U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Schaapherder

Schaapherder worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een schaapherder? Lees de functieomschrijving.

Een Schaapherder is iemand die met een kudde schapen door een gebied loopt. Tegenwoordig is een Schaapherder vaak in dienst bij een organisatie waarvan hij een opdracht krijgt. Deze opdracht houdt  vaak in dat de kudde schapen op een aangegeven gebied het gras moet grazen. De Schaapherder trekt er dan met de schapen op uit richting dat gebied, waarna de schapen enige tijd krijgen om het gras daar te grazen.

Het werk van een Schaapherder bestaat uit het begeleiden van de kudde schapen naar een bepaalde plaats. Dit doet hij doorgaans met de hulp van een (herders)hond. De Schaapherder geeft de hond een commando, waarna deze de schapen op een bepaalde manier leidt. De Schaapherder loopt vaak voor de kudde schapen uit. In zijn hand houdt een Schaapherder soms een herdersstok met daaraan een belletje, waarmee hij niet alleen de hond commando’s geeft, maar waardoor de schapen ook een richtlijn hebben.

Naast het begeleiden van de hond en de kudde, houdt de Schaapherder zich ook bezig met het onderhoudt aan de schapen. Met dit onderhoud wordt onder andere het scheren van de schapen, het bekappen, het aanbrengen van oormerken en helpen bij geboortes bedoeld.

Mensen vonden ons op: Job Schaapherder, Baan Schaapherder, Schaapherder Worden, Functie-eisen Schaapherder, Verantwoordelijkheden Schaapherder, Functieprofiel Schaapherder, Wat doet een Schaapherder, Werken als Schaapherder.

Schaapherder worden: Opleiding tot schaapherder

Het beroep van Schaapherder is geen beschermd beroep. Dit houdt in dat ieder persoon zich Schaapherder mag noemen en dat er dus geen opleiding voor gevolgd hoeft te worden.

Ondanks dat een opleiding niet verplicht is, raden veel ervaren Schaapherders een opleiding in de vorm van een cursus wel aan, omdat er tijdens zo’n cursus veel over de (omgang met) schapen en de natuur geleerd wordt. Een cursus die een geïnteresseerde kan volgen, is de cursus ‘Aspirant Schaapherder’. Tijdens deze cursus leert een leerling onder andere het werken met een hond, onderhoud aan schapen, zoals scheren, bekappen en ontwormen, en het organiseren van activiteiten.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Schaapherder, Schaapherder Worden, Opleidingsniveau Schaapherder, Scholing Schaapherder, Studie Schaapherder, Bijscholing Schaapherder, Omscholing Schaapherder.

Organisaties waar een schaapherder doorgaans werkzaam is

Een Schaapherder is vaak in dienst bij een organisatie, zoals natuurmonumenten, landschapsbeheer of bij de gemeente. Een Schaapherder die dit niet is, werkt als zelfstandige.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Schaapherder, Schaapherder Worden, Opleidingsniveau Schaapherder, Scholing Schaapherder, Studie Schaapherder, Bijscholing Schaapherder, Omscholing Schaapherder.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden schaapherder

Het beroep van Schaapherder is tegenwoordig, in tegenstelling tot tientallen jaren geleden, geen rendabel werk meer. Veel Schaapherders zijn in dienst van een natuurorganisatie, waardoor zij via hen betaald krijgen. De ze organisaties draaien vaak op subsidies, waardoor het salaris vaak maar net genoeg is om in levensonderhoud te voorzien.

Mensen vonden ons op: Salaris Schaapherder, Loon Schaapherder, Wat verdien je als Schaapherder, Salarisschaal Schaapherder, Salarisindicatie Schaapherder, Bonus Schaapherder, CAO Schaapherder, Brutoloon Schaapherder, Nettoloon Schaapherder, Vakantiedagen Schaapherder, Pensioen Schaapherder.

Competenties, skills & vaardigheden schaapherder

 • Energie
 • Leiderschap
 • Onafhankelijkheid
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Schaapherder, Vaardigheden Schaapherder, Attitude Schaapherder, Kwalificaties Schaapherder, Competentieprofiel Schaapherder.

Boeken voor het beroep schaapherder

Wil je meer weten over het beroep schaapherder? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je schaapherder bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken schaapherder te komen.

Heida | Steinunn Sigurdardottir

Schaapherder aan de rand van de wereld - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789402702255 | 288 pagina's

De IJslandse Heiða liet een modellencarrière in New York links liggen en koos voor haar roots. En dan niet het hippe, rumoerige Reykjavik, maar een afgelegen boerderij met ¬ schapen aan de voet van de IJslandse highlands. Daar heeft ze als buurvrouw Katla...

Heida | Steinunn Sigurdardottir

Van model naar schaapherder - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789402756777 | 250 pagina's

De IJslandse Heiða liet een modellencarrière in New York links liggen en koos voor haar roots. En dan niet het hippe, rumoerige Reykjavik, maar een afgelegen boerderij met ¬ schapen aan de voet van de IJslandse highlands. Daar heeft ze als buurvrouw Katla...

Schaapherder Koos Vos | Gonny Livestroo

een bijzonder leven in woord en beeld - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789492055149 | 128 pagina's

Koos Vos (Tiel, 1927) was de eerste vrouwelijke schaapherder in Nederland en de enige vrouwelijke scheper met een eigen kudde. De uitgave bevat unieke en bijzondere foto's, veelal over de periode dat zij schaapherder was op Hoog Buurlo. Haar jeugd, zonder...

Mensen vonden ons op: boeken voor Schaapherder, Schaapherder ebooks, boek Schaapherder.

Persoonstypen schaapherder

Een Schaapherder is een verzorgend, warm en betrokken persoon. Dit zijn typische kenmerken van het persoonlijkheidstype ‘gever’. Een Schaapherder is vooral verzorgend, warm en betrokken naar zijn schapen toe. Dit is noodzakelijk, omdat schapen van essentieel belang zijn voor het uitoefenen van zijn beroep als Schaapherder.

Naast de eigenschappen van een gever, heeft een Schaapherder ook eigenschappen van een levensgenieter. Zijn werkzaamheden verricht een Schaapherder veelal buiten en daar moet hij dan ook van houden. Een schaapherder is energiek, levendig en optimistisch. Dit is noodzakelijk omdat iemand die deze eigenschappen niet bezit, er niet van kan genieten om met schapen buiten door de velden te lopen en iemand die dat niet als zijn ideale dagbesteding ziet, zal het beroep van Schaapherder niet lang volhouden.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Schaapherder, Karakter Schaapherder.

Netwerk schaapherder

Een Schaapherder staat tijdens zijn werkzaamheden doorgaans niet in nauw contact met personen., omdat hij zijn werkzaamheden voornamelijk zelfstandig verricht.  Een type persoon waarmee een Schaapherder met enige regelmaat in contact staat, is, in het geval hij werkzaam is bij een natuurorganisatie, met de organisatie. Via hen krijgt de Schaapherder door waar hij met zijn kudde heen moet. Een Schaapherder die niet in dienst is bij zo’n organisatie, staat meer in contact met een opdrachtgever, bijvoorbeeld een grootlandbezitter, omdat hij via die opdrachtgever specificaties doorkrijgt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Schaapherder, Medewerkers Schaapherder.

Is het beroep schaapherder iets voor jou?

Zou je graag schaapherder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als schaapherder bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Schaapherder, beroepskeuzetest Schaapherder, beroep Schaapherder kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden schaapherder

Vroeger was het werk van een Schaapherder rendabel, omdat het één van de weinig manieren was om te profiteren van woeste, onbruikbare grond. Nu dit niet meer het geval is, zijn er andere redenen voor de werkzaamheden van een Schaapherder. Dit is veelal om het gras in een bepaald gebied kort te houden. Dit werk levert echter vaak niet genoeg op voor een Schaapherder om hiermee zelfstandig in zijn levensonderhoud te voorzien. Vaak geniet hij, of de organisatie waarvoor hij werkzaam is, daarom subsidies. Echter, nu er steeds meer bezuinigd wordt op subsidies, hebben Schaapherders het zwaar. De overheid zou niet snel het vak van Schaapherder laten uitsterven, maar de arbeidsmarkt is erg matig door de lage vraag.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Schaapherder niet, omdat het werk dat hij doet erg specifiek is en hij geen functie boven zich heeft staan waartoe hij kan doorgroeien.

Arbeidsmarktperspectief score schaapherder

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep schaapherder. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Schaapherder, Promotie mogelijkheden Schaapherder, Carriere Schaapherder.

Solliciteren op de functie schaapherder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als schaapherder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor schaapherder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als schaapherder. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Schaapherder, CV Schaapherder, sollicitatie Schaapherder.

Interviews met schaapherder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen schaapherder

Vacatures schaapherder

Op zoek naar een nieuwe baan als Schaapherder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Schaapherder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Schaapherder is iemand die met een kudde schapen door een gebied loopt. Tegenwoordig is een Schaapherder vaak in dienst bij een organisatie waarvan hij een opdracht krijgt. Deze opdracht houdt  vaak in dat de kudde schapen op een aangegeven gebied het gras moet grazen.

Beoordeling Schaapherder

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Schaapherder' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Schaapherder

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik zou graag 1 week meelopen met een schaapherder en alles doen om te helpen en de echte werkzaamheden te leren kennen. Ben buitenmens, 73 jr. fit, ongebonden en natuurliefhebber. Wie kan mij helpen?

Door: Frits Bijvoet

Reageer op dit beroep