Bookmaker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Bookmaker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Bookmaker? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Bookmaker wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Bookmaker, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Bookmaker


Vacatures Bookmaker

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Bookmaker?

Bookmaker’ is een Engelse term voor iemand die gokken op een wedstrijd of andersoortige gebeurtenis met nog onbekende uitkomst mogelijk maakt. Het beroep is ontstaan bij paardenraces, maar bestaat nu praktisch voor alle sporten waar mensen geld op willen inzetten. Ook zijn er soms bookmakers voor politieke verkiezingen, televisieshows (bijvoorbeeld talentenshows zoals The Voice of … of Idols) of prijsuitreikingen (bijvoorbeeld de Oscars). Een bookmaker kan zowel een persoon als een bedrijf zijn.

De bookmaker bepaalt de verhouding tussen inzet en uitbetaling. Voor waarschijnlijke uitslagen is dit meestal een kleiner percentage, terwijl voor onwaarschijnlijke uitslagen de winstmarges enorm kunnen zijn. Deze verhouding is vooraf vastgesteld, het precieze bedrag dat deelnemers uitbetaald krijgen (of niet) later. Bij de berekening van de verhoudingen komen ingewikkelde wiskundige berekeningen kijken, en er zijn veel verschillende manieren voor een bookmaker om geld te verdienen aan een wedstrijd of gebeurtenis.

Het beroep van bookmaker is niet in alle landen toegestaan. Sommige landen staan het toe (Nederland bijvoorbeeld), anderen helemaal niet (bijvoorbeeld de Verenigde Staten), en in weer andere landen mag alleen (een afgevaardigde van) de overheid optreden als bookmaker (Canada en Zweden zijn hier voorbeelden van). Wanneer bookmaking toegestaan is bestaan daar vaak wel specifieke regels voor (met name in Europa). In de Verenigde Staten wordt er alsnog illegaal veel geld verdiend aan het gokken op sporten.

Met de groei van gokken op internet zijn landsgrenzen daarbij minder belangrijk geworden, en is het beroep van bookmaker (in zijn nieuwe vorm) veel gegroeid. Veel goksites verbieden wel gokken wanneer de bezoeker van de site in een land woont waar gokken verboden is, maar dit maakt gokken daar niet onmogelijk. Ook op internet floreert de illegale bookmaking.


Past het beroep Bookmaker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Bookmaker per stad

Vacatures Bookmaker Alkmaar

Vacatures Bookmaker Almelo

Vacatures Bookmaker Almere

Vacatures Bookmaker Alphen aan den Rijn

Vacatures Bookmaker Amersfoort

Vacatures Bookmaker Amstelveen

Vacatures Bookmaker Amsterdam

Vacatures Bookmaker Apeldoorn

Vacatures Bookmaker Arnhem

Vacatures Bookmaker Assen

Vacatures Bookmaker Bergen op Zoom

Vacatures Bookmaker Breda

Vacatures Bookmaker Capelle aan den IJssel

Vacatures Bookmaker Delft

Vacatures Bookmaker Den Bosch

Vacatures Bookmaker Den Haag

Vacatures Bookmaker Den Helder

Vacatures Bookmaker Deventer

Vacatures Bookmaker Doetinchem

Vacatures Bookmaker Dordrecht

Vacatures Bookmaker Ede

Vacatures Bookmaker Eindhoven

Vacatures Bookmaker Emmen

Vacatures Bookmaker Enschede

Vacatures Bookmaker Gouda

Vacatures Bookmaker Groningen

Vacatures Bookmaker Haarlem

Vacatures Bookmaker Haarlemmermeer

Vacatures Bookmaker Heerlen

Vacatures Bookmaker Helmond

Vacatures Bookmaker Hengelo

Vacatures Bookmaker Hilversum

Vacatures Bookmaker Hoogeveen

Vacatures Bookmaker Hoorn

Vacatures Bookmaker Katwijk

Vacatures Bookmaker Leeuwarden

Vacatures Bookmaker Leiden

Vacatures Bookmaker Lelystad

Vacatures Bookmaker Maastricht

Vacatures Bookmaker Middelburg

Vacatures Bookmaker Nieuwegein

Vacatures Bookmaker Nijmegen

Vacatures Bookmaker Oss

Vacatures Bookmaker Purmerend

Vacatures Bookmaker Roermond

Vacatures Bookmaker Roosendaal

Vacatures Bookmaker Rotterdam

Vacatures Bookmaker Schiedam

Vacatures Bookmaker Spijkenisse

Vacatures Bookmaker Terneuzen

Vacatures Bookmaker Tilburg

Vacatures Bookmaker Utrecht

Vacatures Bookmaker Veenendaal

Vacatures Bookmaker Venlo

Vacatures Bookmaker Vlaardingen

Vacatures Bookmaker Westland

Vacatures Bookmaker Zaanstad

Vacatures Bookmaker Zeist

Vacatures Bookmaker Zoetermeer

Vacatures Bookmaker Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Bookmaker

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Bookmaker?

Het beroep van bookmaker ligt aan tal van juridische banden zodat er niet ten onrechte bakken met geld kunnen worden verdiend. Desondanks kúnnen er bakken met geld worden verdiend, door een slimme berekening van de verhoudingen en een groot aantal deelnemers dat ook veel geld inzet. Bij bookmakers die in dienst zijn bij een bookmaker (een bedrijf) zal dit salaris beperkt zijn, hoewel er waarschijnlijk vaak sprake is van prestatiegerichte bonussen. Voor een bookmaker die zelfstandig werkt is er echter geen grens. Pakt hij het slim aan, en heeft hij veel bieders met veel inzet, dan kan hij naar huis gaan met duizenden euro’s. Doet hij dit meermalen per maand, dan is een royaal maandsalaris het resultaat.


Hoe word je een Bookmaker? 

Voor het beroep van bookmaker is in principe geen opleiding nodig. Bepaalde vaardigheden zijn natuurlijk wel van belang, maar deze kunnen met meerdere opleidingen alsmede met zelfstudie opgedaan worden.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Bookmaker

Er zijn geen opleidingen Bookmaker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Bookmaker in werkt

Bekijk alle opleidingen Betting & Gaming


Omscholen tot Bookmaker

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Bookmaker. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Bookmaker

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Bookmaker

Als je Bookmaker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Bookmaker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Bookmaker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Bookmaker?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Bookmaker

Een Bookmaker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn

Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit

Omschrijving

Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.

Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn. 

Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Presenteren
Presenteren

Steekwoorden: boodschap, structureel, publiek, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen kunnen op een duidelijke en heldere manier hun boodschap overbrengen. Zij stemmen hun presentatie af op het publiek. Deze presentatoren maken hierbij vaak gebruik van middelen als PowerPoint, hand-outs of digitale beelden. Deze middelen sluiten goed aan bij het verhaal en op deze manier wordt de boodschap overgebracht op het publiek.

Sterke punten
Goede presentatoren kunnen gestructureerd een verhaal vertellen, maar ook spontaan reageren op onverwachte situaties. Daarnaast zijn ze resultaatgericht: ze willen de boodschap overbrengen. Ook hebben deze mensen vaak weinig last van zenuwen.

Zwakke punten
Mensen die teveel willen presenteren kunnen gemaakt overkomen. Zij hebben soms een onnatuurlijke houding en reageren op een verkeerde manier op onverwachte situaties. 

Vaardigheden Bookmaker

 • Inlevingsvermogen
 • Omgaan met veranderingen
 • Flexibiliteit
 • Oog voor detail
 • Zorgvuldigheid
 • Nauwkeurigheid
 • Analyseren
 • Systematisch denken
 • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
 • Cijfermatigheid
 • Onderhandelen
 • Rekenvaardigheid
 • Vriendelijkheid
 • Respectvol
 • Dienstverlenendheid
 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Ontspannenheid
 • Improvisatievermogen
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Bookmaker nodig? 

Het traditionele idee van de bookmaker is iemand die optimistisch en energiek is (Levensgenieter) en ter plekke mensen aanspoort hun geld te zetten op een bepaalde deelnemer. Deze soort bookmaker kan goed overtuigen, presenteren maar heeft ondertussen zijn zaakjes uitstekend op orde, en komt altijd als beste uit de deal. Hiermee heeft deze een combinatie van eigenschappen van de Baas, de Bemiddelaar en de Perfectionist. Het moderne beroep van bookmaker vereist het persoonlijke contact vaak niet meer, maar het belang van een zakeninstinct zal nooit verdwijnen.


Eigenschappen Bookmaker

 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Zelfverzekerdheid
 • Optimisme
 • Energiek
 • VindingrijkheidWat zijn de baankansen voor een Bookmaker?

Voor bookmaker zijn nauwelijks vacatures te vinden, en dat heeft een duidelijke reden/oorzaak. Bookmakers beginnen met hun werk uit eigen initiatief of groeien in het beroep vanuit een ander beroep, bijvoorbeeld in de sportwereld of de financiële sector. Samen met het feit dat de goksector niet de meest transparante van het Nederlandse carrièrelandschap is, geeft dit redelijk duidelijk aan waarom er voor bookmaker geen vacatures in de krant te vinden zijn. Doorgroeimogelijkheden zijn ook niet echt relevant. Met het beroep van bookmaker kan veel geld verdiend worden, en zekerheid is er meestal sowieso niet.


Doorgroei mogelijkheden Bookmaker

Het beroep Bookmaker is onderdeel van de beroepsfamilie Croupiers en bookmakers.

Verwante beroepen Bookmaker


Waar werkt een Bookmaker?

De bookmaker werkt voor een bookmaker (een bedrijf), of zelfstandig als bookmaker. In sommige landen kan een bookmaker dus ook in dienst zijn van de overheid (zie het kopje beschrijving).


Met wie werkt een Bookmaker samen? 

Een bookmaker werkt of alleen, of voor een bookmaker (bedrijf). In het eerste geval staat de bookmaker vooral in contact met klanten (mogelijk heeft hij een financieel netwerk, maar dit zal hij buiten zijn werk om moeten aanleggen), in het tweede geval zijn alle collega’s die de bookmaker heeft simpelweg ook bookmakers. Waar een netwerk zeker van belang is in de gokwereld en bookmakers vaak ook een netwerk zullen aanleggen zijn er moeilijk beroepen te geven die hier deel van zouden uitmaken.


Bookmaker

Verwante beroepen Bookmaker:

Croupier
Salaris: € tot €
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Floormanager Speelautomaten
Salaris: € tot €
Opleiding: HBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Wedder
Salaris: € tot €
Opleiding: Geen
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Bookmaker in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar