Documentalist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Documentalist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep documentalist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je documentalist wordt.

 

Wat is een Documentalist?

Een Documentalist verzamelt en beheert alle informatie die relevant is voor de organisatie waarvoor hij werkt en zorgt dat deze bij de juiste mensen terecht komt. Hij is verantwoordelijk voor het beheren en actualiseren van de kennis waarop een organisatie draait. De Documentalist kan door andere medewerkers ingezet worden om bepaalde gegevens te achterhalen, bijvoorbeeld nieuwe wetgeving, koerswijzigingen of de nieuwste ontwikkelingen rond een coup in een Afrikaans land, maar zijn functie heeft ook een proactieve kant. Hij houdt zich actief bezig met de ontwikkelingen binnen het vakgebied van de organisatie.

De Documentalist ordent nieuwe gegevens en houdt het archief zo bij dat informatie ook voor anderen eenvoudig te vinden is. Hij signaleert welke informatie belangrijk is en stelt collega's op de hoogte. Hierin onderscheidt hij zich van de archivaris; hij treedt actief naar buiten en houdt zich meer bezig met het nieuwe dan met het oude. Wel is ook hij in staat om een werkbaar systeem te ontwerpen voor de ordening van zijn gegevens en dit aan te passen.

De precieze invulling van zijn functie, en daarmee het soort gegevens dat hij beheert, varieert per organisatie. Soms verzamelt de Documentalist krantenartikelen en foto's voor een expositie in een culturele instelling, soms wordt hij ingezet om informatie over treinonderdelen te documenteren. Vaak komt een Documentalist te werken bij een bedrijf in de technische hoek.

Wil je werken als Documentalist?

Werk je al als Documentalist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Documentalist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Documentalist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Documentalist in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Directeur
  • Documentalist
  • Archivaris

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1500 tot €2950

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

6


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Documentalist

Wat verdient een Documentalist?

Er bestaat geen standaard salaris voor een Documentalist. Inkomen en extra's variëren per werkgever en opleidingsniveau. Bij een museum kan een Documentalist op HBO niveau bijvoorbeeld tussen de €2300 en €2900 bruto per maand verdienen. Met een MBO -opleiding bij een zorginstelling is dit tussen de €1500 en €2500. Ook secundaire arbeidsvoorwaarden zijn verschillend. Bij de overheid hoort in ieder geval vakantiegeld en een eindejaarsuitkering tot de voorwaarden.

Salarisschaal Documentalist

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Documentalist

Op zoek naar een nieuwe baan als Documentalist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Documentalist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Documentalist vacatures

Technisch documentalist
Lismar Engineering BV
Technisch documentalist - regio Amsterdam Your role Jouw rol Technisch Documentalist / Adviseur Machineveiligheid die met zijn kennis op het gebied van CE-certificering, Europese Machinerichtlijn en veiligheidsvoorzieningen wil bijdragen aan …
Technisch Documentalist
Voort
In deze functie draag je zorg voor het maken, opzetten en beheren van technische documentatie. Je maakt deel uit van de Engineeringsafdeling die bestaat uit  personen. De input vanuit de …
TECHNISCH DOCUMENTALIST
REEF
TECHNISCH DOCUMENTALISTDocumentatie vastleggen bij gave bedrijven? Lees dan verder!Daarom is dit een interessant project voor jouIn de rol van Technisch Documentalist schrijf je technische handleidingen door o.a. machinefuncties, bediening, onderhoud, …
Laboratorium apparatuur documentalist
Checkmark Labrecruitment
Heb jij een opleiding in de Chemie of Life Sciences afgerond en wil jij graag werkervaring opdoen als documentalist in de farmaceutische industrie? In deze rol als Laboratorium apparatuur documentalist …
Document Controller
Fairplay Engineering
Onze klant levert zowel producten, systemen, installaties als diensten. Het gevarieerde leveringsprogramma bestrijkt vrijwel alle terreinen van de elektrotechniek en de elektronica. De Nederlandse afnemers uit de zakelijke markt vinden …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Documentalist

Wat is de toekomst van Documentalist?

Doorgroeimogelijkheden zijn er weinig. Documentalisten met een HBO opleiding kunnen doorstromen naar leidinggevende functies, aan het hoofd van informatieve diensten of afdelingen. Op MBO niveau bestaat de mogelijkheid van het uitbreiden van het takenpakket, waarmee een HBO functie in beeld komt.

Baankans Documentalist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

6


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Documentalist worden: Opleidingen tot Documentalist

Wil je documentalist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Documentalist? 

Er zijn verschillende manieren om Documentalist te worden, bijvoorbeeld door een opleiding te doen in de richting van Informatiebeheer, Informatiekunde of Informatica zoals;

- Informatiedienstverlening -en Management (HBO)

- Media, Informatie en Communicatie (HBO)

- Bedrijfskundige Informatica (HBO)

Soms is een technisce MBO opleiding of MBO Informatiedienstverlening Bibliotheken voldoende.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Documentalist

Persoonlijkheids test voor administratieve functie
Op Studdy heb je naast deze training ook onbeperkt toegang tot alle 530 andere trainingen, voor slechts €179,50 per jaar. Persoonlijkheidstest voor een administratieve functie. Dit zijn o.a. functies waarbij iemand …
Meer opleidingen Documentalist

Weet je nog niet of je Documentalist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Documentalist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Documentalist

Met wie werkt een Documentalist samen? 

De Documentalist komt met alle medwerkers van het bedrijf of de organisatie waar hij werkt in aanraking; zij moeten immers voor hun informatie bij hem zijn. Het kan zijn dat de Documentalist deel uitmaakt van een team, bijvoorbeeld op de afdeling Innovatie. Dan zal hij meer contact hebben met medewerkers en baas. Soms werken er meerdere Documentalisten bij een bedrijf of wordt de Documentalist bijgestaan door een assistent.


  • Directeur
  • Documentalist
  • Archivaris
Documentalist


Organisaties waar een Documentalist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Documentalist meestal werkt.

Waar werkt een Documentalist?

Documentalisten komen bij de meest uiteenlopende organisaties te werken, zowel profit als non-profit. Dit kan zijn bij rechtbanken, musea, scholen, bibliotheken, rederijen en bouwbedrijven. Het zwaartepunt ligt bij bedrijven met een technische achtergrond; bouwkundig, chemisch of in de ICT.

Meer weten over werken in de Administratief & Secretarieel?

Bekijk werken in Administratief & Secretarieel

Best beoordeelde werkgevers Documentalist

Waar kun je het beste werken als Documentalist? Hieronder vind je de best door de Documentalist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Documentalist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Documentalist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Documentalist.

Welke competenties heeft een Documentalist nodig?

Een Documentalist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Documentalist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Documentalist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Documentalist nodig? 

Een Documentalist is precies en zorgvuldig. De informatie die hij beheert moet immers toegankelijk zijn voor derden. Daarnaast ziet hij het als zijn taak nog ontbrekende relevante informatie te verzamelen, waarbij hij duidelijke, logische keuzes moet maken in wat wel of niet belangrijk is (Perfectionist). Zijn documentatie maakt het werk van anderen mogelijk. Hij ondersteunt zijn collega's; de Documentalist handelt informatiezoeken af en draagt zelf nieuwe informatie aan (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Documentalist


Gever


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Documentalist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Documentalist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Documentalist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Documentalist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Documentalist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Documentalist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Documentalist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Documentalist iets voor je?

Zou je graag Documentalist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Documentalist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Documentalist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar