Autotechnicus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Autotechnicus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep autotechnicus. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je autotechnicus wordt.

 

Wat is een Autotechnicus?

Een Autotechnicus voert onderhoudsbeurten uit bij auto's (en is actief op verschillende niveaus). Deze onderhoudsbeurten worden door een Autotechnicus zelfstandig uitgevoerd. Een Autotechnicus is dan ook op de hoogte van de technische specificaties van verschillende auto's, zodat de juiste onderdelen vervangen worden. Bij het uitvoeren van een onderhoudsbeurt wordt er veel gewerkt met computers. Een computer kan bijvoorbeel onder de motorkap worden aangesloten, zodat het mankement goed vastgesteld kan worden. Met het computersysteem is het ook mogelijk om datanetwerken vast te leggen communicatiestoringen op te lossen.

Een Autochnicus kan goed met klanten omgaan. Een klant komt bij de Autotechnicus (niveau 2) om de auto te laten controleren op technische aspecten. De klachten van de klant moet een Autotechnicus kunnen begrijpen en op een klantvriendelijke manier moet het probleem en de remedie aan de klant uitgelegd kunnen worden. Wanneer het probleem verholpen is maakt een Autotechnicus de rekening op.  In begrijpelijke taal moet ook de nota aan de klant uitgelegd kunnen worden; welke onderdelen zijn vervangen/gerepareerd en waarom.

Een Autotechnicus blijft op de hoogte van de ontwikkelingen binnen zijn vakgebied. Binnen de opleiding tot Autotechnicus wordt er ook aandacht besteed aan burgerschap. Hiermee wordt een Autotechnicus geleerd te kijken hoe mensen in de maatschappij staan en op welke manier het bezit van een auto gewaardeerd wordt. Deze kennis kan een Autotechnicus inzetten om zo klantvriendelijk mogelijk te zijn en over te komen.Wil je werken als Autotechnicus?

Werk je al als Autotechnicus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Autotechnicus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Autotechnicus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Autotechnicus in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

  • Leidinggevende
  • Klanten
  • Collega's

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1707 tot €2298

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

147


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Autotechnicus

Wat verdient een Autotechnicus?

Het startsalaris van een Autotechnicus is €1707 bruto per maand en kan oplopen tot €2298 bruto per maand. Dit is afhankelijk van ervaring, opleidingsniveau en functieinhoud. Naast een salaris zijn er goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Bij ziekte wordt er doorbetaald.

Salarisschaal Autotechnicus

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Autotechnicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Autotechnicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Autotechnicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Autotechnicus vacatures

Vacature Autotechnicus
APS Personeelservices
Functieomschrijving Is bij jou de klant ook altijd koning? Weet jij met jouw skills iedere auto weer als nieuw te repareren? En ben je altijd op de hoogte van de …
Vacature Eerste Autotechnicus
Service Only
Functieomschrijving Eerste Autotechnicus Ben jij een ervaren Eerste Autotechnicus en wil je graag dagelijks aan de slag met het uitvoeren van diverse werkzaamheden binnen onze moderne werkplaats? Dan zoeken wij …
Vacature Leerling Eerste Autotechnicus
Ames Autobedrijf B.V.
Functieomschrijving Leerling (Eerste) Autotechnicus Is het jouw hobby om regelmatig bezig te zijn met het sleutelen aan je scooter of auto en wil jij dit dagelijks doen in een werkplaats? …
Vacature Bedrijfsautotechnicus
Internat. Transportbedrijf L. van der Lee en Zonen BV
WIE ZOEKEN WIJ? Ben jij een ervaren bedrijfsautotechnicus en sta je open voor een nieuwe uitdaging? Wil jij werken bij een gezonde en groeiende organisatie? Wij zijn op zoek naar …
Vacature Autotechnicus
Randstad Recruitment Center
Functieomschrijving Auto Ventura dealer van premium merken zoals Jaguar en Landrover en straks ook Porsche . Willen graag kennis maken met een nieuwe collega Autotechnicus in Goes. wat bieden wij …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Autotechnicus

Wat is de toekomst van Autotechnicus?

Voor een Autotechnicus zijn er vele doorgroeimogelijkheden. Een Autotechnicus kan doorgroeien naar de functie van Eerste Autotechnicus, door middel van de opleiding Eerste Autotechnicus. Deze opleiding kan vervolgd worden met een specialistenopleiding niveau 4, waarmee men Technisch Specialist Personenauto's kan worden.

Doordat de sector continue in ontwikkeling is, zijn er veel vacatures. Er ontstaan ook meer functies op HBO niveau.
 

Baankans Autotechnicus

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

147


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Autotechnicus worden: Opleidingen tot Autotechnicus

Wil je Autotechnicus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Autotechnicus.

Hoe word je een Autotechnicus? 

Voor het beroep van Autotechnicus wordt een afgeronde VMBO opleiding (Motor)Voertuigentechniek, VMBO-t (MAVO) of een relevante assistentenopleiding (AMB) gevraagd. Die laatste opleiding duurt twee jaar.

Het beroep Autotechnicus kan ook worden uitgeoefend met een opleiding beroepsopleidende leerweg (BOL) of beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Beide opleidingen duren twee jaar.  De BBL kent een dag per week meer stage gedurende de twee jaren van opleiding. Degene die de BBL opleiding volgen kunnen voor hun werk salaris krijgen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Autotechnicus

Er zijn geen opleidingen Autotechnicus aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Autotechnicus in werkt

Bekijk alle opleidingen Automotive

Omscholen of doorgroeien tot Autotechnicus

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Autotechnicus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Autotechnicus zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Autotechnicus

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Autotechnicus?

Competenties en Vaardigheden Autotechnicus

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Autotechnicus nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Autotechnicus nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Autotechnicus

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Autotechnicus

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Autotechnicus. Als Autotechnicus wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Autotechnicus:


zie volledige beschrijving persoonstype Autotechnicus

Vakkennis voor een Autotechnicus

Het is voor een Autotechnicus ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Autotechnicus zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Autotechnicus


Werkervaring Autotechnicus

Het is voor een startend Autotechnicus die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Autotechnicus is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Automonteur, Verkoopadviseur personenauto's, Autospuiter, Assistent Mobiliteitsbranche, Logistiek Medewerker Mobiliteitsbranche .

Iets anders leren?

Is Autotechnicus het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Autotechnicus

Met wie werkt een Autotechnicus samen? 

Een Autotechnicus geeft aan zijn leidinggevende door welke onderhoudsbeurten uitgevoerd zijn. Klanten worden op een klantvriendelijke manier geholpen bij het oplossen van een probleem met hun auto. Met collega's wordt goed samengewerkt. Men helpt elkaar mocht dat nodig zijn.


  • Leidinggevende
  • Klanten
  • Collega's
Autotechnicus


Organisaties waar een Autotechnicus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Autotechnicus meestal werkt.

Waar werkt een Autotechnicus?

Als Autotechnicus werk iemand meestal in een garage voor personenwagens of in de garage van een bedrijf dat eigen auto’s heeft.

Meer weten over werken in de Installatie, Onderhoud & Reparatie?

Bekijk werken in Installatie, Onderhoud & Reparatie

Best beoordeelde werkgevers Autotechnicus

Waar kun je het beste werken als Autotechnicus? Hieronder vind je de best door de Autotechnicus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Autotechnicus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Autotechnicus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Autotechnicus.

Welke competenties heeft een Autotechnicus nodig?

Een Autotechnicus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Autotechnicus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Autotechnicus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Autotechnicus nodig? 

Een Autotechnicus kan precies en nauwkeurig werken, zodat juiste onderdelen goed vervangen worden. Hij is iemand die conscientieus en ordelijk en streeft naar altijd naar verbetering. Dit komt goed van pas omdat hij veel verschillende klachten af moet handelen (Perfectionist). Verder is de Autotechnicus zelfverzekerd en doelgericht. Hij kan deze eigenschappen goed gebruiken, omdat het werk op een zelfstandige manier tot een goed eind gebracht moeten worden (Succesvolle Werker).

Bekijk de persoonstypen voor Autotechnicus


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Autotechnicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Autotechnicus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Autotechnicus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Autotechnicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Autotechnicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Autotechnicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Autotechnicus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Autotechnicus iets voor je?

Zou je graag Autotechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Autotechnicus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Autotechnicus?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Autotechnicus

Vacature Bedrijfsautotechnicus EBAT | Mobiliteitsoplossingen
WR
Over de werkgever: • Wij zijn een toonaangevend internationaal mobiliteitsbedrijf. • Ben jij op de hoogte van moderne elektronica, pneumatiek en hydraulica? • Heb je ervaring als EBAT? Vaste baan: …
Vacature Trailermonteur Autotechnicus | Bedrijfswagenmonteur
WR
Wie wordt jouw werkgever?: • Wij repareren en onderhouden trailers. • Ben jij een trailermonteur? • Heb jij ervaring in de trailersector? Vaste baan: Trailermonteur Autotechnicus | Bedrijfswagenmonteur | 2.400 …
Vacature Autotechnicus
Randstad Recruitment Center
Functieomschrijving Auto Ventura dealer van premium merken zoals Jaguar en Landrover en straks ook Porsche . Willen graag kennis maken met een nieuwe collega Autotechnicus in Goes. wat bieden wij …
Vacature 1e Autotechnicus - Tilburg
VNOM, Tilburg
Autotechnicus - Wat ga je doen? Heb jij ervaring als Autotechnicus? Ben jij op zoek naar een vaste baan? Lees dan snel verder Wij zijn namelijk opzoek naar een 1e …
Vacature Eerste Autotechnicus - Rotterdam
VNOM, Rotterdam
Autotechnicus - Wat ga je doen? Beschik jij als Eerste Autotechnicus over sleutelvaardigheden, leiderschap en verantwoordelijkheid? Heb jij het in je om jonge monteurs te begeleiden en te helpen in …

Actuele blogposts


reacties op Autotechnicus

Michael Flokstra

Het moet mij van het hart dat ik nog altijd vind dat een autotechnicus gezien zijn erorme brede inzet in techniek, nog zo ontzettend onderbetaald wordt! Als je het vergelijkt met mindere complexe banen , dan is het salaris vaak nog lager als van iemand die hierin veel minder studie heeft genoten met álle respect.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar