Acrobaat Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Acrobaat? Lees de functieomschrijving.

Een acrobaat tentoonspreidt uitzonderlijke lenigheid en balans met zijn of haar lichaam. De acrobaat werkt doorgaans met meerdere acrobaten samen in een circus of dansgroep en volgt over het algemeen een strakke choreografische show die het hele jaar, en soms ook langer, wordt opgevoerd.

Er zijn een aantal vormen in de acrobatiek. Over het algemeen denkt men bij het woord het snelst aan parterre-acrobatiek, waarbij de acrobaten zich met elkaar verbinden om bepaalde vormen uit te beelden, zoals een piramide, waarbij tenminste één van hen op de grond staat. Vandaar de term ‘parterre’, Frans voor ‘op de grond’.

Een andere vorm is uiteraard de trapeze en luchtacrobatiek, dat vooral in het circus gedaan wordt. Hier zweven de acrobaten in de meest uiteenlopende posities hoog in de circustent waarbij vaak gevaarlijke stunts worden uitgehaald zoals het overspringen naar een andere trapeze. Het spreekt voor zich dat hier jaren van training en toewijding in steken. Alsnog is dit niet zonder gevaar, en regelmatig stort een acrobaat naar beneden met ernstige gevolgen.

Daarnaast is er nog het verticaaldoek, waarbij de (vaak vrouwelijke) acrobaat haar lenigheid in hangende doeken laat zien. Deze vorm komt zowel in het circus als daarbuiten voor, en kom je ook wel tegen bij muzikale shows. 

Wil je werken als Acrobaat?

Werk je al als Acrobaat en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Acrobaat worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Acrobaat, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Acrobaat in één oogopslag

Competenties:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Het circus

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2500 tot €10000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Acrobaat

Wat verdient een Acrobaat?

Het loon van een acrobaat verschilt erg op basis van ervaring en bijvoorbeeld het circus waar de acrobaat werkzaam is en de reputatie hiervan. Er is echter niet veel bekend over het daadwerkelijke loon. Het salaris van een circusartiest kan over het algemeen varieren van 1500 euro per maand (zoals bij clowns) tot aan de best verdienende (en vaak ook riskantere) specialisaties, die tot wel 10.000 euro kunnen verdienen. Kost- en inwoning (inclusief eten) wordt vaak verschaft door de grotere circussen; als het circus op tournee is, reizen de artiesten meestal mee. 

Een acrobaat kan zowel op een zeer beperkte slaapplaats op het circusterrein rekenen als een goed uitgerust hotel. Grotere circussen bieden daarnaast voor zowel zijn jonge werknemers als de ouderen gratis opleidingsmogelijkheden aan. Ook bieden circussen vaak regelingen met betrekkingen to gezondheidszorg, vakantiedagen, bonussen en een betaalde reis naar huis aan.

 

Salarisschaal Acrobaat

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Acrobaat

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Acrobaat

Hoe goed is de toekomst voor de Acrobaat? 

 

Er zijn niet veel doorgroeimogelijkheden voor acrobaten. Wel kun je alle kanten op wat betreft keuzes in dansgezelschappen en circussen. Binnen de verschillende acts kun je je ook een meer ervaren rol toe eigenen en in het circus kunnen er hogere functies geambieerd worden binnen de organisatiestructuur van het circus. Zeker als het lichaam op een bepaalde leeftijd de acrobatiek niet meer aankan, behoort dit tot een aantrekkelijke mogelijkheid voor acrobaten.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Acrobaat worden: Opleidingen tot Acrobaat

Hoe word je een Acrobaat? 

Er zijn geen specifieke opleidingen tot acrobaat. Wel zijn er dans- en toneelscholen waar acrobatische dans wordt geïnstrueerd, en ook op gym- en turnscholen kun je terecht voor de beginselen van de acrobatiek. In het circus wordt er verder veel getraind om de trucs te perfectioneren, net als in dansgezelschappen. Het spreekt voor zich door de hoge moeilijkheidsgraad die als professioneel acrobaat getoond moet worden dat de meeste acrobaten van kinds af aan al bezig waren met de acrobatiek.

Ook is enig talent geen overbodige luxe, en moet er veel toewijding zijn voor de training om de choreografie tot in de puntjes onder de knie te krijgen.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Acrobaat

Meer opleidingen Acrobaat

Weet je nog niet of je Acrobaat wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Acrobaat of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Acrobaat

Met wie werkt een Acrobaat samen? 

Als acrobaat heb je uitgebreid contact met alle andere circusartiesten en technici. Dat kunnen er erg veel zijn; bij Circus Renz werken bijvoorbeeld 85 medewerkers. Daarbuiten is het netwerk echter beperkt; het is een gespecialiseerd vak en buiten acrobaten van andere gezelschappen hoeft de acrobaat niet echt te netwerken. Voor acrobaten in dansgezelschappen zul je wel te maken krijgen met de organisatoren van festivals en andere evenementen.


  • Het circus
Acrobaat


Organisaties waar een Acrobaat werkzaam is

Waar werkt een Acrobaat meestal? 

 

Als acrobaat ben je vaak verbonden aan dan wel het circus dan wel aan een groep acrobaten of dansers - in alle gevallen betreft het een functie in de profitsector. In het eerste geval ben je dan veelal op reis en is het leven vrij onlosmakelijk verbonden aan het circus. Veelal vinden acrobaten bij het circus hun partner dan ook bij het circus waar ze werken. Bij een dansgroep is er wat meer individuele vrijheid, zeker als er geen tours gedaan worden. 

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Best beoordeelde werkgevers Acrobaat

Waar kun je het beste werken als Acrobaat? Hieronder vindt je de best door de Acrobaat beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Acrobaat.

Competenties, Skills en Vaardigheden Acrobaat:

Welke competenties heeft een een Acrobaat nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Acrobaat

Wat voor persoonlijkheid heb je als Acrobaat nodig? 

De acrobaat moet fysieke perfectie nastreven en dat ook buiten de werktijden doen. Daarnaast moet hij zich zeer goed inzetten voor het circus zelf. Tolerantie en sociale vaardigheden zijn ook een groot goed voor acrobaten, want over het algemeen werken bij het circus mensen van zeer uiteenlopende nationaliteiten. Mentale scherpte is ook een vereiste, want het werk kan gevaarlijk zijn, zeker als je luchtacrobatiek beoefent. Daarnaast zijn bij parterre-acrobatiek mensen afhankelijk van de acrobaat zelf om veilig en wel op de grond terecht te komen. Men moet volledig op elkaar vertrouwen (perfectionist). 

De acrobaat moet bovendien geen professionele carriere in bijvoorbeeld het bedrijfsleven ambieren. Hij zit voornamelijk gebonden aan een entertainmentfunctie en moet hieruit ook zijn passie halen. Het worden van een acrobaat, een uitvoerend kunstenaar, moet zijn 'roeping' zijn en de persoon moet geen zakelijke ambities hebben - hij moet vooral achter het ideaal van dit beroep staan (romanticus). 

Bekijk de persoonstypen voor Acrobaat


Perfectionist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Acrobaat

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Acrobaat

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Acrobaat

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Acrobaat

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Acrobaat dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Acrobaat belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Acrobaat. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Acrobaat iets voor je?

Zou je graag Acrobaat willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Acrobaat bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Acrobaat

acrobaat

De omschrijving,bevat veel goede informatie.Gr.

Ben

Bedankt,voor de uitgebreide informatie..

David Bartenstein

Er zijn nog wel meer opleidingen waar je acrobaat kunt worden hoor. Je hebt ook nog circusscholen in Nederland zoals Circus Poehaa in Arnhem, http://www.vriendenvanpoehaa.nl/, Circus Diedom in Utrecht http://www.diedom.nl/,  Circusschool De Hoogte in Friesland, en waarschijnlijk nog wel een paar andere die ik niet ken. Het is trouwens heel gek dat een acrobaat volgens de homepage van nationaleberoepengids.nl geschaald wordt in de beroepen waarbij je 100.000 of meer verdient...

David Bartenstein

Eh... 10.000 bedoelde ik.

Roos

Er zijn zeer zeker wel opleidingen voor acrobaten en circus artiesten. In NL heb je er twee. Één in Tilburg, aan de FHK, genaamd ACaPA. En in Rotterdam zit de tweede, Onderdeel van Codarts. Bovendien heb je in het buitenland ook een heleboel circus opleidingen. :) 

william

Bedankt voor deze informatie.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar