U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Marechaussee

Marechaussee worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een marechaussee? Lees de functieomschrijving.

De Marechaussee heeft een belangrijke taak binnen de beveiliging van het Koninklijk Huis. Om in aanmerking te komen voor een functie als Marechaussee dient de gegadigde dan ook van onbesproken gedrag te zijn en moet hij tegelijkertijd gedisciplineerd en integer zijn werk kunnen leveren. De werkzaamheden zullen plaats vinden op onregelmatige werktijden en onder uiteenlopende omstandigheden. Om hiermee om te kunnen gaan dient de Marechaussee stressbestendig en een teamspeler te zijn.

De Marechaussee is gewapend en moet in staat zijn om het wapen te gebruiken bij bijvoorbeeld arrestaties. De eerste anderhalf jaar zal de Marechaussee alleen werkzaam zijn bij de beveiliging van het Koninklijk Huis, maar naarmate de Marechaussee langer bij de Koninklijke Marechaussee werkzaam is, zullen er meer mogelijkheden zijn.

De Koninklijke Marechaussee houdt zich bezig met politietaken bij defensie en op vliegvelden, de beveiliging van DNB-waardetransporten, bijstandsverlening aan de Politie en Recherche, persoonscontrole langs de grenzen, mobiel toezicht op vreemdelingen en de beveiliging van de Koninklijke Familie. Daarnaast heeft de Marechaussee een eigen meldkamer, een multi-inzetbare Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten en kunnen Marechaussees uitgezonden worden op internationale (militaire) politiemissies.

Nadat de Marechaussee heeft gewerkt bij de beveiliging van het Koningshuis kan de Marechaussee ook Wachtmeester worden, waardoor er meer functies mogelijk worden. De Marechaussee zou er goed aan doen om tijdens zijn dienstperiode door te leren, op kosten van de Marechaussee, om ervoor te zorgen dat er mogelijkheden blijven binnen en buiten de Marechaussee. Wanneer een dienstperiode afloopt en er niet voldoende functies vrij zijn (of wanneer er niet aan voldoende eisen wordt voldaan), kan het zijn dat de Marechaussee elders nieuw werk moet gaan zoeken.

Mensen vonden ons op: Job Marechaussee, Baan Marechaussee, Marechaussee Worden, Functie-eisen Marechaussee, Verantwoordelijkheden Marechaussee, Functieprofiel Marechaussee, Wat doet een Marechaussee, Werken als Marechaussee.

Marechaussee worden: Opleiding tot marechaussee

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot Marechaussee dient de toekomstige Marechaussee de Nederlandse nationaliteit te bezitten, tussen de 17,5 en de 26 jaar oud te zijn en een zwemdiploma te hebben. Daarnaast mag een eventuele oogafwijking niet sterker zijn dan -2 en +2.

Wat vooropleidingen betreft, dient de gegadigde minimaal een VMBO diploma met Nederlands, een algemeen vormend vak op B-niveau en een vreemde taal op A-niveau te bezitten. Daarnaast zijn MBO niveau-2 diploma's met Nederlands en een vreemde taal of VMBO basisberoepsgerichte leerwegdiploma's met Nederlands en een vreemde taal toegestaan. Voor alle diploma's geldt dat er een voldoende moet zijn behaald voor Nederlands en dat er een vreemde taal op je diploma lijst moet staan (deze hoeft dus niet persé met een voldoende te zijn afgesloten).

De opleiding tot Marechaussee duurt zeven maanden. De eerste zestien weken beslaan de Algemene Militaire Basisvaardigheden. De volgende zestien weken beslaan een functie-opleiding in Apeldoorn. De opleiding bestaat uit zowel theorie als stage in de praktijk.

Na afronding van de opleiding is er een dienverplichting van vier jaar.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Marechaussee, Marechaussee Worden, Opleidingsniveau Marechaussee, Scholing Marechaussee, Studie Marechaussee, Bijscholing Marechaussee, Omscholing Marechaussee.

Organisaties waar een marechaussee doorgaans werkzaam is

Na afronding van de opleiding tot Marechaussee wordt de gegadigde geplaatst bij een Marechaussee-onderdeel. Dit komt in de praktijk neer op een beveiligingfunctie van het Koninklijk Huis in Den Haag, Wassenaar of Apeldoorn. Na anderhalf jaar is er de mogelijkheid om hogerop te komen en zijn er ook andere plaatsingen mogelijk.

Binnen een team wordt deelgenomen aan het uitvoeren van de standaard taken, aan oefeningen en eventueel aan uitzendingen (bij 'hogere' functies).

Mensen vonden ons op: Studeren voor Marechaussee, Marechaussee Worden, Opleidingsniveau Marechaussee, Scholing Marechaussee, Studie Marechaussee, Bijscholing Marechaussee, Omscholing Marechaussee.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden marechaussee

Wanneer de opleiding begint, krijgt de toekomstige Marechaussee direct loon. Bij aanvang is dit nog niet op het uiteindelijke niveau, het wordt berekend aan de hand van de leeftijd van de gegadigde. Beginnend bij Marechaussee zal het loon op zo'n €885 per maand liggen, maar na het behalen van de hogere Marechausseerangen na afronding van de opleiding verdient de gegadigde tussen de €1130 en €2260 euro.

Naast het loon ontvangt de Marechaussee een reisonkostenvergoeding, wordt zijn uniform en uitrusting betaald (vrouwen krijgen tevens een extra jaarlijkse bijdrage), is er de mogelijkheid om 'intern' bij de Marechaussee te komen wonen (zowel tijdens als na afronding van de opleiding, tegen betaling van 5,6% van het loon met minimaal 60,80 en maximaal 120,25 euro), een Collectieve Univé zorgverzekering, 8% procent vakantietoeslag, 23-28 vakantiedagen en onder voorwaarden een betaalde 'externe opleiding' naast de 'interne' opleiding die al wordt betaald door de Marechaussee. Voor de opleiding worden ook de boeken en gebruiksmaterialen vergoed. Tevens is het mogelijk de sportfaciliteiten van defensie te gebruiken.

Mensen vonden ons op: Salaris Marechaussee, Loon Marechaussee, Wat verdien je als Marechaussee, Salarisschaal Marechaussee, Salarisindicatie Marechaussee, Bonus Marechaussee, CAO Marechaussee, Brutoloon Marechaussee, Nettoloon Marechaussee, Vakantiedagen Marechaussee, Pensioen Marechaussee.

Competenties, skills & vaardigheden marechaussee

 • Integriteit
 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Inzicht in omgeving
 • Gepast geweld kunnen toepassen
Mensen vonden ons op: Kennis Marechaussee, Vaardigheden Marechaussee, Attitude Marechaussee, Kwalificaties Marechaussee, Competentieprofiel Marechaussee.

Boeken voor het beroep marechaussee

Wil je meer weten over het beroep marechaussee? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je marechaussee bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken marechaussee te komen.

Een krachtig instrument | Herman Roozenbeek

de Koninklijke Marechaussee 1814-2014 - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789089531599 | 272 pagina's

De Koninklijke Marechaussee bestaat in 2014 tweehonderd jaar. Vanaf de oprichting op 26 oktober 1814 vervult dit militair politiekorps een belangrijke rol op het snijvlak van politie en krijgsmacht. Lag de nadruk tot aan de Tweede Wereldoorlog op civiele ...

De geschiedenis van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol, 1946-2013 | Frank Bethlehem

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789089532633 | 184 pagina's

Op 26 november 2013 vond de officiële opening plaats van een nieuw kazernecomplex van het District Schiphol van de Koninklijke Marechaussee: de Koningin Máximakazerne. Dit is een uitgelezen moment om terug te kijken op de geschiedenis van de KMar op Schip...

Het Wapen onder dak | M. Van De Zee

de brigadekazernes van de koninklijke marechaussee 1814-2008 - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789085066408 | 156 pagina's

Het Wapen onder dak 1e druk is een boek van M. Van De Zee uitgegeven bij Uitgeverij Boom. ISBN 9789085066408 De gebouwen van de Koninklijke Marechaussee vallen op door hun bijzondere architectuur. Het Wapen onder dak beschrijft de geschiedenis van de huis...

Mensen vonden ons op: boeken voor Marechaussee, Marechaussee ebooks, boek Marechaussee.

Persoonstypen marechaussee

De Marechaussee heeft een loyale, zorgzame en verantwoordelijke persoonlijkheid (Loyalist). Tevens is hij zelfverzekerd, gedreven, ijverig, energieke en praktisch (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Marechaussee, Karakter Marechaussee.

Netwerk marechaussee

Binnen de organisatie van de Koninklijke Marechaussee wordt de Marechaussee werkzaam binnen een team van collega Marechaussees onder leiding van Wachtmeesters en Officieren Marechaussee.

Buiten de organisatie van de Marechaussee zijn de contacten afhankelijk van de functies die de Marechaussees bekleden. Tijdens paspoortcontroles is er contact met 'de burger', tijdens uitzendingen kan er contact zijn met 'de vijand'. Maar zo is het tijdens assistentieverlening aan de politie ook mogelijk om in contact te komen met onruststokers of criminelen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Marechaussee, Medewerkers Marechaussee.

Is het beroep marechaussee iets voor jou?

Zou je graag marechaussee willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als marechaussee bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Marechaussee, beroepskeuzetest Marechaussee, beroep Marechaussee kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden marechaussee

Binnen de organisatie van de Marechaussee kan de Marechaussee na afronding van een dienstperiode bij tekenen voor dezelfde functie, maar is het ook mogelijk om een andere functie op hetzelfde niveau te gaan bekleden. Tevens is het mogelijk om, bij goede prestaties, door te groeien naar hogere functies.

Binnen de Krijgsmacht is het mogelijk, indien er plaats is en indien er voldaan wordt aan de gestelde eisen, om bij een ander onderdeel van Defensie te gaan werken.

Buiten de Krijgsmacht is het mogelijk om voor de overheid of in het bedrijfsleven werkzaam te worden, aangezien de discipline, integriteit en stressbestendigheid erg gewild zijn in deze sectoren. Hierbij valt de denken aan functies bij de politie of particuliere beveiliging.

Arbeidsmarktperspectief score marechaussee

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep marechaussee. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Matig
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Marechaussee, Promotie mogelijkheden Marechaussee, Carriere Marechaussee.

Solliciteren op de functie marechaussee

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als marechaussee dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor marechaussee belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als marechaussee. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Marechaussee, CV Marechaussee, sollicitatie Marechaussee.

Interviews met marechaussee

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen marechaussee

Vacatures marechaussee

Op zoek naar een nieuwe baan als Marechaussee? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Marechaussee. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Marechaussee heeft een belangrijke taak binnen de beveiliging van het Koninklijk Huis. Om in aanmerking te komen voor een functie als Marechaussee dient de gegadigde dan ook van onbesproken gedrag te zijn en moet hij tegelijkertijd gedisciplineerd en integer zijn werk kunnen leveren. De werkzaamheden zullen plaats vinden op onregelmatige werktijden en onder uiteenlopende omstandigheden.

Beoordeling Marechaussee

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Marechaussee' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Marechaussee

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Goed stuk prima !

Door: serhat

Mijn spreekbeurt gaat over marechaussee wit uu min helpen?

Door: serhat

Door: guus

Beste,

hierbij reageer ik op dit beroep, marechausse inopleiding.

graag wil ik weten wat ik allemaal moet doen om in te kunnen schrijven.

bedankt alvast.

shuwently martes

sr_martes88@hotmail.com

Door: Shuwently Martes

Beste Shuwently,informeer bij het UWV.

Door: Janus

ik wil dit beroep later worden 

Door: raoul

Kan het ook met hbo?

Door: Iemand

ook dit kan.Gr.

Door: maechaussee

hoe kan ik direct soliciteren op de marrechaussee opleiding beveiliger zonder een vooropleiding van 1 jaar te moetten doen?

Door: Ralph

Beste Ralph,lees het hier bovenstaande goed en je vindt de juiste weg.Ik denk dat je eerst moet beginnen met cursussen te gaan volgen.Zie Springest gr.en sucses.

Door: Edo

Ik ga voor dit beroep ,k kan het!!

Door: Cheris

Reageer op dit beroep