DTP'er Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een DTP'er? Lees de functieomschrijving.

Als Desktoppublisher, of DTP'er, houd je je voornamelijk bezig met het maken en bewerken van documenten die bestemd zijn voor publicatie. Te denken valt aan het voorbereiden van reclamedrukwerk zoals folders, flyers, posters en brochures, maar ook de vormgeving van kranten, tijdschriften en boeken. Daarnaast vallen onder het werk van de DTP'er ook het ontwerpen van logo's, huisstijlen of verpakkingen en in mindere mate websites.

Een DTP'er is veelal werkzaam binnen een reclame-, communicatie-, of ontwerpbureau, multimediabedrijf, drukkerij of uitgeverij. In zo'n geval klopt een opdrachtgever aan met een plan voor een media-uiting en gaat de DTP'er hiermee aan de slag. Je bent dan dus niet verantwoordelijk voor de inhoud en eventueel illustratief materiaal. De opdrachtgever dient dit zelf aan te leveren. Wanneer je als medewerker binnen een bedrijf de functie van Desktoppublisher vervult kan het voorkomen dat je ook voor de inhoud en afbeeldingen moet zorgen.

Tot de taken ven een Desktoppublisher behoren, afhankelijk van de gekozen stroom, het voorbereiden, ontwerpen en eventueel realiseren van de media-uiting. Als DTP-er zal je dus veel tijd doorbrengen achter de computer. Softwarepakketten die binnen de sector veel gebruikt worden zijn: Adobe's Photoshop, Illustrator en Indesign en/of QuarkXpress. Daarnaast is overleg met de opdrachtgever van groot belang.

Wil je werken als DTP'er?

Werk je al als DTP'er en zoek je een nieuwe baan? Of wil je DTP'er worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor DTP'er, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep DTP'er in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1250 tot €2650

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden DTP'er

Wat verdient een DTP'er?

Het salaris van een DTP'er ligt, afhankelijk van niveau en ervaring, op ongeveer €1250 tot €2650. Vaak worden reiskosten wel vergoed omdat een DTP-er niet alleen van en naar zijn werk, maar ook van en naar de opdrachtgever moet kunnen komen. Een auto van de zaak is minder gebruikelijk, evenals een 13e maand. Een bonussysteem is voor DTP'ers eveneens niet van toepassing.

Salarisschaal DTP'er

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures DTP'er

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden DTP'er

Hoe goed is de toekomst voor de DTP'er? 

Uit een vacatureonderzoek gedaan in 2007 door kenniscentrum GOC is gebleken dat de verwachte groei voor DTP'ers is uitgekomen. Er wordt ook verwacht dat door de vergrijzing in de grafische tak de vraag naar DTP'ers toe zal blijven nemen.

Als Medewerker DTP is het mogelijk om door werkervaring op te doen door te groeiennaar Allround DTP'er. Als Allroud DTP'er kun je weer doorgroeien (door werkervaring of opleiding) tot Mediavormgever.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

DTP'er worden: Opleidingen tot DTP'er

Hoe word je een DTP'er? 

Binnen de opleiding DTP wordt aandacht besteed aan het voorbereiden van printmedia en digitale media. Dat wil zeggen het opmaken van pagina's met juist gebruik van kleur, typografie, speciale effecten en beelden en het uiteindelijke drukklaar maken van de bestanden.

DTP op MBO niveau is een opleiding die op een Grafisch Lyceum op twee niveaus wordt aangeboden. Niveau 2 leidt op tot Medewerker DTP en niveau 3 leidt op tot Allround DTP'er.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot DTP'er

Meer opleidingen DTP'er

Weet je nog niet of je DTP'er wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding DTP'er of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk DTP'er

Met wie werkt een DTP'er samen? 

De meeste DTP'ers werken binnen een bedrijf dat als externe wordt ingeschakeld door een opdrachtgever. Als Desktoppublisher moet je dus samenwerken met de klant: overleggen over wat de bedoeling is, tussendoor terugkoppelen van de stand van zaken en het afhandelen aan het einde van het traject.

Omdat je als DTP'er zelfstandig werkt aan de opdrachten is het niet zo dat je constant te maken hebt met je collega's. Wel is het zo dat er je binnen een bureau kunt overleggen met andere DTP'ers.


DTP'er


Organisaties waar een DTP'er werkzaam is

Waar werkt een DTP'er meestal? 

DTP'ers zijn nodig voor veel vormen van (gedrukte) reclameuitingen. Aangezien niet alleen de profit bedrijven aan reclame doen, maar ook de non-profit organisaties, zal een DTP'er in beide sectoren werkzaam kunnen zijn. Natuurlijk hebben proft bedrijven wel meer te besteden als het gaat om het professioneel ontwikkelen van drukwerk en de kans is dan ook groter dat zij een extern bureau met DTP'ers inschakelen. In de non-profit zal het misschien vaker voorkomen dat de aan Desktoppublishing gerelateerde werkzaamheden worden gedaan door een medewerker binnen de organisatie.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers DTP'er

Waar kun je het beste werken als DTP'er? Hieronder vindt je de best door de DTP'er beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep DTP'er.

Competenties, Skills en Vaardigheden DTP'er:

Welke competenties heeft een een DTP'er nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen DTP'er

Wat voor persoonlijkheid heb je als DTP'er nodig? 

Als DTP'er is het belangrijk niet alleen goed werk af te leveren en de opdrachtgevers tevreden te houden zodat ze jou of het bureau nog eens inschakelen, maar ook in de gaten te houden wat er voor ontwikkelingen zijn op je vakgebied (Succesvolle werker). Het is belangrijk nieuwe technieken, denkwijzen, etc. binnen de sector mee te nemen in het werk, maar ook ontwikkelingen in de maatschappij te signaleren aan te kunnen blijven sluiten op wat de ontvanger van de media-uiting aanspreekt (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor DTP'er


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een DTP'er

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep DTP'er

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep DTP'er

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie DTP'er

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als DTP'er dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor DTP'er belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als DTP'er. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep DTP'er iets voor je?

Zou je graag DTP'er willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als DTP'er bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op DTP'er

Nico

Ik ben eenDTPer met werk.Ik geloof ook wel dat de markt niet overspannen is.Op de NationaleVacaturebank ,zie ik toch regelmatig vacatures.Gr.

Mark

Ik ben het eens met Ria en André, anno 2016 is er geen brood in te verdienen. Zelf heb ik heel af en toe een tijdelijk baan kunnen vinden, de standaard reactie terug op sollicitaties is dat ze 'overweldigend veel reacties hebben ontvangen' op hun vacatures. Laatst zag ik op www.nationalevacaturebank.nl nog een allround DTP vacature waar ze quote: 'Een toppertje op HBO+ niveau zoeken' ofwel als je extreem hoog bent opgeleid maak je een kans tussen de overweldigend vele reacties.  

Susan

Echt geen cent mee te verdienen zelfs niet in de regio Amsterdam. Mede dankzij de stagaires van o.a. het Mediacollege, die in het laatste jaar van de opleiding een jaar (!) stage moeten lopen zonder dat zij daar een vergoeding voor hoeven te krijgen. Ze werken niet naast een ervaren vormgever/dtp'er die hen in dat jaar alles leert, nee ze nemen die plek gratis over, leren niks meer bij, raken gedemotiveerd en gaan vaak na de stage iets heel anders doen. Maakt de bedrijven niks uit, in september begint er toch weer een nieuwe...

André

Het onderzoek van 2007 is niet meer up to date. Inmiddels ligt de grafische sector (2015) voor een heel groot deel op z'n gat. Het is overgenomen door online media.

Pierre

Ik ben DTPer,nog nooit zonder werk gezeten.En als ik kijk op de site van de Nationale Vacaturebank is er vraag genoeg.M.vr.gr. 

Ria

Werkgelegenheid ben ik het niet mee eens. Heb vorig schooljaar mijn diploma voor Allround DTP'er gehaald, maar ik kom nergens aan de bak. Tijdens mijn opleiding werd ook op bijna elk bedrijf waar ik stage gelopen heb iemand ontslagen op de DTP-afdeling. Misschien ligt het ook wel aan het gebied waar ik woon (Zeeuws-Vlaanderen), maar toch wordt de werkgelegenheid hier wel wat positiever geschetst dan reëel is naar mijn idee.

Ria

Werkgelegenheid ben ik het niet mee eens. Heb vorig schooljaar mijn diploma voor Allround DTP'er gehaald, maar ik kom nergens aan de bak. Tijdens mijn opleiding werd ook op bijna elk bedrijf waar ik stage gelopen heb iemand ontslagen op de DTP-afdeling. Misschien ligt het ook wel aan het gebied waar ik woon (Zeeuws-Vlaanderen), maar toch wordt de werkgelegenheid hier wel wat positiever geschetst dan reëel is naar mijn idee.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar