Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek? Lees de functieomschrijving.

De Bibliothecaris van een Universiteit is directeur van de Universiteitsbibliotheek. Universiteitsbibliotheken proberen zoveel mogelijk in wetenschappelijke informatie te voorzien om wetenschappelijk onderwijs en onderzoek op hoog niveau te faciliteren. De Bibliothecaris heeft praktische leidinggevende en meer inhoudelijke op beleid gerichte taken. Allereerst is hij belast met de coördinatie van en verantwoordelijkheid voor de dagelijkse gang van zaken. Hij geeft hiertoe leiding aan sectoren of afdelingen. Deze variëren per bibliotheek, maar zijn grofweg te verdelen in een ondersteunende afdeling, een afdeling publieksdiensten, waaronder ook informatievoorzining, en eventueel een innovatie-afdeling. Hij ziet toe op de uitvoering en kwaliteit van werkzaamheden en beleid (waaronder personeelsbeleid). Soms wordt hij hierin gesteund door assistent-Bibliothecarissen van deelbibliotheken als een Medische Bibliotheek of Letterenbibliotheek.

Naast interne bedrijfsvoering is de kwaliteit en volledigheid van informatievoorziening zijn verantwoordelijkheid. Hij tracht niet alleen te voorzien in de vraag van de diverse faculteiten en opleidingen van de eigen universiteit. Door de komst van internet en explosieve toename van digitale informatie is de ontsluiting van informatie van andere bibliotheken evenzo belangrijk geworden. Bibliothecarissen van Universiteitsbibliotheken werken nauw samen om als het ware een nationale collectie samen te stellen, waardoor wetenschappers en studenten toegang krijgen tot veel meer informatie.

Hoewel Bibliothecarissen van Universiteiten een overkoepelend gezamenlijk beleid voeren, is er voor de Bibliothecaris nog altijd ruimte om vorm te geven aan het beleid van zijn eigen instelling. Hij is verantwoordelijk voor de begroting en jaarplannen, geeft wanneer nodig vorm aan de organisatiestructuur van de bibliotheek, plant, initieert en ziet toe op de uitvoering vanprojecten als digitalisering van de collectie, modernisering van gebouwen en faciliteiten en professionalisering van het personeel en vertegenwoordigt (en behartigt de belangen van) de bibliotheek naar externe relaties en media. Hij legt verantwoording af aan het College van Bestuur.

Wil je werken als Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek?

Werk je al als Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Informatiespecialist
 • Hoogleraar
 • Universitair Docent
 • Medewerker Universiteitsbibliotheek
 • Bibliothecaris/Directeur Universiteitsbibliotheek

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €5463 tot €7142

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek

Wat verdient een Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek?

Een Bibliothecaris van de Universiteit zit in schaal 16 (CAO Nederlandse Universiteiten) en verdient daarmee bruto tussen de €5463 en €7142 per maand. Daarnaast is er een eindejaarsuitkering van 8,3%, een vakantietoeslag van 8% en kan de medewerker rekenen op 41 vakantiedagen per jaar (bij volledige aanstelling). Ook bestaan er gunstige regelingen rond een sabbatical, ouderschapsverlof en parttime werken.

Salarisschaal Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek

Hoe goed is de toekomst voor de Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek? 

De functie is een eindpunt in de richting van wetenschappelijke informatievoorziening en management. Doorgroeien is er dus niet bij, maar met de ervaring die hij heeft opgebouwd kan de bibliothecaris passen op andere directie- of managementfuncties in de culturele sector of bij het rijk. Bibliothecarissen van de Universiteit hebben over het algemeen veel ervaring opgedaan voor zij deze positie bereikten. De functie is zeer beperkt beschikbaar - er zijn slechts dertien Universiteitsbibliotheken.

Baankans Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek worden: Opleidingen tot Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek

Hoe word je een Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek? 

De Bibliothecaris van een Universiteitsbibliotheek is een manager met een wetenschappelijke achtergrond. Door de snel veranderende vraag naar verschillende soorten informatie moet de Bibliothecaris niet alleen kennis hebben van informatievoorziening en wetenschap, maar ook over managementkwaliteiten beschikken om in te springen op moderne ontwikkelingen. Bibliothecarissen van de Universiteit hebben dan ook vaak managementervaring opgedaan in eerdere functies.

Er zijn een Universitaire bachelor en master die opleiden in informatiewetenschap: Culturele Informatiewetenschap. Dit is een goede, maar niet noodzakelijke voorbereiding op hogere functies in een (Universiteits)bibliotheek.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek

Meer opleidingen Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek

Weet je nog niet of je Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek

Met wie werkt een Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek samen? 

De Bibliothecaris brengt vraag en aanbod bij elkaar. Hij voert overleg met vertegenwoordigers van diverse faculteiten en opleidingen - Universitair Docenten, Hoogleraren - om te zorgen dat collectie en onderwijs op elkaar aansluiten. Daarnaast houdt hij meer algemeen de stand van de collectie in de gaten, om te zorgen dat de Universiteitsbibliotheek op het hoogste niveau (nationaal en internationaal), zowel in onderzoek als in onderwijs, mee kan draaien. Hiertoe werkt hij samen met Directeuren van andere Universiteitsbibliotheken. Als leidinggevende heeft hij natuurlijk te maken met bibliotheekpersoneel, waaronder de Informatiespecialisten die de verbinding vormen met gebruikers van de bibliotheek. Zij brengen beleid in de praktijk en kunnen terugkoppelen wat aanpassing behoeft en wat goed loopt.


 • Informatiespecialist
 • Hoogleraar
 • Universitair Docent
 • Medewerker Universiteitsbibliotheek
 • Bibliothecaris/Directeur Universiteitsbibliotheek
Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek


Organisaties waar een Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek werkzaam is

Waar werkt een Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek meestal? 

De Bibliothecaris van de Universiteit werkt bij een instelling voor wetenschappelijk onderwijs. Universiteiten vallen onder de publieke sector en zijn dus non-profit instellingen.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek

Waar kun je het beste werken als Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek? Hieronder vindt je de best door de Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek.

Competenties, Skills en Vaardigheden Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek:

Welke competenties heeft een een Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek

Wat voor persoonlijkheid heb je als Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek nodig? 

De Bibliothecaris moet in staat zijn om op vele fronten mee te draaien en uit veel informatie de kern te halen. Hij moet kunnen werken binnen de grenzen van de bibliotheek maar daar ook overheen kunnen kijken. Hij hecht belang aan geïnformeerdheid, voor hemzelf en voor anderen (Waarnemer). Hij moet in staat zijn onafhankelijk beslissingen te nemen en zijn eigen visie te onderbouwen. Hij heeft inzicht in de wereld van de wetenschap en informatievoorziening en is in staat de universiteitsbibliotheek mee te laten gaan met zijn tijd. Hij neemt initatief, is degene die voorop loopt en anderen eenvoudig overtuigt om te volgen. Hij is zelfverzekerd (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek iets voor je?

Zou je graag Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Bibliothecaris/ Directeur Universiteitsbibliotheek bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar