U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Personeel en Organisatie Adviseur

Personeel en Organisatie Adviseur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een personeel en Organisatie Adviseur? Lees de functieomschrijving.

Als Personeel en Organisatie Adviseur ben je voornamelijk bezig met het adviseren en ondersteunen van de directie, het management maar soms ook de personeelsmedewerkers van een bedrijf organisatie. Je hebt als Personeel en Organisatie Adviseur dus vooral een ondersteunende en adviserende functie. Je hoofdtaken zijn voornamelijk het verzamelen van informatie en het onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden met het personeel. Een andere grote taak die je als Personeel en Organisatie Adviseur hebt is het opstellen van het personeelsbeleid. Soms kan het ook nodig zijn dat je moet bemiddelen bij conflicten tussen managers en medewerkers en dat je oplossingen voor die problemen moet aandragen. Naast administratieve taken vervul je dus ook rol in de persoonlijke contacten tussen medewerkers en managers.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat je takenpakket als Personeel en Organisatie Adviseur afhankelijk is van de grootte van de organisatie waarvoor je werkzaam bent. Het kan namelijk zijn dat je in grote organisaties in een team werkt en dat je dan de taken onderling verdeelt. Je hebt dan vaak te maken met verschillende specialisaties op bepaalde gebieden en jij bent dan vaak ook gespecialiseerd in een bepaald onderdeel zodat je een vaste taak hebt. In kleinere organisaties zal het al sneller voorkomen dat je alle taken uit moet voeren en breed ingezet wordt. Eigenlijk ben je als Personeel en Organisatie Adviseur ook een soort beleidsmedewerker op het gebied van personeel en organisatie. Jij moet er namelijk als P&O Adviseur voor zorgen dat de doelstellingen die de organisatie opstelt worden vertaald naar concrete plannen voor het personeel en de organisatie.

.

Mensen vonden ons op: Job Personeel en Organisatie Adviseur, Baan Personeel en Organisatie Adviseur, Personeel en Organisatie Adviseur Worden, Functie-eisen Personeel en Organisatie Adviseur, Verantwoordelijkheden Personeel en Organisatie Adviseur, Functieprofiel Personeel en Organisatie Adviseur, Wat doet een Personeel en Organisatie Adviseur, Werken als Personeel en Organisatie Adviseur.

Personeel en Organisatie Adviseur worden: Opleiding tot personeel en Organisatie Adviseur

Er zijn verschillende manieren om P&O Adviseur te worden. Je kunt namelijk na je MBO opleiding als assistent beginnen en zo (vaak na bijscholing) je opwerken tot P&O Adviseur. Ook kun je instromen in het vak als je al een andere sociale opleiding hebt als basis, zoals Toegepaste Psychologie (HBO). Dit vereist dan vaak wel dat je nog wat aanvullende cursussen doet. Maar de makkelijkste en meest effectieve manier om P&O Adviseur te worden is door de HBO opleiding Personeel en Arbeid te volgen. Heb je deze opleiding namelijk gevolgd dan kun je zonder verdere cursussen of opleidingen Personeel en Organisatie Adviseur worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Personeel en Organisatie Adviseur, Personeel en Organisatie Adviseur Worden, Opleidingsniveau Personeel en Organisatie Adviseur, Scholing Personeel en Organisatie Adviseur, Studie Personeel en Organisatie Adviseur, Bijscholing Personeel en Organisatie Adviseur, Omscholing Personeel en Organisatie Adviseur.

Organisaties waar een personeel en Organisatie Adviseur doorgaans werkzaam is

Als P&O Adviseur kun je werkzaam zijn in grote organisaties maar ook de wat kleinschaligere organisaties. Wel werk je vaak in een organisatie met 15 medewerkers of meer. Je kunt in heel veel verschillende sectoren terecht omdat bijna alle bedrijven wel een personeel en organisatie afdeling hebben. In de wat grote organisaties ben je vaak ook onderdeel van een team omdat het dan om zulke grote aantallen medewerkers gaat dat het beleid vaak veel groter is en verschillende Adviseurs een bepaalde specialisatie hebben waar ze zich op richten.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Personeel en Organisatie Adviseur, Personeel en Organisatie Adviseur Worden, Opleidingsniveau Personeel en Organisatie Adviseur, Scholing Personeel en Organisatie Adviseur, Studie Personeel en Organisatie Adviseur, Bijscholing Personeel en Organisatie Adviseur, Omscholing Personeel en Organisatie Adviseur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden personeel en Organisatie Adviseur

Als beginnend P&O Adviseur verdien je zo rond de €2300 bruto per maand. Heb je meer ervaring dan zal je salaris zo rond de €3100 á €3700 per maand liggen. Dit salaris is wel weer erg afhankelijk van het bedrijf waarvoor je werkt. Werk je namelijk bij een klein bedrijf dan zal je salaris lager liggen dan wanneer je bij een groot bedrijf werkzaam bent. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn hier erg van afhankelijk. Bij een groot bedrijf zul je namelijk sneller een auto van de zaak aangeboden krijgen dan bij een klein bedrijf.

Mensen vonden ons op: Salaris Personeel en Organisatie Adviseur, Loon Personeel en Organisatie Adviseur, Wat verdien je als Personeel en Organisatie Adviseur, Salarisschaal Personeel en Organisatie Adviseur, Salarisindicatie Personeel en Organisatie Adviseur, Bonus Personeel en Organisatie Adviseur, CAO Personeel en Organisatie Adviseur, Brutoloon Personeel en Organisatie Adviseur, Nettoloon Personeel en Organisatie Adviseur, Vakantiedagen Personeel en Organisatie Adviseur, Pensioen Personeel en Organisatie Adviseur.

Competenties, skills & vaardigheden personeel en organisatie adviseur

 • Integriteit
 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Sensitiviteit
 • Overtuigen
 • Kennis van relevante wet- en regelgeving
 • Onderhandelen
Mensen vonden ons op: Kennis Personeel en Organisatie Adviseur, Vaardigheden Personeel en Organisatie Adviseur, Attitude Personeel en Organisatie Adviseur, Kwalificaties Personeel en Organisatie Adviseur, Competentieprofiel Personeel en Organisatie Adviseur.

Boeken voor het beroep personeel en organisatie adviseur

Wil je meer weten over het beroep personeel en organisatie adviseur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je personeel en organisatie adviseur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken personeel en organisatie adviseur te komen.

HR-advisering | Marijke ten Cate

een samenspel tussen HR-adviseur en (lijn)manager - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789001709921 | 324 pagina's

HR-advisering 1e druk is een boek van Marijke ten Cate uitgegeven bij Noordhoff Uitgevers B.V.. ISBN 9789001709921 Ondanks integraal management kiezen managers in veel organisaties er nog steeds voor zich te laten adviseren door een HR-professional. Waaro...

Help, ik heb een OR! | Geraldo Kumeling

antwoord op al uw vragen als bestuurder en HR-adviseur - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789462155954

Help, ik heb een or! geeft de bestuurder en HR-adviseur een duidelijk antwoord op vragen die met de ondernemingsraad te maken hebben. Vragen over de oprichting, inrichting, werkwijze en faciliteiten van de or. Daarnaast wordt constructief overleg en beslu...

Mensen vonden ons op: boeken voor Personeel en Organisatie Adviseur, Personeel en Organisatie Adviseur ebooks, boek Personeel en Organisatie Adviseur.

Persoonstypen personeel en Organisatie Adviseur

Als P&O Adviseur is het belangrijk dat  je vriendelijk en geduldig bent. Dit komt namelijk goed van pas als je moet bemiddelen tussen medewerkers en managers als zij problemen hebben (Bemiddelaar). Verder is het ook belangrijk dat je ijverig en gedreven bent want je zult vaak hard moeten werken en veel taken tegelijk moet uitvoeren. Ruimdenkendheid is ook altijd een goed eigenschap voor een P&O Adviseur omdat je vaak verschillende oplossingen zal moeten kunnen aandragen (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Personeel en Organisatie Adviseur, Karakter Personeel en Organisatie Adviseur.

Netwerk personeel en Organisatie Adviseur

Als P&O Adviseur heb je vooral contact met managers. Met hen heb je vaak overleg over het te voeren beleid en je adviseert hen ook als er problemen zijn met medewerkers. Ook met de medewerkers van de organisatie heb je veel contact. Voor hen ben je vaak een eerste aanspreekpunt als er problemen zijn en je bemiddelt waneer nodig tussen de managers en de medewerkers. Daarnaast zul je ook veel contact hebben met de directie van de organisatie. Je adviseert hen en overlegt met hen over het beleid op het gebied van personeel en organisatie.

Mensen vonden ons op: Collega’s Personeel en Organisatie Adviseur, Medewerkers Personeel en Organisatie Adviseur.

Is het beroep personeel en Organisatie Adviseur iets voor jou?

Zou je graag personeel en Organisatie Adviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als personeel en Organisatie Adviseur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Personeel en Organisatie Adviseur, beroepskeuzetest Personeel en Organisatie Adviseur, beroep Personeel en Organisatie Adviseur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden personeel en Organisatie Adviseur

Het arbeidsmarktperspectief van een P&O Adviseur is over het algemeen gemiddeld. Er valt echter wel weinig met zekerheid over te zeggen omdat het ook altijd weer afhankelijk is van de economische situatie. Zal het namelijk goed gaan in het bedrijfsleven (indirect gaat het dan vaak ook goed met de economie) dan zal er meer vraag zijn naar P&O Adviseurs. Bedrijven zullen dan namelijk meer medewerkers aannemen en dus zullen er ook meer adviseurs nodig zijn om het beleid rondom medewerkers goed te coördineren. Gaat het daarentegen slecht met het bedrijfsleven dan zullen er juist meer mensen ontslagen worden (dit vraagt weliswaar ook coördinatie dooreen P&O Adviseur) dan zal er over het algemeen iets minder vraag zijn naar een P&O Adviseur, tenzij het om grootschalige ontslagen zijn wat veel coördinatie en advies vraagt en er dus meer Adviseurs ingeschakeld moeten worden. De doorgroeimogelijkheden als P&O Adviseur zijn redelijk  breed. Je kunt namelijk doorgroeien tot Personeel en Organisatie Manager maar ook tot Adviseur of Senior P&O Adviseur.

Arbeidsmarktperspectief score personeel en Organisatie Adviseur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep personeel en Organisatie Adviseur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Personeel en Organisatie Adviseur, Promotie mogelijkheden Personeel en Organisatie Adviseur, Carriere Personeel en Organisatie Adviseur.

Solliciteren op de functie personeel en Organisatie Adviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als personeel en Organisatie Adviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor personeel en Organisatie Adviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als personeel en Organisatie Adviseur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Personeel en Organisatie Adviseur, CV Personeel en Organisatie Adviseur, sollicitatie Personeel en Organisatie Adviseur.

Interviews met personeel en Organisatie Adviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen personeel en Organisatie Adviseur

Vacatures personeel en organisatie adviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Personeel en Organisatie Adviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Personeel en Organisatie Adviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als Personeel en Organisatie Adviseur ben je voornamelijk bezig met het adviseren en ondersteunen van de directie, het management maar soms ook de personeelsmedewerkers van een bedrijf organisatie. Je hebt als Personeel en Organisatie Adviseur dus vooral een ondersteunende en adviserende functie. Je hoofdtaken zijn voornamelijk het verzamelen van informatie en het onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden met het personeel.

Beoordeling Personeel en Organisatie Adviseur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Personeel en Organisatie Adviseur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Personeel en Organisatie Adviseur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep