Archivaris Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Archivaris? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep archivaris. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je archivaris wordt.Wat is een Archivaris?

Een Archivaris beheert en onderhoudt een archief en maakt dit inzichtelijk en toegankelijk voor een publiek. De Archivaris kan werken voor iedere organisatie die belang heeft bij het behouden van niet langer actuele informatie. Hij werkt niet alleen voor musea, bibliotheken of stads -en gemeentearchieven, maar kan ook werkzaam zijn bij advocatenkantoren, uitgeverijen of banken. De Archivaris ordent aan de hand van een - mogelijk door hemzelf ontworpen - systeem allerhande informatie, van foto's en brieven tot verkoopaktes, notulen, landkaarten en tijdschriften. Hij bepaalt wat waarde heeft en bewaard blijft en waar het terecht komt.

Als hij lacunes constateert in de collectie kan de Archivaris overgaan tot vergaring van de ontbrekende stukken. Hij bewaakt de inhoud en structuur van het archief en houdt bij de opbouw en ordening altijd rekening met de toegankelijkheid voor andere gebruikers. Wanneer het archiveringssysteem niet voldoet voert de Archivaris, in overleg met collega's, aanpassingen door.  Afhankelijk van het archief  zal de Archivaris informatieverzoeken moeten verwerken of bezoekers helpen met het vinden van de gewenste stukken.

In grotere archieven zal de Archivaris soms een educatieve rol vervullen door het geven van rondleidingen aan geïnteresseerden of voorlichtingen aan studenten en door het samenstellen van tentoonstellingen. Tot slot is hij in staat zelfstandig archiefonderzoek te doen of hierin een ondersteunende rol te spelen. 

Persoonlijke interesses kunnen van invloed zijn op de keuze van een archief. Andersom kan het archief affiniteit met het gearchiveerde vragen, of bijzondere vaardigheden als het kunnen lezen van oude handschriften.

Archieven zijn niet altijd meer tastbaar. De Archivaris kan zich ook bezighouden met een digitaal archief of de digitalisering van een archief.

Past het beroep Archivaris bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Archivaris

Op zoek naar een nieuwe baan als Archivaris? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Archivaris. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Archivaris vacatures

Vacature (Digitale) Archivaris
Ministerie van Defensie
Wat ga je doen? Wil je werken in een organisatie waar de bescherming van Nederlandse belangen centraal staat en hoogwaardige informatievoorzieningen onmisbaar zijn? Wil je bezig zijn met digitale duurzaamheid …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Archivaris

Wat verdient een Archivaris?

Een Archivaris verdient ca. €1500 tot €3500. Het salaris varieert per organisatie of instelling en is afhankelijk van opleidingsniveau. Ook secundaire arbeidsvoorwaarden lopen uiteen, maar zullen vaak vergelijkbaar zijn met die in de culturele sector of van overheidsinstanties.

Gemeenten hebben vaak gunstige bijkomende voorwaarden als een fietsplan, verhuiskostenregeling en ouderschapsverlof.

Salarisschaal Archivaris

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Archivaris

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Archivaris


Archivaris worden: Opleidingen tot Archivaris

Wil je Archivaris worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Archivaris.

Hoe word je een Archivaris? 

Er zijn zowel HBO opleidingen als universitaire studies die opleiden tot Archivaris:

HBO Informatiedienstverlening -en Management (IDM)

HBO Media, Informatie en Communicatie met de specialisatie Archivistiek

WO BA Documentaire Informatiewetenschap

WO MA Archiefwetenschap

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Archivaris

Er zijn geen opleidingen Archivaris aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Archivaris in werkt

Bekijk alle opleidingen Kunst & Cultuur & Entertainment


Archivaris worden: Omscholen tot Archivaris

Als je je wilt omscholen tot Archivaris is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Archivaris zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Archivaris dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Archivaris

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Archivaris

Als je Archivaris wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Archivaris zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Archivaris

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Archivaris?


Competenties en Vaardigheden Archivaris:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Archivaris.

Welke competenties heeft een Archivaris nodig?

Een Archivaris heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Vaardigheden Archivaris

 • Methodisch werken
 • Aandacht voor details
 • Punctueel
 • Vasthoudendheid
 • Zelfmanagement
 • Controleren
 • Beslissen
 • Keuzes maken
 • Zelfvertrouwen
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend

Persoonlijkheid en Eigenschappen Archivaris

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Archivaris passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Archivaris nodig? 

 Een Archivaris moet secuur werken om inzichtelijkheid van het archief mogelijk te houden. Informatie moet immers (nog) relevant zijn en door de Archivaris zelf of andere gebruikers van het archief op de juiste plek gevonden kunnen worden. Gebruikersgemak houdt hij altijd in zijn achterhoofd. De Archivaris werkt met een systeem waarin orde van het grootste belang is (Perfectionist). Daarnaast kan hij goed uit de voeten met informatie en informatiedragers en weet hij hierin snel de kern te ontwaren. Hij heeft een kritische blik en maakt zorgvuldig keuzes (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Archivaris


Eigenschappen Archivaris

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Archivaris

Wat zijn de baankansen voor een Archivaris?

Terwijl de vergrijzing ook in archieven toeslaat weten opleidingen gerelateerd aan informatievoorziening steeds minder studenten te trekken. De vooruitzichten op de arbeidsmarkt zijn dus redelijk. Doorgroeimogelijkheden variëren per organisatie maar betreffen voornamelijk doorstroom naar leidinggevende functies. Hierbij kan gedacht worden aan Hoofd Afdeling Informatievoorziening of uiteindelijk directeur van een archief.

De actuele kans op werk voor een Archivaris

Het beroep Archivaris is onderdeel van de beroepsfamilie Archivarissen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Archivarissen is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Archivaris

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Archivaris

Je kunt als Archivaris een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Archivaris is onderdeel van de beroepsfamilie Archivarissen. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Archivaris


Organisaties waar een Archivaris werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Archivaris meestal werkt.

Waar werkt een Archivaris?

Een Archivaris komt te werken in de meest uiteenlopende organisaties, instellingen en bedrijven; overal waar een archief aanwezig is. Dit kan zijn bij een advocatenkantoor of televisieomroep, maar ook in een stads -of gemeentearchief.

Meer weten over werken in de Administratief & Secretarieel?

Bekijk werken in Administratief & Secretarieel

Netwerk Archivaris

Met wie werkt een Archivaris samen? 

De Archivaris kan samenwerken met andere Archivarissen en informatiespecialisten. In grotere archieven zullen ook archiefassistenten en studiezaalmedewerkers tot zijn collega's behoren. Hij zal te maken hebben met een leidinggevende, die aan het hoofd van bijvoorbeeld de afdeling informatie of de hele organisatie staat. Tot slot heeft hij te maken met klanten of bezoekers.


 • Archiefassistent
 • Informatiespecialist
 • Studiezaalmedewerker
 • Bezoekers
Archivaris

Interview met een Archivaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Archivaris:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Archivaris verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Archivaris?

De beroepen die verwant zijn aan Archivaris zijn:
Informatiespecialist
Salaris: €2300 tot €3700
Opleiding: MBO HBO WO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep informatiespecialist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je informatiespecialist wordt.
Documentalist
Salaris: €1500 tot €2950
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep documentalist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je documentalist wordt.

Alles over het beroep Archivaris in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Archiefassistent
 • Informatiespecialist
 • Studiezaalmedewerker
 • Bezoekers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Ga direct naar