Curator Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Curator? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Curator, zoals: "Wat doet een Curator?", of "Wat verdient een Curator? of "Hoe word je een Curator?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Curator nodig heeft.Wat is een Curator?

De Curator heeft het beheer over de bezittingen van een natuurlijk persoon of van een rechtspersoon. De Curator is hiervoor door de rechter aangewezen. De Curator kan in twee verschillende situaties aangesteld worden. De eerste mogelijkheid is bij curatele en de tweede mogelijkheid is bij insolventies.

Bij curatele beheert de Curator het geld van een persoon die onder curatele is gesteld. Ook bij andere belangrijke beslissingen wordt de Curator dan betrokken. De Curator is dan de wettelijke vertegenwoordiger en zijn rol lijkt hierbij sterk op die van ouders of voogd. Bij insolventies is een rechtspersoon of natuurlijk persoon failliet verklaard. De Curator moet in het belang van de schuldeiser de boedel liquideren en indien mogelijk geld uitkeren aan de schuldeisers. De Curator moet hierbij goed de mogelijkheden en wettelijke regelingen in ogenschouw nemen. De Curator is de enige die bij een faillissement nog over het vermogen mag beslissen.

De exacte werkzaamheden van de Curator zijn hierbij zeer uiteenlopend. De Curator inventariseert de bezittingen, keert geld uit aan schuldeisers, zegt openstaande huur- en arbeidsovereenkomsten op, beheert het geld, opent alle post en e-mail en rapporteert de gang van zaken aan de rechter-commissaris. De rechter-commissaris houdt toezicht op het werk van de Curator.

Past het beroep Curator bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Curator

Op zoek naar een nieuwe baan als Curator? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Curator. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Curator vacatures

Vacature Mentor/ Curator (28-36 uur)
Gelderse Stichting voor Beheer en Bewindvoering (GSBB)
De Gelderse Stichting voor Beheer en Bewindvoering (GSBB) bestaat ruim 30 jaar en behartigt de belangen van 2100 cliënten in het kader van beschermingsbewind, curatele en mentorschap. We doen dit …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Curator

Wat verdient een Curator?

Het salaris van de Curator wordt de rechtbank vastgesteld.

Salarisschaal Curator

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Curator

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Curator


Curator worden: Opleidingen tot Curator

Wil je Curator worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Curator.

Hoe word je een Curator? 

Er is geen specifieke opleiding om Curator te worden. De Curator moet een juridische opleiding gevolgd hebben. Vervolgens gaat de Curator vaak eerst aan de slag als advocaat en doet zo juridische ervaring op. Hierbij specialiseert de Curator zich in faillissementsrecht en doet hierin ook ervaring op. Pas als de Curator veel ervaring heeft opgedaan, kan deze door de rechter aangesteld worden als Curator.

Opleidingen Curator

Internationale bevoegdheden van de curator & asset tracing
Tijdens deze bijeenkomst staan de internationale verhaalsmogelijkheden in geval van faillissementsfraude centraal. Allereerst worden de civielrechtelijke mogelijkheden van (het vinden van) verhaal voor aansprakelijkheidsvorderingen op de fraudeur (asset tracing en …
Internationale bevoegdheden van de curator & asset tracing
Civielrechtelijke aanpak van faillissementsfraude & de rol van de curator, RC en notaris
Deze bijeenkomst staat in het teken van de civiele aspecten van faillissementsfraude. Allereerst komen de beginselen uit het faillissementsrecht aan bod, waaronder de vereisten van de Pauliana. Vervolgens wordt ingegaan …
Civielrechtelijke aanpak van faillissementsfraude & de rol van de curator, RC en notaris
Basiscursus insolventierecht
De basis van het insolventierecht, Veel aandacht voor de actualiteit en toegesneden op de juridische praktijk; Docentenduo bestaande uit een rechter/rc en advocaat/curator Programma In deze basiscursus komt aan bod: …
Basiscursus insolventierecht
Basiscursus insolventierecht
De basis van het insolventierecht, Veel aandacht voor de actualiteit en toegesneden op de juridische praktijk; Docentenduo bestaande uit een rechter/rc en advocaat/curator Programma In deze basiscursus komt aan bod: …
Basiscursus insolventierecht
The Long Tail
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet The long Tail (Samenvatting) De economische wereld is in zeer korte tijd enorm veranderd. Op het …
The Long TailCurator worden: Omscholen tot Curator

Als je je wilt omscholen tot Curator is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Curator zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Curator dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Curator

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Curator

Als je Curator wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Curator zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Curator

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Curator?


Competenties en Vaardigheden Curator:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Curator.

Welke competenties heeft een Curator nodig?

Een Curator heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn

Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit

Omschrijving

Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.

Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn. 

Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.

Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Steekwoorden Competentie Onafhankelijkheid:

zelfverzekerd, zelfkennis, zelfontwikkeling, kritisch, zelfstandig

Omschrijving

Deze mensen nemen beslissingen op basis van hun eigen overtuigingen en niet zozeer op basis van overtuigingen van anderen. Deze mensen hebben vaak een duidelijke koers en laten zich niet zomaar van de wijs brengen. Zij werken zelfstandig en durven besluiten te nemen. Ze kijken kritisch naar het werk en hun functioneren, waardoor ze zichzelf verder kunnen ontwikkelen.

Sterke punten
Over het algemeen zijn deze mensen zelfverzekerd en beschikken ze over een goede zelfkennis en –ontwikkeling. Zij zetten voor zichzelf een bepaalde koers uit en bewandelen zelfstandig de weg ernaar toe.

Zwakke punten
Onafhankelijke mensen kunnen afstandelijk overkomen. Ze doen vaak dingen zelfstandig en hierdoor kan het voor omgeving lijken alsof ze zich afsluiten. Nog een gevaar van zelfstandig werken is stress. Onafhankelijke mensen vinden het lastig om hulp te vragen, waardoor de werkdruk enorm kan oplopen. 

Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie

Omschrijving

Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.

Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.

Organiseren
Organiseren

Steekwoorden: netwerken, communicatief vaardig, plannen, informatie beheren, gestructureerd 

Omschrijving

Mensen die goed kunnen organiseren, bereiden een evenement, presentatie, personeelsuitje of een andere gebeurtenis nauwkeurig voor. Zo regelen zij de dag en tijd, maar ook de spullen die nodig zijn, de mensen die nodig zijn enzovoort.

Goede punten
Personen die goed kunnen organiseren, kunnen goed plannen en efficiënt en gestructureerd werken. Ook stellen ze prioriteiten en weten ze via welke kanalen ze wat kunnen regelen. Ze zijn vaak ook goed in communiceren en netwerken.

Zwakke punten
Mensen die dingen regelen, kunnen soms niet goed samenwerken. Zij hebben al precies in hun hoofd wat er moet gebeuren en vinden dan soms vervelend als een ander zich ermee komt bemoeien. Ook vergt het organiseren van dingen vaak veel energie en dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Vaardigheden Curator

 • Vasthoudendheid
 • Methodisch werken
 • Zelfmanagement
 • Eigen mening
 • Plannen
 • Prioriteiten stellen
 • Budgetteren
 • Onderhandelen
 • Rekenen
 • Analytisch vermogen
 • Inlevingsvermogen
 • Afwegen

Persoonlijkheid en Eigenschappen Curator

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Curator passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Curator nodig? 

De Curator moet goed zelfstandig en onafhankelijk kunnen werken en het overzicht kunnen bewaren (waarnemer). Ook moet de Curator zelfverzekerd en direct werken (baas).

Bekijk de persoonstypen voor Curator


Eigenschappen Curator

 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Zelfverzekerd
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Curator

Wat zijn de baankansen voor een Curator?

Nadat de Curator een juridische opleiding gevolgd heeft, gaat de Curator eerst vaak aan de slag als advocaat om ervaring op te doen. Hier kan de Curator doorgroeien naar de functie van Curator. Binnen de juridische wereld zijn vaak nog wel meer doorgroeimogelijkheden.  

De actuele kans op werk voor een Curator

Het beroep Curator is onderdeel van de beroepsfamilie Advocaten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Advocaten is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Curator

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Curator

Je kunt als Curator een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Curator is onderdeel van de beroepsfamilie Advocaten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Curator

Verwante beroepen Curator


Organisaties waar een Curator werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Curator meestal werkt.

Waar werkt een Curator?

De Curator wordt aangesteld door de rechter. De Curator werkt hierdoor in opdracht van de rechtbank. De Curator werkt hierdoor in de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Juridisch?

Bekijk werken in Juridisch

Netwerk Curator

Met wie werkt een Curator samen? 

De Curator wordt door de rechter benoemd. Daarnaast is de Curator vaak eerst actief geweest als advocaat en heeft hierdoor veel contacten in de juridische wereld. Daarnaast heeft de Curator voor de werkzaamheden contact met de rechtspersoon of natuurlijk persoon en met de schuldeisers.


Curator

Interview met een Curator

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Curator in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Ga direct naar