U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Modeontwerper

Modeontwerper worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een modeontwerper? Lees de functieomschrijving.

Als Modeontwerper werk je meestal bij (grote) modehuizen, kledingbedrijven of bij een specifiek kledingmerk, maar je kunt ook zelfstandig een eigen kledinglijn ontwerpen. Een andere mogelijke richting is werken als een stylist bij een tijdschrift of bij modeshows.

De taak van de Modeontwerper is simpel gezegd het bedenken en ontwerpen van kleding in de ruime zin van het woord. Dat kan van lingerie tot avondkleding zijn en van confectie tot haute couture.

Veel Modeontwerpers specialiseren zich in een bepaalde richting van de modewereld. Afhankelijk van je eigen smaak en wat je leuk vindt om te ontwerpen kun je je geheel storten op bijvoorbeeld sportkleding, damesmode, herenmode of kinderkleding.

De ideeën voor je ontwerpen doe je op door je te laten inspireren door de wereld om je heen, door andere modeontwerpers, steden, sferen etcetera. Met behulp van je creativiteit, de materialen die je tot je beschikking hebt en de financiële middelen weet je je inspiratie te verbinden met de wensen van je opdrachtgever. De definitieve schets wordt uiteindelijk door de patroonmaker uitgetekend en door de medewerkers van het naaiatelier in elkaar gezet.

Mensen vonden ons op: Job Modeontwerper, Baan Modeontwerper, Modeontwerper Worden, Functie-eisen Modeontwerper, Verantwoordelijkheden Modeontwerper, Functieprofiel Modeontwerper, Wat doet een Modeontwerper, Werken als Modeontwerper.

Modeontwerper worden: Opleiding tot modeontwerper

Om Modeontwerper te kunnen worden heb je niet voldoende aan een grote liefde voor en interesse in mode. Je moet de kneepjes van het ontwerpen, de materialen, de modeontwikkeling en de verschillende stijlen kennen. Om je goed voor te bereiden op het werk als Modeontwerper kun je een opleiding volgen op MBO niveau in de richting van Modeontwerpen of Fashion Design. Er zijn ook verschillende gelijknamige cursussen die je kunt volgen om Modeontwerper te worden.

Het is meestal wel handig om een opleiding of cursus uit te kiezen waarin je ook stage kunt lopen. Uiteindelijk leer je tenslotte het meeste van de echte modewereld en de echte Ontwerpers en niet van boeken en praktijklessen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Modeontwerper, Modeontwerper Worden, Opleidingsniveau Modeontwerper, Scholing Modeontwerper, Studie Modeontwerper, Bijscholing Modeontwerper, Omscholing Modeontwerper.

Organisaties waar een modeontwerper doorgaans werkzaam is

Het ontwerpen van mode om die vervolgens te verkopen is geheel op commerciële basis en dus valt het werk van de Modeontwerper onder de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Modeontwerper, Modeontwerper Worden, Opleidingsniveau Modeontwerper, Scholing Modeontwerper, Studie Modeontwerper, Bijscholing Modeontwerper, Omscholing Modeontwerper.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden modeontwerper

Wanneer je normaal als Modeontwerper aan de slag kunt bij een modehuis of kledingbedrijf dan zul je gemiddeld een salaris verdienen van rond €1600 tot €2300 per maand. Dit is afhankelijk van marktsegment, werkgever en prestaties.

Wanneer je op zou klimmen tot wereldberoemd Ontwerper met eigen shows en een eigen kledinglijn kan het salaris natuurlijk veel hoger liggen.

Mensen vonden ons op: Salaris Modeontwerper, Loon Modeontwerper, Wat verdien je als Modeontwerper, Salarisschaal Modeontwerper, Salarisindicatie Modeontwerper, Bonus Modeontwerper, CAO Modeontwerper, Brutoloon Modeontwerper, Nettoloon Modeontwerper, Vakantiedagen Modeontwerper, Pensioen Modeontwerper.

Competenties, skills & vaardigheden modeontwerper

 • Klantgerichtheid
 • Samenwerken
 • Creativiteit
 • Innovatief
 • Aanpassingsvermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Modeontwerper, Vaardigheden Modeontwerper, Attitude Modeontwerper, Kwalificaties Modeontwerper, Competentieprofiel Modeontwerper.

Boeken voor het beroep modeontwerper

Wil je meer weten over het beroep modeontwerper? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je modeontwerper bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken modeontwerper te komen.

Textielgids voor modeontwerpers | Gail Bauch

inspirerende leidraad bij het kiezen en ontwerpen van modestoffen - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789089981813 | 320 pagina's

Deze textielgids is onmisbaar voor modeontwerpers. De gids is ingedeeld naar functie. Wilt u een stof voor gestructureerde kleding, een soepele stof, een stof voor extra volume, voor een strak kledingstuk of een stof als versiering? Welk effect wilt u ber...

2000 Kleur Combinaties | Garth Lewis

Voor Grafische-, Interieur-, Web- En Modeontwerpers - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789043913171 | 336 pagina's

Interieur-, web-, mode- en grafisch ontwerpers en kunststudenten zullen voortdurend teruggrijpen naar dit basisboek voor inspiratie en begeleiding. Het boek bevat een onuitputtende reeks van kleurencombinaties, met de RGB- (rood, groen, blauw) en CMYK- (c...

Mode in het juiste perspectief | Marnie Fogg

een compleet overzicht van de belangrijkste stijlen, stromingen en ontwerpers uit de geschiedenis van de mode - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789089983176 | 576 pagina's

Dit ambitieuze en fascinerende boek schetst de geschiedenis van de mode in alle delen van de wereld, van de Grieks-Romeinse kleding van geweven doek en de zijden jurken van de Chinese Tang-dynastie tot eigentijdse sportkleding en de Japanse straatcultuur....

Mensen vonden ons op: boeken voor Modeontwerper, Modeontwerper ebooks, boek Modeontwerper.

Persoonstypen modeontwerper

Om een succesvol modehuis of succesvol label in stand te houden is een succesvolle Modeontwerper nodig. Het is aan jou de kleding en accessoires te ontwerpen op zo'n manier dat het aanslaat bij het beoogde publiek. Jouw succes is het succes van het hele bedrijf. Je hebt een doel voor ogen en moet daar dan ook zelfverzekerd naar toe werken (Succesvolle werker).

Omdat je als Modeontwerper niet alleen te maken hebt met wat jij en de opdrachtgever mooi en leuk vinden, maar ook met wat er speelt in de modewereld, is observeren van belang. Het waarnemen van trends in kleur, materiaal en model om daar vervolgens in eigen ontwerpen invulling aan te geven is wat een Modeontwerper in de vingers moet hebben  (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Modeontwerper, Karakter Modeontwerper.

Netwerk modeontwerper

Afhankelijk van of je zelfstandig werkt als Modeontwerper of in dienst van een modehuis werk je ook met andere mensen samen.

Alle Modeontwerpers hebben in principe te maken met de patroonmaker en de naaiateliermedewerker die het ontwerp uitwerken. Ook met stofleveranciers zul je regelmatig in contact komen wanneer je in de beginfase zit, maar ook voordat het naaiatelier aan de slag gaat.

In dienst bij een modehuis heb je leidinggevenden die opdrachten geven voor de ontwerpen die je maakt. Aan hen leg je verantwoording af voor je keuzes.

Wanneer je voor jezelf werkt zul je in sommige gevallen bij maatkleding in direct contact komen met de afnemer van je product. Daarnaast zul je zelf shows organiseren waarbij je te maken krijgt met de medewerkers van modeshows, journalisten en fotografen, visagisten die de make-up op je creaties moeten afstemmen en de modellen die de kleding zullen tonen in magazines of op de catwalk

Mensen vonden ons op: Collega’s Modeontwerper, Medewerkers Modeontwerper.

Is het beroep modeontwerper iets voor jou?

Zou je graag modeontwerper willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als modeontwerper bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Modeontwerper, beroepskeuzetest Modeontwerper, beroep Modeontwerper kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden modeontwerper

Het is niet altijd eenvoudig om voet aan de grond te krijgen in de modewereld. Je moet als je al eenmaal een vacature vindt voor Modeontwerper en wordt aangenomen, jezelf bewijzen en naam maken. Alleen door beter te presteren dan anderen, unieker te zijn, beter te verkopen en een bekende naam op te bouwen kun je groeien in de modewereld. Wanneer het je lukt om groter te worden dan kun je groeien zover als je wilt. Denk aan een eigen label, eigen winkels, grote shows enzovoorts.

Arbeidsmarktperspectief score modeontwerper

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep modeontwerper. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Modeontwerper, Promotie mogelijkheden Modeontwerper, Carriere Modeontwerper.

Solliciteren op de functie modeontwerper

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als modeontwerper dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor modeontwerper belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als modeontwerper. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Modeontwerper, CV Modeontwerper, sollicitatie Modeontwerper.

Interviews met modeontwerper

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen modeontwerper

Vacatures modeontwerper

Op zoek naar een nieuwe baan als Modeontwerper? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Modeontwerper. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als Modeontwerper werk je meestal bij (grote) modehuizen, kledingbedrijven of bij een specifiek kledingmerk, maar je kunt ook zelfstandig een eigen kledinglijn ontwerpen. Een andere mogelijke richting is werken als een stylist bij een tijdschrift of bij modeshows. De taak van de Modeontwerper is simpel gezegd het bedenken en ontwerpen van kleding in de ruime zin van het woord.

Beoordeling Modeontwerper

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Modeontwerper' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Modeontwerper

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

hoe lang duurd de opleiding en welke school moet je gaan ??:S

greeszzz

Door: selma

Je moet toch echt een HBO opleiding volgen om modeontwerpster te worden. MBO is meer op technisch gebied. De research is hier niet helemaal goed gegaan. Een assistent designer verdient vannaf de 1800 tot 2300. en is MBO niveau of voor net afgestudeerd  HBO. Een junior designer verdient al gauw 2300 tot 2600. En als je een hoofd designer of senior bent kan dat zelfs oplopen tot de 4000, en soms zelfs 5000 oplopen. Hangt van ervaring en prestaties af. Duur van de opleidingen MBO mode techniek niveau 4, duurt 4jaar. Daarna is zeker een HBO aan te raden van nog een 4 jaar. 

Door: D

wij hadden op school in groep 8 een project wat wil je later worden. ik had ingevuld modeontwerpster. we moesten een heel info-boekje van jou beroep maken.toen kwam ik bij hoofdstuk opleiding ik had echt geen idee ik ben nti sites afgegaan en ik heb een beetje een idee gekregen. MBO-HBO . ik heb havo, sommige schreven dat je HBO echt nogig had om dit beroep te doen dus dat kwam goed uit

Door: iemand

ik wil zo graag modeontwerpster worden maar ook model ik kan egt niet kiezen ik ben nog maar 13 dus jah ik denk wel dat ik nog tijd heb om te kiezen 

Door: sara

ik ben zo blij dat ik deze site heb gevonde nu weet ik veel meer over modeontwerper worden

love it 

Door: Jannessa

wow ik weet niet wat ik moet zeggen ik wil zoveel dingens worden: zanger- actrece- modeontwerper- dancer en een kok maar nu hoe ik dit leest is modeontwerper in de top 4 want kok is er niet meer bij

 

Door: judica

mode richting is mooi maar heel moeilijk ik wil het heel graag maar dat kan niet denk ik ik kan niet mooi tekenen dat is het probleem

ik ben gek op mode ik hoop dat het lukt mijn grootste wens

 

Door: esie

well. ik heb het gelezen en ik ben achter gekomen dat niet alleen mensen die in de techniek zitten kunnen modeontwerper worden . gelukkig voor me. nu ben ik zeker dat ik een modeontwerper will worden

Door: anoniem

ik wil modeontwerper woorden

 

Door: anna

Ik wil echt een modeontwerpster worden.  En nu weet ik er veel over

Door: Paulina

Ik heef jullie een tip word een modeontwerpster dat is leuk.  

Door: Paulina

Weet ik zeker

Door: Paulina

wat lijkt modeontwerpster zijn leuk zeg ik kan niet zo goed tekenen maar wel bij kleding ik kan hier uit ook wat info overtypen voor mijn werkstuk wat over een beroep moet gaan en ik heb voor mode ontwerpster

Door: Vivi

Ons lijkt het heel leuk om modeontwerpster te zijn. Wij hopen dat we later ook modeontwerpster worden.En later heel beroemd zijn net als u!!!!

Door: poepies

Modeontwerpster denk eerst na voor dat je dat gaat doe

Door: Cookie girl

zalig deze site ik ben heel creatief en wil iets gaan doen later met mode nu geef ik er een spreekbeurt over en deze site heeft me echt geholpen !!!!!!!!!!!!!!

Door: severine

bedankt voor de info hier kom ik wel verder mee 

Door: Privé

ik ben super blij dat ik deze site gevonde heb nu kan ik me werkstuksen  beter maken hopelijk plaatsen jullie snel een interview

Door: celina

Bedankt voor de goede informatie.

Door: Natasja

ik vind je beroep er leuk

Door: fenna smts

ik vind je beroep leuk

Door: lila

Claudia Strater €5000.- Sissyboy €4000,- Supertrash €3900,- Full time senior designer

Door: Ervaren designer.

Het, ik ben nu veel meer te weten gekomen over mode ontwerpen, ik wil het later heel graag worden en een eigen kledinglijn te beginnen, mijn beeldendevorming leraar ( tekenen, knutselen) heeft me ook aangeraden om iets in die richting te doen, zelf wil ik het ook graag ik naai ook kleren, de stof kan ik gebruiken van mijn vader, hij heeft een woning inrichting winkel, ik doe MBO maar wil graag HBO ik hoop dat het lukt zo dat ik dan nog verder in de modewereld kan komen, Marja dat komt nog wel ben een meisje van 13 jaar en heb nog wel veel tijd!

Door: Babette

doorzetten en je niet laten ontmoedigen.

Door: modeontwerper

Nou ik wou al echt heel lang Modeontwerpster worden En nu weet ik er veel meer van af 

 

Door: iemand

Ik ben ook iemand,die er nu gelukkig meer van afweet. 

Door: Evita

Bedankt,voor de uitgebreide informatie.M.vr.gr.Natas

Door: Naasja

veel aan deze site gehad.Dank hiervoor.

Door: Melissa

ja toen ik kind was wou ik altijd al modeontwerper worden

en mijn droom is uitgekomen

Door: lucia

wauw! dit is echt een goede site! ik hou mijn werkstuk en spreekbeurt hierover! echt héééééél leuk! nu weet ik er veel meer vanaf en deze site werkt daar voor een groot deel aan mee! ik wil later ook grááág een modeontwerper worden! lijkt me supercool! dat is echt mijn allergrootste droom! 

Door: anoniem

Volledig met Anoniem eens.Gr.

Door: Kelly

Ik ben 16. Ik zit inmiddels in 3havo maar ik kom uitsprongelijk uit Polen en ik wil graag een modeontwerper  worden maar ik twijfel nog steeds welke vakkken heb ik nodig en welke profiel zou ik moeten kiezen... plz HELP ME! 

Door: TheKing

Bedankt voor de tips ik heb veel geleert en ik ga een opleiding volge om modeontwerpster te worden

Door: door jill

hoe ziet je werkomgeving eruit als modeontwerpster? moet k weten voor mn presentatie

Door: niemand...

Hallo Niemand (een beetje vreemde naam voor een aankomend modeontwerper(ster)..Kort en krachtig,je werk omgeving moet er motiverend en inspirerend uitzien,zoals je zelf ook motivatie en inspiratie ten toon moet spreiden.Gr.

Door: Claudia

Vanaf mijn 6de wilde ik al modeontwerpster worden en wist ik het bijna zeker en nu weet ik het zeker. Reizen over de hele wereld een eigen kledinglijn net zo bekend als dior of prada i love it 

Door: Somebody

Het is een prachtige droom om deze droom te verwezenlijken het  wordt het hard werken en teleurstellingen overwinnen

Door: Katja

Volledig eens met de reactie van Katja.Gr.

Door: Simone

Hallo ,

Ik heb een vraagje voor jullie

welke talenten heb je hier voor nodig 

Groetjes Inès

 

Door: Inès

Lieve Ines,lees de bovenstaande informatei goed en je weet wat er van je verwacht wordt.Gr.Katja

Door: Katja

Heyy ik zit in mn examenjaar en dit is echt goeie informatie omdat ik een vooropleiding volg en veel met mode doet

zelf heb ik al 2 tassen gemaakt en nu ben ik besig met een high neck topje en rokje, ben dr natuulijk super trots dat ik dit kan doen, alleen het lijkt me zo moeilijk om HBO te moeten doen om echtt een modeontwerpster te worden want ik moet eerst via het MBO beginnen en dat duurt al z'n 5 jaar en las net dat je 2x 4 jaar een opleiding moet volgen .. dat is bestwel lang maarja als je droom is om een modeontwerpster wilt worden moet je er ook wel wat voor doen !

xoxo

 

Door: T.

ik wil later heel graag modeontwerper worden super leuk!

Door: eline

Mooi vak,veel concurentie(zie hierboven).Welgemeend advies,maak eerst je school af.Gr.

Door: Kelly

Goed advies van Kelly.Gr.

Door: Margriet

Ik wil later modeontwerpster worden dat is mijn keus ik hou van ontwerpen en kleding maken enzo:-)

Door: anoniem

Hallo Anoiniem,dit is een vak waar je,je niet voor hoeft te schamen.Je kunt rustig  je naam gebruiken.Ik wens je veel doorzettingsvermogen en sucses.H.Gr.

Door: Natasja

Ik zou graag een eigen kledingmerk beginnen of voor een grote naam willen werken, ik ga na school MBO doen en wil sowieso doorstromen naar het HBO. Op de MBO school heb je 2 opleidingen die mij interesseren; Mode/Maatkleding en Junior Productmanager Fashion, ik weet niet precies wat het beste is voor een eigen merk te beginnen of voor een bedrijf te werken. Iemand die mij kan helpen? Alvast bedankt!

Door: Nina

nina:

Ik weet niet wanneer deze reactie geplaatst is maar je kunt het beste kiezen voor Junior Productmanager Fashion of Fashion&Design. Ikzelf doe Fashion&Design en ben er erg tevreden over. Mode/maatkleding is echter puur het maken van de mode en heeft vrijwel niets met echt zelf ontwerpen te maken.

mvg,

Evi

Door: evi

Bedankt ,voor de tip Evi,H.gr.

Door: Chantal

Ook ik wil Evi bedanken voor de goede tip.H.gr.

Door: Saskia

hey ik wil ook heel graag ontwerpster worden ik teken heel veel op school thuis onder de les en iedereen vind mijn tekeningen waanzinig mooi ik teken niet deren of andere dingen ik teken vanuit mijn hoofd mijn eige idee ik ben heel goed met disign en ander dngen ik eke vooral patrone voor op de stof en verschillende vormen kleding ik wil heel graag dit beroep doen hebben jullie voor mi tips?

Door: zahra

Hallo Zahra,je kan beter onder de les niet tekenen ,maar proberen jzoveel mogelijk te leren.Fijn dat je zo goed kan tekenen.Advies,maak eerst je schoolopleiding af en lees dan bovenstaande informatie goed en waarschijnlijk,zijn dan al een hoop vragen beantwoordt..Veel sucses

Door: Natasja

Ik wil modeontwerper worden maar weet niet welke richting ik moet volgen -latijn -talen -wiskunde talen Help me plz ❤❤

Door: Iemand

Ben je afgestudeerd als modeontwerper of designer en je vind het moeilijk om aan werk te komen, dan heb je de mogelijkheid je verder te ontwikkelen tot designer met een eigen label. Meld je aan bij Points Made. Op 1 juli hebben wij weer een modeshow. Kijk op www.pointsmade.nl

Door: Points Made

Een aanrader,Points Made Gr.

Door: Natasja

Reageer op dit beroep