Business Intelligence Developer Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Business Intelligence Developer? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Business Intelligence Developer. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je Business Intelligence Developer wordt.

 

Wat is een Business Intelligence Developer?

Een Business Intelligence Developer is de persoon binnen een BI-team die de BI-oplossingen daadwerkelijk ontwikkelt naar de behoeften van de (interne of externe) klant en deze implementeert.

Een Business Intelligence team houdt zich bezig met de informatiestromen binnen een organisatie. Dit houdt onder meer in het bij elkaar brengen en standaardiseren van informatie met als doel het helpen te voorzien van de organisatie van de juiste informatie.  Vaak hebben deze teams een adviserende rol en heeft elk onderdeel van het team zijn eigen takenpakket.

Binnen het BI-team is de Developer degene die zich het meest bezighoudt met de technische kant.Wat doet een Business Intelligence Developer?

Een BI Developer gebruikt verschillende software tools om de informatie die de (interne of externe) klant heeft zo te vormen dat dit tot nuttige inzichten leidt. In de praktijk komt dit neer op het werken met de data. De BI Developer is verantwoordelijk voor het daadwerkelijk bouwen van rapportages en dashboards. Ook is de BI Developer vaak betrokken bij het inrichten en opbouwen van het datawarehouse.
 

De taken van een BI Developer zijn:

 • In kaart brengen van de informatiebehoeften binnen een organisatie.
 • Opzetten en ontwikkelen van rapportages en dashboards.
 • De algoritmes opzetten die informatie uit de data halen.
 • Kennis delen en adviseren van collega’s binnen het BI-team.
 • Het opstellen van adviezen voor het management.

 

Wil je werken als Business Intelligence Developer?

Werk je al als Business Intelligence Developer en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Business Intelligence Developer worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Business Intelligence Developer, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Business Intelligence Developer in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

 • Business Intelligence Consultant

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €4000 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

6


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Business Intelligence Developer

Wat verdient een Business Intelligence Developer?

Een BI Developer is binnen het BI-team de specialist. Dit houdt in dat je meestal pas de kans krijgt om deze functie te vervullen na een aantal jaar als trainee in het BI-team te hebben gewerkt.

Na een jaar of 5 ervaring met BI-tools kun je als BI Developer rekenen op een salaris tussen de €4000 en €5000 bruto per maand. Als je veel ervaring hebt en waardevol bent voor je werkgever kan dit nog verder oplopen.

Ook is het gebruikelijk dat de werkgever kansen aanbiedt om jezelf verder te ontwikkelen, zoals trainingen en cursussen.

Salarisschaal Business Intelligence Developer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Business Intelligence Developer

Op zoek naar een nieuwe baan als Business Intelligence Developer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Business Intelligence Developer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Business Intelligence Developer vacatures

Vacature BI developer | Azure | ETL | Microsoft BI tooling
iSense
Bedrijfsomschrijving Onze klant biedt financiële dienstverlening aan organisaties binnen de non-profit sector. Hierbij kun je denken aan overheden en instellingen met een maatschappelijk belang. In vergelijking met andere financiële dienstverleners …
Vacature BI developer | Azure | ETL | Microsoft BI tooling
iSense ICT Professionals
Heb jij passie voor business intelligence en heb je ervaring met de MS BI Stack, Azure, SQL of T-SQL? Werk je graag in een organisatie waarin je mee kan denken …
Vacature BI Developer
iSense ICT Professionals
Altijd al aan de slag willen gaan in een Enterprise omgeving als ervaren BI Developer? Wil jij BI oplossingen bedenken en bouwen voor gebruikers wereldwijd? Wil jij graag aan de slag met SSRS, …
Vacature Junior BI Developer
iSense ICT Professionals
Altijd aan de slag willen gaan in een Enterprise omgeving als (junior) BI Developer? Ben jij in staat om complexe business vraagstukken te voorzien van een IT oplossing en deze …
Vacature BI developer | Azure | ETL | Microsoft BI tooling
iSense
Bedrijfsomschrijving Onze klant biedt financiële dienstverlening aan organisaties binnen de non-profit sector. Hierbij kun je denken aan overheden en instellingen met een maatschappelijk belang. In vergelijking met andere financiële dienstverleners …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Business Intelligence Developer

Wat is de toekomst van Business Intelligence Developer?

Zoals eerdergenoemd begin je eerst in het BI-team als trainee of consultant voordat je je specialiseert naar Developer. Dit is voornamelijk als je zelf meer interesse en aanleg hebt voor de technische kant van Business Intelligence.

Baankans Business Intelligence Developer

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

6


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Business Intelligence Developer worden: Opleidingen tot Business Intelligence Developer

Wil je Business Intelligence Developer worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Business Intelligence Developer.

Hoe word je een Business Intelligence Developer? 

BI Developers hebben vaak een HBO of WO-opleidingsachtergrond in informatica of bedrijfskunde. Als Developer is het belangrijk dat je aanleg hebt voor de informatica onderdelen van de werkzaamheden. Het is niet ongebruikelijk dat Developers daar inrollen vanuit een bedrijfskunde achtergrond. Ook kunnen mensen soms intern doorgroeien via cursussen die door de werkgever worden aangeboden.

1.     WO-opleidingen; Business Analytics of Kunstmatige Intelligentie
2.     Hbo-opleidingen; Technische bedrijfskunde of Business IT & Management
3.     Verder worden er talloze opleidingen en cursussen aangeboden voor de verschillende tools waar een BI Developer gebruik van maakt. Veel consultancy bedrijven bieden ook hun eigen traineeships aan waarbij je wordt opgeleid tot BI Developer.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Business Intelligence Developer

Business Intelligence Concepten
Business Intelligence (BI) is een onontkoombaar fenomeen voor iedere organisatie. Zonder Business Intelligence bent u niet in staat om de concurrentie aan te gaan. Is dit nu echt zo, of …
Business Intelligence Concepten
Certified Business Intelligence Professional (CBIP) - schriftelijke cursus
Certified Business Intelligence Professional (CBIP) – hét internationale kwaliteitskeurmerk voor Business Intelligence Certified Business Intelligence Professional (CBIP) is een wereldwijd aan belang winnende en de enige onafhankelijke persoonscertificering voor Business …
Certified Business Intelligence Professional (CBIP) - schriftelijke cursus
Training Business Intelligence: data analytics, digitale transformatie, business analytics
Business Intelligence is een multidisciplinair specialisme en dat maakt het tot een uitdaging. Techniek, organisatie, strategie, processen, innovatie en gedrag kun je namelijk niet los van elkaar zien. Deze mix …
Training Business Intelligence: data analytics, digitale transformatie, business analytics
Business Intelligence concepten
Lesmethode : Klassikaal Algemeen : Business Intelligence (BI) lijkt wel een onontkoombaar fenomeen voor iedere organisatie. Zonder BI tel je niet meer mee, ben je niet in staat om de …
Business Intelligence concepten
Training CBIP Examen
*Deze training is te volgen met een UWV Voucher! Certified Business Intelligence Professional (CBIP): een wereldwijd aan belang winnende en de enige onafhankelijke persoonscertificering voor business intelligence professionals.
Training CBIP Examen

Omscholen of doorgroeien tot Business Intelligence Developer

Als je Business Intelligence Developer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Business Intelligence Developer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Business Intelligence Developer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Business Intelligence Developer?

Competenties en Vaardigheden Business Intelligence Developer

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Business Intelligence Developer nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Business Intelligence Developer nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Business Intelligence Developer

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Innovatief
Innovatief
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Zelfsturing
Zelfsturing

Persoonlijkheid van een Business Intelligence Developer

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Business Intelligence Developer. Als Business Intelligence Developer wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Business Intelligence Developer:


zie volledige beschrijving persoonstype Business Intelligence Developer

Vakkennis voor een Business Intelligence Developer

Het is voor een Business Intelligence Developer ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Business Intelligence Developer zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Business Intelligence Developer

The basics of Business Intelligence with QlikView
In deze QlikView training/cursus maakt u kennis met de basisprincipes van QlikView. QlikView helpt zakelijke gebruikers gegevens te analyseren en BI visualisaties te creëren. De gedetailleerde inhoud van de cursus …
The basics of Business Intelligence with QlikView
Business Intelligence with QlikView
In deze QlikView cursus maak je uitgebreid kennis met de basisprincipes en gevorderde functionaliteiten van QlikView. Zo leer je QlikView te installeren, te configureren en te beheren. QlikView helpt zakelijke …
Business Intelligence with QlikView
Business Intelligence with TIBCO Spotfire
In deze online TIBCO Spotfire training leer je meer over het visualiseren van je data. Je leert hoe je data kunt toevoegen aan Spotfire en je database kunt connecten aan …
Business Intelligence with TIBCO Spotfire
Digital Learning - Business Intelligence – Certified Business Intelligence Professional (CBIP) cursus
Certified Business Intelligence Professional (CBIP) – hét internationale kwaliteitskeurmerk voor Business Intelligence Certified Business Intelligence Professional (CBIP) is een wereldwijd aan belang winnende en de enige onafhankelijke persoonscertificering voor Business …
Digital Learning - Business Intelligence – Certified Business Intelligence Professional (CBIP) cursus
Business Intelligence with TIBCO Spotfire
Business Intelligence with TIBCO Spotfire E-learning Bestel deze unieke Elearning cursus Business Intelligence with TIBCO Spotfire online, 1 jaar 24/ 7 toegang tot rijke interactieve video’s, spraak, voortgangsbewaking door rapportages en testen per …
Business Intelligence with TIBCO Spotfire

Werkervaring Business Intelligence Developer

Het is voor een startend Business Intelligence Developer die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Business Intelligence Developer is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Data-analist, Business Intelligence Consultant, Big Data Engineer, Machine Learning Engineer, Artificial Intelligence Engineer, Data Scientist .

Iets anders leren?

Is Business Intelligence Developer het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Business Intelligence Developer

Met wie werkt een Business Intelligence Developer samen? 

Een BI Developer werkt vaak in een BI-team waarin hij/ zij rapporteert aan de lead BI Developer. Vaak is er ook direct contact met andere mensen in de organisatie. Collega’s die helpen met de analyse van de data zijn bijvoorbeeld data scientists en business analisten.


 • Business Intelligence Consultant
Business Intelligence Developer


Organisaties waar een Business Intelligence Developer werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Business Intelligence Developer meestal werkt.

Waar werkt een Business Intelligence Developer?

De meeste BI Developers werken vanuit consultancy bedrijven. Ze werken op projectbasis voor verschillende bedrijven. Steeds vaker is het zo dat grote bedrijven hun eigen Business Intelligence afdeling hebben en ook Business Intelligence Developers in vaste dienst nemen.

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Best beoordeelde werkgevers Business Intelligence Developer

Waar kun je het beste werken als Business Intelligence Developer? Hieronder vind je de best door de Business Intelligence Developer beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Business Intelligence Developer.

Competenties, Skills en Vaardigheden Business Intelligence Developer:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Business Intelligence Developer.

Welke competenties heeft een Business Intelligence Developer nodig?

Een Business Intelligence Developer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Business Intelligence Developer

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Business Intelligence Developer passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Business Intelligence Developer nodig? 

Wat het werk van een BI Developer voornamelijk inhoudt is het analyseren van data. Om deze reden is het voor een BI Developer belangrijk dat je analytisch bent en inzichten kunt vinden in de data. Deze eigenschappen passen perfect bij de Waarnemer.

Het is ook belangrijk dat je je bevindingen kunt toepassen op de behoeftes van de opdrachtgever en duidelijk en opbouwend advies kunt geven. Een persoonstype dat hier goed bij past is de Bemiddelaar.

Als Developer ben je medeverantwoordelijk voor de inrichting van het datawarehouse en de algoritmes die gebruikt worden. Een gezonde dosis perfectionisme is nodig om tot het beste resultaat te komen. Om deze reden is nog een persoonstype dat hier goed bij past de Perfectionist.

Bekijk de persoonstypen voor Business Intelligence Developer


Bemiddelaar


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Business Intelligence Developer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Business Intelligence Developer

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Business Intelligence Developer

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Business Intelligence Developer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Business Intelligence Developer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Business Intelligence Developer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Business Intelligence Developer. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Business Intelligence Developer iets voor je?

Zou je graag Business Intelligence Developer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Business Intelligence Developer bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Business Intelligence Developer?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Business Intelligence Developer

Vacature BI Developer
Graafschap College
Wie zijn wij? Het Graafschap College is een regionaal opleidingscentrum in de regio Oost-Gelderland. Wij bieden middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en educatie voor jongeren en volwassenen aan circa 10.000 deelnemers. Onze …

Actuele blogposts


reacties op Business Intelligence Developer

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar