Glazenier Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Glazenier? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep glazenier. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je glazenier wordt.

 

Wat is een Glazenier?

Een Glazenier maakt (gebruiks)voorwerpen van glas, zoals vazen, schalen, glas-in-lood ramen en panelen. Hij kan nieuwe voorwerpen ontwerpen en oude glas-in-lood ramen restaureren. Hierbij gebruikt de Glazenier verschillende technieken, zoals zandstralen, brandschilderen of solderen.

Een Glazenier kan opdrachten krijgen van particulieren, aannemers, glashandelaren of kerken. Als een Glazenier een restauratieopdracht krijgt, dan werkt hij op locatie om het glas te meten, te dateren, te reinigen en te bewerken. Bij een glas-in-lood raam kunnen delen vervangen, gebogen, verstevigd, gelijmd en/of geverfd worden. Een Glazenier die in opdracht werkt, moet goed luisteren naar de wensen van de klant en van te voren een inschatting van de kosten en de planning maken.

Een Glazenier kan ook zelfstandig voorwerpen ontwerpen en maken om die vervolgens te verkopen. Hiervoor maakt hij schetsen en sjablonen, en snijdt en bewerkt hij glas om zo unieke, met de hand gemaakte voorwerpen te produceren.

Past het beroep Glazenier bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Glazenier?

Werk je al als Glazenier en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Glazenier worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Glazenier, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Glazenier in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Architect
 • Restaurateur
 • Aannemer
 • Kerkbestuur
 • Glashandelaar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1300 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Glazenier

Wat verdient een Glazenier?

De meeste Glazeniers werken zelfstandig, als ZZP'er. Het salaris van een Glazenier is dan ook afhankelijk van de opdrachten die hij binnenhaald en/of het aantal verkochte voorwerpen.

Salarisschaal Glazenier

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Glazenier

Er zijn geen vacatures Glazenier aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Glazenier in werkt.

Meer weten over de sector waar een Glazenier in werkt

Bekijk werken in Architectuur & Design

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Glazenier

Wat zijn de baankansen voor een Glazenier?

Omdat de meeste Glazenier ZZP'ers zijn, zijn er weinig vacatures voor Glazenier. Er zijn jaarlijks ongeveer 10 vacatures, waarvan enkele voor leerling-Glazenier. Een Glazenier kan doorgroeien door zijn klantenkring uit te breiden en zijn reputatie hoog te houden. Verder leren kan bijvoorbeeld aan de kunstacademie, een design opleiding, of studeren voor leraar tekenen, handvaardigheid of techniek.

De actuele kans op werk voor een Glazenier

Het beroep Glazenier is onderdeel van de beroepsfamilie Glaszetters. De kans op werk voor de beroepsfamilie Glaszetters is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Glazenier

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Glazenier worden: Opleidingen tot Glazenier

Wil je Glazenier worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Glazenier.

Hoe word je een Glazenier? 

De beroepsopleiding Glazenier leidt direct op tot Glazenier. Maar ook MBO Creatief Vakmanschap of HBO Vormgeving of Autonome Beeldende Kunst kan een opleiding tot Glazenier vormen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Glazenier

Er zijn geen opleidingen Glazenier aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Glazenier in werkt

Bekijk alle opleidingen Architectuur & Design

Omscholen tot Glazenier

Als je je wilt omscholen tot Glazenier is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Glazenier zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Glazenier dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Glazenier

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Glazenier

Als je Glazenier wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Glazenier zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Glazenier

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Glazenier?

Competenties en Vaardigheden Glazenier

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Glazenier nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Glazenier nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Glazenier

Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Ondernemerschap
Ondernemerschap
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Glazenier

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Glazenier. Als Glazenier wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Glazenier:


zie volledige beschrijving persoonstype Glazenier

Vakkennis voor een Glazenier

Het is voor een Glazenier ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Glazenier zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Glazenier


Werkervaring Glazenier

Het is voor een startend Glazenier die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Glazenier is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Glasblazer, Zilversmid .

Iets anders leren?

Is Glazenier het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Glazenier

Je kunt als Glazenier een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Glazenier is onderdeel van de beroepsfamilie Glaszetters. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Glazenier

Verwante beroepen Glazenier

Mogelijke specialisaties voor een Glazenier


Hoofd beroepsgroep Glazenier

Het beroep Glazenier valt binnen de hoofdberoepsgroep Ambachtslieden

Ambachtslieden passen specifieke technische en praktische kennis en vaardigheden toe voor het vervaardigen of onderhouden van producten of constructies. Dit soort beroepen kunnen we ook vakmannen noemen. 

Het werk wordt met de hand en/of met verschillende hulpmiddelen en gereedschappen uitgevoerd. Ambachtslieden hebben vakspecifieke vaardigheden nodig om de hoeveelheid fysieke inspanning en tijd die nodig is voor voor het werk te verminderen. Deze vaardigheden zijn ook nodig om de kwaliteit van de producten te verbeteren. De taken vereisen inzicht in alle fasen van het productieproces, de gebruikte materialen en gereedschappen en de aard en het doel van het eindproduct. 

Voorbeeldtaken en werkzaamheden van Ambachtslieden:

 • Het bouwen, onderhouden en repareren van gebouwen en andere constructies
 • Metaal gieten, lassen en vormen
 • Het installeren en bouwen van zware metalen constructies of onderdelen
 • Het maken van machines, gereedschappen, uitrusting en andere metalen artikelen
 • Het instellen en/of bedienen van verschillende productiemachines
 • Montage, onderhoud en reparatie van industriële machines, motoren, voertuigen, elektrische instrumenten en andere apparatuur
 • Het maken van precisie-instrumenten, juwelen, huishoudelijke artikelen en ambachtelijke producten
 • Het uitvoeren van drukwerk
 • De productie en verwerking van voedingsmiddelen en diverse artikelen van hout, textiel, leer en aanverwante materialen. 

 
Het toezicht houden op andere werknemers bij de verantwoordelijkheden horen. 

Zelfstandige ambachtslieden die hun eigen bedrijf exploiteren, kunnen ook een reeks taken uitvoeren die verband houden met het beheer van het bedrijf. Dit zijn taken zoals het bijhouden van rekeningen en gegevens en klantenservice. Deze taken betreffen vormen normaal gesproken niet het belangrijkste onderdeel van het werk.

Subhoofdgroepen binnen de Ambachtslieder  

Beroepen in de hoofdgroep Ambachtslieden worden ingedeeld in de volgende subhoofdgroepen:

 • 71 Bouwarbeiders, m.u.v. elektriciens
 • 72 Metaalarbeiders en machinemonteurs
 • 73 Medewerkers drukkerij en kunstnijverheid
 • 74 Elektriciens en elektronicamonteurs
 • 75 Voedselverwerkende beroepen, houtbewerkers, kleermakers en andere ambachtslieden
Netwerk Glazenier

Met wie werkt een Glazenier samen? 

Een Glazenier kan opdrachten krijgen van bijvoorbeeld particulieren, aannemers, glashandelaren of kerken. Hij voert zijn werkzaamheden echter zelfstandig uit. De expertise en vaardigheden van een Glazenier kunnen worden in gezet door een architect of restaurateur.


 • Architect
 • Restaurateur
 • Aannemer
 • Kerkbestuur
 • Glashandelaar
Glazenier


Organisaties waar een Glazenier werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Glazenier meestal werkt.

Waar werkt een Glazenier?

De meeste Glazeniers zijn zelfstandigen, ze krijgen opdrachten uit het bedrijfsleven, maar ook van overheden en kerken.

Meer weten over werken in de Creatief & Design?

Bekijk werken in Creatief & Design

Best beoordeelde werkgevers Glazenier

Waar kun je het beste werken als Glazenier? Hieronder vind je de best door de Glazenier beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Glazenier.

Competenties, Skills en Vaardigheden Glazenier:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Glazenier.

Welke competenties heeft een Glazenier nodig?

Een Glazenier heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Glazenier

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Glazenier passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Glazenier nodig? 

Een Glazenier werkt zeer nauwkeurig en zorgvuldig. Hij werkt zelfstandig, dus hij heeft veel discipline en draagt de verantwoordelijkheid (Perfectionist). Een Glazenier is ook creatief, innovatief en heeft gevoel voor esthetiek (Romanticus).

Bekijk de persoonstypen voor Glazenier


Perfectionist


Lees meer

Romanticus


Lees meer

Interview met een Glazenier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Glazenier

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Glazenier

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Glazenier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Glazenier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Glazenier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Glazenier. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Glazenier iets voor je?

Zou je graag Glazenier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Glazenier bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Glazenier

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar