Postbezorger Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Postbezorger? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep postbezorger. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je postbezorger wordt.

 

Wat is een Postbezorger?

Postbezorgen is een baan waar iedereen in ieder geval wekelijks mee te maken heeft. Niet alleen omdat iedereen weleens een poststuk bezorgd krijgt, maar ook omdat er een hoop Postbezorgers in Nederland werkzaam zijn en deze dagelijks op straat gezien kunnen worden. Daarom wordt een Postbezorger gezien als een vertrouwd, en daarom ook belangrijk, beroep.

Een Postbezorger bezorgt tussen de één en zes dagen per week per fiets de post in een bepaalde wijk. De post wordt ’s ochtend bij een depot opgehaald, of, als er geen depot in de buurt aanwezig is, thuis bezorgd. Deze post is al gesorteerd, dus er kan meteen aan de slag gegaan worden. De route die een postbezorger loopt is vastgesteld en daar mag in principe niet van afgeweken worden. Hierin komt het verschil met de functie Postbode naar voren. Deze bepaalt namelijk zelf zijn bezorgroute. Daarnaast sorteert een Postbode de poststukken ook zelf, dit betaat uit gewone brieven en bijvoorbeeld ook pakketjes die door de brievenbus heen kunnen, of luchtkussenenveloppen. Grotere pakketten worden bezorgd door de pakketbezorger. 

De werktijden liggen tussen 10:00 uur en 17:00 uur, afhankelijk van het aantal te bezorgen poststukken. Gemiddeld is een Postbezorger 10 uur per week met de baan bezig. Hierdoor wordt postbezorging gezien als een zogeheten “deeltijdbaan” en ideaal gevonden als bijbaan voor bijvoorbeeld scholieren of studenten. Dit zijn echter niet alleen de groep die in deze functie geïnteresseerd is. Voor mensen die graag zelfstandig in de buitenlucht bezig zijn en niet fulltime aan de slag willen of kunnen wordt postbezorging namelijk ook als perfecte baan zien. Omdat post bezorgen een baan is die uitsluitend in de buitenlucht plaatsvindt, het fysiek redelijk zwaar werk is en een grote mate van zelfstandigheid en nauwkeurigheid verwacht wordt, is het geen baan die voor iedereen geschikt is.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Postbezorger?

Werk je al als Postbezorger en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Postbezorger worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Postbezorger, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Postbezorger in één oogopslag

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €450 tot €1400

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2748


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Postbezorger

Wat verdient een Postbezorger?

Het salaris van een postbezorger ligt tussen de 450 en de 1400 euro bruto per maand bij een dienstverband van 38 uur per week. Het grote verschil tussen deze salarissen ligt aan het feit dat men vanaf de leeftijd van 16 jaar postbezorger kan worden en dat bij deze leeftijd het minimumjeugdloon gehanteerd wordt. De gegeven salarissen zijn bij een volledig dienstverband, maar hierbij moet wel gemeld worden dat je als postbezorger vaak een contract tussen de 10 en 15 uur per week krijgt, waar enkele uitschieters van maximaal 25 uur per week te vinden zijn. Het maximale salaris van 1400 euro bruto per maand zal in de praktijk dan ook haast niet voorkomen. Postbezorgers hebben geen salarisschaal zoals veel bedrijven dat wel hebben. Er zijn namelijk maar vier schalen, waardoor bij een doorlopend dienstverband van drie jaar is de maximale schaal al bereikt.

Als postbezorger heb je ook secundaire arbeidsvoorwaarden. Deze houden een jaarlijkse winstuitkering, jaarlijks vakantiegeld, pensioenopbouw, fietstassen en reparaties aan je fiets in.

Salarisschaal Postbezorger

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Postbezorger

Op zoek naar een nieuwe baan als Postbezorger? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Postbezorger. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Postbezorger vacatures

Vacature Postbezorger in Tilburg (5035 BB) bij PostNL
PostNL
Postbezorger in Tilburg (5035 BB)Tilburg (Postcode: 5035 BB) Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag 2-5 uur per dag, 15 uur per week Altijd al een paar uur per dag buiten willen …
Vacature Tijdelijke baan als Postbezorger in Luyksgestel (5575 CR) bij PostNL
PostNL
Tijdelijke baan als Postbezorger in Luyksgestel (5575 CR)Luyksgestel (Postcode: 5575 CR) Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag 2-4 uur per dag, 10 uur per week Altijd al een paar uur per …
Vacature Postbezorger in Eindhoven (5611 TZ) bij PostNL
PostNL
Postbezorger in Eindhoven (5611 TZ)Eindhoven (Postcode: 5611 TZ) Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag 2-5 uur per dag, 15 uur per week Altijd al een paar uur per dag buiten willen …
Vacature Postbezorger in Bladel (5531 CE) bij PostNL
PostNL
Postbezorger in Bladel (5531 CE)Bladel, ook inzetbaar in (Postcode: 5531 CE) Dinsdag, donderdag, zaterdag. Extra dagen mogelijk. 2-3 uur per dag, 12 uur per week Altijd al een paar uur …
Vacature Tijdelijke baan als Postbezorger in Vessem (5512 BJ) bij PostNL
PostNL
Tijdelijke baan als Postbezorger in Vessem (5512 BJ)Vessem (Postcode: 5512 BJ) Dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag 2-4 uur per dag, 10 uur per week Altijd al een paar uur per …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Postbezorger

Wat zijn de baankansen voor een Postbezorger?

Ondanks dat het aantal poststukken wat op een dag bezorgd moet worden sinds de opkomst van het internet drastisch omlaag gegaan is, zal de functie van Postbezorger voorlopig niet verdwijnen. Dit omdat er altijd mensen, maar vooral ook instanties, zijn die hun mededelingen via de post willen doen. Het bezorgen van post wordt vaak tijdelijk gedaan, bijvoorbeeld als bijbaan voor een student, waardoor de circulatie binnen deze functie groot is. Een baan als postbezorger zal dan ook vrij gemakkelijk te vinden zijn, er zijn altijd veel vacatures postbezorger te vinden.
Doorgroeimogelijkheden zijn er binnen het post bezorgen in principe niet. Er zijn wel andere functies binnen het bedrijf, zoals leidinggevende, maar deze functies hebben niets te maken met de feitelijke werkzaamheden van een Postbezorger en hiervoor moet dan ook apart gesolliciteerd worden.

De actuele kans op werk voor een Postbezorger

Het beroep Postbezorger is onderdeel van de beroepsfamilie Postbezorgers en postsorteerders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Postbezorgers en postsorteerders is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

2748

Baankans Postbezorger

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Postbezorger worden: Opleidingen tot Postbezorger

Wil je Postbezorger worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Postbezorger.

Hoe word je een Postbezorger? 

Voor het beroep Postbezorger is geen opleiding vereist. Wel is er, nadat je de sollicitatieprocedure doorstaan heb en dus als postbezorger aangenomen bent, een interne opleiding. Deze opleiding bestaat uit het meelopen met een ervaren postbezorger om zo de fijne kneepjes van het vak te leren. Om Postbezorger te worden is dan ook helemaal geen specifiek opleidingsniveau noodzakelijk. Er zijn hierdoor ook geen opleidingsrichtingen die zorgen voor een gemakkelijkere instroom voor de functie van Postbezorger. De enige eisen voor de functie zijn: de leeftijd van 16 jaar bereikt hebben en de Nederlandse taal beheersen. Er zijn hiernaast wel nog persoonlijke eigenschappen die noodzakelijk zijn.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Postbezorger

Er zijn geen opleidingen Postbezorger aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Postbezorger in werkt

Bekijk alle opleidingen Transport & Logistiek

Omscholen tot Postbezorger

Als je je wilt omscholen tot Postbezorger is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Postbezorger zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Postbezorger dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Postbezorger

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Postbezorger

Als je Postbezorger wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Postbezorger zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Postbezorger

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Postbezorger?

Competenties en Vaardigheden Postbezorger

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Postbezorger nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Postbezorger nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Postbezorger

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Postbezorger

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Postbezorger. Als Postbezorger wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Postbezorger:


zie volledige beschrijving persoonstype Postbezorger

Vakkennis voor een Postbezorger

Het is voor een Postbezorger ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Postbezorger zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Postbezorger


Werkervaring Postbezorger

Het is voor een startend Postbezorger die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Postbezorger is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Koerier, Krantenbezorger .

Iets anders leren?

Is Postbezorger het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Postbezorger

Met wie werkt een Postbezorger samen? 

Een postbezorger werk veelal zelfstandig. Dit betekent echter niet dat hij ook eigen baas is. Een Postbezorger maakt namelijk deel uit van een groot, landelijk systeem. Nadat een Postbezorger ingewerkt is door een ervaren postbezorger, is er alleen geregeld nog contact met de medewerkers Postsorteerders op het moment dat de post bij het depot opgehaald wordt. Bij vragen of problemen is er wel een leidinggevende bereikbaar, maar daar is normaal gesproken geen tot zeer weinig contact mee.


Postbezorger


Organisaties waar een Postbezorger werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Postbezorger meestal werkt.

Waar werkt een Postbezorger?

In de functie van Postbezorger ben je werkzaam voor een postbedrijf. Nederland telt drie grote bedrijven waar Postbezorgers nodig zijn. Deze bedrijven hebben tienduizenden werknemers in dienst, met tientallen verschillende functies. Ondanks deze getallen, is een Postbezorger een onmisbare baan voor deze bedrijven.

Meer weten over werken in de Logistiek, Transport & Inkoop?

Bekijk werken in Logistiek, Transport & Inkoop

Best beoordeelde werkgevers Postbezorger

Waar kun je het beste werken als Postbezorger? Hieronder vind je de best door de Postbezorger beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

PostNL

Locatie: Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Postbezorger:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Postbezorger.

Welke competenties heeft een Postbezorger nodig?

Een Postbezorger heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Postbezorger

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Postbezorger passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Postbezorger nodig? 

Het is erg belangrijk dat een Postbezorger doorzettingsvermogen heeft. Niet alleen is het letterlijk zwaar werk omdat er gewerkt wordt met poststukken van maximaal 25 kilo per rit, maar ook moet de post dagelijks bezorgd worden. Dus ook bij slecht weer. Het streven is altijd het in goede staat en op tijd bezorgen van de poststukken (succesvolle werker). Daarnaast in een Postbezorger loyaal (loyalist), omdat hij beseft dat hij de laatste schakel is in een heel proces en dat hij dit proces daardoor kan maken of breken.

Bekijk de persoonstypen voor Postbezorger


Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Postbezorger

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Postbezorger

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Postbezorger

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Postbezorger

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Postbezorger dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Postbezorger belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Postbezorger. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Postbezorger iets voor je?

Zou je graag Postbezorger willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Postbezorger bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Postbezorger

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar