U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Weerman

Weerman worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een weerman? Lees de functieomschrijving.

De weerman doet onderzoek naar het weer en presenteert het weerbericht.

De weerman is een meteoroloog en het beroep van weerman is één van de meteorologische beroepen. De weerman werkt voor een nationaal of lokaal televisie of radioprogramma en dan voornamelijk bij of als onderdeel van het nieuws. De weerman onderzoekt met behulp van weersatellieten, weerprogramma's, weergrafieken, gereedschappen en het internet welk weer het de komende dag en de komende dagen van de week gaat worden. Meestal is dit voor de komende drie of vier dagen. Nadat de weerman grondig onderzoek heeft gedaan en een weervoorspelling heeft kunnen vastleggen maakt hij vervolgens een goede presentatie waarmee hij de kijkers of luisteraars het weer duidelijk kan uitleggen.

Daarnaast presenteert de weerman het weer ook op de radio of televisie. Voorbeelden van bekende Nederlandse weermannen en vrouwen die tijdens het NOS of RTL nieuws de weervoorspelling geven zijn Erwin Kroll, Helga van Leur en Peter Timofeef. De weerman op de televisie legt met behulp van een screen de kijkers duidelijk uit welk weer het de komende dag en dagen gaat worden en geeft eventuele waarschuwingen. De weerman op de radio geeft vaak alleen een korte weersvoorspelling.

De weerman heeft verstand van de natuur, het weer en de verschillende situaties die weersomstandigheden kunnen veroorzaken, weet hoe hij een juiste voorspelling kan maken en kan daarnaast zichzelf en het weer goed, helder en duidelijk aan de kijker of luisteraar overbrengen.

Mensen vonden ons op: Job Weerman, Baan Weerman, Weerman Worden, Functie-eisen Weerman, Verantwoordelijkheden Weerman, Functieprofiel Weerman, Wat doet een Weerman, Werken als Weerman.

Weerman worden: Opleiding tot weerman

Voor het beroep van weerman moet een universitaire meteorologische opleiding zijn gevolgd. Dit kan in Wageningen of Utrecht.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Weerman, Weerman Worden, Opleidingsniveau Weerman, Scholing Weerman, Studie Weerman, Bijscholing Weerman, Omscholing Weerman.

Organisaties waar een weerman doorgaans werkzaam is

De weerman werkt profit of non-profit voor een televisieprogramma, radioprogramma of andere media.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Weerman, Weerman Worden, Opleidingsniveau Weerman, Scholing Weerman, Studie Weerman, Bijscholing Weerman, Omscholing Weerman.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden weerman

Het salaris van de weerman ligt tussen de €2000,- en €2500,- bruto per maand.

Mensen vonden ons op: Salaris Weerman, Loon Weerman, Wat verdien je als Weerman, Salarisschaal Weerman, Salarisindicatie Weerman, Bonus Weerman, CAO Weerman, Brutoloon Weerman, Nettoloon Weerman, Vakantiedagen Weerman, Pensioen Weerman.

Competenties, skills & vaardigheden weerman

 • Analytisch
 • Oordeelsvorming
 • Accuratesse
 • Presenteren
 • Inzicht in omgeving
 • Leervermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Weerman, Vaardigheden Weerman, Attitude Weerman, Kwalificaties Weerman, Competentieprofiel Weerman.

Boeken voor het beroep weerman

Wil je meer weten over het beroep weerman? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je weerman bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken weerman te komen.

Zes psychologische stromingen en een client | Alie Weerman

Nederlands | Druk: 5 | Paperback | 9789024402465 | 264 pagina's

Zes psychologische stromingen en een client 5e druk is een boek van Alie Weerman uitgegeven bij Uitgeverij Boom/Nelissen. ISBN 9789024402465 Dit boek beschrijft zes belangrijke psychologische stromingen van waaruit verschillende methodieken en methodes zi...

Afstudeerrichting GGZ-agoog | SWP Uitgeverij B.V.

landelijk onderwijsarrangement - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789088504914

Afstudeerrichting GGZ-agoog 1e druk is een boek uitgegeven bij Uitgeverij S.W.P. B.V.. ISBN 9789088504914 Het beroep ggz-agoog is in 2012 door branche-organisatie ggz-Nederland in een duidelijk profiel neergezet. In aansluiting daarop is in opdracht van d...

Wat iedereen van het Nederlands moet weten en waarom | Nicoline van Der Sijs

Nederlands | Druk: 1 | Onbekende bindwijze | 9789035130838 | 285 pagina's

Er is veel discussie in de media over het belang en de inhoud van een canon van de Nederlandse literatuur en geschiedenis. Maar waarom wordt er niet gesproken over een canon van onze taal: wat iedereen moet weten van de Nederlandse taal? Wat is dat toch m...

Mensen vonden ons op: boeken voor Weerman, Weerman ebooks, boek Weerman.

Persoonstypen weerman

De weerman is een waarnemer. Hij is analytisch en onderzoekt met behulp van weersatellieten, weerprogramma's en andere gereedschappen welk weer het gaat worden en maakt vervolgens een gedetailleerde weersvoorspelling.

Daarnaast is de weerman een perfectionist. Hij wil de juiste weersvoorspelling maken en doet daarom zo goed mogelijk onderzoek naar het weer van de komende dag of komende dagen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Weerman, Karakter Weerman.

Netwerk weerman

Het netwerk van de weerman bestaat uit de mensen bij het weerstation, zijn opdrachtgevers, de nieuwslezer (als hij bij het nieuws de weersvoorspelling presenteert) en de mensen van het televisie of radioprogramma waarvoor hij werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Collega’s Weerman, Medewerkers Weerman.

Is het beroep weerman iets voor jou?

Zou je graag weerman willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als weerman bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Weerman, beroepskeuzetest Weerman, beroep Weerman kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden weerman

Het arbeidsmarktperspectief voor de weerman is gemiddeld. Er zijn altijd wel lokale radio of televisieprogramma's op zoek naar een weerman en daarnaast kan de weerman ook in kranten op internet of andere media de weersvoorspelling doen.

Daarnaast kan de weerman doorgroeien of werken naar en in andere meteorologische beroepen.

Arbeidsmarktperspectief score weerman

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep weerman. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Weerman, Promotie mogelijkheden Weerman, Carriere Weerman.

Solliciteren op de functie weerman

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als weerman dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor weerman belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als weerman. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Weerman, CV Weerman, sollicitatie Weerman.

Interviews met weerman

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen weerman

Vacatures weerman

Op zoek naar een nieuwe baan als Weerman? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Weerman. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De weerman doet onderzoek naar het weer en presenteert het weerbericht. De weerman is een meteoroloog en het beroep van weerman is één van de meteorologische beroepen. De weerman werkt voor een nationaal of lokaal televisie of radioprogramma en dan voornamelijk bij of als onderdeel van het nieuws.

Beoordeling Weerman

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Weerman' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Weerman

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep