Documentatiemedewerker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Documentatiemedewerker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep documentatiemedewerker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je documentatiemedewerker wordt.

 

Wat is een Documentatiemedewerker?

De Documentatiemedewerker is verantwoordelijk voor het bijhouden van de documentatie in een bedrijf. Deze documentatie bestaat onder andere uit procedurele handleidingen, voorschriften, en algemene personeelsdocumenten. De Documentatiemedewerker moet ervoor zorgen dat de stroom documentatiemateriaal steeds verwerkt wordt en met elke vernieuwing geupdate wordt. Alleen als dit proces van ordenen en verwerken plaatsheeft kunnen de andere medewerkers in het bedrijf hun werk goed (gebaseerd op actuele informatie) blijven doen.

Het is dan ook belangrijk voor de Documentatiemedewerker om zelf kennis te hebben van en inzicht in de sector waarin hij werkt. Zonder inzicht kan de Medewerker geen goede documentatie leveren en bestaat het gevaar dat de documentatie niet begrijpelijk of te gebruiken is door het personeel.

Omdat de documentie die de Documentatiemedewerker bijhoudt of samenstelt vaak gebruikt wordt om personeel te informeren of zelfs bij te scholen, is hij vaak ook verantwoordelijk voor het registreren van deelname van personeel aan trainingen. Indien nodig kan de Documentatiemedewerker zijn meerdere inlichten over gaten in het onderwijsaanbod en er zo voor zorgen dat nieuwe trainingen gegeven worden.

Ook andere administratieve werkzaamheden kunnen tot het takenpakket van de Documentatiemedewerker horen, zoals boekhouding of het uitgeven van relevante documenten aan klanten.

Een voorbeeld van een sector waarin Documentatiemedewerkers actief zijn is transport en logistiek, waarin veel gegevens geadministreerd en geupdate moeten worden.

Past het beroep Documentatiemedewerker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Documentatiemedewerker

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Documentatie Medewerker, Medewerker Documentatie

Wil je werken als Documentatiemedewerker?

Werk je al als Documentatiemedewerker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Documentatiemedewerker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Documentatiemedewerker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Documentatiemedewerker in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Medewerkers
  • Directie
  • Trainers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

6


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Documentatiemedewerker

Wat verdient een Documentatiemedewerker?

Het loon van een Documentatiemedewerker is erg afhankelijk van het soort bedrijf waar hij werkt en de ervaring die hij heeft. Bij de overheid is een startsalaris van rond de €1700 waarschijnlijk. In sommige functies echter verdient een Documentatiemedewerker met ervaring tot €3000 per maand. De overige arbeidsvoorwaarden variëren eveneens.

Salarisschaal Documentatiemedewerker

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Documentatiemedewerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Documentatiemedewerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Documentatiemedewerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Documentatiemedewerker vacatures

Vacature Documentatie medewerker
Page Personnel
Verantwoordelijk voor de zeevracht documentatie Sleutelfiguur en hét aanspreekpunt zijn voor een groot aantal klanten Bedrijfsomschrijving Onze opdrachtgever is een wereldwijde container vervoerder waarbij het kantoor in het centrum van …
Vacature Administratief medewerker documentatie
Continu Professionals
Op zoek naar een baan als Administratief Medewerker documentatie waarbij je het aanspreekpunt bent voor projectleiders, managers en opdrachtgevers? Dan is deze baan voor jou! Binnen de functie ben je …
Vacature Uitvoerend Documentatie Medewerker
Vivaldis
Ben je administratief sterk? Heb je een hands-on mentaliteit en ben je nauwkeurig? Dan ben jij de persoon die we zoeken. Als manifestbediende zal je
Vacature Documentatie medewerker
Page Personnel
Verantwoordelijk voor de zeevracht documentatie Sleutelfiguur en hét aanspreekpunt zijn voor een groot aantal klantenOmschrijvingVerwerken van connossementen en verschepingsinstructiesInvoeren en behandelen van facturen en verklaringen Afhandelen van legalisaties …
Vacature Administratief medewerker documentatie
Continu Professionals
Op zoek naar een baan als Administratief Medewerker documentatie waarbij je het aanspreekpunt bent voor projectleiders, managers en opdrachtgevers? Dan is deze baan voor jou!Binnen de functie ben je de …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Documentatiemedewerker

Wat zijn de baankansen voor een Documentatiemedewerker?

Er zijn weinig functies die uitsluitend op de documentatieverwerking gericht zijn. Vaak maakt de Documentatiemedewerker dan deel uit van de administratieve dienst. Hierdoor is het dan weer wel mogelijk om een andere functie te kunnen krijgen, vooral als hij zich specialiseert.

De actuele kans op werk voor een Documentatiemedewerker

Het beroep Documentatiemedewerker is onderdeel van de beroepsfamilie Literatuuronderzoekers en documentalisten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Literatuuronderzoekers en documentalisten is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

6

Baankans Documentatiemedewerker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Documentatiemedewerker worden: Opleidingen tot Documentatiemedewerker

Wil je Documentatiemedewerker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Documentatiemedewerker.

Hoe word je een Documentatiemedewerker? 

Voor beroepen in de industriële sector heeft men doorgaans een MBO opleiding als Laborant, Operator, of Milieumedewerker nodig. In de transportsector (scheepvaart) is een diploma van het Scheepvaart en Transport College (MBO) nodig.

Een HBO opleiding in de financiële richting leidt meer tot werk in de zakelijke sector, waar een Documentatiemedewerker vooral administratief werk doet. Een opleiding die specifiek de informatieve kant belicht is MBO Informatiedienstverlening Bibliotheken of HBO Informatiebeheer -en Dienstverlening.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Documentatiemedewerker

Er zijn geen opleidingen Documentatiemedewerker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Documentatiemedewerker in werkt

Bekijk alle opleidingen Algemeen

Omscholen tot Documentatiemedewerker

Als je je wilt omscholen tot Documentatiemedewerker is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Documentatiemedewerker zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Documentatiemedewerker dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Documentatiemedewerker

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Documentatiemedewerker

Als je Documentatiemedewerker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Documentatiemedewerker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Documentatiemedewerker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Documentatiemedewerker?

Competenties en Vaardigheden Documentatiemedewerker

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Documentatiemedewerker nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Documentatiemedewerker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Documentatiemedewerker

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Documentatiemedewerker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Documentatiemedewerker. Als Documentatiemedewerker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Documentatiemedewerker:


zie volledige beschrijving persoonstype Documentatiemedewerker

Vakkennis voor een Documentatiemedewerker

Het is voor een Documentatiemedewerker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Documentatiemedewerker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Documentatiemedewerker


Werkervaring Documentatiemedewerker

Het is voor een startend Documentatiemedewerker die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Documentatiemedewerker is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Documentalist, Archivaris .

Iets anders leren?

Is Documentatiemedewerker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Documentatiemedewerker

Je kunt als Documentatiemedewerker een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Documentatiemedewerker is onderdeel van de beroepsfamilie Literatuuronderzoekers en documentalisten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Documentatiemedewerker


Hoofd beroepsgroep Documentatiemedewerker

Het beroep Documentatiemedewerker valt binnen de hoofdberoepsgroep Onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten

 

De hoofdgroep onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten betreffen beroepen waarin kennisvergaring en toepassing van theoretische kennis centraal staat om een specifiek doel te bereiken.

Deze beroepen hebben een sterk analytisch karakter en vaak staat conceptontwikkeling en het toepassen van nieuwe en experimentele kennis centraal. 

Onder de specialisten vallen ook de gezondheidszorg specialisten en wetenschappelijk adviseurs.
Netwerk Documentatiemedewerker

Met wie werkt een Documentatiemedewerker samen? 

De belangrijkste interactie voor een Documentatiemedewerker is die met de andere medewerkers, om te zorgen dat de goede documentatie geleverd wordt. De directie levert opdrachten aan de medewerker en geeft leiding. Voor het organiseren van eventuele trainingen is het belangrijk dat er contact gezocht wordt met de goede trainers.


  • Medewerkers
  • Directie
  • Trainers
Documentatiemedewerker


Organisaties waar een Documentatiemedewerker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Documentatiemedewerker meestal werkt.

Waar werkt een Documentatiemedewerker?

Als een bedrijf groot genoeg is om veel documentatie te genereren, is er al een Documentatiemedewerker nodig. Vaak komt men voor specifiek documentatiewerk, zoals handleidingen, bij een bedrijf terecht dat voornamelijk aan productie doet. Ook in de scheepvaart en transport moet veel informatie verwerkt worden. Maar de overheid kent ook grote instanties en is dus ook een optie.

Meer weten over werken in de Administratief & Secretarieel?

Bekijk werken in Administratief & Secretarieel

Best beoordeelde werkgevers Documentatiemedewerker

Waar kun je het beste werken als Documentatiemedewerker? Hieronder vind je de best door de Documentatiemedewerker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Documentatiemedewerker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Documentatiemedewerker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Documentatiemedewerker.

Welke competenties heeft een Documentatiemedewerker nodig?

Een Documentatiemedewerker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Documentatiemedewerker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Documentatiemedewerker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Documentatiemedewerker nodig? 

Omdat de Documentatiemedewerker ondersteunend werk voor anderenverricht moet hij een intrinsieke behoefte hebben om anderen te helpen (Gever). Daarnaast is het belangrijk om ook de kleine veranderingen op te pikken en door te voeren, alle informatie kritisch te bekijken en goed te omschrijven. Dit werk moet de Documentatiemedewerker wel op eigen houtje kunnen doen (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Documentatiemedewerker


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Documentatiemedewerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Documentatiemedewerker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Documentatiemedewerker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Documentatiemedewerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Documentatiemedewerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Documentatiemedewerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Documentatiemedewerker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Documentatiemedewerker iets voor je?

Zou je graag Documentatiemedewerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Documentatiemedewerker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Documentatiemedewerker

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar