Big Data Engineer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Big Data Engineer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Big Data Engineer. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Big Data Engineer nodig heeft.Wat doet een Big Data Engineer? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Big Data Engineer?

Waar een Data scientist zich bezighoudt met het verzamelen en analyseren van de data die een organisatie opbouwt en een Machine Learning Engineer zich volledig richt op die data onderzoeken met behulp van Machine Learning, zit de Big Data Engineer aan de andere kant van deze hiërarchie.

De taak van een Big Data Engineer is om te bedenken hoe de data onderhouden moet worden. Onder andere hoe de data verzameld en opgeslagen wordt, hoe de data komt bij de onderdelen van de organisatie die ze nodig hebben en hoe deze logistiek soepel blijft lopen.

Past het beroep Big Data Engineer bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wat doet een Big Data Engineer?

Een big data engineer bouwt infrastructuren om grote hoeveelheden data op te slaan en te kunnen verwerken. Dit komt neer op databases en algoritmes om structuur aan te brengen in die data zodat de belangrijke data snel gevonden kan worden en geleverd worden daar waar het nodig is.

Vaak is de big data engineer ook deels verantwoordelijk voor het verzamelen van deze data. Hierbij moet je denken aan software ontwikkelen die dit soort data haalt uit bijvoorbeeld processen uit het eigen bedrijf, openbare gegevens van concurrenten of data van het internet.

De taken van een Big Data Engineer zijn:
-Infrastructuur ontwikkelen om big data in op te slaan
-Software maken die data verzamelt en opslaat
-Externe en interne bronnen combineren
-De data klaarmaken zodat analisten er mee aan de slag kunnen

Andere namen het beroep Big Data Engineer

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Big Data, Data engineer


Vacatures Big Data Engineer

Op zoek naar een nieuwe baan als Big Data Engineer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Big Data Engineer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Big Data Engineer per ervaringsniveau

junior Big Data Engineer vacatures startend Big Data Engineer vacatures senior Big Data Engineer vacatures beginnend Big Data Engineer vacatures trainee Big Data Engineer vacatures leidinggevend Big Data Engineer vacatures medior Big Data Engineer vacatures aankomend Big Data Engineer vacatures ervaren Big Data Engineer vacatures leerling Big Data Engineer vacatures vacatures omscholen tot Big Data Engineer vacatures opleiding tot Big Data Engineer

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Big Data Engineer

Wat verdient een Big Data Engineer?

Een junior Big Data Engineer kun je verwachten rond de €2500 per maand te verdienen. Wanneer je een jaar of 3 ervaring hebt en het junior label achter je hebt gelaten, kun je al gauw rekenen op een salaris van €3500 per maand of uiteindelijk zelfs tot €5800 per maand.

Gemiddeld in Nederland ligt het salaris van Data Engineers rond de €52.000 per jaar.

Salarisschaal Big Data Engineer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Big Data Engineer

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Big Data Engineer


Bekijk het salaris Big Data Engineer per ervaringsniveau

Salaris junior Big Data Engineer Wat verdient een startend Big Data Engineer? Wat is het loon senior Big Data Engineer? beginnend Big Data Engineer salaris Maximaal salaris trainee Big Data Engineer Hoeveel verdient een leidinggevend Big Data Engineer? Wat is het salaris van een medior Big Data Engineer? Salaris aankomend Big Data Engineer Wat verdient een ervaren Big Data Engineer? Welk salaris krijgt een leerling Big Data Engineer?


Big Data Engineer worden: Opleidingen tot Big Data Engineer

Wil je Big Data Engineer worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Big Data Engineer.

Hoe word je een Big Data Engineer? 

Big Data Engineers hebben vooral kennis nodig van hoe te werken met grote data sets. Dit leer je vooral bij IT-gerelateerde studies.

Voorbeelden van zowel HBO als WO-opleidingen zijn:
-Computer Science
-Software Engineering
-Informatica
-Applied Data Science

Opleidingen Big Data Engineer

Masterclass Big Data
Big Data is tegenwoordig een populair begrip. Elke dag worden grote hoeveelheden data geproduceerd van verschillende aard en oorsprong. Het juiste gebruik kan grote voordelen voor een organisatie hebben. De …
Masterclass Big Data
Big Data Professional: data driven • data analytics • datavisualisatie
Big Data Professional: de opleiding tot data professional De mogelijkheden om data te verwerken en te analyseren neemt exponentieel toe. Dat brengt voor organisaties veel uitdagingen, maar ook grote kansen …
Big Data Professional: data driven • data analytics • datavisualisatie
Big Data Business analist
De opleiding Big Data Business Analist neemt je mee in een breed scala van onderwerpen in de datawereld. Het laat je ervaren wat de onderwerpen betekenen in relatie tot jouw …
Big Data Business analist
Big Data & Analytics voor Financials
Wil je de mogelijkheden van Big Data en Analytics ontdekken? Zoek je een praktische cursus over Big Data speciaal voor financials? Volg de training Big Data & Analytics en ontvang …
Big Data & Analytics voor Financials
Blended class Big Data en Business AI
Alle data is ‘big’ en zo goed als alle intelligentie is artificieel. Die combinatie leidt tot een buitenge­woon disruptieve beweging voor alle organisaties die hun klantengegevens nog op klassieke wijze …
Blended class Big Data en Business AIBig Data Engineer worden: Omscholen tot Big Data Engineer

Als je je wilt omscholen tot Big Data Engineer is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Big Data Engineer zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Big Data Engineer dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Traineeship vacatures Big Data Engineer

Vacature Data Engineering Traineeship
Educom
Functieomschrijving Data en slimme software bieden vaak de oplossing bij maatschappelijke en bedrijfskundige uitdagingen. Data staat dan ook bij vrijwel elke organisatie op de strategische agenda. De hoeveelheid data neemt …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Big Data Engineer

Als je Big Data Engineer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Big Data Engineer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Big Data Engineer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Big Data Engineer?


Competenties en Vaardigheden Big Data Engineer:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Big Data Engineer.

Welke competenties heeft een Big Data Engineer nodig?

Een Big Data Engineer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Conceptueel denken
Conceptueel denken

Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten

Omschrijving

Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.

Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.

Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Big Data Engineer

 • Methodisch werken
 • Aandacht voor details
 • Punctueel
 • Analytisch vermogen
 • Kritisch denken
 • Controleren
 • Voorbereiden
 • Prioriteiten stellen
 • Verbanden leggen
 • Creatief denken
 • Verbeeldingskracht
 • Doelgericht
 • Vasthoudendheid
 • Ambitie

Persoonlijkheid en Eigenschappen Big Data Engineer

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Big Data Engineer passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Big Data Engineer nodig? 

Een Big Data Engineer gaat over grote groepen data, die zo goed mogelijk georganiseerd moet worden. Het is daarom belangrijk om nauwkeurig te zijn. Dit is iets dat de Perfectionist goed ligt.
Daarnaast is het ook belangrijk om de datastructuur te kunnen beoordelen en optimaliseren en inzichtelijk maken. Dat is iets dat goed past bij de Waarnemer.

Bekijk de persoonstypen voor Big Data Engineer


Eigenschappen Big Data Engineer

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Big Data Engineer

Wat zijn de baankansen voor een Big Data Engineer?

Het beroep van Big Data Engineer heeft veel overlap met andere beroepen die met grote sets aan data aan de slag gaan. Er zijn weliswaar andere vaardigheden voor nodig, maar binnen die functies is het zeker mogelijk om over te stappen.

De actuele kans op werk voor een Big Data Engineer

Het beroep Big Data Engineer is onderdeel van de beroepsfamilie Actuarieel rekenaars en statistisch analisten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Actuarieel rekenaars en statistisch analisten is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

218

Baankans Big Data Engineer

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Big Data Engineer

Je kunt als Big Data Engineer een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Big Data Engineer is onderdeel van de beroepsfamilie Actuarieel rekenaars en statistisch analisten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Big Data Engineer


Organisaties waar een Big Data Engineer werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Big Data Engineer meestal werkt.

Waar werkt een Big Data Engineer?

Voor steeds meer bedrijven is Big Data relevant. Dit houdt in dat steeds meer bedrijven de infrastructuur nodig hebben om die data te kunnen verzamelen en op te slaan. Net zoals andere functies die te maken hebben met data verzamelen en onderzoeken bestaan hier consultancy bedrijven voor en zullen veel Data Engineers ook bij die bedrijven in dienst zijn.

Grotere organisaties, met meer data en budget zullen hun eigen Big Data Engineers in dienst hebben.

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Netwerk Big Data Engineer

Met wie werkt een Big Data Engineer samen? 

Een Big Data Engineer onderhoudt de data waarmee data-analisten aan de slag gaan. Het is dus nodig om met hen samen te werken zodat zij hun werk optimaal kunnen doen.


 • Data Scientist
 • Data Engineer
Big Data Engineer

Interview met een Big Data Engineer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Big Data Engineer:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Big Data Engineer verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Big Data Engineer?

De beroepen die verwant zijn aan Big Data Engineer zijn:
Data-analist
Salaris: €2000 tot €5500
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Data Engineer
Salaris: €2800 tot €4500
Opleiding: WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Data Scientist
Salaris: €2800 tot €4500
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Big Data Engineer in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Data Scientist
 • Data Engineer

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2500 tot €5800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

218Ga direct naar