Archivaris Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Archivaris? Lees de functieomschrijving.

Een Archivaris beheert en onderhoudt een archief en maakt dit inzichtelijk en toegankelijk voor een publiek. De Archivaris kan werken voor iedere organisatie die belang heeft bij het behouden van niet langer actuele informatie. Hij werkt niet alleen voor musea, bibliotheken of stads -en gemeentearchieven, maar kan ook werkzaam zijn bij advocatenkantoren, uitgeverijen of banken. De Archivaris ordent aan de hand van een - mogelijk door hemzelf ontworpen - systeem allerhande informatie, van foto's en brieven tot verkoopaktes, notulen, landkaarten en tijdschriften. Hij bepaalt wat waarde heeft en bewaard blijft en waar het terecht komt.

Als hij lacunes constateert in de collectie kan de Archivaris overgaan tot vergaring van de ontbrekende stukken. Hij bewaakt de inhoud en structuur van het archief en houdt bij de opbouw en ordening altijd rekening met de toegankelijkheid voor andere gebruikers. Wanneer het archiveringssysteem niet voldoet voert de Archivaris, in overleg met collega's, aanpassingen door.  Afhankelijk van het archief  zal de Archivaris informatieverzoeken moeten verwerken of bezoekers helpen met het vinden van de gewenste stukken.

In grotere archieven zal de Archivaris soms een educatieve rol vervullen door het geven van rondleidingen aan geïnteresseerden of voorlichtingen aan studenten en door het samenstellen van tentoonstellingen. Tot slot is hij in staat zelfstandig archiefonderzoek te doen of hierin een ondersteunende rol te spelen. 

Persoonlijke interesses kunnen van invloed zijn op de keuze van een archief. Andersom kan het archief affiniteit met het gearchiveerde vragen, of bijzondere vaardigheden als het kunnen lezen van oude handschriften.

Archieven zijn niet altijd meer tastbaar. De Archivaris kan zich ook bezighouden met een digitaal archief of de digitalisering van een archief.

Wil je werken als Archivaris?

Werk je al als Archivaris en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Archivaris worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Archivaris, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Archivaris in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Archiefassistent
 • Informatiespecialist
 • Studiezaalmedewerker
 • Bezoekers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Archivaris

Wat verdient een Archivaris?

Een Archivaris verdient ca. €1500 tot €3500. Het salaris varieert per organisatie of instelling en is afhankelijk van opleidingsniveau. Ook secundaire arbeidsvoorwaarden lopen uiteen, maar zullen vaak vergelijkbaar zijn met die in de culturele sector of van overheidsinstanties.

Gemeenten hebben vaak gunstige bijkomende voorwaarden als een fietsplan, verhuiskostenregeling en ouderschapsverlof.

Salarisschaal Archivaris

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Archivaris

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Archivaris

Hoe goed is de toekomst voor de Archivaris? 

Terwijl de vergrijzing ook in archieven toeslaat weten opleidingen gerelateerd aan informatievoorziening steeds minder studenten te trekken. De vooruitzichten op de arbeidsmarkt zijn dus redelijk. Doorgroeimogelijkheden variëren per organisatie maar betreffen voornamelijk doorstroom naar leidinggevende functies. Hierbij kan gedacht worden aan Hoofd Afdeling Informatievoorziening of uiteindelijk directeur van een archief.

Baankans Archivaris

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Archivaris worden: Opleidingen tot Archivaris

Hoe word je een Archivaris? 

Er zijn zowel HBO opleidingen als universitaire studies die opleiden tot Archivaris:

HBO Informatiedienstverlening -en Management (IDM)

HBO Media, Informatie en Communicatie met de specialisatie Archivistiek

WO BA Documentaire Informatiewetenschap

WO MA Archiefwetenschap

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Archivaris

Meer opleidingen Archivaris

Weet je nog niet of je Archivaris wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Archivaris of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Archivaris

Met wie werkt een Archivaris samen? 

De Archivaris kan samenwerken met andere Archivarissen en informatiespecialisten. In grotere archieven zullen ook archiefassistenten en studiezaalmedewerkers tot zijn collega's behoren. Hij zal te maken hebben met een leidinggevende, die aan het hoofd van bijvoorbeeld de afdeling informatie of de hele organisatie staat. Tot slot heeft hij te maken met klanten of bezoekers.


 • Archiefassistent
 • Informatiespecialist
 • Studiezaalmedewerker
 • Bezoekers
Archivaris


Organisaties waar een Archivaris werkzaam is

Waar werkt een Archivaris meestal? 

Een Archivaris komt te werken in de meest uiteenlopende organisaties, instellingen en bedrijven; overal waar een archief aanwezig is. Dit kan zijn bij een advocatenkantoor of televisieomroep, maar ook in een stads -of gemeentearchief.

Meer weten over werken in de Administratief & Secretarieel?

Bekijk werken in Administratief & Secretarieel

Best beoordeelde werkgevers Archivaris

Waar kun je het beste werken als Archivaris? Hieronder vindt je de best door de Archivaris beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Archivaris.

Competenties, Skills en Vaardigheden Archivaris:

Welke competenties heeft een een Archivaris nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Archivaris

Wat voor persoonlijkheid heb je als Archivaris nodig? 

 Een Archivaris moet secuur werken om inzichtelijkheid van het archief mogelijk te houden. Informatie moet immers (nog) relevant zijn en door de Archivaris zelf of andere gebruikers van het archief op de juiste plek gevonden kunnen worden. Gebruikersgemak houdt hij altijd in zijn achterhoofd. De Archivaris werkt met een systeem waarin orde van het grootste belang is (Perfectionist). Daarnaast kan hij goed uit de voeten met informatie en informatiedragers en weet hij hierin snel de kern te ontwaren. Hij heeft een kritische blik en maakt zorgvuldig keuzes (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Archivaris


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Archivaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Archivaris

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Archivaris

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Archivaris

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Archivaris dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Archivaris belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Archivaris. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Archivaris iets voor je?

Zou je graag Archivaris willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Archivaris bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Archivaris

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar