Docent essay Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Docent essay? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep docent essay. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je docent essay wordt.

 

Wat is een Docent essay?

De docent essay geeft les in het vak essay.

De docent essay geeft les op een MBO of HBO opleiding in de richting Nederlands of op één van de schrijfopleidingen doorheen Nederland (waaronder bijvoorbeeld op de schrijversvakschool). Daarnaast kan de docent essay ook freelance workshops, cursussen en lessen geven. De voornaamste taak van de docent essay is zijn kennis en visie op het gebied van het schrijven van een essay overbrengen op zijn leerlingen/studenten zodat zij deze kennis mee kunnen nemen binnen hun toekomstige beroep. Zo leert hij zijn leerlingen/studenten welke fascinaties tot een essay kunnen leiden, hoe ze materiaal verzamelen en uitbreiden, welke rol associaties in de essay/betoog kunnen spelen en alles over de spanningsboog binnen de essay en hoe de leerlingen/studenten de lezer van hun essay geboeid kunnen houden.

De docent essay ontwikkelt zijn eigen lesmateriaal of maakt gebruik van bestaand lesmateriaal en geeft zijn leerlingen/studenten opdrachten, toetsen, tentamens en huiswerk dat hij vervolgens nakijkt, met de leerlingen/studenten bespreekt en waar nodig becijfert. Naar aanleiding van al het gemaakte werk en de inzet tijdens de les kan de docent essay de studieontwikkeling en studievoortgang van zijn leerlingen/studenten nauwgezet bijhouden en waar nodig met ze om de tafel gaan om te kijken wat er beter kan, wat er fout gaat en waar hij bij kan helpen (door bijvoorbeeld individuele begeleiding te bieden).

De docent essay heeft verstand van schrijven van een essay en weet zijn kennis en visie op een interessante, leuke en educatieve manier op zijn leerlingen/studenten over te brengen. Daarnaast durft hij ook streng op te treden wanneer een leerling/student zich vervelend gedraagt om de orde in de klas ten alle tijde te bewaren en/of herstellen.

Naast zijn werkzaamheden in de klas is de docent essay ook aanwezig tijdens vergaderingen met collega's om de opleiding en de school te bespreken en te kijken naar eventuele verbeterpunten.Wil je werken als Docent essay?

Werk je al als Docent essay en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Docent essay worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Docent essay, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Docent essay in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerlingen/studenten
 • Collega's
 • Directeur van de school
 • Essayisten

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1300 tot €2100

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Docent essay

Wat verdient een Docent essay?

De docent essay die werkzaam is op een school verdient tussen de €1300,- en €2100,- bruto per maand, afhankelijk van het aantal jaren werkervaring en de school waar hij werkzaam is. De docent essay die freelance cursussen/workshops/lessen geeft mag zijn eigen tarief bepalen; hiervoor valt dus geen specifieke salarisindicatie te geven.

Salarisschaal Docent essay

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Docent essay

Er zijn geen vacatures Docent essay aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Docent essay in werkt.

Meer weten over de sector waar een Docent essay in werkt

Bekijk werken in Onderwijs

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Docent essay

Wat is de toekomst van Docent essay?

Het arbeidsmarktperspectief voor de docent essay is gemiddeld. Er is relatief voldoende werkgelegenheid op de verschillende schrijfopleidingen en daarnaast kan de docent essay ook freelance cursussen/workshops/lessen essay geven of zich specialiseren in een ander schrijfvak en ook hierin les gaan geven om de werkgelegenheid voor zichzelf te vergroten.

Baankans Docent essay

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Docent essay worden: Opleidingen tot Docent essay

Wil je Docent essay worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Docent essay.

Hoe word je een Docent essay? 

De docent essay heeft zelf een schrijfopleiding gevolgd (waaronder bijvoorbeeld op de schrijversvakschool, vierjarig, hbo) of heeft werkervaring als essayist en weet zijn kennis en visie (eventueel na het behalen van een onderwijsbevoegdheid) op het gebied van het schrijven van essays over te brengen op zijn leerlingen/studenten.

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Docent essay

Academisch Engels
Cursusinformatie Deze cursus is bedoeld om de taalvaardigheid Engels van (bachelor/master-)studenten te verbeteren in een academische context. De nadruk ligt daarbij zowel op schrijfvaardigheid als op spreekvaardigheid tijdens specifieke situaties. …
Academisch Engels

Omscholen of doorgroeien tot Docent essay

Als je Docent essay wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Docent essay zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Docent essay

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Docent essay?

Competenties en Vaardigheden Docent essay

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Docent essay nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Docent essay nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Docent essay

Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Kritisch
Trainingen & cursussen Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Presenteren
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Trainingen & cursussen Visie
Visie

Persoonlijkheid van een Docent essay

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Docent essay. Als Docent essay wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Docent essay:


zie volledige beschrijving persoonstype Docent essay

Vakkennis voor een Docent essay

Het is voor een Docent essay ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Docent essay zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Docent essay


Werkervaring Docent essay

Het is voor een startend Docent essay die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Docent essay is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Docent literatuurgeschiedenis, Docent literaire vorming, Docent jeugdliteratuur .

Iets anders leren?

Is Docent essay het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Docent essay

Met wie werkt een Docent essay samen? 

Het netwerk van de docent essay die werkzaam is op een school bestaat uit zijn leerlingen/studenten, collega's, de directeur van de school en essayisten die op school komen spreken. Het netwerk van de docent essay die freelance cursussen/workshops/lessen geeft bestaat uit zijn leerlingen.


 • Leerlingen/studenten
 • Collega's
 • Directeur van de school
 • Essayisten
Docent essay


Organisaties waar een Docent essay werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Docent essay meestal werkt.

Waar werkt een Docent essay?

De docent essay werkt op een MBO of HBO opleiding of geeft freelance cursussen/lessen/workshops.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Docent essay

Waar kun je het beste werken als Docent essay? Hieronder vind je de best door de Docent essay beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Docent essay.

Competenties, Skills en Vaardigheden Docent essay:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Docent essay.

Welke competenties heeft een Docent essay nodig?

Een Docent essay heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Docent essay

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Docent essay passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Docent essay nodig? 

De docent essay is een waarnemer. Hij let goed op actuele ontwikkelingen binnen de maatschappij om deze in essays en lesmateriaal mee te kunnen nemen. Daarnaast let hij ook goed op de studieontwikkeling en studievoortgang van zijn leerlingen/studenten en hun inzet tijdens de les.

Ook is de docent essay een gever. Hij geeft zijn kennis en visie op het gebied van het schrijven van een essay over op zijn leerlingen/studenten en biedt waar nodig individuele begeleiding.

Bekijk de persoonstypen voor Docent essay


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Docent essay

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Docent essay

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Docent essay

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Docent essay

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Docent essay dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Docent essay belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Docent essay. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Docent essay iets voor je?

Zou je graag Docent essay willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Docent essay bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Docent essay

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar