Database Administrator Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Database Administrator? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep database administrator. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je database administrator wordt.

Wat is een Database Administrator?

De Database Administrator (DBA) is verantwoordelijk voor het configureren en onderhouden van een database/gegevensbank. Het is de taak van de Database Administrator om een database op zo'n manier te organiseren en in elkaar te zetten dat het bedrijf of de gebruiker makkelijk en snel alle informatie kan vinden die nodig is.

De Database Administrator stelt meestal zelf, onder leiding van bijvoorbeeld een database architect, de database samen. Als de database goed loopt, zorgt de hij ervoor dat alles goed blijft werken. Als er iets niet goed werkt, dan repareert de Database Administrator het probleem, of implementeert  veranderingen die de database moderniseren.

Naast het werken aan de database zelf, ondersteunt de Database Administrator ook het bedrijfsproces, door mensen te helpen met het gebruik van de database en steeds back-ups te maken van de gegevens zodat mensen altijd door kunnen blijven werken.

Vooral als er veranderingen in de database worden gemaakt moet de Database Administrator veel troubleshooten.

Wil je werken als Database Administrator?

Werk je al als Database Administrator en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Database Administrator worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Database Administrator, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Database Administrator in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Team
  • Database architect
  • Gebruikers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2500 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

96


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Database Administrator

Wat verdient een Database Administrator?

De Database Administrator verdient ongeveer tussen de €2500 en €5000 euro per maand. Verdere arbeidsvoorwaarden zijn conform die in de IT, namelijk met laptop en telefoon van de zaak, bonussen, en soms daarbij ook nog een leaseauto.

Salarisschaal Database Administrator

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Database Administrator

Op zoek naar een nieuwe baan als Database Administrator? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Database Administrator. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Database Administrator vacatures

SQL Server DBA met ervaring in complexe omgevingen
iSense
Functieomschrijving Ben jij een ervaren MS SQL Databasebeheerder? Heb je kennis en ervaring in grotere omgevingen? Vind je het een uitdaging om in veel verschillende projecten actief te zijn? Reageer …
DBA | SAP | IBM | Microsoft | Oracle | Complexe organisatie!
iSense
Functieomschrijving Werk jij het liefste als een Database Administrator bij een grote organisatie die werkt met complexe data? Reageer dan nu! Hierin speel jij een centrale rol tussen operating systems …
Oracle Database Administrator / System Engineer
ITRIS
Itris ondersteunt woningcorporaties op ICT-gebied bij het optimaliseren van hun dienstverlening aan huurders en kopers. Onze klantgerichte denkwijze hebben wij dan ook doorvertaald in alle facetten van ViewPoint, onze totaaloplossing …
MS SQL Server DBA
Sogeti Nederland B.V.
MS SQL Server DBA Spreekt Consolidatie, Virtualisatie en Database Cloud jou aan? Versterk dan ons Highly Experienced Competence Team! Het Database Competence Center binnen Sogeti biedt haar klanten ondersteuning bij …
Oracle® DBA
Sogeti Nederland B.V.
Oracle® DBA Durf jij mee te delen in het succes van de no. 1 dienstverlener in Nederland op het gebied van IT? Wat kun je? Die vraag stelt ieder bedrijf …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Database Administrator

Wat is de toekomst van Database Administrator?

De arbeidsmarkt is gunstig voor de Database Administrator, vooral als men met een specifieke database leert te werken (bijv. Oracle of SQL).

Verder is het mogelijk om door te groeien naar een positie in management, waarbij men (andere) Database Administrators aanstuurt.

Baankans Database Administrator

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

96


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Database Administrator worden: Opleidingen tot Database Administrator

Wil je database administrator worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Database Administrator? 

Om Database Administrator te kunnen worden heeft men minstens HBO Informatica nodig. Voor sommige databases geldt dat er nog certificaten gehaald moeten worden om ermee te kunnen werken.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Database Administrator

Oracle Database 12c/18c/19c: Administration Workshop
Lesmethode : Persoonlijk begeleid Algemeen : De cursus verschaft inzicht in de architectuur en concepten van de Oracle database 12c. Daarnaast behandelen we de specifieke taken van een databasebeheerder in …
Oracle11g Database Administrator
Lesmethode : Traject Algemeen : Na het volgen van onderstaande trainingen kun je aan de slag als beginnend Oracle DBA
OCP Oracle Database 11g Administrator
Lesmethode : Traject Algemeen : De cursussen in dit traject zijn geschikt ter voorbereiding op het behalen van certificering voor OCP - Oracle Database 11g Administrator Certified Professional. Dit traject …
OCA Oracle Database 11g Administrator
Lesmethode : Traject Algemeen : Dit traject is geschikt als voorbereiding op het SQL en DBA examen voor "Database 11g Administrator Certified Associate". Dit traject behandelt meer dan alleen de …
Oracle Certified Associate (OCA) 11g Database Administrator
OCICT Oracle Certified Associate (OCA) 11g Database Administrator Prijs: € 5.940,- Studieduur: 15 dagen Locaties: Apeldoorn, Eindhoven, Rotterdam, Nieuwegein, Weesp   In het kort Door een groeiende vraag naar Oracle vanuit het …
Meer opleidingen Database Administrator

Weet je nog niet of je Database Administrator wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Database Administrator of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Database Administrator

Met wie werkt een Database Administrator samen? 

De Database Administrator werkt meestal in een team van specialisten, dat de informatievoorziening verzorgt. Als er een aanwezig is, dan wordt de Database Administrator aangestuurd door de database architect. Deze ontwikkelt de database die de Database Administrator in elkaar zet.

Verder is er als er problemen zijn ook contact met de gebruikers van de database.


  • Team
  • Database architect
  • Gebruikers
Database Administrator


Organisaties waar een Database Administrator werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Database Administrator meestal werkt.

Waar werkt een Database Administrator?

Men komt meestal te werken bij een IT-bedrijf of een adviesbureau. Soms is het echter zo dat grote bedrijven hun eigen Database Administrator inhuren.

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Best beoordeelde werkgevers Database Administrator

Waar kun je het beste werken als Database Administrator? Hieronder vind je de best door de Database Administrator beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Database Administrator.

Competenties, Skills en Vaardigheden Database Administrator:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Database Administrator.

Welke competenties heeft een Database Administrator nodig?

Een Database Administrator heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Database Administrator

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Database Administrator passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Database Administrator nodig? 

Om de databaseservers goed te laten lopen, stelt de Database Administrator hoge eisen aan zichzelf en aan het systeem (Perfectionist). Verder moet hij steeds goed letten op de staat van de database om alles goed draaiende te houden en moet hij goed kunnen omgaan met grote hoeveelheden informatie (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Database Administrator


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Database Administrator

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Database Administrator

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Database Administrator

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Database Administrator

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Database Administrator dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Database Administrator belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Database Administrator. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Database Administrator iets voor je?

Zou je graag Database Administrator willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Database Administrator bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Database Administrator

Wiebe

Verwante beroepen Database Administrator zijn: Database Manager / Database Beheerder

johan

Een fijn en verantwoordelijk beroep.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar