Grafoloog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Grafoloog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep grafoloog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je grafoloog wordt.

 

Wat is een Grafoloog?

Een Grafoloog probeert door een handschrift te bestuderen en analyseren informatie achterhalen over de persoonlijkheid van de schrijver. Iedereen ontwikkelt een eigen, persoonlijk handschrift. Het idee is dat elk kenmerk van het schrift, elke lus of streep van elke letter, te koppelen is aan karaktertrekken. Een optelsom van deze kenmerken en trekken geeft dus inzicht in het karakter van de auteur. Naast de mate van volwassenheid en mannelijke of vrouwelijke trekken kan een grafoloog uit iemands handschrift opmaken of iemand extravert is of juist niet, of iemand pessimistisch is ingesteld, of juist optimistisch, of iemand over wilskracht beschikt of juist besluiteloos is, of iemand ambitieus is of verlegen enzovoort. Psychologie en schrift ontmoeten elkaar dus in de grafologie.

Grafologie wordt gezien als een pseudowetenschap; de resultaten ervan zijn niet wetenschappelijk te onderbouwen.

Niet alle geschriften zijn geschikt. Grafologen kunnen eisen stellen aan de tekst die zij ter analyse overhandigd krijgen, bijvoorbeeld het gebruik van aanhef en afsluiting, ongelijnd papier en dat de tekst niet overgeschreven mag zijn. De uitspraken van Grafologen zijn adviezen en suggesties, geen keiharde conclusies. Handschriftanalyse is tijdrovend werk. De Grafoloog is enkele uren zoet met een A4-tje.

Mensen kunnen de inzichten van de Grafoloog gebruiken bij bijvoorbeeld de keuze van beroep, opleiding of partner. Een Grafoloog kan ook adviseren over handschriftverbetering, met andere woorden over hoe iemand middels zijn handschrift bijvoorbeeld sterker of onafhankelijker over kan komen.Wil je werken als Grafoloog?

Werk je al als Grafoloog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Grafoloog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Grafoloog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Grafoloog in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Grafoloog

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Grafoloog

Wat verdient een Grafoloog?

Grafologen werken voornamelijk zelfstandig en in opdracht. Zij hanteren rekenen kosten voor opdrachten of hanteren een uurtarief. De analyse van een vel kost ca. €65, de analyse van een handtekening €35. Uurtarieven voor analyses kunnen oplopen tot €100.

Salarisschaal Grafoloog

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Grafoloog

Er zijn geen vacatures aanwezig.


Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Grafoloog

Wat is de toekomst van Grafoloog?

Er is weinig vraag naar Grafologen en Grafologen hebben geen uitzicht op een hogere functie in hun vakgebied. De beste kansen liggen in werk als zelfstandige.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Grafoloog worden: Opleidingen tot Grafoloog

Wil je Grafoloog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Grafoloog.

Hoe word je een Grafoloog? 

De Nederlandse Orde van Grafologen biedt een vierjarige Centrale Opleiding waarvoor VWO of HBO wordt gevraagd. (Basis)kennis van de psychologie maakt deel uit van de opleiding.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Grafoloog

Er zijn geen opleidingen aanwezig.


Omscholen of doorgroeien tot Grafoloog

Als je Grafoloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Grafoloog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Grafoloog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Grafoloog?

Competenties en Vaardigheden Grafoloog

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Grafoloog nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Grafoloog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Grafoloog

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Grafoloog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Grafoloog. Als Grafoloog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Grafoloog:


zie volledige beschrijving persoonstype Grafoloog

Vakkennis voor een Grafoloog

Het is voor een Grafoloog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Grafoloog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Grafoloog


Werkervaring Grafoloog

Het is voor een startend Grafoloog die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Grafoloog is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Handlezer, Forensisch Schriftexpert .

Iets anders leren?

Is Grafoloog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Grafoloog

Met wie werkt een Grafoloog samen? 

Het netwerk van de Grafoloog is klein wanneer hij enkel analyses uitvoert van papier. Hij heeft dan alleen contact met de klant, soms niet eens persoonlijk, maar via de post. Sommige Grafologen geven cursussen of workshops en krijgen zo te maken met belangstellenden met iedere mogelijke achtergrond. Als zij handschriftverbetering van iemand ondersteunen komen zij nauw in contact met deze persoon.


  • Grafoloog
Grafoloog


Organisaties waar een Grafoloog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Grafoloog meestal werkt.

Waar werkt een Grafoloog?

Een enkele keer zal een Grafoloog iets doen voor een onderwijsinstelling in de non-profit sector. Verder zijn zij voornamelijk actief als kleine zelfstandige en moeten zij eten van wat zij aan winst binnenhalen.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Best beoordeelde werkgevers Grafoloog

Waar kun je het beste werken als Grafoloog? Hieronder vind je de best door de Grafoloog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Grafoloog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Grafoloog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Grafoloog.

Welke competenties heeft een Grafoloog nodig?

Een Grafoloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Grafoloog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Grafoloog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Grafoloog nodig? 

De Grafoloog is analyticus. Hij kan eindeloos bezig zijn met de hem verschafte informatie. Hij neemt waar, merkt op en beschouwt. Hij weegt zijn keuzes zorgvuldig af, bekijkt alles van alle kanten en geeft ruimte aan nuances (Waarnemer). Hoewel hij in zijn oordeel genuanceerd kan zijn heeft hij wel een raamwerk aan structuur en gegevens waarbinnen hij zijn werk uitvoert. Hij heeft te maken met de kleinste details en moet dus erg precies en nauwkeurig te werk gaan. Hij vindt zijn werk belangrijk en streeft ernaar een zo goed mogelijk resultaat af te leveren (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Grafoloog


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Grafoloog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Grafoloog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Grafoloog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Grafoloog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Grafoloog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Grafoloog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Grafoloog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Grafoloog iets voor je?

Zou je graag Grafoloog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Grafoloog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Grafoloog

greetje arends

naast beoordelend bezig te zijn, kun je de grafologie ook gebruiken als "therapie". Wanneer je niet meer vlot leesbaar kunt schrijven zit je waarschijnlijk niet lekker in je vel. Door schrijfbewegingen te maken die de grafoloog speciaal voor jou kan uitzoeken, kun je weer in balans komen. Wanneer kinderen te vroeg gaan schrijven omdat dat moet, worden het meestal slechte schrijvers, helaas, hoe goed ze ook hun best doen. Voor meer info: www.schrijfpedagogischehulp of www.grafologie.nl of greetje.arends@gmail.com(grafoloog en schrijfbewegingstherapeut)

Miranda

Dank je wel voor de nuttige inf.M.vr.gr.

j

mooi werk

grafoloog

Weinig werk.Ik werk nu op een heel ander terrein.Maar nu wel zonder zorgen.GR.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar