Fysisch Geograaf Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Fysisch Geograaf? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Fysisch Geograaf, zoals: "Wat doet een Fysisch Geograaf?", of "Wat verdient een Fysisch Geograaf? of "Hoe word je een Fysisch Geograaf?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Fysisch Geograaf nodig heeft.Wat is een Fysisch Geograaf?

Fysische geografie maakt deel uit van de algemenere wetenschap ‘Aardwetenschappen’. Aardwetenschap is, zoals de naam al doet vermoeden, de wetenschap naar de aarde. Het kan gezien worden als verzamelnaam voor alle natuurwetenschappen die de planeet aarde bestuderen. Fysische Geografie maakt deel uit van deze wetenschap, omdat het de wetenschap is die het aardoppervlak en de natuurlijke processen en verschijnselen die het aardoppervlak vormt en verandert bestudeert. Een Fysisch Geograaf is iemand die deze wetenschap beoefent.

Bij natuurlijke verschijnselen van de aarde moet gedacht worden aan onderwerpen als het klimaat, de bodem, gebergten, rivieren of andere watersystemen en de lucht. Een Fysisch Geograaf is vaak gespecialiseerd in één van deze onderwerpen en doet hier dan onderzoek naar. Het onderzoek kan zelfstandig of in teamverband verricht worden. Als het onderzoek in teamverband verricht wordt, zijn er naast verschillende Fysische Geografen ook vaak mensen met andere expertises werkzaam, zoals geologen, archeologen of biologen. Voorbeelden van onderzoeken waar Fysisch Geografen zich mee bezig kunnen houden zijn: de kwaliteit van het drinkwater in Nederland, de ideale manier om het kustgebied in Nederland te beschermen, de kans op een aardbeving in Nederland.

De werkzaamheden van een Fysisch Geograaf zijn afhankelijk van het onderwerp waarin hij werkzaam is. Veel Fysisch Geografen verrichten feitelijk onderzoek, zoals het nemen van grondmonsters en het analyseren van het monster in een laboratorium, maar er zijn ook Fysisch Geografen die geen feitelijk onderzoek verrichten. Deze geografen zijn dan doorgaans als beleidsmedewerker werkzaam. Zij werken voornamelijk op kantoor en laten het feitelijk onderzoek aan andere Fysisch Geografen over. Deze beleidsmedewerkers gebruikt de gegevens van feitelijk onderzoek dan om bijvoorbeeld computermodellen te ontwerpen, waarna ze op basis hiervan een organisatie van een advies kunnen voorzien.
 

Past het beroep Fysisch Geograaf bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Fysisch Geograaf

Er zijn geen vacatures Fysisch Geograaf aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Fysisch Geograaf in werkt.

Meer weten over de sector waar een Fysisch Geograaf in werkt

Bekijk werken in Onderzoek

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Fysisch Geograaf

Wat verdient een Fysisch Geograaf?

Een Fysisch Geograaf verdient gemiddeld 2000,-  bruto per maand. Dit is op basis van een fulltime dienstverband. Vermeld moet worden dat de baan van een Fysisch Geograaf er geen één is van 9-tot-5. Vooral een Fysisch Geograaf werkzaam binnen een onderzoeksbureau heeft te maken met onregelmatige werktijden. Hier worden doorgaans wel overuren voor uitbetaald.

Een Fysisch Geograaf die veldwerk voor zijn onderzoek verricht, moet soms grote afstanden afleggen om dit onderzoek te kunnen verrichten.  Dit is een keuze die een Fysisch Geograaf maakt, maar er komen ook grote kosten bij kijken, onder andere de reis naar de bestemming en het verblijf daar. Als secundaire arbeidsvoorwaarden kan genoemd worden dat deze kosten als reiskostenvergoeding door de werkgever vaak volledig vergoed worden.

Salarisschaal Fysisch Geograaf

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Fysisch Geograaf

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Fysisch Geograaf


Fysisch Geograaf worden: Opleidingen tot Fysisch Geograaf

Wil je Fysisch Geograaf worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Fysisch Geograaf.

Hoe word je een Fysisch Geograaf? 

Een Fysisch Geograaf is WO-opgeleid. In Nederland is er geen zelfstandige opleiding tot Fysisch Geograaf, maar maakt het deel uit van de algemenere opleiding ‘Aardwetenschappen’. Binnen deze opleiding kan dan gekozen worden voor een stroming richting de Fysische Geografie. 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Fysisch Geograaf

Er zijn geen opleidingen Fysisch Geograaf aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Fysisch Geograaf in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderzoek


Fysisch Geograaf worden: Omscholen tot Fysisch Geograaf

Als je je wilt omscholen tot Fysisch Geograaf is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Fysisch Geograaf zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Fysisch Geograaf dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Fysisch Geograaf

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Fysisch Geograaf

Als je Fysisch Geograaf wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Fysisch Geograaf zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Fysisch Geograaf

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Fysisch Geograaf?


Competenties en Vaardigheden Fysisch Geograaf:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Fysisch Geograaf.

Welke competenties heeft een Fysisch Geograaf nodig?

Een Fysisch Geograaf heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Fysisch Geograaf

 • Aandacht voor details
 • Methodisch werken
 • Punctueel
 • Controleren
 • Zelfmotivatie
 • Veerkracht
 • Stressbestendig
 • Luisteren
 • Analytisch vermogen
 • Verbanden leggen
 • Doelgericht
 • Vasthoudendheid
 • Ambitie

Persoonlijkheid en Eigenschappen Fysisch Geograaf

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Fysisch Geograaf passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Fysisch Geograaf nodig? 

Een Fysisch Geograaf moet de persoonseigenschappen hebben zowel een succesvolle werker als die van een loyalist. De eigenschappen van een succesvolle werker zijn: doelgericht, zelfverzekerd en optimistisch. Een Fysisch Geograaf die een bepaald onderzoek verricht moet het doel voor ogen houden, moet het onderzoek zelfverzekerd instappen en moet optimistisch blijven, ook als het onderzoek niet naar zijn verwachting verloopt. Zonder één van deze eigenschappen is de kans aanwezig dat een Fysisch Geograaf niet het werk kan leveren zoals van hem verwacht wordt.
De eigenschappen van een Loyalist zijn: verantwoordelijk en loyaal. Ook deze eigenschappen moet een Fysisch Geograaf bezitten. Een Fysisch Geograaf kan zijn onderzoek zelfstandig moeten verrichten, waardoor de leidinggevende alleen hem heeft om op het succes van het onderzoek te vertrouwen, maar ook bij het doen van onderzoek in teamverband staat vertrouwen centraal. Ook de andere teamgenoten moeten namelijk op het afgeleverde werk van een Fysisch Geograaf kunnen vertrouwen, want één foutje kan het onderzoeksresultaat al erg beïnvloeden.

Bekijk de persoonstypen voor Fysisch Geograaf


Eigenschappen Fysisch Geograaf

 • Trouw
 • Integriteit
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Fysisch Geograaf

Wat zijn de baankansen voor een Fysisch Geograaf?

Het beroep van Fysisch Geograaf is een beroep van WO-niveau, waardoor de instroom van nieuwe Fysisch Geografen niet buitensporig groot is. Dit, en het feit dat Fysisch Geografen voor verschillende instanties werkzaam kunnen zijn, zorgt ervoor de vraag naar Fysisch Geografen groot is in vergelijking met het aanbod ervan. De arbeidsmarkt voor een Fysisch Geograaf is dan ook goed te noemen is.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Fysisch Geograaf redelijk. Een Fysisch Geograaf is vaak werkzaam binnen één deelgebied binnen de fysische geografie, bijvoorbeeld binnen het onderdeel gebergtes, rivieren of de bodem. Een Fysisch Geograaf kan zichzelf vrij gemakkelijk onderscheiden van andere Fysisch Geografen door zich te specialiseren in meer dan één onderdeel.
Een andere doorgroeimogelijkheid van een Fysisch Geograaf is die naar leidinggevende. Echter, de werkzaamheden van een leidinggevende verschillen van een Fysisch Geograaf, in de zin dat een leidinggevende minder feitelijk werk verricht dan een Fysisch Geograaf. Hierdoor prefereert niet iedere Fysisch Geograaf de doorgroeimogelijkheid naar leidinggevende.

De actuele kans op werk voor een Fysisch Geograaf

Het beroep Fysisch Geograaf is onderdeel van de beroepsfamilie Geologen en geofysici. De kans op werk voor de beroepsfamilie Geologen en geofysici is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Fysisch Geograaf

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Fysisch Geograaf

Je kunt als Fysisch Geograaf een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Fysisch Geograaf is onderdeel van de beroepsfamilie Geologen en geofysici. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Fysisch Geograaf


Organisaties waar een Fysisch Geograaf werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Fysisch Geograaf meestal werkt.

Waar werkt een Fysisch Geograaf?

Een Fysisch Geograaf kan zowel werkzaam zijn binnen de publieke sector als binnen de private sector. Afhankelijk hiervan is de Geograaf werkzaam bij een profit dan wel een non-profit organisatie. Binnen de publieke sector kan een Fysisch Geograaf werkzaam zijn bij overheidsinstanties, zoals bij de centrale overheid, bij een gemeente of bij de waterschappen.
Binnen de private sector kan aan verschillende bedrijven gedacht worden. Één overeenkomst hebben deze bedrijven echter wel vaak gemeen: ze zijn gericht op de kwaliteit van milieu, bodem of water.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Netwerk Fysisch Geograaf

Met wie werkt een Fysisch Geograaf samen? 

Een Fysisch Geograaf maakt vaak deel uit van een team van Fysisch Geografen. Hij kan hiermee feitelijk moeten samenwerken, maar vaker wordt op projectmatige basis gewerkt waarbij een Fysisch Geograaf zelfstandig een onderzoek verricht. Als een Fysisch Geograaf bezig is met het doen van onderzoek, bestaat dit onderzoek vaak uit feitelijk onderzoek naar een bepaald proces op aarde. Hierbij wordt geen onderzoek gedaan naar personen, waardoor deze niet tot zijn netwerk behoren. Gedurende het onderzoek kan een Fysisch Geograaf wel in contact staan met andere experts, bijvoorbeeld met archeologen.

Een fysisch Geograaf heeft doorgaans een leidinggevende boven zich staan die hem de opdrachtspecificaties geeft en die hem begeleid gedurende het onderzoek of bij andere werkzaamheden. Een Fysisch Geograaf is ook verantwoording aan deze leidinggevende verschuldigd.
 


Fysisch Geograaf

Interview met een Fysisch Geograaf

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Fysisch Geograaf:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Fysisch Geograaf verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Fysisch Geograaf?

De beroepen die verwant zijn aan Fysisch Geograaf zijn:
Geoloog
Salaris: €4000 tot €7000
Opleiding: WO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Sociaal Geograaf
Salaris: €1500 tot €4000
Opleiding: WO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Historisch Geograaf
Salaris: €1400 tot €2200
Opleiding: WO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Fysisch Geograaf in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1700 tot €2300

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar