Fysisch Geograaf Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Fysisch Geograaf? Lees de functieomschrijving.

Fysische geografie maakt deel uit van de algemenere wetenschap ‘Aardwetenschappen’. Aardwetenschap is, zoals de naam al doet vermoeden, de wetenschap naar de aarde. Het kan gezien worden als verzamelnaam voor alle natuurwetenschappen die de planeet aarde bestuderen. Fysische Geografie maakt deel uit van deze wetenschap, omdat het de wetenschap is die het aardoppervlak en de natuurlijke processen en verschijnselen die het aardoppervlak vormt en verandert bestudeert. Een Fysisch Geograaf is iemand die deze wetenschap beoefent.

Bij natuurlijke verschijnselen van de aarde moet gedacht worden aan onderwerpen als het klimaat, de bodem, gebergten, rivieren of andere watersystemen en de lucht. Een Fysisch Geograaf is vaak gespecialiseerd in één van deze onderwerpen en doet hier dan onderzoek naar. Het onderzoek kan zelfstandig of in teamverband verricht worden. Als het onderzoek in teamverband verricht wordt, zijn er naast verschillende Fysische Geografen ook vaak mensen met andere expertises werkzaam, zoals geologen, archeologen of biologen. Voorbeelden van onderzoeken waar Fysisch Geografen zich mee bezig kunnen houden zijn: de kwaliteit van het drinkwater in Nederland, de ideale manier om het kustgebied in Nederland te beschermen, de kans op een aardbeving in Nederland.

De werkzaamheden van een Fysisch Geograaf zijn afhankelijk van het onderwerp waarin hij werkzaam is. Veel Fysisch Geografen verrichten feitelijk onderzoek, zoals het nemen van grondmonsters en het analyseren van het monster in een laboratorium, maar er zijn ook Fysisch Geografen die geen feitelijk onderzoek verrichten. Deze geografen zijn dan doorgaans als beleidsmedewerker werkzaam. Zij werken voornamelijk op kantoor en laten het feitelijk onderzoek aan andere Fysisch Geografen over. Deze beleidsmedewerkers gebruikt de gegevens van feitelijk onderzoek dan om bijvoorbeeld computermodellen te ontwerpen, waarna ze op basis hiervan een organisatie van een advies kunnen voorzien.
 

Wil je werken als Fysisch Geograaf?

Werk je al als Fysisch Geograaf en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Fysisch Geograaf worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Fysisch Geograaf, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Fysisch Geograaf in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €2300

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Fysisch Geograaf

Wat verdient een Fysisch Geograaf?

Een Fysisch Geograaf verdient gemiddeld 2000,-  bruto per maand. Dit is op basis van een fulltime dienstverband. Vermeld moet worden dat de baan van een Fysisch Geograaf er geen één is van 9-tot-5. Vooral een Fysisch Geograaf werkzaam binnen een onderzoeksbureau heeft te maken met onregelmatige werktijden. Hier worden doorgaans wel overuren voor uitbetaald.

Een Fysisch Geograaf die veldwerk voor zijn onderzoek verricht, moet soms grote afstanden afleggen om dit onderzoek te kunnen verrichten.  Dit is een keuze die een Fysisch Geograaf maakt, maar er komen ook grote kosten bij kijken, onder andere de reis naar de bestemming en het verblijf daar. Als secundaire arbeidsvoorwaarden kan genoemd worden dat deze kosten als reiskostenvergoeding door de werkgever vaak volledig vergoed worden.

Salarisschaal Fysisch Geograaf

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Fysisch Geograaf

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Fysisch Geograaf

Hoe goed is de toekomst voor de Fysisch Geograaf? 

Het beroep van Fysisch Geograaf is een beroep van WO-niveau, waardoor de instroom van nieuwe Fysisch Geografen niet buitensporig groot is. Dit, en het feit dat Fysisch Geografen voor verschillende instanties werkzaam kunnen zijn, zorgt ervoor de vraag naar Fysisch Geografen groot is in vergelijking met het aanbod ervan. De arbeidsmarkt voor een Fysisch Geograaf is dan ook goed te noemen is.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Fysisch Geograaf redelijk. Een Fysisch Geograaf is vaak werkzaam binnen één deelgebied binnen de fysische geografie, bijvoorbeeld binnen het onderdeel gebergtes, rivieren of de bodem. Een Fysisch Geograaf kan zichzelf vrij gemakkelijk onderscheiden van andere Fysisch Geografen door zich te specialiseren in meer dan één onderdeel.
Een andere doorgroeimogelijkheid van een Fysisch Geograaf is die naar leidinggevende. Echter, de werkzaamheden van een leidinggevende verschillen van een Fysisch Geograaf, in de zin dat een leidinggevende minder feitelijk werk verricht dan een Fysisch Geograaf. Hierdoor prefereert niet iedere Fysisch Geograaf de doorgroeimogelijkheid naar leidinggevende.

Baankans Fysisch Geograaf

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Fysisch Geograaf worden: Opleidingen tot Fysisch Geograaf

Hoe word je een Fysisch Geograaf? 

Een Fysisch Geograaf is WO-opgeleid. In Nederland is er geen zelfstandige opleiding tot Fysisch Geograaf, maar maakt het deel uit van de algemenere opleiding ‘Aardwetenschappen’. Binnen deze opleiding kan dan gekozen worden voor een stroming richting de Fysische Geografie. 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Fysisch Geograaf

Meer opleidingen Fysisch Geograaf

Weet je nog niet of je Fysisch Geograaf wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Fysisch Geograaf of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Fysisch Geograaf

Met wie werkt een Fysisch Geograaf samen? 

Een Fysisch Geograaf maakt vaak deel uit van een team van Fysisch Geografen. Hij kan hiermee feitelijk moeten samenwerken, maar vaker wordt op projectmatige basis gewerkt waarbij een Fysisch Geograaf zelfstandig een onderzoek verricht. Als een Fysisch Geograaf bezig is met het doen van onderzoek, bestaat dit onderzoek vaak uit feitelijk onderzoek naar een bepaald proces op aarde. Hierbij wordt geen onderzoek gedaan naar personen, waardoor deze niet tot zijn netwerk behoren. Gedurende het onderzoek kan een Fysisch Geograaf wel in contact staan met andere experts, bijvoorbeeld met archeologen.

Een fysisch Geograaf heeft doorgaans een leidinggevende boven zich staan die hem de opdrachtspecificaties geeft en die hem begeleid gedurende het onderzoek of bij andere werkzaamheden. Een Fysisch Geograaf is ook verantwoording aan deze leidinggevende verschuldigd.
 


Fysisch Geograaf


Organisaties waar een Fysisch Geograaf werkzaam is

Waar werkt een Fysisch Geograaf meestal? 

Een Fysisch Geograaf kan zowel werkzaam zijn binnen de publieke sector als binnen de private sector. Afhankelijk hiervan is de Geograaf werkzaam bij een profit dan wel een non-profit organisatie. Binnen de publieke sector kan een Fysisch Geograaf werkzaam zijn bij overheidsinstanties, zoals bij de centrale overheid, bij een gemeente of bij de waterschappen.
Binnen de private sector kan aan verschillende bedrijven gedacht worden. Één overeenkomst hebben deze bedrijven echter wel vaak gemeen: ze zijn gericht op de kwaliteit van milieu, bodem of water.

Meer weten over werken in de Onderzoek & Wetenschap?

Bekijk werken in Onderzoek & Wetenschap

Best beoordeelde werkgevers Fysisch Geograaf

Waar kun je het beste werken als Fysisch Geograaf? Hieronder vindt je de best door de Fysisch Geograaf beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Fysisch Geograaf.

Competenties, Skills en Vaardigheden Fysisch Geograaf:

Welke competenties heeft een een Fysisch Geograaf nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Fysisch Geograaf

Wat voor persoonlijkheid heb je als Fysisch Geograaf nodig? 

Een Fysisch Geograaf moet de persoonseigenschappen hebben zowel een succesvolle werker als die van een loyalist. De eigenschappen van een succesvolle werker zijn: doelgericht, zelfverzekerd en optimistisch. Een Fysisch Geograaf die een bepaald onderzoek verricht moet het doel voor ogen houden, moet het onderzoek zelfverzekerd instappen en moet optimistisch blijven, ook als het onderzoek niet naar zijn verwachting verloopt. Zonder één van deze eigenschappen is de kans aanwezig dat een Fysisch Geograaf niet het werk kan leveren zoals van hem verwacht wordt.
De eigenschappen van een Loyalist zijn: verantwoordelijk en loyaal. Ook deze eigenschappen moet een Fysisch Geograaf bezitten. Een Fysisch Geograaf kan zijn onderzoek zelfstandig moeten verrichten, waardoor de leidinggevende alleen hem heeft om op het succes van het onderzoek te vertrouwen, maar ook bij het doen van onderzoek in teamverband staat vertrouwen centraal. Ook de andere teamgenoten moeten namelijk op het afgeleverde werk van een Fysisch Geograaf kunnen vertrouwen, want één foutje kan het onderzoeksresultaat al erg beïnvloeden.

Bekijk de persoonstypen voor Fysisch Geograaf


Loyalist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Fysisch Geograaf

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Fysisch Geograaf

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Fysisch Geograaf

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Fysisch Geograaf

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Fysisch Geograaf dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Fysisch Geograaf belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Fysisch Geograaf. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Fysisch Geograaf iets voor je?

Zou je graag Fysisch Geograaf willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Fysisch Geograaf bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Fysisch Geograaf

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar