DTP'er: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

DTP'er: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als DTP'er? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je DTP'er wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als DTP'er, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als DTP'er


Vacatures DTP'er

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een DTP'er?

Als Desktoppublisher, of DTP'er, houd je je voornamelijk bezig met het maken en bewerken van documenten die bestemd zijn voor publicatie. Te denken valt aan het voorbereiden van reclamedrukwerk zoals folders, flyers, posters en brochures, maar ook de vormgeving van kranten, tijdschriften en boeken. Daarnaast vallen onder het werk van de DTP'er ook het ontwerpen van logo's, huisstijlen of verpakkingen en in mindere mate websites.

Een DTP'er is veelal werkzaam binnen een reclame-, communicatie-, of ontwerpbureau, multimediabedrijf, drukkerij of uitgeverij. In zo'n geval klopt een opdrachtgever aan met een plan voor een media-uiting en gaat de DTP'er hiermee aan de slag. Je bent dan dus niet verantwoordelijk voor de inhoud en eventueel illustratief materiaal. De opdrachtgever dient dit zelf aan te leveren. Wanneer je als medewerker binnen een bedrijf de functie van Desktoppublisher vervult kan het voorkomen dat je ook voor de inhoud en afbeeldingen moet zorgen.

Tot de taken ven een Desktoppublisher behoren, afhankelijk van de gekozen stroom, het voorbereiden, ontwerpen en eventueel realiseren van de media-uiting. Als DTP-er zal je dus veel tijd doorbrengen achter de computer. Softwarepakketten die binnen de sector veel gebruikt worden zijn: Adobe's Photoshop, Illustrator en Indesign en/of QuarkXpress. Daarnaast is overleg met de opdrachtgever van groot belang.


Past het beroep DTP'er bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures DTP'er per stad

Vacatures DTP'er Alkmaar

Vacatures DTP'er Almelo

Vacatures DTP'er Almere

Vacatures DTP'er Alphen aan den Rijn

Vacatures DTP'er Amersfoort

Vacatures DTP'er Amstelveen

Vacatures DTP'er Amsterdam

Vacatures DTP'er Apeldoorn

Vacatures DTP'er Arnhem

Vacatures DTP'er Assen

Vacatures DTP'er Bergen op Zoom

Vacatures DTP'er Breda

Vacatures DTP'er Capelle aan den IJssel

Vacatures DTP'er Delft

Vacatures DTP'er Den Bosch

Vacatures DTP'er Den Haag

Vacatures DTP'er Den Helder

Vacatures DTP'er Deventer

Vacatures DTP'er Doetinchem

Vacatures DTP'er Dordrecht

Vacatures DTP'er Ede

Vacatures DTP'er Eindhoven

Vacatures DTP'er Emmen

Vacatures DTP'er Enschede

Vacatures DTP'er Gouda

Vacatures DTP'er Groningen

Vacatures DTP'er Haarlem

Vacatures DTP'er Haarlemmermeer

Vacatures DTP'er Heerlen

Vacatures DTP'er Helmond

Vacatures DTP'er Hengelo

Vacatures DTP'er Hilversum

Vacatures DTP'er Hoogeveen

Vacatures DTP'er Hoorn

Vacatures DTP'er Katwijk

Vacatures DTP'er Leeuwarden

Vacatures DTP'er Leiden

Vacatures DTP'er Lelystad

Vacatures DTP'er Maastricht

Vacatures DTP'er Middelburg

Vacatures DTP'er Nieuwegein

Vacatures DTP'er Nijmegen

Vacatures DTP'er Oss

Vacatures DTP'er Purmerend

Vacatures DTP'er Roermond

Vacatures DTP'er Roosendaal

Vacatures DTP'er Rotterdam

Vacatures DTP'er Schiedam

Vacatures DTP'er Spijkenisse

Vacatures DTP'er Terneuzen

Vacatures DTP'er Tilburg

Vacatures DTP'er Utrecht

Vacatures DTP'er Veenendaal

Vacatures DTP'er Venlo

Vacatures DTP'er Vlaardingen

Vacatures DTP'er Westland

Vacatures DTP'er Zaanstad

Vacatures DTP'er Zeist

Vacatures DTP'er Zoetermeer

Vacatures DTP'er Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal DTP'er

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een DTP'er?

Het salaris van een DTP'er ligt, afhankelijk van niveau en ervaring, op ongeveer €1800 tot €2650. Vaak worden reiskosten wel vergoed omdat een DTP-er niet alleen van en naar zijn werk, maar ook van en naar de opdrachtgever moet kunnen komen. Een auto van de zaak is minder gebruikelijk, evenals een 13e maand. Een bonussysteem is voor DTP'ers eveneens niet van toepassing.


Meer weten over het salaris DTP'er

Salaris aankomend DTP'er Salaris junior DTP'er Wat is het salaris van een medior DTP'er? Welk salaris krijgt een senior DTP'er?


Hoe word je een DTP'er? 

Binnen de opleiding DTP wordt aandacht besteed aan het voorbereiden van printmedia en digitale media. Dat wil zeggen het opmaken van pagina's met juist gebruik van kleur, typografie, speciale effecten en beelden en het uiteindelijke drukklaar maken van de bestanden.

DTP op MBO niveau is een opleiding die op een Grafisch Lyceum op twee niveaus wordt aangeboden. Niveau 2 leidt op tot Medewerker DTP en niveau 3 leidt op tot Allround DTP'er.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot DTP'er

Er zijn geen opleidingen DTP'er aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een DTP'er in werkt

Bekijk alle opleidingen Algemeen


Omscholen tot DTP'er

Je kan op verschillende manieren omscholen tot DTP'er. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor DTP'er

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot DTP'er

Als je DTP'er wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar DTP'er zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie DTP'er

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een DTP'er?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties DTP'er

Een DTP'er heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Conceptueel denken
Conceptueel denken

Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten

Omschrijving

Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.

Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.

Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden DTP'er

 • Creatief denken
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Doorzettingsvermogen
 • Verbanden leggen
 • Buiten kaders denken
 • Durf
 • Vernieuwend zijn
 • Verbeeldingskracht
 • Doelgericht werken
 • Ambitie
 • Incasseringsvermogen
 • Rust bewaren
 • Inlevingsvermogen
 • Omgaan met veranderingen
 • Flexibiliteit
 • Oog voor detail
 • Zorgvuldigheid
 • Nauwkeurigheid
 • Vriendelijkheid
 • Respectvol
 • Dienstverlenendheid
 • Luistervaardigheid
 • Belangstelling hebben
 • Vragen stellen
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een DTP'er nodig? 

Als DTP'er is het belangrijk niet alleen goed werk af te leveren en de opdrachtgevers tevreden te houden zodat ze jou of het bureau nog eens inschakelen, maar ook in de gaten te houden wat er voor ontwikkelingen zijn op je vakgebied (Succesvolle werker). Het is belangrijk nieuwe technieken, denkwijzen, etc. binnen de sector mee te nemen in het werk, maar ook ontwikkelingen in de maatschappij te signaleren aan te kunnen blijven sluiten op wat de ontvanger van de media-uiting aanspreekt (Waarnemer).


Eigenschappen DTP'er

 • Enthousiasme
 • Zelfverzekerdheid
 • Ondernemendheid
 • Waarnemendheid
 • Gedetailleerdheid
 • LeergierigheidWat zijn de baankansen voor een DTP'er?

Uit een vacatureonderzoek gedaan in 2007 door kenniscentrum GOC is gebleken dat de verwachte groei voor DTP'ers is uitgekomen. Er wordt ook verwacht dat door de vergrijzing in de grafische tak de vraag naar DTP'ers toe zal blijven nemen.

Als Medewerker DTP is het mogelijk om door werkervaring op te doen door te groeiennaar Allround DTP'er. Als Allroud DTP'er kun je weer doorgroeien (door werkervaring of opleiding) tot Mediavormgever.

De actuele kans op werk voor een DTP'er

Het beroep DTP'er is onderdeel van de beroepsfamilie Drukwerkvoorbereiders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Drukwerkvoorbereiders is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

3

Baankans DTP'er

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden DTP'er

Het beroep DTP'er is onderdeel van de beroepsfamilie Drukwerkvoorbereiders.

Mogelijke specialisaties voor een DTP'er

kleurlithograaf

steentekenaar

lithografisch tekenaar

chromolithograaf

formulezetter

zetter regelzetmachine

braillezetter

fotozetter (grafisch)

zetter fotografisch

staromat-, koppen- of headlinezetter

handzetter

ludlowzetter

machinezetter (grafisch)

monotypetikker

smoutzetter drukkerij (hand)

tabelzetter drukkerij (hand)

zetter rubberstempels

advertentiezetter

negatiefretoucheur chemigrafisch

retoucheur amateurcentrale

diepdrukretoucheur

fotolithograaf (retoucheren)

positiefretoucheur

retoucheur fotodruk

ctp-operator

etser grafisch

vormvervaardiger polymeerplaten

patrijzenmaker (grafisch)

monotypegieter (grafisch)

vormvervaardiger diepdruk

vormvervaardiger kunststofplaten

vormvervaardiger zeefdruk

vormvervaardiger offsetdruk

clichefrezer

diepdrukgraveur

elektromechanisch chemigraaf

graveur behangseldrukwalsen

graveur lettergieterij

lijnfotograaf reproductiefotografie

molettengraveur (grafisch)

nasnijder-handgraveur (grafisch)

plaatsteker graveren

hobeler drukkerij

stypeur (grafisch)

muziekgraveur graveren beelddrager

pantografist (grafisch)

vormvervaardiger clichés

vormvervaardiger hoogdruk

macromonteur

negatievenafstemmer fotoproeven

kopiist grafische industrie

lichtdrukker/kopieerder

opmaker (grafisch)

proefdrukker chemigrafie

teletypist drukkerij

kopijvoorbereider

drukvormmonteur

fotoproevenmaker

micromonteur

paginamonteur

vormvoorbereider drukkerij

technisch dtp-er

creatief dtp-er

desktop publisher

grafisch tekstverwerker

tekst-beeldopmaker

lay-out medewerker

dtp-er

dtp-operator

electronic prepresser

rip operator digitaal

digitaal beeldverwerker

scanoperator (grafisch)

typograaf


Waar werkt een DTP'er?

DTP'ers zijn nodig voor veel vormen van (gedrukte) reclameuitingen. Aangezien niet alleen de profit bedrijven aan reclame doen, maar ook de non-profit organisaties, zal een DTP'er in beide sectoren werkzaam kunnen zijn. Natuurlijk hebben proft bedrijven wel meer te besteden als het gaat om het professioneel ontwikkelen van drukwerk en de kans is dan ook groter dat zij een extern bureau met DTP'ers inschakelen. In de non-profit zal het misschien vaker voorkomen dat de aan Desktoppublishing gerelateerde werkzaamheden worden gedaan door een medewerker binnen de organisatie.


Met wie werkt een DTP'er samen? 

De meeste DTP'ers werken binnen een bedrijf dat als externe wordt ingeschakeld door een opdrachtgever. Als Desktoppublisher moet je dus samenwerken met de klant: overleggen over wat de bedoeling is, tussendoor terugkoppelen van de stand van zaken en het afhandelen aan het einde van het traject.

Omdat je als DTP'er zelfstandig werkt aan de opdrachten is het niet zo dat je constant te maken hebt met je collega's. Wel is het zo dat er je binnen een bureau kunt overleggen met andere DTP'ers.


DTP'er

Alles over het beroep DTP'er in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €2650

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar