, Scholing Loopbaanbegeleider, Studie Loopbaanbegeleider, Bijscholing Loopbaanbegeleider, Omscholing Loopbaanbegeleider.

Organisaties waar een loopbaanbegeleider doorgaans werkzaam is

 • Loopbaancentra
 • Werkmaatschappijen
 • Loopbaanadviseurs
 • Onderwijsinstelling
Mensen vonden ons op: Studeren voor Loopbaanbegeleider, Loopbaanbegeleider Worden, Opleidingsniveau Loopbaanbegeleider, Scholing Loopbaanbegeleider, Studie Loopbaanbegeleider, Bijscholing Loopbaanbegeleider, Omscholing Loopbaanbegeleider.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden loopbaanbegeleider

Een Loopbaanadviseur verdient tussen de €2400 en €3400 bruto per maand. Het verschilt erg sterk aangezien er geen duidelijke CAO is en veel loopbaanadviseurs zelf invullen wat hun kosten zijn. Er zijn geen duidelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, ook door het ontbreken van een CAO. 

Mensen vonden ons op: Salaris Loopbaanbegeleider, Loon Loopbaanbegeleider, Wat verdien je als Loopbaanbegeleider, Salarisschaal Loopbaanbegeleider, Salarisindicatie Loopbaanbegeleider, Bonus Loopbaanbegeleider, CAO Loopbaanbegeleider, Brutoloon Loopbaanbegeleider, Nettoloon Loopbaanbegeleider, Vakantiedagen Loopbaanbegeleider, Pensioen Loopbaanbegeleider.

Competenties, skills & vaardigheden loopbaanbegeleider

 • Klantgerichtheid
 • Motiveren
 • Netwerken
 • Sociabiliteit
 • Luisteren
 • Communicatief vaardig
 • Kennis van het opleidingenaanbod
 • Kennis van beroepsgroepen en functies
Mensen vonden ons op: Kennis Loopbaanbegeleider, Vaardigheden Loopbaanbegeleider, Attitude Loopbaanbegeleider, Kwalificaties Loopbaanbegeleider, Competentieprofiel Loopbaanbegeleider.

Boeken voor het beroep loopbaanbegeleider

Wil je meer weten over het beroep loopbaanbegeleider? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je loopbaanbegeleider bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken loopbaanbegeleider te komen.

Twintigerstwijfels & dertigersdilemma's | Nienke Wijnants

De belangrijkste loopbaan- en levensvragen van millennials - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789044639902 | 280 pagina's

Geheel herziene editie van de bestseller Het dertigersdilemma Vanaf midden twintig lijkt het wel permanent spitsuur in je hoofd. Belangrijke keuzes moeten worden gemaakt. Verder studeren, carrière maken, voor jezelf beginnen, of toch eerst die wereldreis?...

Ondernemend gedrag in je loopbaan versie 3-4 | t Ackermans

Nederlands | Paperback | 9789492620101

Ondernemend gedrag in je Loopbaan – niveau 3-4 De maatschappij van vandaag vraagt om jongeren met een ondernemende mentaliteit, die initiatief nemen, kansen zien en grijpen. Deze soft skills bezit niet iedereen van nature. De methode ‘Ondernemend gedrag i...

Ondernemend gedrag - Ondernemend gedrag in je loopbaan Niveau 3 en 4 | t Ackermans

methode ondernemend gedrag voor het mbo - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789492620033 | 248 pagina's

De methode ‘Ondernemend gedrag in je loopbaan’ geeft jongeren inzicht in zichzelf en de mogelijkheden om ondernemende vaardigheden te ontwikkelen.De methode ‘Ondernemend gedrag in je loopbaan’ biedt structuur en inhoud voor het Keuzedeel Ondernemend gedra...

Mensen vonden ons op: boeken voor Loopbaanbegeleider, Loopbaanbegeleider ebooks, boek Loopbaanbegeleider.

Persoonstypen loopbaanbegeleider

De Loopbaanadviseur is erg gericht op het behalen van succesen, in de zin dat hij er altijd naar streeft het goede advies te geven, zodat zijn cliënten verder kunnen. Een ambitieuze, zelfverzekerde houding geeft cliënten vertrouwen en kan zelfs aanstekelijk werken (Succesvolle werker). 

De Loopbaanadviseur is uitstekend in staat om informatie en contacten op verschillende manieren in te zetten. Hij weet zijn advies precies passend te maken voor een bepaalde persoon (Bemiddelaar).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Loopbaanbegeleider, Karakter Loopbaanbegeleider.

Netwerk loopbaanbegeleider

Een Loopbaanadviseur komt in contact met veel verschillende bedrijven, niet alleen omdat hun cliënten daar vaak vandaan komen, maar ook om te lobbyen en informatie in te winnen over arbeidsmarktperspectieven en beroepen. Hij heeft veel contact met loopbaancentra gezien daar ook veel mensen naar toe komen om informatie in te winnen over een carrière en loopbaan. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Loopbaanbegeleider, Medewerkers Loopbaanbegeleider.

Is het beroep loopbaanbegeleider iets voor jou?

Zou je graag loopbaanbegeleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als loopbaanbegeleider bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Loopbaanbegeleider, beroepskeuzetest Loopbaanbegeleider, beroep Loopbaanbegeleider kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden loopbaanbegeleider

Er is veel vraag naar advies over studiekeuze en loopbaan. Werk is er in principe dus wel. Er zijn echter ook veel opgeleide en onopgeleide Loopbaanadviseurs die hun diensten aanbieden. Het zal niet eenvoudig zijn om hier tussen te komen.

Doorgroeien binnen een bedrijf is lastig, omdat er geen hogere functies die inhoudelijk in het verlengde liggen van die van de Loopbaanadviseur. Eventueel zijn managementfuncties een optie. Een uitzondering hierop is bij een Loopbaanadviesbureau, daar zie je meer diversiteit binnen de verschillende beroepen. Daarnaast is het altijd mogelijk om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Arbeidsmarktperspectief score loopbaanbegeleider

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep loopbaanbegeleider. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Loopbaanbegeleider, Promotie mogelijkheden Loopbaanbegeleider, Carriere Loopbaanbegeleider.

Solliciteren op de functie loopbaanbegeleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als loopbaanbegeleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor loopbaanbegeleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als loopbaanbegeleider. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Loopbaanbegeleider, CV Loopbaanbegeleider, sollicitatie Loopbaanbegeleider.

Interviews met loopbaanbegeleider

Angelic Bloemberg (1964) is Loopbaanbegeleider. 
 

Hoe bent u aan deze baan gekomen?
“Ik was personeelsconsulent bij voormalig TNT-Post (nu PostNL)  en heb mij daarna omgeschoold tot Loopbaanbegeleider. Ik hield mij eerst bezig met ‘het aanzeggen van ontslag’  en voelde mij persoonlijk betrokken bij de werknemers (ik ben nu eenmaal een mensen-mens). Toen heb ik de overgang gemaakt naar ‘opvang na ontslag’.  Eerst heb ik een aantal jaren in dienst van toenmalig TNT Mobility gewerkt. Vanaf 2008 ben ik een eigen bedrijf begonnen met als basis Loopbaanadvies en training.”
 
 
 
Welke opleiding heeft u gevolgd om Loopbaanbegeleider te worden?
“Ik heb de op...

Lees de rest van het interview

Verwante beroepen loopbaanbegeleider

Vacatures loopbaanbegeleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Loopbaanbegeleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Loopbaanbegeleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Loopbaanadviseur helpt mensen (jong en oud)  bij vraagstukken over loopbaan en carrière. Dit kunnen mensen zijn die net beginnen op de arbeidsmarkt en een looptraject willen uitzetten, maar ook senioren die na twintig jaar willen switchen. Voor dvies over opleidingen en studiekeuze kunnen mensen ook bij de Loopbaanadviseur terecht.

Beoordeling Loopbaanbegeleider

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Loopbaanbegeleider' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Loopbaanbegeleider

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep