Docentassistent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Docentassistent? Lees de functieomschrijving.

Een Docentassistent is onderdeel van een team of vaksectie op een middelbare school. Binnen dit team ondersteunt hij één of meerdere docenten bij het lesgeven, begeleiding van leerlingen en de uitvoering van administratieve taken. Tijdens lesuren kan hij de begeleiding van kleine groepjes leerlingen op zich nemen, hij surveilleert bij proefwerken en assisteert bij het klaarzetten van benodigde apparatuur. Hij verricht diverse administratieve werkzaamheden met betrekking tot toetsresultaten, de aanvraag van bibliotheekmateriaal en hij kan worden ingezet om nakijkwerk te doen.

In het basisonderwijs zijn Onderwijsassistenten (regulier PO) en Klassenassistenten (voornamelijk bijzonder PO) werkzaam die een soortgelijk takenpakket hebben. De inhoud van de functie is afhankelijk van opleidingsniveau en de leidinggevende leraar. MBO studenten van educatieve opleidingen worden ingezet als Onderwijsassistent en later leraar in opleiding, om zo de nodige onderwijservaring op te doen die het mogelijk maakt door te stromen naar een lerarenopleiding.

Ook in het volwassenenonderwijs zijn Docentassistenten werkzaam. Bijvoorbeeld ter ondersteuning van lessen Nederlands voor anderstaligen. Deze functie wijkt inhoudelijk wat af van die van Docentassistent in het voortgezet onderwijs, aangezien de Docentassistent meer verantwoordelijkheden heeft, meer onderwijzende werkzaamheden verricht en bovendien een HBO opleiding moet hebben gedaan.

De termen Onderwijsassistent, Docentassistent en Klassenassistent worden door elkaar gebruikt. In de CAO Voortgezet Onderwijs wordt de term Docentassistent gehanteerd voor mensen met een zoals in de eerste alinea beschreven takenpakket.

Wil je werken als Docentassistent?

Werk je al als Docentassistent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Docentassistent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Docentassistent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Docentassistent in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Leraar
  • Leerling

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1573 tot €2191

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Docentassistent

Wat verdient een Docentassistent?

De Docentassistent wordt in het voortgezet onderwijs ingeschaald in schaal 4, wat een bruto maandinkomen van tussen de €1573 en €2192 betekent. In het beroepsonderwijs eindigt schaal 4 bij €2030.

Docentassistenten of Onderwijsassistenten zijn vaak nog in opleiding en hebben daarom een leer- werkovereenkomst. Dit is vaak op basis van het minimumloon, of in het geval van stage op basis van een stagevergoeding.

Salarisschaal Docentassistent

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Docentassistent

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Docentassistent

Hoe goed is de toekomst voor de Docentassistent? 

Er is werk in het onderwijs, al neemt het aantal vacatures voor onderwijspersoneel en onderwijsondersteunend personeel in het voortgezet onderwijs af.  Doorgroeimogelijkheden zijn afhankelijk van wat voor achtergrond de Docentassistent heeft. Wanneer de functie een opstap is naar leraar in opleiding en daarna een HBO lerarenopleiding zijn de doorgroeimogelijkheden uitstekend. Dit is voor iedere MBO student met educatieve richting een mogelijkheid.

Zonder verdere scholing is er geen doorgroeimogelijkheid.

Baankans Docentassistent

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Docentassistent worden: Opleidingen tot Docentassistent

Hoe word je een Docentassistent? 

De opleiding MBO Onderwijsassistent leidt direct op tot Docentassistent.

De functie Docentassistent kan ook gebruikt worden tijdens een opleiding als stage- of werkervaringsplaats voor leraren in opleiding.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Docentassistent

Meer opleidingen Docentassistent

Weet je nog niet of je Docentassistent wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Docentassistent of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Docentassistent

Met wie werkt een Docentassistent samen? 

De Docentassistent werkt nauw samen met één of meerdere leraren van een team. Daarnaast heeft hij te maken met leerlingen en eventueel ander (onderwijs)ondersteunend personeel.


  • Leraar
  • Leerling
Docentassistent


Organisaties waar een Docentassistent werkzaam is

Waar werkt een Docentassistent meestal? 

Docentassistenten komen te werken bij lagere en middelbare scholen. Daarnaast worden zij door kleinere instanties in het volwassenenonderwijs gezocht. Onderwijs valt in de publieke en dus non-profit sector.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Docentassistent

Waar kun je het beste werken als Docentassistent? Hieronder vindt je de best door de Docentassistent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Docentassistent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Docentassistent:

Welke competenties heeft een een Docentassistent nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Docentassistent

Wat voor persoonlijkheid heb je als Docentassistent nodig? 

De Docentassistent heeft een dienstverlenende houding en weet wat de behoeften van anderen zijn. Zo helpt hij al voordat het hem gevraagd is. Hij kan goed in teams werken (Gever). Hij is loyaal aan de docent en vindt het prettig om leiding te krijgen. Hij is een harde werker, betrouwbare collega en heeft een enorm verantwoordelijkheidsgevoel (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Docentassistent


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Docentassistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Docentassistent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Docentassistent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Docentassistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Docentassistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Docentassistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Docentassistent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Docentassistent iets voor je?

Zou je graag Docentassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Docentassistent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Docentassistent

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar