Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding? Lees de functieomschrijving.

In het voortgezet onderwijs is advisering met betrekking tot bepaling van onderwijssoort, profielkeuze, keuze van vervolgopleiding, beroepskeuze en al het andere met betrekking tot de huidige en volgende opleiding in handen van de Decaan of Adviseur Loopbaanoriëntatie en -begeleiding. Deze kan naast leerlingen ook ouders bij ieder keuzemoment van informatie en advies voorzien. Een Decaan kan adviseren aan de hand van gesprekken of tests, als een beroepskeuzetest, of de leerling enkel informeren aan de hand van brochures of studiegidsen.

Hij beschikt over een breed assortiment van informatiedragers om zo de meest uiteenlopende vragen te kunnen beantwoorden. De Decaan onderhoudt contacten met andere decanen en tracht ook via andere wegen - bijvoorbeeld contacten met onderwijsinstellingen - zijn informatiebestand actueel te houden. Er wordt een grote mate van zelfstandigheid van hem verwacht in het uitstippelen van beleid en inhoud geven aan zijn functie. In veel gevallen zal hij in actie komen op ouderavonden en zo ouders en kinderen klassikaal voorlichten. Soms hoort het organiseren van maatschappelijke stages ook tot het takenpakket van de Decaan.

Decanen hebben zelden een volledige aanstelling, meestal zijn ze op hun (of een andere) school ook als leraar actief. Het komt wel voor dat iemand zonder lerarenopleiding, maar met een achtergrond in studieadvies -en begeleiding wordt aangesteld.

Wil je werken als Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding?

Werk je al als Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leraar
 • Leerling
 • Conrector
 • Rector

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2243 tot €3739

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding

Wat verdient een Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding?

Afhankelijk van opleidingsniveau en onderwijsinstelling wordt een Decaan ingeschaald in schaal 9 of 10. Dit komt neer op een bruto maandloon van tussen de €2243 en €3739. Daarnaast zijn er toeslagen als de vakantietoeslag, eindejaarsuitkering en jubileumgratificatie.

Salarisschaal Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding

Hoe goed is de toekomst voor de Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding? 

Hoewel het aantal vacatures voor onderwijsgevende functies in het voortgezet onderwijs afneemt is er nog altijd voldoende werk.

Een Decaan kan binnen zijn onderwijsinstelling eventueel doorgroeien naar een coördinerende of leidinggevende functie als sectordirecteur.

Baankans Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding worden: Opleidingen tot Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding

Hoe word je een Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding? 

Er zijn verschillende mogelijkheden om Decaan te worden. Dit kan bijvoorbeeld vanuit de functie leraar in het voortgezet onderwijs. Hiervoor is minimaal een tweedegraads lerarenopleiding (op HBO niveau) vereist. Een andere mogelijkheid om in het voortgezet onderwijs les te geven is het volgen van een postacademische lerarenopleiding. Dus na bijvoorbeeld een studie geschiedenis (WO) een eerstegraads onderwijsbevoegdheid halen. Er is niet altijd een opleiding vereist speciaal voor Decanen. Zij zijn meestal autodidacten.

Ook mensen met een opleiding die aansluit bij loopbaanoriëntatie -en begeleiding (HBO) kunnen Decaan worden. Hier valt te denken aan Personeel & Arbeid of Toegepaste Psychologie.

Tot slot worden er cursussen of post-HBO opleidingen aangeboden.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding

Meer opleidingen Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding

Weet je nog niet of je Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding

Met wie werkt een Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding samen? 

De Decaan heeft te maken met alle medewerkers van zijn onderwijsinstelling. Hij is een solist binnen het team. Hij heeft vooral contact met leerlingen, ouders en collega's op het gebied van studieadvisering.


 • Leraar
 • Leerling
 • Conrector
 • Rector
Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding


Organisaties waar een Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding werkzaam is

Waar werkt een Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding meestal? 

Decanen zijn werkzaam bij scholen voor voortgezet onderwijs en dus actief in de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding

Waar kun je het beste werken als Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding? Hieronder vindt je de best door de Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding.

Competenties, Skills en Vaardigheden Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding:

Welke competenties heeft een een Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding

Wat voor persoonlijkheid heb je als Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding nodig? 

Een Decaan moet een situatie in kunnen schatten. Hij moet inzicht kunnen krijgen in de wensen en capaciteiten van een leerling en die vertalen naar adviezen. Hij heeft een brede interesse, is nieuwsgierig en betrokken. Om zijn werk te kunnen doen moet hij constant gegevens verzamelen en ontwikkelingen volgen (Waarnemer). Hij moet niet alleen kennis kunnen vergaren, maar ook verspreiden. Bovendien moet hij goed met mensen om kunnen gaan. Het is zijn taak mensen te helpen (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding iets voor je?

Zou je graag Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Decaan/Adviseur Loopbaanoriëntatie en –begeleiding

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar