Assistent-Audicien Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Assistent-Audicien? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Assistent-Audicien, zoals: "Wat doet een Assistent-Audicien?", of "Wat verdient een Assistent-Audicien? of "Hoe word je een Assistent-Audicien?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Assistent-Audicien nodig heeft.Wat is een Assistent-Audicien?

Een Assistent-Audicien werkt onder toezicht van een audicien en helpt in de winkel of op een afdeling. Hij werkt met in meer of mindere mate slechthorende mensen die een hoortoestel of ander hulpmiddel nodig hebben om het gehoor te verbeteren. De Assistent heeft minder bevoegdheden dan de audicien, maar voert veel dezelfde taken uit. Op aanwijzing van de audicien doet de Assistent hoortesten bij cliënten, maakt  oorafdrukken, zorgt ervoor dat de hulpmiddelen passend zijn en repareert hij kleine defecten in de hoortoestellen.

Een Assistent-Audicien moet daarom nauwkeurig kunnen werken en enige mate van technisch inzicht hebben. Er wordt gewerkt met meet- en slijpapparatuur, met computers en met afdrukmateriaal. Daarnaast worden er adviezen aan de cliënten gegeven over de verschillende soorten hulpmiddelen en over het gebruiken en schoonmaken ervan. Er wordt cliëntgericht gewerkt, aangezien iedere cliënt andere wensen en behoeften heeft.

Een Assistent-Audicien komt in aanraking met cliënten van alle leeftijden, zowel jongeren als ouderen, die door gehoorbeschadiging of andere gehoorproblemen hoortoestellen moeten hebben. Bij de taken van de Assistent horen ook vaak baliewerk, administratieve klussen en het helpen verkopen van accessoires. De eindverantwoordelijkheid voor de zorg van cliënten ligt bij de audicien.

Een Assistent-Audicien werkt vaak in een team met meerdere Assistenten en een audicien en kan eventueel in contact komen met KNO-artsen. Via deze artsen wordt er informatie uitgewisseld over de aard van gehoorproblemen.

Past het beroep Assistent-Audicien bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Assistent-Audicien

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Assistent Audicien


Vacatures Assistent-Audicien

Op zoek naar een nieuwe baan als Assistent-Audicien? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Assistent-Audicien. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Assistent-Audicien vacatures

Vacature Assistent Audicien
Specsavers
Voor onze winkel in Middelburg zijn we op zoek naar een enthousiaste, vriendelijke en behulpzame assistent audicien.De vogels weer horen zingen of een gesprek kunnen voeren in een drukke omgeving …
Vacature Assistent Audicien
Specsavers
Voor onze winkel in Weert en Valkenswaard zijn we op zoek naar een enthousiaste, vriendelijke en behulpzameAssistent Audicien. De vogels weer horen zingen of een gesprek kunnen voeren in een …
Vacature Assistent Audicien
Specsavers
Voor onze winkel in Dordrecht Centrum en Dordrecht Sterrenburg zijn we op zoek naar een enthousiaste, vriendelijke en behulpzame Assistent Audicien voor 2 tot 3 dagen in de week.De vogels …
Vacature Assistent Audicien
Specsavers
Voor onze winkel in Delft zijn we op zoek naar een enthousiaste, vriendelijke en behulpzameAssistent Audicien.De vogels weer horen zingen of een gesprek kunnen voeren in een drukke omgeving – …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Assistent-Audicien

Wat verdient een Assistent-Audicien?

Het salaris van een Assistent-Audicien ligt tussen de €1519 en €2261 per maand.

Je salaris is afhankelijk van het bedrijf waar je werkt en is niet vastgelegd in een CAO.

Salarisschaal Assistent-Audicien

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Assistent-Audicien

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Assistent-Audicien


Assistent-Audicien worden: Opleidingen tot Assistent-Audicien

Wil je Assistent-Audicien worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Assistent-Audicien.

Hoe word je een Assistent-Audicien? 

Voor het beroep Assistent-Audicien heb je minimaal de MBO opleiding Assistent-Audicien nodig. Dit is een opleiding op niveau 2 en deze duurt twee jaar. Daarnaast is er ook een opleiding op niveau 3 (de tweejarige opleiding Vakbekwaam Audicien) en een op niveau 4 (de driejarige opleiding Audicien) beschikbaar.

Je kan dus na de opleiding op niveau 2 doorstuderen voor een een andere MBO opleiding met niveau 3 of 4. Je kunt ook, met een MBO niveau 4 diploma, de HBO opleiding Audiologie gaan volgen.

Opleidingen Assistent-Audicien

Audicien Assistent Thuisstudie
Leer gehoorproblemen aanpakken met de opleiding Audicien AssistentIn Nederland heeft een op de tien mensen gehoorverlies. Daarnaast is er nu én in de toekomst steeds meer behoefte aan hoortoestellen. Wil …
Audicien Assistent Thuisstudie
Audicien Assistent E-Learning
Leer gehoorproblemen aanpakken met de opleiding Audicien AssistentIn Nederland heeft een op de tien mensen gehoorverlies. Daarnaast is er nu én in de toekomst steeds meer behoefte aan hoortoestellen. Wil …
Audicien Assistent E-Learning
Management Assistent in 3 dagen (ook online virtual classroom)
Wilt u effectief leren omgaan met uw tijd, deadlines en agenda, om zo een optimale bijdrage te leveren aan uw organisatie? Dan is deze training uitstekend geschikt voor u. Hoe …
Management Assistent in 3 dagen (ook online virtual classroom)
Assistent-makelaar dagopleiding (ARMT)
De opleiding Assistent-Makelaar.....snel aan de slag! Wilt u snel aan de slag in de vastgoedwereld? Dan is de opleiding Assistent-Makelaar echt iets voor u! Vanaf 2012 moet iedere Assistent-Makelaar beschikken …
Assistent-makelaar dagopleiding (ARMT)
Virtueel Assistent | Virtual Assistant opleiding - Binnen 10 weken een lopend VP bedrijf
Training speciaal voor Support Professionals zoals: (directie)secretaresses, management assistenten, officemanagers, (project)ondersteuners, (financieel) administratief medewerkers, marketing / communicatie / sales medewerkers, etc. die graag als zelfstandig Virtueel Professional aan de slag …
Virtueel Assistent | Virtual Assistant opleiding - Binnen 10 weken een lopend VP bedrijfAssistent-Audicien worden: Omscholen tot Assistent-Audicien

Als je je wilt omscholen tot Assistent-Audicien is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Assistent-Audicien zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Assistent-Audicien dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Assistent-Audicien

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Assistent-Audicien

Als je Assistent-Audicien wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Assistent-Audicien zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Assistent-Audicien

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Assistent-Audicien?


Competenties en Vaardigheden Assistent-Audicien:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Assistent-Audicien.

Welke competenties heeft een Assistent-Audicien nodig?

Een Assistent-Audicien heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Vaardigheden Assistent-Audicien

 • Aandacht voor details
 • Methodisch werken
 • Punctueel
 • Controleren
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend
 • Zelfontwikkeling
 • Concentratie
 • Resultaatgerichtheid
 • Luisteren
 • Geduld
 • Vragen stellen

Persoonlijkheid en Eigenschappen Assistent-Audicien

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Assistent-Audicien passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Assistent-Audicien nodig? 

De Assistent-Audicien is betrokken en verzorgend naar cliënten en houdt rekening met de behoeftes van anderen (Gever).

De Assistent-Audicien is analytisch, inzichtelijk en leergierig en werkt nauwkeurig (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Assistent-Audicien


Eigenschappen Assistent-Audicien

 • Empatisch
 • Behulpzaam
 • Vriendelijk
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Assistent-Audicien

Wat zijn de baankansen voor een Assistent-Audicien?

Op het moment is er veel vraag naar Assisten-Audiciens. Er zijn veel vacatures te vinden

Er zijn verschillende nascholingsmogelijkheden waarmee je meer bevoegdheden kan krijgen. Je kunt ook meer bevoegdheden krijgen naar mate je meer werkervaring hebt.

De actuele kans op werk voor een Assistent-Audicien

Het beroep Assistent-Audicien is onderdeel van de beroepsfamilie Audiciens en audiologen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Audiciens en audiologen is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

4

Baankans Assistent-Audicien

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Assistent-Audicien

Je kunt als Assistent-Audicien een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Assistent-Audicien is onderdeel van de beroepsfamilie Audiciens en audiologen. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Assistent-Audicien

Verwante beroepen Assistent-Audicien

Doorgroei beroepen voor een Assistent-Audicien


Organisaties waar een Assistent-Audicien werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Assistent-Audicien meestal werkt.

Waar werkt een Assistent-Audicien?

 • Audicienwinkel/ speciaalzaak voor hoortoestellen
 • Bedrijf of winkel met een hoortoestellenafdeling
 • Audiologisch centrum
 • Hoortoestellenindustrie
 • Ziekenhuis

Een Assistent-Audicien werkt dus in zowel de profit als de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Netwerk Assistent-Audicien

Met wie werkt een Assistent-Audicien samen? 

De Assistent-Audicien staat onder toezicht van een audicien en werkt vaak samen in een team met andere Assistenten. Je werkt op aanwijzing van de audicien, maar verricht ook zelfstandig werk.

Je bent samen met de audicien verantwoordelijk voor het verschaffen van passende hoortoestellen en hulpmiddelen aan cliënten en je geeft uitleg en advies over het gebruik van deze apparaten.


 • Audicien
 • Assisten-audicien
 • Cliënt
Assistent-Audicien

Interview met een Assistent-Audicien

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Assistent-Audicien:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Assistent-Audicien verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Assistent-Audicien?

De beroepen die verwant zijn aan Assistent-Audicien zijn:
Opticien
Salaris: €1450 tot €2150
Opleiding: HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Audicien
Salaris: €1599 tot €2500
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Audiologieassistent
Salaris: €1900 tot €2587
Opleiding: HBO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Assistent-Audicien in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Audicien
 • Assisten-audicien
 • Cliënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1519 tot €2261

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4Ga direct naar