U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Trainee

Trainee worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een trainee? Lees de functieomschrijving.

Een trainee is een pas afgestudeerde student die over het algemeen groter in een groter bedrijf of omvangrijke organisatie werkzaam is. De trainee volgt hier een speciaal ingericht traineeship, wat in principe als een soort startersfunctie kan worden gezien. De trainee mag met verschillende afdelingen meelopen en krijgt zo de kans kennis te maken met verschillende onderdelen van het bedrijf. Een trainee wordt over het algemeen opgeleid tot manager of specialist. Als een trainee bij de Rijksoverheid in dienst is, wordt hij opgeleid tot beleidsmedewerker.

Het traineeprogramma betreft een intensief traject, waarin leren en werken gecombineerd wordt en de trainee een volwaardige functie binnen het bedrijf of organisatie bekleedt. De verhouding waarin leren tot werken staat, verschilt per organisatie. Gemiddeld is ongeveer tien tot vijftien procent van de tijd ingeruimd voor het leertraject. De trainee wordt meestal begeleid door een van zijn directe (toekomstige) collega's of leidinggevende, maar kan ook door een externe coach begeleid worden. De trainee heeft hier vervolgens geregeld voortgangsgesprekken mee. Een traineeship is niet alleen bedoeld om meer over de organisatie te weten te komen, maar ook over de plek van de trainee en zijn kunnen.

Ook de lengte van een traineeship verschilt erg: zo neemt deze bij de overheid en gemeenten standaard 2 jaar in beslag en kan in het bedrijfsleven verschillen van een paar maanden tot 3 of 4 jaar. Vooraf staat in ieder geval altijd de specifieke ingedeelde periode vast, is het opleidingsprogramma duidelijk bepaald en ook het einddoel is hetzelfde: zodanig integreren in het bedrijf dat de trainee als volwaardig allround medewerker mee kan draaien. Dat betekent dat een traineeship geenszins vergeleken kan worden met een stage, maar gewoon als startersfunctie geldt.

Mensen vonden ons op: Job Trainee, Baan Trainee, Trainee Worden, Functie-eisen Trainee, Verantwoordelijkheden Trainee, Functieprofiel Trainee, Wat doet een Trainee, Werken als Trainee.

Trainee worden: Opleiding tot trainee

Een traineefunctie wordt uitsluitend aangeboden aan hoger opgeleiden die weinig tot geen werkervaring hebben (nevenactiviteiten tijdens de studie zijn echter wel gewenst) en vaak onder een bepaalde leeftijdsgrens zitten. Ook kan gevraagd worden dat de trainee niet langer dan 2 jaar is afgestudeerd. Een HBO- of WO-opleiding is dus vereist en afhankelijk van het type traineeship, een bepaalde studierichting.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Trainee, Trainee Worden, Opleidingsniveau Trainee, Scholing Trainee, Studie Trainee, Bijscholing Trainee, Omscholing Trainee.

Organisaties waar een trainee doorgaans werkzaam is

Een trainee kan zowel in de non-profit als profitsector werkzaam zijn. Zo is het mogelijk bij de Rijksoverheid en verschillende (grote) gemeentes een traineeship te volgen, maar de trainee kan ook bij een (internationaal) bedrijf aan de slag. Deze bedrijven kunnen de meest uiteenlopende traineeships aanbieden. De meest voorkomende richtingen waarin deze worden aangeboden zijn: juridisch, technisch, banking, finance, HRM, consultancy, management en verschillende programma's in de commercie.

De meeste grote bedrijven bieden traineeships aan. Eigenlijk is geen enkel traineeship hetzelfde: naast het feit dat er in vele sectoren traineeships worden aangeboden, is de mate waarin de trainee 'in het diepe wordt gegooid' erg verschillend. Ondanks dat de sector waarin het bedrijf opereert al vaststaat, staat de precieze functie in een bedrijf van een trainee ook nog niet helemaal vast; dit moeten hij en de begeleider ontdekken aan de hand van de ervaringen die de trainee opdoet op verschillende afdelingen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Trainee, Trainee Worden, Opleidingsniveau Trainee, Scholing Trainee, Studie Trainee, Bijscholing Trainee, Omscholing Trainee.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden trainee

In principe geldt voor een trainee het startsalaris van een functie voor hoogopgeleiden. Dit salaris verschilt op zijn beurt weer per sector. Voor een HBO-starter ligt dit salaris in de juridische en technische sector ongeveer tussen de 1800 en 2200 euro bruto per maand en in de economische sector tussen de 2300 en 2500 euro. Voor een WO-starter ligt het startsalaris in de juridische en economische sector tussen de 2500 en 2800 euro bruto per maand en voor de technische sector ligt het gemiddelde tussen de 2200 en 2500 euro.

Het salaris blijft gedurende het traineeship meestal gelijk. Na de officiële indiensttreding kan het salaris snel stijgen - de trainee is immers in opleiding tot een hoog gewaardeerde (vak)specialist of manager. Het gemiddelde salaris is echter moeilijk vast te stellen, omdat trainees bij de meest uiteenlopende bedrijven in dienst zijn. Het salaris van een trainee bij de overheid is ingeschaald op schaal 10 (vanaf 2396 euro bruto per maand), één schaal onder de (junior) beleidsmedewerker.

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn meestal vrij gunstig. Naast een goed startsalaris, comform opleidingsniveau, biedt de werkgever opleidingsruimte en dezelfde secundaire voorwaarden als de collega's van de trainee. Alhoewel ook deze voorwaarden per bedrijf verschillen, is dit in de grotere bedrijven vaak netjes geregeld volgens standaard richtlijnen en bepalingen. Ook is het salaris meestal al vooraf bepaald (alhoewel er ook gevraagd kan worden om een salarisindicatie).

Mensen vonden ons op: Salaris Trainee, Loon Trainee, Wat verdien je als Trainee, Salarisschaal Trainee, Salarisindicatie Trainee, Bonus Trainee, CAO Trainee, Brutoloon Trainee, Nettoloon Trainee, Vakantiedagen Trainee, Pensioen Trainee.

Competenties, skills & vaardigheden trainee

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Kritisch
 • Ambitie
 • Netwerken
 • Sociabiliteit
 • Omgaan met details
 • Initiatief ontplooien
 • Plannen en organiseren
 • Presenteren
 • Leervermogen
 • Zelfontwikkeling
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Trainee, Vaardigheden Trainee, Attitude Trainee, Kwalificaties Trainee, Competentieprofiel Trainee.

Boeken voor het beroep trainee

Wil je meer weten over het beroep trainee? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je trainee bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken trainee te komen.

Mobile Crane Operations Level 1 Trainee Guide, Paperback | Nccer

Mobi Cran Oper Lev 1 Trai Gui - Engels | Druk: 2nd edition | Paperback | 9780131098640 | 184 pagina's

This exceptionally produced trainee guide features a highly illustrated design, technical hints and tips from industry experts, review questions and a whole lot more! Key content includes: Orientation to the Trade, Basic Principles of Cranes, Rigging Prac...

Roots-to-Bridges Trainingsmethodiek | Eric van Poucke

De juiste match tussen trainer en trainee - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789402177633 | 292 pagina's

De interesses van de trainees in een metafoor brengen opent deuren. Het team en deelnemers erkennen hun uitdagingen en ontwikkelpunten, met een hunkering naar kennis als gevolg. De aangebrachte kennis wordt toegepast wanneer er een voordeel is voor het te...

Grand Syllabus | Mors Kochanski

Instructor Trainee Program - Engels | Paperback | 9781894453677 | 92 pagina's

Mors Kochanski's enthusiasm for wilderness recreation, his extensive knowledge of the field, and his desire to learn everything there is to know about the wilderness has made him one of the foremost authorities on wilderness skills in the world. In a time...

Mensen vonden ons op: boeken voor Trainee, Trainee ebooks, boek Trainee.

Persoonstypen trainee

Een trainee moet allereerst een succesvolle werker zijn. Een traineeship is bij uitstek geschikt voor talentvolle starters, die in twee jaar volwaardig leren meedraaien met het team en daarnaast continu blijven leren. Uiteindelijk kan de trainee namelijk doorgroeien naar een zeer hoge functie binnen hetzelfde bedrijf (succesvolle werker).

Ook moet de trainee een perfectionist zijn. Een traineeship kost veel tijd en vraagt de motivatie om zoveel mogelijk te leren om zo veel mogelijk onder de knie te kunnen krijgen. De trainee moet gedreven zijn door leergierigheid en continu bereid zijn prestaties te verbeteren. Ook dient hij zich, omdat hij in relatief korte tijd met veel verschillende nieuwe processen in aanraking komt, snel vertrouwd te kunnen maken met de nieuwe omgeving. Er wordt veel van de trainee gevraagd en deze moet zich dan ook voor de volle honderd procent inzetten; alleen met de maximale inzet en een perfectionistische instelling kan een trainee in korte tijd naar een hoge functie doorgroeien (perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Trainee, Karakter Trainee.

Netwerk trainee

De trainee krijgt tijdens zijn traineeship met veel verschillende mensen te maken; niet alleen binnen het bedrijf, maar ook dikwijls hierbuiten. Bij de Rijksoverheid is het namelijk zo dat een trainee gedurende zijn traineeship elk half jaar op een ander ministerie zit. Ook bij een bedrijf komt het vaak voor dat de trainee voor bepaalde tijd wordt uitgezonden naar een vestiging in het buitenland.

Binnen het bedirjf loopt de trainee met verschillende afdelingen mee. Hier krijgt hij steeds te maken met nieuwe collega's, leidinggevenden en wellicht ook met nieuwe begeleiders. Ondanks dat een trainee meerdere begeleiders kan hebben, heeft hij wel één aanspreekpunt, één vaste coach, die de voortgang in het oog houdt. Dit is uitsluitend een senior manager en deze geeft op regelmatige basis feedback. Hij houdt het hele ontwikkelingstraject in de gaten zorgt voor relevante opdrachten en projecten voor de trainee.

De trainee heeft tot slot veel te maken met zijn collega-trainees; zo kunnen zij samen op verschillende excursies worden gestuurd of hebben zij gezamelijk onderwijs.

Mensen vonden ons op: Collega’s Trainee, Medewerkers Trainee.

Is het beroep trainee iets voor jou?

Zou je graag trainee willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als trainee bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Trainee, beroepskeuzetest Trainee, beroep Trainee kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden trainee

De arbeidsmarktperspectieven zijn gunstig en ook de doorgroeimogelijkheden voor de traineefunctie zijn logischerwijs groot; deze functie is in het leven geroepen om talentvolle afgestudeerden een kans te bieden zich te ontplooien. Als het traineeship succesvol volbracht is, gaat de trainee in dienst bij het bedrijf en heeft hierin veel mogelijkheden zich verder te ontplooien en bewijzen. De trainee kan uiteindelijk tot de hoogste (management/directie)functies doorgroeien.

Het is niet alleen een logisch gevolg dat de trainee doorstroomt, maar het is voor het bedrijf zelf ook wenselijk. Het bedrijf investeert veel tijd en geld in de trainee, wat zich uiteindelijk in de prestaties van de trainee voor het bedrijf gaat terugbetalen.

Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Trainee, Promotie mogelijkheden Trainee, Carriere Trainee.

Solliciteren op de functie trainee

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als trainee dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor trainee belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als trainee. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Trainee, CV Trainee, sollicitatie Trainee.

Interviews met trainee

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen trainee

 • Stagiair
 • Starter/ Junior
 • Junior beleidsmedewerker

Vacatures trainee

Op zoek naar een nieuwe baan als Trainee? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Trainee. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een trainee is een pas afgestudeerde student die over het algemeen groter in een groter bedrijf of omvangrijke organisatie werkzaam is. De trainee volgt hier een speciaal ingericht traineeship, wat in principe als een soort startersfunctie kan worden gezien. De trainee mag met verschillende afdelingen meelopen en krijgt zo de kans kennis te maken met verschillende onderdelen van het bedrijf.

Beoordeling Trainee

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Trainee' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Trainee

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep