Documentalist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Documentalist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep documentalist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je documentalist wordt.

 

Wat is een Documentalist?

Een Documentalist verzamelt en beheert alle informatie die relevant is voor de organisatie waarvoor hij werkt en zorgt dat deze bij de juiste mensen terecht komt. Hij is verantwoordelijk voor het beheren en actualiseren van de kennis waarop een organisatie draait. De Documentalist kan door andere medewerkers ingezet worden om bepaalde gegevens te achterhalen, bijvoorbeeld nieuwe wetgeving, koerswijzigingen of de nieuwste ontwikkelingen rond een coup in een Afrikaans land, maar zijn functie heeft ook een proactieve kant. Hij houdt zich actief bezig met de ontwikkelingen binnen het vakgebied van de organisatie.

De Documentalist ordent nieuwe gegevens en houdt het archief zo bij dat informatie ook voor anderen eenvoudig te vinden is. Hij signaleert welke informatie belangrijk is en stelt collega's op de hoogte. Hierin onderscheidt hij zich van de archivaris; hij treedt actief naar buiten en houdt zich meer bezig met het nieuwe dan met het oude. Wel is ook hij in staat om een werkbaar systeem te ontwerpen voor de ordening van zijn gegevens en dit aan te passen.

De precieze invulling van zijn functie, en daarmee het soort gegevens dat hij beheert, varieert per organisatie. Soms verzamelt de Documentalist krantenartikelen en foto's voor een expositie in een culturele instelling, soms wordt hij ingezet om informatie over treinonderdelen te documenteren. Vaak komt een Documentalist te werken bij een bedrijf in de technische hoek.Wil je werken als Documentalist?

Werk je al als Documentalist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Documentalist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Documentalist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Documentalist in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Directeur
  • Documentalist
  • Archivaris

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1500 tot €2950

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Documentalist

Wat verdient een Documentalist?

Er bestaat geen standaard salaris voor een Documentalist. Inkomen en extra's variëren per werkgever en opleidingsniveau. Bij een museum kan een Documentalist op HBO niveau bijvoorbeeld tussen de €2300 en €2900 bruto per maand verdienen. Met een MBO -opleiding bij een zorginstelling is dit tussen de €1500 en €2500. Ook secundaire arbeidsvoorwaarden zijn verschillend. Bij de overheid hoort in ieder geval vakantiegeld en een eindejaarsuitkering tot de voorwaarden.

Salarisschaal Documentalist

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Documentalist

Op zoek naar een nieuwe baan als Documentalist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Documentalist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Documentalist vacatures

Vacature Technisch Documentalist - Machinebouw
Havatec BV
Technisch Documentalist - Machinebouw Havatec BV, Nieuw-Vennep Vanaf de start in 2000 is Havatec BV succesvol en toonaangevend op het gebied van de ontwikkeling en de productie van high-tech machines …
Vacature Technisch Documentalist - Machinebouw
Havatec BV
Technisch Documentalist - Machinebouw Havatec BV, Nieuw-Vennep Vanaf de start in 2000 is Havatec BV succesvol en toonaangevend op het gebied van de ontwikkeling en de productie van high-tech machines …
Vacature Internal Support Medewerker
ETNA Coffee Equipment BV
Passie voor koffie Elke dag weer genieten miljoenen mensen van koffie. En wij hebben jouw expertise als Internal Support Medewerker nodig om dit dag in en dag uit mogelijk te …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Documentalist

Wat is de toekomst van Documentalist?

Doorgroeimogelijkheden zijn er weinig. Documentalisten met een HBO opleiding kunnen doorstromen naar leidinggevende functies, aan het hoofd van informatieve diensten of afdelingen. Op MBO niveau bestaat de mogelijkheid van het uitbreiden van het takenpakket, waarmee een HBO functie in beeld komt.

Baankans Documentalist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

3


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Documentalist worden: Opleidingen tot Documentalist

Wil je Documentalist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Documentalist.

Hoe word je een Documentalist? 

Er zijn verschillende manieren om Documentalist te worden, bijvoorbeeld door een opleiding te doen in de richting van Informatiebeheer, Informatiekunde of Informatica zoals;

- Informatiedienstverlening -en Management (HBO)

- Media, Informatie en Communicatie (HBO)

- Bedrijfskundige Informatica (HBO)

Soms is een technisce MBO opleiding of MBO Informatiedienstverlening Bibliotheken voldoende.

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Documentalist

Persoonlijkheids test voor administratieve functie
Op Studdy heb je naast deze training ook onbeperkt toegang tot alle 530 andere trainingen, voor slechts €179,50 per jaar. Persoonlijkheidstest voor een administratieve functie. Dit zijn o.a. functies waarbij iemand …
Persoonlijkheids test voor administratieve functie

Omscholen of doorgroeien tot Documentalist

Als je Documentalist wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Documentalist zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Documentalist

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Documentalist?

Competenties en Vaardigheden Documentalist

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Documentalist nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Documentalist nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Documentalist

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Documentalist

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Documentalist. Als Documentalist wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Documentalist:


zie volledige beschrijving persoonstype Documentalist

Vakkennis voor een Documentalist

Het is voor een Documentalist ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Documentalist zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Documentalist

Persoonlijkheids test voor administratieve functie
Op Studdy heb je naast deze training ook onbeperkt toegang tot alle 530 andere trainingen, voor slechts €179,50 per jaar. Persoonlijkheidstest voor een administratieve functie. Dit zijn o.a. functies waarbij iemand …
Persoonlijkheids test voor administratieve functie

Werkervaring Documentalist

Het is voor een startend Documentalist die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Documentalist is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Archivaris, Documentatiemedewerker .

Iets anders leren?

Is Documentalist het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Documentalist

Met wie werkt een Documentalist samen? 

De Documentalist komt met alle medwerkers van het bedrijf of de organisatie waar hij werkt in aanraking; zij moeten immers voor hun informatie bij hem zijn. Het kan zijn dat de Documentalist deel uitmaakt van een team, bijvoorbeeld op de afdeling Innovatie. Dan zal hij meer contact hebben met medewerkers en baas. Soms werken er meerdere Documentalisten bij een bedrijf of wordt de Documentalist bijgestaan door een assistent.


  • Directeur
  • Documentalist
  • Archivaris
Documentalist


Organisaties waar een Documentalist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Documentalist meestal werkt.

Waar werkt een Documentalist?

Documentalisten komen bij de meest uiteenlopende organisaties te werken, zowel profit als non-profit. Dit kan zijn bij rechtbanken, musea, scholen, bibliotheken, rederijen en bouwbedrijven. Het zwaartepunt ligt bij bedrijven met een technische achtergrond; bouwkundig, chemisch of in de ICT.

Meer weten over werken in de Administratief & Secretarieel?

Bekijk werken in Administratief & Secretarieel

Best beoordeelde werkgevers Documentalist

Waar kun je het beste werken als Documentalist? Hieronder vind je de best door de Documentalist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Documentalist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Documentalist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Documentalist.

Welke competenties heeft een Documentalist nodig?

Een Documentalist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Documentalist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Documentalist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Documentalist nodig? 

Een Documentalist is precies en zorgvuldig. De informatie die hij beheert moet immers toegankelijk zijn voor derden. Daarnaast ziet hij het als zijn taak nog ontbrekende relevante informatie te verzamelen, waarbij hij duidelijke, logische keuzes moet maken in wat wel of niet belangrijk is (Perfectionist). Zijn documentatie maakt het werk van anderen mogelijk. Hij ondersteunt zijn collega's; de Documentalist handelt informatiezoeken af en draagt zelf nieuwe informatie aan (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Documentalist


Gever


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Documentalist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Documentalist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Documentalist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Documentalist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Documentalist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Documentalist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Documentalist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Documentalist iets voor je?

Zou je graag Documentalist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Documentalist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Documentalist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar